Wysłany: Pią Sie 11, 2017 09:49 Dieta bezglutenowa
Witajcie,
zastanawiam się nad przejściem na dietę bezglutenową http://catering-pozywny.pl/dieta/bez-glutenu/ . Wiele moich znajomych twierdzi, że czuje się o wiele lepiej. We Wrocławiu znajduje się firma cateringowa - Piu Piu, która dostarcza posiłki bezglutenowe. Kojarzycie ją może? Co w ogóle myślicie o tej diecie?
Pewnie nie ma co wpadac w jakies skrajnosci. Faktem natomiast jest, ze co raz wiecej osob stawia na przetwarzane produkty spozywcze. Jednym z glownym powodow jest z pewnoscia brak czasu .. jednak to nikogo nie usprawiedliwia. Zdrowie to najwazniejsze co mamy i nie warto na nim oszczedzac. Warto w wolnej chwili poczytac na ten temat w sieci, sporzadzajac swoja wlasna diete od podstaw. Korzystajac z okazji, sa moze tutaj na forum osoby starajace sie nia wdrazac? Jesli o mnie chodzi to bardzo uzaleznilam sie od cukrow prostych i mam troche z tym problem. Chociaz te kilka razy w tygodniu staram sie robic przepisy oparte o zdrowa żywność . Duza ich baze udalo mi sie znalezc na stronie Sante - https://www.sante.pl Glownie skupiam sie w tej chwili na przepisach zwiazanych z obiadami .. gdyz to najwiekszy posilek jaki spozywam w ciagu dnia. Bardzo lubie propozycje oparte o naturalne skladniki takie jak kasze .. sa bardzo sycace, a przy okazji smaczne
Sentinel
Wiek: 50 Dołączył: 05 Sie 2017 Posty: 1021
Wysłany: Czw Sie 31, 2017 19:49
zoosia napisał/a:
Pewnie nie ma co wpadac w jakies skrajnosci. Faktem natomiast jest, ze co raz wiecej osob stawia na przetwarzane produkty spozywcze. Jednym z glownym powodow jest z pewnoscia brak czasu .. jednak to nikogo nie usprawiedliwia. Zdrowie to najwazniejsze co mamy i nie warto na nim oszczedzac. Warto w wolnej chwili poczytac na ten temat w sieci, sporzadzajac swoja wlasna diete od podstaw. Korzystajac z okazji, sa moze tutaj na forum osoby starajace sie nia wdrazac? Jesli o mnie chodzi to bardzo uzaleznilam sie od cukrow prostych i mam troche z tym problem. Chociaz te kilka razy w tygodniu staram sie robic przepisy oparte o zdrowa żywność . Duza ich baze udalo mi sie znalezc na stronie Sante - https://www.sante.pl Glownie skupiam sie w tej chwili na przepisach zwiazanych z obiadami .. gdyz to najwiekszy posilek jaki spozywam w ciagu dnia. Bardzo lubie propozycje oparte o naturalne skladniki takie jak kasze .. sa bardzo sycace, a przy okazji smaczne
To jest jakaś masakra. Taką dietę można zastosować u krowy, która ma skłonność do hipoglikemii, ale nie u ludzi.
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Czw Sie 31, 2017 22:01
Sentinel napisał/a:
To jest jakaś masakra.
To nie masakra; to reklama
_________________ Pozdrawiam
EAnna
Sentinel
Wiek: 50 Dołączył: 05 Sie 2017 Posty: 1021
Wysłany: Pią Wrz 01, 2017 19:17
EAnna napisał/a:
to reklama
Tylko dlaczego ta reklama jest w dziale "kuchnia" a nie "pasze i dodatki do pasz"?
Teraz panuje moda na bycie fit i diety bezglutenowe, czy wegańskie. Wydaje mi się, że niektóre osoby przechodzące na tego typu diety robią to właśnie ze względu na to, że jest to popularne. A takim sposobem można narobić sobie więcej szkody niż pożytku
Powariowali wszyscy z tym antyglutenem. Jeżeli ktoś jest chory na celiakie to rozumiem, ale reszta - durna moda.
Sentinel
Wiek: 50 Dołączył: 05 Sie 2017 Posty: 1021
Wysłany: Pon Kwi 16, 2018 09:08
nimb napisał/a:
Powariowali wszyscy z tym antyglutenem. Jeżeli ktoś jest chory na celiakie to rozumiem, ale reszta - durna moda.
To nie durna moda ale fakty.
