RAW0+ Pomógł: 41 razy Dołączył: 11 Wrz 2009 Posty: 1943
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 13:19 Pektyny elementarna część składowa błonnika
Dlaczego pektyny trzeba dostarczać organizmowi?
1 Wypełniają żołądek i dają uczucie sytości. Polecane szczególnie osobom otyłym i walczącym z nadmiernymi kilogramami.
2 Wyłapują cząsteczki cholesterolu i tym samym redukują jego stężenie, co ma duże znaczenie w leczeniu i profilaktyce chorób układu sercowo – naczyniowego (np. nadciśnienia, miażdżycy, choroby wieńcowej). Spożywając codziennie 15 g pektyn, możesz obniżyć zawartość cholesteryny o 30 proc!
3 Regulują gospodarkę kwasów żółciowych – usuwają ich nadmiar (zapobiegając m.in. wrzodom żołądka). Poprawiają trawienie tłuszczów. Chronią przed powstaniem kamieni żółciowych.
4 Przydają się w oczyszczaniu organizmu z toksyn, usuwaniu z niego metali ciężkich (kobaltu i ołowiu), których wysokie stężenie występuje w dużych miastach, ośrodkach przemysłowych, niektórych zakładach pracy (np. drukarniach) i… papierosach. To dzięki zdolności wiązania i wymiany jonów.
5 Poprawiają pracę jelit. Usuwają zalegające w nich resztki i przez to pomagają zwalczyć zaparcia. Tworzą w przewodzie pokarmowym warstwę ochronną (korzystną mikroflorę bakteryjną).
6 Pochłaniają wodę. Skuteczne przy leczeniu biegunki.
7 Usuwając szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny, wspomagają produkcję i funkcjonowanie białych krwinek (przeciwciał) odpowiedzialnych za odporność. Czyli gwarantują dobrą ochrona przed wirusami i innymi agresorami.
Ostatnio zmieniony przez RAW0+ Sob Maj 12, 2012 13:20, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 43 razy Dołączył: 16 Sie 2009 Posty: 2409 Skąd: tiny.pl/hpb9n tiny.pl/hlhmn
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 16:28
Pektyny mają się tak do błonnika,
jak sok do owoców,
oczywiście mętny sok,
taki jaki ma być.
Bardzo luźno można by rzucić,
że pektyny to taki roślinny kolagen.
Ostatnio kupiłem wieprzowe kości z mostka,
wolno dusiłem 7 godzin,
wywar, rozgotowane chrząstki, kawałki mięsa,
bezcenne.
Ostatnio zmieniony przez Adam319 Sob Maj 12, 2012 16:32, w całości zmieniany 1 raz
RAW0+ Pomógł: 41 razy Dołączył: 11 Wrz 2009 Posty: 1943
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 17:22
Adam319 napisał/a:
Pektyny mają się tak do błonnika,
jak sok do owoców,
Pektyny spełniają tą samą rolę co włókna (błonnik) dla zwierząt przeżuwających. Adamo tylko dla Łowców klasyfikuje pektynę jak obojętną (ze wzgl. na doskonały metabolizm). Wszystkim innym genotypom on bardzo służy.
Adamo tylko dla Łowców klasyfikuje pektynę jak obojętną (ze wzgl. na doskonały metabolizm). Wszystkim innym genotypom on bardzo służy.
Adamo to, Adamo tamto. Adamo pisze, Adamo mówi, Adamo klasyfikuje. Wnioskuję, że jesteś w sekcie. A co jeśli się okaże, że Adamo się myli? Co zrobisz RAW0+ ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.