Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasto francuskie
Autor Wiadomość
VA 

Dołączyła: 04 Kwi 2009
Posty: 52
Wysłany: Śro Kwi 15, 2009 01:10   Ciasto francuskie

Czy ktoś z szanownych współkilikających posiada przepis na takie "prawdziwe - prawdziwe" francuskie ludowe i zechce się podzielić? Proszę mi oszczędzić "dobrych rad", że nawet w Biedronce jest...tanio... :hah:

Interesuje mnie wyłącznie receptura stara/tradycyjna/tłusta...i wściekle niepoprawna politycznie :x ;D :D
 
 
aukuba


Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 95
Skąd: Kotlina Kłodzka
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 18:30   

Na ciasto maślane:
300 g masła,
100 g mąki.

Na ciasto podstawowe:
200 g mąki,
1 jajko,
125 ml wody.

Zimne masło zagnieść z przesianą mąką, uformować kulę, przykryć serwetką i włożyć na 20 min. do lodówki(ciasto maślane).

Ciasto podstawowe: mąkę, jajko i wodę zagnieść (tak jak na pierogi), starannie wyrobić i rozwałkować na kształt koła.

Ciasto maślane wyjąć i rozwałkować w prostokąt, ułożyć na cieście podstawowym. Brzegi ciasta podstawowego założyć na ciasto maślane i całość rozwałkować, utrzymując kształt prostokąta. Ciasto rozwałkować na zmianę: z dołu do góry i z lewej strony na prawą (nie należy cofać wałka). Rozwałkowane ciasto złożyć na 3 części, owinąć pergaminem lub ściereczką i włożyć do lodówki na 20 min. Czynność tą powtórzyć jeszcze 3 razy (wałkowanie i chłodzenie). Ciasto rozwałkować do wymiarów podanych w odpowiednim przepisie. Ciasto przed pieczeniem ułożyć na opłukanej zimną wodą blasze i pozostawić w chłodnym miejscu na 15 min. Piec w 220°C przez 10 - 25 min. (zależnie od wielkości).


Czy o takie coś chodzi? Pamiętam jeszcze z domu wersję z octem (albo spirytusem). A ten przepis pochodzi z książki kucharskiej (z 1956 roku), książka mojej mamy.

[ Dodano: Pią Kwi 24, 2009 18:31 ]
40 dkg mąki,
1 jajko,
40 dkg masła,
łyżka octu (spirytusu),
20 ml czystej wódki,
1 - 2 łyżki letniej wody.

Zagnieść pulchne ciasto podstawowe z mąki, octu, wódki i letniej wody. Stolnicę oprószyć mąką, położyć na niej masło. Podsypać masło odrobiną mąki i spłaszczyć wałkiem tak, aby otrzymać kwadrat o grubości 1.5 cm. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto podstawowe na okrągły i dość cienki placek (uwaga: ciasto łatwo się rozrywa). Na placku ułożyć masło. Przykryć je wystającymi brzegami ciasta, formując kopertę. Rozwałkować przygotowaną kopertę tak, aby ułożone w środku masło dokładnie połączyło się z ciastem podstawowym. Wałkować tylko w jedną stronę!!! Złożyć ciasto na czworo i włożyć na 10 - 15 min. do lodówki (na dolną półkę). Ciasto rozwałkować ponownie, poskładać i włożyć do lodówki. Czynność tę powtórzyć 4 razy. Można je przechowywać w zamrażalniku.
 
     
Anita

Dołączył: 21 Mar 2010
Posty: 23
Wysłany: Pon Mar 29, 2010 15:56   

:)
To ciasto nazywa się we Francji "pâte feuilletée" (czyt. pat fejete - listkowe).
Technika robienia tego (dla tych co nie wiedzą - np. dla mnie :D ) :

http://www.youtube.com/watch?v=3NzesRus0S4

profesjonalna: http://www.youtube.com/watch?v=kxYemBii_MA

Przyznam ze nie robiłam, bo nie za bardzo go lubię. Ale to kwestia gustu oczywiście. A tutaj jest w rysunkach: krok po kroku: http://www.meilleurduchef...lletee_ill.html prosto z Francji.

Tylko nie skarżyć się ze we Francji mówią po francusku :D
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved