Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Łój cielęcy - pomocy
Autor Wiadomość
Paweł Z. 

Dołączył: 29 Maj 2011
Posty: 16
Wysłany: Śro Cze 01, 2011 12:59   Łój cielęcy - pomocy

Kupiłem na targu łój cielęcy i mam w związku z tym kilka pytań:
1. Czy można go przetopić np. jak słoninę na smalec ?
2. Czy nadaje się do smażenia ?
3. Jaki ma rozkład kwasów tłuszczowych ?
Pozdrawiam i z góry dzięki
 
     
arturtsk

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Gru 2008
Posty: 189
Wysłany: Śro Cze 01, 2011 17:59   

1. Można ale nie polecam, raz sie za to wziąłem i juz nigdy wiecej :D

2. http://nowadebata.pl/2011...ikasz-w-kuchni/

3, ok 60% to nasycone, tak z 35-38% to 1-nienasycone, reszta to PUFA.
 
     
mario199 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Lip 2010
Posty: 253
Skąd: Gran Canaria
Wysłany: Śro Cze 01, 2011 18:29   

Nie wiem jak cielęcy, ale wołowy strasznie śmierdzi po przetopieniu. Na surowo jest ok :)
_________________
www.profiart.pl - tworzenie stron internetowych, panoramy sferyczne
www.blaszczakphoto.com - galeria fotografii z moich podróży
 
 
     
Paweł Z. 

Dołączył: 29 Maj 2011
Posty: 16
Wysłany: Śro Cze 01, 2011 20:22   

A ile może przeleżeć surowy łój w lodówce nie psując się ? Czy można go zamrozić ?
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Cze 01, 2011 21:22   

Paweł Z. napisał/a:
A ile może przeleżeć surowy łój w lodówce nie psując się ? Czy można go zamrozić ?

oczywiscie ze mozna mrozic no i jadac n surowo , ja tak sie przyzwyczailam do surowego łoju ze jadam tak swobodnie jak chleb, a jeszcze tak z pół roku w tył to musialam kroic na malutkie kawałeczki bo wieksze ilosci szarpały mi zoładkiem, czemu teraz tak sie nie dzieje? dziwne prawda ?
 
     
mario199 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Lip 2010
Posty: 253
Skąd: Gran Canaria
Wysłany: Czw Cze 02, 2011 11:33   

Molka, dalej zamawiasz łój barani ze sklepu znatury?
_________________
www.profiart.pl - tworzenie stron internetowych, panoramy sferyczne
www.blaszczakphoto.com - galeria fotografii z moich podróży
 
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Czw Cze 02, 2011 15:10   

mario199 napisał/a:
Molka, dalej zamawiasz łój barani ze sklepu znatury?

tak, nadal, a są jakies lepsze źródła?
 
     
mario199 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 32
Dołączył: 02 Lip 2010
Posty: 253
Skąd: Gran Canaria
Wysłany: Czw Cze 02, 2011 16:35   

Ja jeszcze nie znalazłem. Dogadałem się z profesorami na moim uniwersytecie i od czasu do czasu pomagam przy uboju zwierzaczków w zamian za 'odpady' czyli podroby i właśnie tłuszcz. Dużo tego nie ma, ale za to jaki smaczny :D

A próbowałaś tłuszczu gęsiego?
_________________
www.profiart.pl - tworzenie stron internetowych, panoramy sferyczne
www.blaszczakphoto.com - galeria fotografii z moich podróży
 
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Czw Cze 02, 2011 18:16   

mario199 napisał/a:

A próbowałaś tłuszczu gęsiego?

mario, ostatnio własnie zamówiłam z "natury" pół na pół tłuszcz gęsi z baranim. Gęsi jest bardzo smaczny, taki delikatny, bardzo mi smakuje taki wyciągnięty z lodówki jeszcze stężały, pycha.
 
     
heniu007 

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 17 Cze 2010
Posty: 385
Wysłany: Pią Cze 03, 2011 20:55   

Molka napisał/a:
Gęsi jest bardzo smaczny, taki delikatny, bardzo mi smakuje taki wyciągnięty z lodówki jeszcze stężały, pycha.


A ja się dziwiłem dlaczego tłuszcz gęsi ze sklepu znatury.pl tak zdrożał i na dodatek aktualnie jest niedostępny.
To Molka wyżarła cały tłuszcz i teraz stał się towarem wysoce deficytowym ! :P xD
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 07:54   

Ja ostatnio jadam ekologiczną surową słoninę wieprz. ze sklepu mięsnego dla optymalnych we Brwinowie. W Wa-wie takiej nie widziałem. Cena - 10 zł za kilo. Bardzo dobra w smaku :)
Z tej oto masarni - http://masarniakozminek.prv.pl/
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Sob Cze 04, 2011 08:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 17:02   

Tłuszcz gęsi jest bardzo fajny w smaku, ale jednak kompletnie niepraktyczny. Transportować go można jeno w słoiku, bo się dosłownie rozpływa w temp. pokojowej. Musi mieć sporawo nienasyconych. Szybciej też się utlenia.
Barani grzbietowy natomiast można spokojnie zawinąć w papier, czy włożyć do torebki bawełnianej i będzie ok.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 17:15   

Hannibal napisał/a:
Tłuszcz gęsi jest bardzo fajny w smaku, ale jednak kompletnie niepraktyczny. Transportować go można jeno w słoiku, bo się dosłownie rozpływa w temp. pokojowej. Musi mieć sporawo nienasyconych. Szybciej też się utlenia.
Barani grzbietowy natomiast można spokojnie zawinąć w papier, czy włożyć do torebki bawełnianej i będzie ok.

jak to nie praktyczny, to gdzie chcesz spacerowac z tym tłuszczem? a gdyby nawet to zawsze mozna włożyc wkład mrożący, przecież mi przysyłają łój gęsi przy temperaturach 30 plus , oczywiscie zapakowany z wkładami, jest wręcz lekko zamrożony.... ja mam tych wkładów chyba z 7.
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 17:18   

takie mam
 
     
ali
[Usunięty]

Wysłany: Nie Cze 05, 2011 02:05   

Hannibal napisał/a:
Ja ostatnio jadam ekologiczną surową słoninę wieprz. ze sklepu mięsnego dla optymalnych we Brwinowie. W Wa-wie takiej nie widziałem. Cena - 10 zł za kilo. Bardzo dobra w smaku :)
Z tej oto masarni - http://masarniakozminek.prv.pl/


Haniś
taka ona ekologiczna jak wszystkie pozostałe które kupisz za 2,50
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 08:19   

Molka napisał/a:
jak to nie praktyczny, to gdzie chcesz spacerowac z tym tłuszczem? a gdyby nawet to zawsze mozna włożyc wkład mrożący,

Nie chodzi o jakieś spacerowanie tylko ogólnie o kwestię trzymania, przenoszenia.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 08:21   

ali napisał/a:
taka ona ekologiczna jak wszystkie pozostałe które kupisz za 2,50

Za 2,5 zł w zwykłym sklepie to masz ze świnek z "fabryk". Ergo - zero ekologii.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
ali
[Usunięty]

Wysłany: Nie Cze 05, 2011 11:58   

Hannibal napisał/a:
ali napisał/a:
taka ona ekologiczna jak wszystkie pozostałe które kupisz za 2,50

Za 2,5 zł w zwykłym sklepie to masz ze świnek z "fabryk". Ergo - zero ekologii.


zajżyj do owej "ekologicznej" chlewni
paszą futrują taką samą jak w "fabrykach"
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 12:04   

No niestety, prawda jest taka, ze pewnosc to mamy tylko wtedy gdy sami sobie wykarmimy świnkę. Ale wówczas trzeba miec gospodarke, chlewik... :P
 
     
Maad


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 1172
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 18:59   

Molka napisał/a:
Ale wówczas trzeba miec gospodarke, chlewik...

no i gumiaki :D
_________________
Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne, powoduje tycie albo ... jest po angielsku.
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 19:18   

pipi z gumiakami.... Trzeba chcieć "delektować" się tymi zapachami, zapachami z obory :)
Pi e r d zi eć to nie ma komu, a wąchać to by wszyscy chcieli :P
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 20:51   

ali napisał/a:
zajżyj do owej "ekologicznej" chlewni
paszą futrują taką samą jak w "fabrykach"

Tylko jakoś dziwnym trafem owa słonina ma przyjemniejszy zapach oraz smak od tej zwykłej sklepowej.
Wiadomo, że świnia to nie owca czy koza, ale jak czasem sobie zjem dla odmiany tłuszczu świńskiego to nic nadzwyczajnego się nie stanie.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved