Pomógł: 5 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Lip 2010 Posty: 253 Skąd: Gran Canaria
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 11:42 Tłuszcz kaczy
Cześć, ile płacicie za łój z kaczki? Dziś na targu zamówiłem sobie 1 kg. Miła pani na początku chciała 30 zł/kg. Utargowałem do 20 zł. Ale i tak wydaje mi się to strasznie drogo jak na tłuszcz. Co o tym sądzicie? Za ile kupujecie tłuszcz kaczy?
Druga sprawa. Smakował ktoś takiego tłuszczu? Jak on ma się w porównaniu do np cielęcego?
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 12:01
Primo, jeśli to kaczka naturalnie chowana, chodząca sobie po trawce, jedząca robaki, muchy (kaczki uwielbiają muchy) to ona się z lekko otłuści, będzie miała taką cienką podskórną warstwę żółtego tłuszczyku. Ale nie wyobrażam sobie, żeby go spod tej skóry oddzielać.
Jeśli ten tłuszcz jest sprzedawany na kilogramy to na bank jest to z przemysłowego chowu, gdzie drób jest sztucznie tuczony. Nie polecam czegoś takiego.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 5 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Lip 2010 Posty: 253 Skąd: Gran Canaria
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 12:45
Tłuszcz od starszej pani z rynku, która oprócz tego tłuszczyku miała po jednej sztuce kaczki i kury oraz kilkanaście jajek. Mówiła, że kaczki chodzą po jej działce i jedzą to co znajdą.
Pomógł: 5 razy Wiek: 32 Dołączył: 02 Lip 2010 Posty: 253 Skąd: Gran Canaria
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 12:58
Nie zaszkodzi spróbować. Sprawdzę smak. Jeśli będzie syfiasty, to więcej nie będę korzystał z usług tamtej pani. Chociaż nie wyglądała podejrzanie. Na oko 70 lat, pani ze wsi.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 13:02
mario199 napisał/a:
Mówisz o kaczym, czy o jakimś innym?
Cały czas o kaczym mówię.
Nie ma go dużo, jem go razem ze skórą (jest przylepiony do niej) i jest spoko.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Pią Wrz 03, 2010 13:03, w całości zmieniany 1 raz
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Pią Wrz 03, 2010 17:35
Hannibal napisał/a:
Może to jakiś inny gatunek kaczki
Niekoniecznie, chociaż najmniej otłuszczone sa kaczki czarne..
Kaczki z wolnego chowu zaczynają się otłuszczać intensywniej dopiero w "starszym" wieku. Proces ten zachodzi wcześniej - jeżeli chowane są z dala od wody. Przy wodzie więcej się ruszają. Tłuszcz z kaczki wiejskiej jest żółty.
Tłuszcz kaczy magazynowany jest przede wszystkim w skórze. Pod skórą jest go mniej.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 17:32
mario199 napisał/a:
Hannibal, kupujesz całe kaczki i zjadasz na surowo razem z organami?
Tak, całe z organami, wszystko oczywiście na surowo.
Wiem dokładnie jak wyglądają te kaczki przed zabiciem, gdzie sobie chodzą, co jedzą, itd.
100% pewność.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.