Leczenie całego zbioru chorób metabolicznych będzie nieskuteczne bez ograniczenia węglowodanów, co wiąże się z wykluczeniem zbóż.
Lista schorzeń w których daje to dobre efekty jest bardzo długa. Są to zarówno choroby somatyczne jak i psychiczne, od trądziku po toczeń i od ADHD przez CHAD po schizofrenię.
Nie ma żadnego uzasadnienia dla jedzenia przez ludzi zbóż.
Pojawiło się ostatnio dużo badań zachwalających prozdrowotne waściwości glutenu czy gliadyny. Jest to reakcja na spadek konsumpcji zbóż. Ludzie jedzą coraz mniej tego co nadaje się tylko na paszę dla bydła i to mnie cieszy.
_________________ "Nie wiem, nie znam się, nie orientuję, zarobiony jestem".
Moda modą, też tak myślałem, że to spowodowane modą, dopóki moja siostra nie zachorowała na celiakię. Poza tym poza celiakią, tak jak pisze poprzednik, całe mnóstwo innych dolegliwości można zmniejszyć albo wyleczyć po odstawieniu węglowodanów i glutenu. Moja koleżanka miała bardzo duże problemy z cerą. Odstawiła gluten i nagle problem zniknął. Coś więc w tym jest, a nie tylko sama moda.
_________________ Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło!
Oprócz alergii na gluten występuje też nietolerancja białek z pszenicy i to są rzeczy rozłączne. Można mieć nietolerancję glutenu i nie mieć nietolerancji na białka pszeniczne lub odwrotnie. Celiakia to tylko jedna z postaci szkodliwego działania pszenicy oraz innych zbóż. Generalnie te nietolerancje obejmują 80% badanych. Ci sami badani praktycznie nie mają nietolerancji wieprzowiny i wołowiny, więc coś w tym jest.
JW
W każdej diecie jest zalecany umiar. Nie warto popadać w skrajności.
Produkty z pszenicy oprócz glutenu wzmagają wydzielanie śluzu i zazwyczaj zaostrzają sezonowe alergie pyłkowe. Jeżeli ktoś ma słabą alergię, to może tego nie zauważyć, ale zaawansowani alergicy już powinni odczuć różnicę.
Dieta bezglutenowa jest też modna i tutaj Panie często przesadzają, zwłaszcza jak się chcą odchudzić przed wakacjami. Poza tym część złożonych produktów bezglutenowych ma sporo dodatków konserwujących, a to już zdrowe nie jest...
Polecam zwracać uwagę na skład produktów przetworzonych jakie kupujemy. Bo w nich również bardzo często mozna znaleźć gluten. Może się znajdować w:
parówkach (również wegańskich),
pasztetach,
mielonych mięsach,
wędlinach,
słodyczach,
(a nawet) w produktach mlecznych.
Szczerze chciałabym podjąć się jakieś dobrej diety. Nie tylko, żeby schudnąć, ale dla poprawy swojego zdrowia. Mam świadomość tego, że źle się odżywiam. Niestety nie wiem do końca z których produktów powinnam całkowicie zrezygnować. Dowiedziałam się od znajomego o diecie opartej o geny z Medistore. Zastanawiam się czy taka dieta nie byłaby dla mnie odpowiednia. Ponoć tworzy się ją na podstawie danych z DNA.
Jeśli ktoś jest uczulony na gluten to nie ma zmiłuj, czy to jest trend, czy nie musisz się trzymać diety bo inaczej źle się czujesz i bardzo źle to na Ciebie wpływa. Ja ostatnio robiłam przepis z jednego bloga, gdzie wykonywali test patelni Woll Diamond Lite, a że kupiłam taką samą patelnię, to uznałam że spróbuję zrobić kotleciki jogurtowe z kurczakiem. Były przeeepyszne, przepis śmiało polecam!
Szczerze chciałabym podjąć się jakieś dobrej diety. Nie tylko, żeby schudnąć, ale dla poprawy swojego zdrowia. Mam świadomość tego, że źle się odżywiam. Niestety nie wiem do końca z których produktów powinnam całkowicie zrezygnować. Dowiedziałam się od znajomego o diecie opartej o geny z Medistore. Zastanawiam się czy taka dieta nie byłaby dla mnie odpowiednia. Ponoć tworzy się ją na podstawie danych z DNA.
Nic prostszego - znajdź jakiegoś dietetyka w okolicy i współpracuj z nim w temacie ułożenia planu dietetycznego. Nie potrzeba żadnych cudów innych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.