Czy ktoś z szanownych współkilikających posiada przepis na takie "prawdziwe - prawdziwe" francuskie ludowe i zechce się podzielić? Proszę mi oszczędzić "dobrych rad", że nawet w Biedronce jest...tanio...
Interesuje mnie wyłącznie receptura stara/tradycyjna/tłusta...i wściekle niepoprawna politycznie
Dołączył: 21 Mar 2009 Posty: 95 Skąd: Kotlina Kłodzka
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 18:30
Na ciasto maślane:
300 g masła,
100 g mąki.
Na ciasto podstawowe:
200 g mąki,
1 jajko,
125 ml wody.
Zimne masło zagnieść z przesianą mąką, uformować kulę, przykryć serwetką i włożyć na 20 min. do lodówki(ciasto maślane).
Ciasto podstawowe: mąkę, jajko i wodę zagnieść (tak jak na pierogi), starannie wyrobić i rozwałkować na kształt koła.
Ciasto maślane wyjąć i rozwałkować w prostokąt, ułożyć na cieście podstawowym. Brzegi ciasta podstawowego założyć na ciasto maślane i całość rozwałkować, utrzymując kształt prostokąta. Ciasto rozwałkować na zmianę: z dołu do góry i z lewej strony na prawą (nie należy cofać wałka). Rozwałkowane ciasto złożyć na 3 części, owinąć pergaminem lub ściereczką i włożyć do lodówki na 20 min. Czynność tą powtórzyć jeszcze 3 razy (wałkowanie i chłodzenie). Ciasto rozwałkować do wymiarów podanych w odpowiednim przepisie. Ciasto przed pieczeniem ułożyć na opłukanej zimną wodą blasze i pozostawić w chłodnym miejscu na 15 min. Piec w 220°C przez 10 - 25 min. (zależnie od wielkości).
Czy o takie coś chodzi? Pamiętam jeszcze z domu wersję z octem (albo spirytusem). A ten przepis pochodzi z książki kucharskiej (z 1956 roku), książka mojej mamy.
Zagnieść pulchne ciasto podstawowe z mąki, octu, wódki i letniej wody. Stolnicę oprószyć mąką, położyć na niej masło. Podsypać masło odrobiną mąki i spłaszczyć wałkiem tak, aby otrzymać kwadrat o grubości 1.5 cm. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto podstawowe na okrągły i dość cienki placek (uwaga: ciasto łatwo się rozrywa). Na placku ułożyć masło. Przykryć je wystającymi brzegami ciasta, formując kopertę. Rozwałkować przygotowaną kopertę tak, aby ułożone w środku masło dokładnie połączyło się z ciastem podstawowym. Wałkować tylko w jedną stronę!!! Złożyć ciasto na czworo i włożyć na 10 - 15 min. do lodówki (na dolną półkę). Ciasto rozwałkować ponownie, poskładać i włożyć do lodówki. Czynność tę powtórzyć 4 razy. Można je przechowywać w zamrażalniku.
Przyznam ze nie robiłam, bo nie za bardzo go lubię. Ale to kwestia gustu oczywiście. A tutaj jest w rysunkach: krok po kroku: http://www.meilleurduchef...lletee_ill.html prosto z Francji.
Tylko nie skarżyć się ze we Francji mówią po francusku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.