Z tych składników wyrabiamy ciasto na twardo, wałkujemy cienki placek, z którego wycinamy foremkami kształty. Pieczemy ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blasze w piekarniku nagrzanym do 180 st. Do ciasta można dodać pokruszone płatki migdałów.
Pomogła: 38 razy Dołączyła: 26 Wrz 2009 Posty: 2853
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 21:41
pewnie miksowac do uzyskania jednolitej konsystencji
_________________ Ostatecznie, wszystko co żyje, ma w środku jakąś kiszkę
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Wysłany: Śro Paź 21, 2009 16:23
WITAM Aukuba
Tak jak pisze FLO.
Tutaj pod koniec artykułu przykładowe witariańskie homogenizowanie na przykładzie mleka z podkiełkowanego owsa – wersja specjalna:
http://www.surawka.republika.pl/K3.htm
Trzeba mieć po prostu dobrze miksujący sprzęt np.: blernder , mikser itp.
Niektóre bardzo dobrej jakości sokowniki , sokowirówki mają specjalne płaskie płytki umożliwiające hom. np. migdałów , orzechów , nasion itd.
Składniki:
250 g maasła, 250 g cukru trzcinowego lub miodu, 1 torebka cukru waniliowego, 3 żółtka, 1 torebka suszonej skórki z cytryny (namoczyć w ciepłej wodzie), 500 g mąki orkiszowej (typ 650), 1 łyzka mleka.
Wykonanie:
Masło wraz z cukrem rozetrzeć na puch, dodać cukier waniliowy, żółtka oraz skórkę cytryny a następnie mąkę i mleko. Ugnieść ciasto a następnie odstawić je na 45 minut w chłodnym miejscu. uformować ciastka w dowolne kształty i piec w temperaturze 200 stopni C ok. 15 minut aż się zabrązowią
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Użytkownik Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Lip 2012 Posty: 529
niestety bardziej kalorycznie ;/ ja zastępuję część mąki zmielonymi orzechami, a dokładnie potłuczonymi (wkładam je do ściereczki i obijam o wszystko), przynajmniej można się odstresować Tyle ile ciasto "wchłonie" tyle dorzucam, oczywiście ponieważ orzechy są tłuste to masła można też troszkę zaoszczędzić ciacha są naprawdę wtedy pyszne
Jak mam czas to piękę ciacha sam. Albo takie z płatków owsianych, mąki orkiszowej i bakali - przepis tutaj, albo z amarantusa - tutaj
Jak mam większego lenia to kupuję gotowe i wtedy to są najczęściej ciasteczka orkiszowe z sezamem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.