Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Sty 01, 2013 12:01
Co ma sól do tycia?
Autor Wiadomość
kleo

Dołączył: 16 Maj 2006
Posty: 4
Wysłany: Pon Lis 27, 2006 09:02   Co ma sól do tycia?

przy odchudzaniu powinno się unikać soli, a właściwie dlaczego? jak można to wyjaśnić?
Ostatnio zmieniony przez Molka Pią Wrz 30, 2011 22:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Ewa Bednarczyk-Witoszek

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Cze 2006
Posty: 438
Wysłany: Śro Gru 20, 2006 16:53   

Ma zwiększać chęć jadania węglowodanów.
_________________
Ewa Bednarczyk-Witoszek
 
 
Lomeczka

Dołączył: 18 Maj 2007
Posty: 81
Wysłany: Pią Cze 15, 2007 07:36   

http://www.westonaprice.o...ochure_pol.html

polecam ten link (już w jakimś temacie o nim wspominałam). Tam Weston Price pisze jak to jest z tą solą, że jednak jest dosyć ważna.
_________________
Jeśli nie jesteśmy szczęśliwi dziś, jak możemy być nimi jutro?
 
 
Ewa Bednarczyk-Witoszek

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Cze 2006
Posty: 438
Wysłany: Nie Lip 01, 2007 11:46   

Jeżeli chodzi o mnie patrzę jak wygląda rozmówca.
Każdy z nas (póki umieramy) ma wady. Jeden widoczne, drugi niewidoczne :( . Te widoczne łatwiej zauważyć, te niewidoczne ... polecałabym ćwiczenie daru jasnowidzenia/proroctwa, który to dar wg Biblii jest ...bardziej cenny (!) niż dar uzdrawiania (!).
Czy Biblii czy nie Biblii chodzi o to, że łatwiej nam w życiu jak ... przewidzimy ... skutki.
_________________
Ewa Bednarczyk-Witoszek
 
 
Strefa_Z

Dołączył: 11 Sie 2007
Posty: 2
Wysłany: Sob Sie 18, 2007 22:40   

Nadmiar soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie, a to nie jest korzystne zjawisko. POnadto jest przyczyną nadcisnienia.
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 36
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Wrz 08, 2007 21:25   

Strefa_Z napisał/a:
Nadmiar soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie, a to nie jest korzystne zjawisko. POnadto jest przyczyną nadcisnienia.

czy jest przyczyną nadciśnienia, czy jest po prostu skorelowany ze wzrostem ciśnienia? bo to ważna różnica metodologiczna
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 36
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 14:53   

ale pytanie o nadmiar - wg mnie zbyt dużo soli jest co najmniej niewskazana
zresztą sam Lutz nie używa do posiłków soli, bo uważa, że to zupełnie nie potrzebne; czy brakuje mu tym samym sodu? absolutnie nie - dostarcza go tyle, ile potrzeba
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 36
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 15:13   

nawet mógłbym się zgodzić z takim podejściem
ale wg mnie warto używać również wielu innych przypraw, bo wpływają naprawdę pozytywnie na zdrowie - pieprz, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, kminek, itd.
 
 
berta85

Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 120
Wysłany: Pon Sty 21, 2008 22:48   

uwielbiam bazylie i czerwony pieprz spokojnie zastepuje sobie nimi sół:) pyyyha:)
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 36
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Sty 21, 2008 22:53   

berta85 napisał/a:
uwielbiam bazylie i czerwony pieprz spokojnie zastepuje sobie nimi sół:) pyyyha:)

nie ma co rezygnować z soli
sól jest spoko i od zarania dziejów towarzyszyła ludziom
szczególnie polecam sól himalajską - najczystsza sól na ziemi, z wieloma minerałami :)
 
 
jurek 1946

Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 1062
Skąd: LUBUSKIE
Wysłany: Wto Sty 22, 2008 11:05   

Hannibal napisał/a:
berta85 napisał/a:
uwielbiam bazylie i czerwony pieprz spokojnie zastepuje sobie nimi sół:) pyyyha:)

nie ma co rezygnować z soli
sól jest spoko i od zarania dziejów towarzyszyła ludziom
szczególnie polecam sól himalajską - najczystsza sól na ziemi, z wieloma minerałami :)


Mam podobne zdanie jeżeli robimy to bez przesady,wszystkie przyprawy
a najbardziej te ziołowe są doskonałym uzupełnieniem diety,ale co najważniejsze dodają smaku potrawą.
 
 
berta85

Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 120
Wysłany: Śro Sty 23, 2008 14:25   

ale sol zatrzymuje wode w organizmie kiedy ja odstawiam czuje sie jakby schodzilo ze mnie powietrze mniej jakby spuchieta jestem...a ze jest dobra to wiem...pomidorek bez soli smakuje kiepsko ale z bazylia to juz inna sprawa;)
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 36
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Sty 23, 2008 21:18   

to, że zatrzymuje wodę to właśnie zaleta - szczególnie ważne jest to przy aktywności fizycznej (oprócz sodu niezmiernie ważny jest jest wtedy potas)
 
 
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 43 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 7855
Wysłany: Śro Sty 23, 2008 23:50   

Sól zatrzymuje wodę, ponieważ w przeciętnym pożywieniu jest bez dosalania w ogóle, czterokrotnie za dużo soli. Ta sól pochodzi z pieczywa.
Jeżeli jeszcze do tego pieczywa mamy nawyk dosalania wszystkiego, to możemy przekroczyć spożycie sodu dziesięciokrotnie, co na pewno
będzie szkodliwe.
Natomiast na żywieniu bez pieczywa nie występuje tak drastyczny nadmiar sodu. Można sobie to i owo dosolić, szczególnie w upalne dni, kiedy się dużo pocimy.
Poza tym na żywieniu niskowęglowodanowym rzeczywiście organizm instynktownie nie lubi dużej ilości soli.
JW
 
 
berta85

Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 120
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 21:40   

tylko ze wtedy mam poczucie napęcznienia :/ poza tym zawsze sie odstawia na wyjazdach zagranicznych zeby nie puchnac ...no i chyba wartosci odzywczych nie ma za duzo....
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 36
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 22:48   

berta85 napisał/a:
(...) no i chyba wartosci odzywczych nie ma za duzo....

84 minerały w soli himalajskiej to mało? :/
 
 
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 35
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5630
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pią Sty 25, 2008 17:04   

WJ napisał/a:

Poza tym na zywieniu niskoweglowodanowym rzeczywiscie organizm instynktownie nie lubi duzej ilosci soli.


????

Ja sole bardzo duzo i mam laknienie na sol.
Oczywiscie w ramach zdrowego rozsadku.

Inni koledzy z forum: Wiraha, Hannibal, pan Waszak i inni tez pisali, ze sporo sola..

Wiec chyba sie z tym co pan napisal nie zgodze :)
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
 
berta85

Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 120
Wysłany: Pią Sty 25, 2008 20:01   

84 minerały....niezle nie wiedzialam....latwo ja dostac czy to jakis specjalny ciezko osiagal;ny rodzaj?
 
 
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 35
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5630
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pią Sty 25, 2008 22:33   

Dostac mozna ja bez problemu przez internet. Tyle, ze jest ona 10 razy drozsza niz sol z klodawy.
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
 
berta85

Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 120
Wysłany: Sob Sty 26, 2008 12:02   

a w smaku jakies roznice? zakupie z ciekawosci...a juz sama nazwa( himalajska ) mowi ze przeleciala dłuzsza droge niz ta z Kłodawy:) spróbuje moze sie przekonam .
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 36
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sty 26, 2008 13:56   

berta85 napisał/a:
a w smaku jakies roznice? zakupie z ciekawosci...a juz sama nazwa( himalajska ) mowi ze przeleciala dłuzsza droge niz ta z Kłodawy:) spróbuje moze sie przekonam .

wg mnie wyraźnie lepsza - nawet jak się więcej posoli to potrawa nie traci na smaku
cena - ok. 20 zł za 1 kg; ale kilo to wystarczy na dość długo
 
 
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 43 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 7855
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 00:28   

Zenon napisał:
Cytat:
Ja sole bardzo duzo i mam laknienie na sol.


Dużo, to rzecz względna i niewymierna.
Zazwyczaj niskowęglowodanowcy uznają jednak, że typowe wędliny są za słone. Ponieważ te wędliny są robione dla typowego klienta żywiącego się dużą ilością węglowodanów, więc producenci robią to, co klienci najchętniej kupują.
A kupują najchętniej, bo im taka słona wędlina smakuje.
Pozdrawiam
JW

PS Pojawia się u nas również sól z Morza Martwego.

Pamiętam, jak dawniej bardzo smakowała mi sól z Wieliczki, takie szare grudy soli. Zawierały jakieś minerały, które zmieniały smak soli i były naprawdę smaczne. Współczesna biała sól zupełnie się do tamtej nie umywa.
 
 
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 35
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5630
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 12:26   

Sole na prawde sporo, mysle ze pol lyzeczki dziennie jem tej soli..
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 36
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 12:30   

zenon napisał/a:
Sole na prawde sporo, mysle ze pol lyzeczki dziennie jem tej soli..

pół łyżeczki to sporo? na VLCKD zaleca się 5 g sodu, co odpowiada 1 obfitej łyżeczce soli
 
 
berta85

Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 120
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 20:57   

zamówilam sol himalajska...tak tylko chcialam sie pochwalic:)
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 36
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 21:22   

berta85 napisał/a:
zamówilam sol himalajska...tak tylko chcialam sie pochwalic:)

gratuluję wyboru! :)
mam nadzieję, że wybrałaś granulat?
 
 
nordica

Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 79
Wysłany: Pon Sty 28, 2008 21:55   

sol himalajska ?hmmm wiem stosuje bo bez soli u mnie w domu ani rusz....a ilosci byly zatrwazajace szczegolnie u dzieci.pozdrawiam
 
 
berta85

Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 120
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 22:28   

kupilam proszek...proponowano mi granulat a nawet bryłki:) a czy to zly wybór?
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 36
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 23:21   

berta85 napisał/a:
kupilam proszek...proponowano mi granulat a nawet bryłki:) a czy to zly wybór?

granulat jest najlepszy, bo zachowuje więcej aromatu i świeżości
wsypujesz do młynka i wtedy, kiedy chcesz rozdrabniasz sobie :)
bryłki mają raczej inne zastosowanie
 
 
berta85

Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 120
Wysłany: Śro Sty 30, 2008 13:17   

słyszalam ze brylki mozna do wanny wrzucac zeby celluit likwidowac prawda? sprzedawca nie byl zbyt rozmowny:)
 
 
nordica

Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 79
Wysłany: Pią Lut 01, 2008 12:31   

mozesz to zaproponowac na frum cellulit...uciesza sie ze jakas nowa metoda:)
 
 
berta85

Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 120
Wysłany: Śro Lut 20, 2008 16:12   

a sprobowalam wrzucam jedna do kapieli juz od miesiaca i powiem ze albo za bardzo wierze w dzialanie albo naprawde sa efekty.
 
 
Piotrx 

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 1189
Wysłany: Sob Lut 06, 2021 12:56   

zenon napisał/a:

Ja sole bardzo duzo i mam laknienie na sol.
Oczywiscie w ramach zdrowego rozsadku.

Inni koledzy z forum: Wiraha, Hannibal, pan Waszak i inni tez pisali, ze sporo sola..

Wiec chyba sie z tym co pan napisal nie zgodze :)


Wszędzie piszą, że na diecie niskowęglowodanowej trzeba solić więcej. A na ketozie spożywać co najmniej 12 gram soli. Czy ktoś wie z czego to wynika, co jest przyczyną większego zapotrzebowania na sól?
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 43 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 7855
Wysłany: Sob Lut 06, 2021 13:30   

Piotrx napisał/a:
Wszędzie piszą, że na diecie niskowęglowodanowej trzeba solić więcej. A na ketozie spożywać co najmniej 12 gram soli. Czy ktoś wie z czego to wynika, co jest przyczyną większego zapotrzebowania na sól?
Na tradycyjnym żywieniu dużo soli dostarczają pieczywo, chrupki, chipsy, potrawy roślinne solidnie dosalane. Natomiast na ŻO tej ukrytej soli w pożywieniu jest bardzo niewiele, bo mięso jest solone, ale jada się go mniej, niż roślin. W rzeczywistości zapotrzebowanie na sód na ŻO jest mniejsze, ale ponieważ w tym pożywieniu soli jest mniej, więc występuje potrzeba jawnego dosalania, ale i tak niskowęglowodanowcy dosalają mniej niż inni. Co więcej, standardowe potrawy wydają się niskowęglowodanowcom za słone.
JW
 
     
Piotrx 

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 1189
Wysłany: Sob Lut 06, 2021 14:39   

Czyli te kilkanaście gram dziennie soli to dawka odpowiednia dla każdego? Byle była to dobrej jakości sól.
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 43 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 7855
Wysłany: Sob Lut 06, 2021 16:44   

Piotrx napisał/a:
Czyli te kilkanaście gram dziennie soli to dawka odpowiednia dla każdego? Byle była to dobrej jakości sól.
Wystarczająca norma spożycia soli kuchennej to raczej kilka gramów, a nie kilkanaście, około 4-6. Przede wszystkim zależy to od temperatury otoczenia i utraty minerałów z potem. Chlorek sodu jest podstawowym elektrolitem krwi i ze względu na tę jego rolę nerki mają niezwykłą zdolność oszczędzania tej soli.
JW
 
     
Piotrx 

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 1189
Wysłany: Sob Lut 06, 2021 17:23   

Wszyscy specjaliści wyraźnie mówią, że przy ketozie kilkanaście gram soli jest niezbędne.
 
     
Antek

Dołączył: 17 Sie 2015
Posty: 14
Wysłany: Wto Lut 09, 2021 16:10   

Ciekawe badanie przeciwne powszechnie panującej opinii:
https://www.jci.org/articles/view/88530
Więc może sól pomaga schudnąć.

Ale myślę, że najrozsądniej jest tu w żadną stronę nie przesadzać i kierować się smakiem. Sól, a właściwie sód, to organizm akurat potrafi dobrze regulować, jeśli nie narzuca mu się jakichś zboczonych ideologii. Np. biegacze amatorzy regularnie padają na dużych imprezach, bo za dużo piją i dostają hyponatremii.
Z tego to czytałem, wynika że naturalne diety przy nieograniczonej podaży zawierają 6-12 g soli zależnie od klimatu i wysiłku.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2021 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved