Wysłany: Śro Cze 01, 2011 12:59 Łój cielęcy - pomocy
Kupiłem na targu łój cielęcy i mam w związku z tym kilka pytań:
1. Czy można go przetopić np. jak słoninę na smalec ?
2. Czy nadaje się do smażenia ?
3. Jaki ma rozkład kwasów tłuszczowych ?
Pozdrawiam i z góry dzięki
arturtsk Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Gru 2008 Posty: 189
Wysłany: Śro Cze 01, 2011 17:59
1. Można ale nie polecam, raz sie za to wziąłem i juz nigdy wiecej
Pomogła: 60 razy Dołączyła: 02 Maj 2009 Posty: 6909
Wysłany: Śro Cze 01, 2011 21:22
Paweł Z. napisał/a:
A ile może przeleżeć surowy łój w lodówce nie psując się ? Czy można go zamrozić ?
oczywiscie ze mozna mrozic no i jadac n surowo , ja tak sie przyzwyczailam do surowego łoju ze jadam tak swobodnie jak chleb, a jeszcze tak z pół roku w tył to musialam kroic na malutkie kawałeczki bo wieksze ilosci szarpały mi zoładkiem, czemu teraz tak sie nie dzieje? dziwne prawda ?
Pomógł: 5 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Lip 2010 Posty: 253 Skąd: Gran Canaria
Wysłany: Czw Cze 02, 2011 16:35
Ja jeszcze nie znalazłem. Dogadałem się z profesorami na moim uniwersytecie i od czasu do czasu pomagam przy uboju zwierzaczków w zamian za 'odpady' czyli podroby i właśnie tłuszcz. Dużo tego nie ma, ale za to jaki smaczny
Pomogła: 60 razy Dołączyła: 02 Maj 2009 Posty: 6909
Wysłany: Czw Cze 02, 2011 18:16
mario199 napisał/a:
A próbowałaś tłuszczu gęsiego?
mario, ostatnio własnie zamówiłam z "natury" pół na pół tłuszcz gęsi z baranim. Gęsi jest bardzo smaczny, taki delikatny, bardzo mi smakuje taki wyciągnięty z lodówki jeszcze stężały, pycha.
heniu007 Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Cze 2010 Posty: 385
Wysłany: Pią Cze 03, 2011 20:55
Molka napisał/a:
Gęsi jest bardzo smaczny, taki delikatny, bardzo mi smakuje taki wyciągnięty z lodówki jeszcze stężały, pycha.
A ja się dziwiłem dlaczego tłuszcz gęsi ze sklepu znatury.pl tak zdrożał i na dodatek aktualnie jest niedostępny.
To Molka wyżarła cały tłuszcz i teraz stał się towarem wysoce deficytowym ! xD
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 07:54
Ja ostatnio jadam ekologiczną surową słoninę wieprz. ze sklepu mięsnego dla optymalnych we Brwinowie. W Wa-wie takiej nie widziałem. Cena - 10 zł za kilo. Bardzo dobra w smaku
Z tej oto masarni - http://masarniakozminek.prv.pl/
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Sob Cze 04, 2011 08:08, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 17:02
Tłuszcz gęsi jest bardzo fajny w smaku, ale jednak kompletnie niepraktyczny. Transportować go można jeno w słoiku, bo się dosłownie rozpływa w temp. pokojowej. Musi mieć sporawo nienasyconych. Szybciej też się utlenia.
Barani grzbietowy natomiast można spokojnie zawinąć w papier, czy włożyć do torebki bawełnianej i będzie ok.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomogła: 60 razy Dołączyła: 02 Maj 2009 Posty: 6909
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 17:15
Hannibal napisał/a:
Tłuszcz gęsi jest bardzo fajny w smaku, ale jednak kompletnie niepraktyczny. Transportować go można jeno w słoiku, bo się dosłownie rozpływa w temp. pokojowej. Musi mieć sporawo nienasyconych. Szybciej też się utlenia.
Barani grzbietowy natomiast można spokojnie zawinąć w papier, czy włożyć do torebki bawełnianej i będzie ok.
jak to nie praktyczny, to gdzie chcesz spacerowac z tym tłuszczem? a gdyby nawet to zawsze mozna włożyc wkład mrożący, przecież mi przysyłają łój gęsi przy temperaturach 30 plus , oczywiscie zapakowany z wkładami, jest wręcz lekko zamrożony.... ja mam tych wkładów chyba z 7.
Pomogła: 60 razy Dołączyła: 02 Maj 2009 Posty: 6909
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 17:18
takie mam
ali [Usunięty]
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 02:05
Hannibal napisał/a:
Ja ostatnio jadam ekologiczną surową słoninę wieprz. ze sklepu mięsnego dla optymalnych we Brwinowie. W Wa-wie takiej nie widziałem. Cena - 10 zł za kilo. Bardzo dobra w smaku
Z tej oto masarni - http://masarniakozminek.prv.pl/
Haniś
taka ona ekologiczna jak wszystkie pozostałe które kupisz za 2,50
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 20:51
ali napisał/a:
zajżyj do owej "ekologicznej" chlewni
paszą futrują taką samą jak w "fabrykach"
Tylko jakoś dziwnym trafem owa słonina ma przyjemniejszy zapach oraz smak od tej zwykłej sklepowej.
Wiadomo, że świnia to nie owca czy koza, ale jak czasem sobie zjem dla odmiany tłuszczu świńskiego to nic nadzwyczajnego się nie stanie.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.