Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Kruche ciasteczka
Autor Wiadomość
paula456

Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 6
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 12:33   Kruche ciasteczka

Znalezione na http://weganie.kipme.pl/strona/przepisy.html
Wegański przepis, ale bardzo dobre :]

Skladniki:
*1/2 kg mąki

*1 kostka margaryny

*cukier waniliowy

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/4 szklanki cukru

*łyżka oliwy

*aromat waniliowy/migdałowy

Z tych składników wyrabiamy ciasto na twardo, wałkujemy cienki placek, z którego wycinamy foremkami kształty. Pieczemy ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blasze w piekarniku nagrzanym do 180 st. Do ciasta można dodać pokruszone płatki migdałów.
 
 
CzarnaHellenka


Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 142
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 16:31   

hmm to raczej nie dietetyczne? sporo maki i cukru:)
_________________
Ręce precz od Tybetu
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 16:58   

no i margaryna :?
 
 
mm4

Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 226
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 18:18   

Margaryna ma fajny smak.
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 19:09   

mm4 napisał/a:
Margaryna ma fajny smak.

to smacznego :hah:
 
 
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 19:22   

Hannibal napisał/a:
mm4 napisał/a:
Margaryna ma fajny smak.

to smacznego :hah:

:D
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
 
mm4

Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 226
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 19:53   

zenon napisał/a:
Hannibal napisał/a:
mm4 napisał/a:
Margaryna ma fajny smak.

to smacznego :hah:

:D

:D Kurde a ja sie tak cieszyłem że mi sie uda zaczepka i zrobisz wykład jaka margaryna jest be :D .

A po co kruche? Pokruszą sie i będą potem pokruszone ...
 
 
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Wrz 12, 2008 20:19   

nie muszę robić wykładu, bo sam doskonale o tym wiesz :D
 
 
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Sob Paź 17, 2009 16:04   

upiekłam dzisiaj pyszny serniczek, przed chwilką spróbowałam, no "niebo w gębie"... :viva:
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Sob Paź 17, 2009 17:52   

WITAM :hug: !!!

tutaj kilka przepisów na kruche ciasteczka bez znacznej i długiej obróbki termicznej
http://www.surawka.republika.pl/chleby.htm

inne przepisy:
http://www.surawka.republika.pl/Przepisy.htm

Dla uściślenia przpis w pierwszym poście nie ma nic wspólnego z weganizmem chyba ,że nazwy. :-)

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
aukuba


Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 95
Skąd: Kotlina Kłodzka
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 20:26   

Krzysztof2, co znaczy w przepisie "Homogenizować ww. pszenicę" ?
 
     
_flo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 26 Wrz 2009
Posty: 2853
Wysłany: Wto Paź 20, 2009 21:41   

pewnie miksowac do uzyskania jednolitej konsystencji
_________________
Ostatecznie, wszystko co żyje, ma w środku jakąś kiszkę
 
     
krzysztof2

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 756
Wysłany: Śro Paź 21, 2009 16:23   

WITAM Aukuba :hug:

Tak jak pisze FLO.

Tutaj pod koniec artykułu przykładowe witariańskie homogenizowanie na przykładzie mleka z podkiełkowanego owsa – wersja specjalna:
http://www.surawka.republika.pl/K3.htm

Trzeba mieć po prostu dobrze miksujący sprzęt np.: blernder , mikser itp.

Niektóre bardzo dobrej jakości sokowniki , sokowirówki mają specjalne płaskie płytki umożliwiające hom. np. migdałów , orzechów , nasion itd.


