Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dieta bezglutenowa
Autor Wiadomość
norde

Dołączył: 11 Sie 2017
Posty: 1
Wysłany: Pią Sie 11, 2017 10:49   Dieta bezglutenowa

Witajcie,
zastanawiam się nad przejściem na dietę bezglutenową http://catering-pozywny.pl/dieta/bez-glutenu/ . Wiele moich znajomych twierdzi, że czuje się o wiele lepiej. We Wrocławiu znajduje się firma cateringowa - Piu Piu, która dostarcza posiłki bezglutenowe. Kojarzycie ją może? Co w ogóle myślicie o tej diecie?
 
     
pogodny 

Wiek: 29
Dołączył: 01 Cze 2015
Posty: 402
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Sie 11, 2017 11:44   

Jeśli nie masz nietolerancji to moim zdaniem szkoda sobie odmawiać pewnych produktów.
 
     
Sentinel 

Wiek: 44
Dołączył: 05 Sie 2017
Posty: 1027
Wysłany: Pią Sie 11, 2017 16:23   

pogodny napisał/a:
Jeśli nie masz nietolerancji to moim zdaniem szkoda sobie odmawiać pewnych produktów.


Dinozaury wyginęły po uderzeniu w Ziemię asteroidy zbudowanej z glutenu. Przypadek? ;)
Ostatnio zmieniony przez Sentinel Pią Sie 11, 2017 16:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
zoosia

Dołączył: 30 Cze 2017
Posty: 4
Wysłany: Czw Sie 31, 2017 19:09   

Pewnie nie ma co wpadac w jakies skrajnosci. Faktem natomiast jest, ze co raz wiecej osob stawia na przetwarzane produkty spozywcze. Jednym z glownym powodow jest z pewnoscia brak czasu .. jednak to nikogo nie usprawiedliwia. Zdrowie to najwazniejsze co mamy i nie warto na nim oszczedzac. Warto w wolnej chwili poczytac na ten temat w sieci, sporzadzajac swoja wlasna diete od podstaw. Korzystajac z okazji, sa moze tutaj na forum osoby starajace sie nia wdrazac? Jesli o mnie chodzi to bardzo uzaleznilam sie od cukrow prostych i mam troche z tym problem. Chociaz te kilka razy w tygodniu staram sie robic przepisy oparte o zdrowa żywność . Duza ich baze udalo mi sie znalezc na stronie Sante - https://www.sante.pl Glownie skupiam sie w tej chwili na przepisach zwiazanych z obiadami .. gdyz to najwiekszy posilek jaki spozywam w ciagu dnia. Bardzo lubie propozycje oparte o naturalne skladniki takie jak kasze .. sa bardzo sycace, a przy okazji smaczne ;)
 
     
Sentinel 

Wiek: 44
Dołączył: 05 Sie 2017
Posty: 1027
Wysłany: Czw Sie 31, 2017 20:49   

zoosia napisał/a:
Pewnie nie ma co wpadac w jakies skrajnosci. Faktem natomiast jest, ze co raz wiecej osob stawia na przetwarzane produkty spozywcze. Jednym z glownym powodow jest z pewnoscia brak czasu .. jednak to nikogo nie usprawiedliwia. Zdrowie to najwazniejsze co mamy i nie warto na nim oszczedzac. Warto w wolnej chwili poczytac na ten temat w sieci, sporzadzajac swoja wlasna diete od podstaw. Korzystajac z okazji, sa moze tutaj na forum osoby starajace sie nia wdrazac? Jesli o mnie chodzi to bardzo uzaleznilam sie od cukrow prostych i mam troche z tym problem. Chociaz te kilka razy w tygodniu staram sie robic przepisy oparte o zdrowa żywność . Duza ich baze udalo mi sie znalezc na stronie Sante - https://www.sante.pl Glownie skupiam sie w tej chwili na przepisach zwiazanych z obiadami .. gdyz to najwiekszy posilek jaki spozywam w ciagu dnia. Bardzo lubie propozycje oparte o naturalne skladniki takie jak kasze .. sa bardzo sycace, a przy okazji smaczne ;)


To jest jakaś masakra. Taką dietę można zastosować u krowy, która ma skłonność do hipoglikemii, ale nie u ludzi.
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1139
Wysłany: Czw Sie 31, 2017 23:01   

Sentinel napisał/a:
To jest jakaś masakra.

To nie masakra; to reklama :shock:
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
Sentinel 

Wiek: 44
Dołączył: 05 Sie 2017
Posty: 1027
Wysłany: Pią Wrz 01, 2017 20:17   

EAnna napisał/a:
to reklama :shock:

Tylko dlaczego ta reklama jest w dziale "kuchnia" a nie "pasze i dodatki do pasz"?
 
     
magdamilewska

Dołączył: 29 Lis 2017
Posty: 1
Wysłany: Śro Lis 29, 2017 10:54   

Teraz panuje moda na bycie fit i diety bezglutenowe, czy wegańskie. Wydaje mi się, że niektóre osoby przechodzące na tego typu diety robią to właśnie ze względu na to, że jest to popularne. A takim sposobem można narobić sobie więcej szkody niż pożytku
 
     
nimb 

Dołączył: 04 Kwi 2018
Posty: 4
Wysłany: Pią Kwi 13, 2018 13:16   

Powariowali wszyscy z tym antyglutenem. Jeżeli ktoś jest chory na celiakie to rozumiem, ale reszta - durna moda.
 
     
Sentinel 

Wiek: 44
Dołączył: 05 Sie 2017
Posty: 1027
Wysłany: Pon Kwi 16, 2018 10:08   

nimb napisał/a:
Powariowali wszyscy z tym antyglutenem. Jeżeli ktoś jest chory na celiakie to rozumiem, ale reszta - durna moda.


To nie durna moda ale fakty.
Leczenie całego zbioru chorób metabolicznych będzie nieskuteczne bez ograniczenia węglowodanów, co wiąże się z wykluczeniem zbóż.
Lista schorzeń w których daje to dobre efekty jest bardzo długa. Są to zarówno choroby somatyczne jak i psychiczne, od trądziku po toczeń i od ADHD przez CHAD po schizofrenię.

Nie ma żadnego uzasadnienia dla jedzenia przez ludzi zbóż.
Pojawiło się ostatnio dużo badań zachwalających prozdrowotne waściwości glutenu czy gliadyny. Jest to reakcja na spadek konsumpcji zbóż. Ludzie jedzą coraz mniej tego co nadaje się tylko na paszę dla bydła i to mnie cieszy.
_________________
"Nie wiem, nie znam się, nie orientuję, zarobiony jestem".
 
     
kristiankostov 

Wiek: 21
Dołączył: 24 Kwi 2018
Posty: 15
Wysłany: Czw Maj 03, 2018 14:05   

Moda modą, też tak myślałem, że to spowodowane modą, dopóki moja siostra nie zachorowała na celiakię. Poza tym poza celiakią, tak jak pisze poprzednik, całe mnóstwo innych dolegliwości można zmniejszyć albo wyleczyć po odstawieniu węglowodanów i glutenu. Moja koleżanka miała bardzo duże problemy z cerą. Odstawiła gluten i nagle problem zniknął. Coś więc w tym jest, a nie tylko sama moda.
_________________
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło!
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 40 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6918
Wysłany: Pią Maj 04, 2018 08:12   

Oprócz alergii na gluten występuje też nietolerancja białek z pszenicy i to są rzeczy rozłączne. Można mieć nietolerancję glutenu i nie mieć nietolerancji na białka pszeniczne lub odwrotnie. Celiakia to tylko jedna z postaci szkodliwego działania pszenicy oraz innych zbóż. Generalnie te nietolerancje obejmują 80% badanych. Ci sami badani praktycznie nie mają nietolerancji wieprzowiny i wołowiny, więc coś w tym jest.
JW
 
     
JowitaP

Dołączył: 19 Kwi 2016
Posty: 3
Wysłany: Śro Cze 06, 2018 00:06   

W każdej diecie jest zalecany umiar. Nie warto popadać w skrajności.

Produkty z pszenicy oprócz glutenu wzmagają wydzielanie śluzu i zazwyczaj zaostrzają sezonowe alergie pyłkowe. Jeżeli ktoś ma słabą alergię, to może tego nie zauważyć, ale zaawansowani alergicy już powinni odczuć różnicę.

Dieta bezglutenowa jest też modna i tutaj Panie często przesadzają, zwłaszcza jak się chcą odchudzić przed wakacjami. Poza tym część złożonych produktów bezglutenowych ma sporo dodatków konserwujących, a to już zdrowe nie jest...
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2018 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved