Witam, Zainteresowało mnie to forum ponieważ jestem na etapie zagłębiania się w życie Uswiadowiłam sobie, że jesteśmy tym co jemy i pewnym momencie bardzo mnie to przeraziło, cieszę się, że powstają takie własnie fora bo one dodają otuchy, ze nie jestem sama, wyczytałam tu mnostwo ciekawych informacji.
Mam 29 lat, jestem młodą poszukująca ciekawych informacji świadomą osobą, myślę, że tyle na początek o mnie wystarczy
Teraz kochani pytanie do Was co wiecie na temat Stevii? bardzo mnie ten temat zaciekawił Własnie wczytuje się we wszystkie info, brzmi baardzo ineresująco. Z góry dziękuję za zainteresowanie i podzielenie się wiadomościami! pozdrawiam Serdeczanie! Magda!!
Ja dopiero docenilem smak kawy jak z cukru zrezygnowalem. A jak zalozylem sobie odwrocona osmoze to docenilem po dwakroc
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Wydaje mi się, że z różnych powodow. Po pierwsze sam organizm domaga się węglowodanów, jeśli nie dostarczymy ich w odpowiedniej ilości, nieświadomie sięgniemy po najprostszą forme cukru. Fakt nie wszytscy przepadają za słodkim smakiem, ja osobiście nie słodze kawy, ale czekolade uwielbiam, ciasta itp, z tego co zdazylam wyczytac to Stevii można uzywać do wypiekow. Prawdopodobnie nie ma ona kalorii. Sama nie wiem!
Gdyby faktycznie ta stevia byla taka jak o niej piszą moznaby było zajadac sie slodyczami bez wyrzutów sumienia
Owszem, ma mniej. Ale sprawy nie są takie proste. Skoro tylko język zarejestruje słodycz, organizm zaczyna oczekiwać cukru. Z tego powodu po dziewięćdziesięciu sekundach zaczyna wydzielać insulinę. Gdy cukier się nie pojawia, gdyż organizm otrzymał tylko słodzik, insulina zaczyna przetwarzać resztki cukru, które jeszcze znajdują się we krwi. Spada wówczas zawartość cukru we krwi i pojawia się uczucie głodu, o wiele silniejsze niż w przypadku, gdybyśmy zamiast zawierającego słodzik produktu light w ogóle niczego nie zjedli. W efekcie spożywamy mnóstwo kalorii. To jest przyczyną, dlaczego dokładnie te same słodziki, które zachwala się ludziom jako odchudzające, od ponad 10 lat są stosowane jako środek wspomagający przy tuczu świń. Możecie się państwo o tym przekonać, czytając zarządzenia UE w sprawie pasz."
_________________ Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne, powoduje tycie albo ... jest po angielsku.
Ale przeciez stevia ma niski indeks glikemiczny wiec nie powoduje wzrostu insuliny.
Moze to dotyczy slodzikow syntetycznych ale z tego co wyczytalam stevia to roslina,ziolo, jeszcze troche poczytam na ten temat...
heniu007 Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Cze 2010 Posty: 385
Wysłany: Nie Lut 12, 2012 21:03
madzikvip napisał/a:
stevia ma niski indeks glikemiczny wiec nie powoduje wzrostu insuliny.
Napisałaś, że Stevia posiada niski indeks glikemiczny, a to oznacza, że Stevia powoduje nieśpieszny, powolny wzrost poziomu glukozy we krwii. Wraz ze wzrostem glikemii następuje wyrzut insuliny.
nie wiem czy tak prosta transkrypcja wchodzi tu w gre , ale jeśli chodzi o Pawłowa to ja jestem melancholikiem to pewne hi hi no dobra bede się zagłebiać dalej!!!!!
Tylko sie nie poddawaj jak np niejaki suanek, ktoremu oczy otworzono i wyprowadzono brutalnie z bledu, wiec w ramach protestu sie wylogowal na zawsze Prawda czasami bywa brutalna
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.