Na jednego ziemniaka dajesz jedno jajko plus sól pieprz, bez mąki na smalcu.
Zjadliwe są takie? pamiętam jak kiedyś jadłem, ale to z mąką i smażone na oleju. Dawne czasy pamiętam, że ten olej mnie odrażał na smalcu przynajmniej ze smakiem człowiek zje Thanks
Takie bez mąki są najlepsze. Mogą nawet być bez... jajka
Marishka
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 03:14
M i T napisał/a:
Takie bez mąki są najlepsze. Mogą nawet być bez... jajka
Marishka
A jak je smazyc aby trzymaly sie kupy?
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Jeden ziemniak (10 dag) obrać i zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, dodać 4 żółtka (8 dag), łyżeczkę mąki (6 g) oraz sól do smaku i dokładnie wymieszać. Białko z jednego jajka (2,5 dag) ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą ziemniaczano-żółtkową. Na patelni rozgrzać 1/4 kostki smalcu (6 dag). Łyżką kłaść masę na gorący tłuszcz, tworząc placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano.
kaloryczność 100g - 460 kcal
gotowej potrawy - 20 dag
B 8,7g : T 42,5g : W 8,2
1 : 4,9 : 0,9
Zamiast na smalcu placki można usmażyć na maśle.
Placki można jeść na gorąco jako samodzielna potrawę lub jako dodatek do mięsnych dań obiadowych zamiast ziemniaka.
Przepis zaczerpnięty z Książki Kucharskiej dr. Kwaśniewskiego.
Użyłem całych jajek oraz nie odccisnąłem wody z ziemniaków i wyszła ciapa
A jak wy robicie? Używacie całych jajek czy żółtka???
To niemożliwe , a jeżeli już masz takie wodniste ziemniaki to wode odlej .
czy ucierasz na gruboziarnistej tarce?? bo na drobnej ,koniecznie trzeba odlać
[ Kto by sie babrał z drobną tarką]
Ja daje całe jaja -nawet dodaje jeszcze białka ,które mi zostają
Lubie tez dodać troche mięsa mielonego-.
xvk Pomogła: 20 razy Dołączyła: 31 Sie 2009 Posty: 715 Skąd: Poznań
Wysłany: Nie Lip 18, 2010 17:05
Zamieszanie z tymi plackami
Jak przeczytałam na tym forum wcześniej, że robi się placki z ziemniaków i jajek w proporcji 1:1, to zawsze tak robię i wychodzą.
Trę na drobnej tarce, dodatkowo z cebulą, która rozrzedza ciasto. Nie odlewam wody z ziemniaków i nic się nie dzieje.
Smażę je mniejsze niż kiedyś te z mąką. Wlewam delikatnie na patelnię po 1 łyżce tego rzadkiego ciasta na każdy placek i ładnie się ścinają. Ciasto rzeczywiście wygląda na zbyt rzadkie, ale placki wychodzą.
xvk Pomogła: 20 razy Dołączyła: 31 Sie 2009 Posty: 715 Skąd: Poznań
Wysłany: Wto Lip 20, 2010 16:50
M i T napisał/a:
najlepsze. Mogą nawet być bez... jajka
Rzeczywiście
Zrobiłam bez jajka i na grubej tarce, wyszły wspaniałe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.