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :papa:
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Sie 08, 2012 20:02   

Piekę kremówkę, bardziej na rozdanie, ale sama też skosztuje.. :P
 
     
Gavroche
[Usunięty]

Wysłany: Śro Sie 15, 2012 20:40   

Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru!
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Sie 15, 2012 20:51   

Gavroche napisał/a:
Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru!

wow, ale Ci dobrze, tez bym chciala.. :P
 
     
Gavroche
[Usunięty]

Wysłany: Śro Sie 15, 2012 20:54   

Molka napisał/a:
Gavroche napisał/a:
Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru!

wow, ale Ci dobrze, tez bym chciala.. :P

Chłodniej się zrobiło,to spędzamy trochę czasu z córą w kuchni :P
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Sie 15, 2012 20:57   

Gavroche napisał/a:
Molka napisał/a:
Gavroche napisał/a:
Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru!

wow, ale Ci dobrze, tez bym chciala.. :P

Chłodniej się zrobiło,to spędzamy trochę czasu z córą w kuchni :P

rozumiem ze córa wkładała porzeczki do babki.. :P
 
     
Gavroche
[Usunięty]

Wysłany: Śro Sie 15, 2012 21:00   

Molka napisał/a:
Gavroche napisał/a:
Molka napisał/a:
Gavroche napisał/a:
Zrobiłem babkę z czarna porzeczką,tylko dwie łyżki mąki i tyleż cukru!

wow, ale Ci dobrze, tez bym chciala.. :P

Chłodniej się zrobiło,to spędzamy trochę czasu z córą w kuchni :P

rozumiem ze córa wkładała porzeczki do babki.. :P

Raczej rączki :P
Zabawa ciastem jest zmysłowa i bodźcująca.
Staram się przekazać jej mój świat na ile to możliwe :)
Potem konsumpcja gwarantowana.
 
     
coffee

Dołączył: 12 Wrz 2012
Posty: 1
Wysłany: Śro Wrz 12, 2012 12:46   

Znaleziona na www.tast.pl :)

Talarki cytrynowe

Składniki:
250 g maasła, 250 g cukru trzcinowego lub miodu, 1 torebka cukru waniliowego, 3 żółtka, 1 torebka suszonej skórki z cytryny (namoczyć w ciepłej wodzie), 500 g mąki orkiszowej (typ 650), 1 łyzka mleka.

Wykonanie:
Masło wraz z cukrem rozetrzeć na puch, dodać cukier waniliowy, żółtka oraz skórkę cytryny a następnie mąkę i mleko. Ugnieść ciasto a następnie odstawić je na 45 minut w chłodnym miejscu. uformować ciastka w dowolne kształty i piec w temperaturze 200 stopni C ok. 15 minut aż się zabrązowią
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Śro Wrz 12, 2012 15:22   

a proporcje BTW wypisac to nie laska?
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Użytkownik

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 31 Lip 2012
Posty: 529
Wysłany: Śro Wrz 12, 2012 21:00   

zyon napisał/a:
to nie laska?

Oto laska niebieska:

http://tiny.pl/hnh1m

3D więc trzeba umieć skrzyżować oczy by ją w pełni dostrzec.
:-)
 
     
Abigail 

Wiek: 38
Dołączyła: 19 Paź 2012
Posty: 14
Wysłany: Śro Paź 24, 2012 14:56   Troszkę inaczej

niestety bardziej kalorycznie ;/ ja zastępuję część mąki zmielonymi orzechami, a dokładnie potłuczonymi (wkładam je do ściereczki i obijam o wszystko), przynajmniej można się odstresować ;) Tyle ile ciasto "wchłonie" tyle dorzucam, oczywiście ponieważ orzechy są tłuste to masła można też troszkę zaoszczędzić ;) ciacha są naprawdę wtedy pyszne ;)
_________________
Abigail
 
     
ekarol

Dołączył: 18 Gru 2012
Posty: 3
Wysłany: Wto Gru 18, 2012 12:52   

Jak mam czas to piękę ciacha sam. Albo takie z płatków owsianych, mąki orkiszowej i bakali - przepis tutaj, albo z amarantusa - tutaj
Jak mam większego lenia to kupuję gotowe i wtedy to są najczęściej ciasteczka orkiszowe z sezamem :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved