Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepis na placki ziemniaczane optymalne?
Autor Wiadomość
Pioter 

Wiek: 41
Dołączył: 27 Paź 2009
Posty: 299
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 16:35   Przepis na placki ziemniaczane optymalne?

Jak dokładnie robi się te placuszki w proporcjach? Proszę o przepis jak znacie...
 
     
Maad


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 1172
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 21:24   

ostatnio jadłem placki ziemniaczane z oregano i pieprzem,
wiem, wiem, nie były optymalne, ale za to jakie smaczne :)
_________________
Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne, powoduje tycie albo ... jest po angielsku.
 
     
rene 

Wiek: 45
Dołączyła: 03 Cze 2010
Posty: 10
Skąd: śląsk
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 21:39   

Na jednego ziemniaka dajesz jedno jajko plus sól pieprz, bez mąki na smalcu.
 
     
Pioter 

Wiek: 41
Dołączył: 27 Paź 2009
Posty: 299
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 22:11   

Maad napisał/a:
ostatnio jadłem placki ziemniaczane z oregano i pieprzem,
wiem, wiem, nie były optymalne, ale za to jakie smaczne :)


Wiem wiem chodziło mi o te bez mąki a przyprawy to już jak kyo uważa :-)
Proporcje są chyba ważne żeby się to trzymało kupy dlatego pytam...
Ostatnio zmieniony przez Pioter Czw Lip 15, 2010 22:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Pioter 

Wiek: 41
Dołączył: 27 Paź 2009
Posty: 299
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 22:13   

rene napisał/a:
Na jednego ziemniaka dajesz jedno jajko plus sól pieprz, bez mąki na smalcu.


Zjadliwe są takie? pamiętam jak kiedyś jadłem, ale to z mąką i smażone na oleju. Dawne czasy pamiętam, że ten olej mnie odrażał na smalcu przynajmniej ze smakiem człowiek zje :-) Thanks
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 23:57   

Ja jeszcze dodaje cebulki i troche tartej marchwi
_________________
pozdrawiam
 
     
M i T 


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 7106
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 00:02   

Takie bez mąki są najlepsze. Mogą nawet być bez... jajka :)

Marishka
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 03:14   

M i T napisał/a:
Takie bez mąki są najlepsze. Mogą nawet być bez... jajka :)

Marishka

A jak je smazyc aby trzymaly sie kupy?
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Anita

Dołączył: 21 Mar 2010
Posty: 23
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 20:21   

Placki ziemniaczane

Jeden ziemniak (10 dag) obrać i zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, dodać 4 żółtka (8 dag), łyżeczkę mąki (6 g) oraz sól do smaku i dokładnie wymieszać. Białko z jednego jajka (2,5 dag) ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą ziemniaczano-żółtkową. Na patelni rozgrzać 1/4 kostki smalcu (6 dag). Łyżką kłaść masę na gorący tłuszcz, tworząc placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano.

kaloryczność 100g - 460 kcal
gotowej potrawy - 20 dag
B 8,7g : T 42,5g : W 8,2
1 : 4,9 : 0,9

Zamiast na smalcu placki można usmażyć na maśle.
Placki można jeść na gorąco jako samodzielna potrawę lub jako dodatek do mięsnych dań obiadowych zamiast ziemniaka.

Przepis zaczerpnięty z Książki Kucharskiej dr. Kwaśniewskiego.
 
     
Pioter 

Wiek: 41
Dołączył: 27 Paź 2009
Posty: 299
Wysłany: Sob Lip 17, 2010 12:49   

Użyłem całych jajek oraz nie odccisnąłem wody z ziemniaków i wyszła ciapa :-?
A jak wy robicie? Używacie całych jajek czy żółtka???
Ostatnio zmieniony przez Pioter Sob Lip 17, 2010 20:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
figa


Pomógł: 8 razy
Wiek: 67
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 1142
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: Nie Lip 18, 2010 01:05   

Pioter napisał/a:
Użyłem całych jajek oraz nie odccisnąłem wody z ziemniaków i wyszła ciapa :-?
A jak wy robicie? Używacie całych jajek czy żółtka???

To niemożliwe , a jeżeli już masz takie wodniste ziemniaki to wode odlej .
czy ucierasz na gruboziarnistej tarce?? bo na drobnej ,koniecznie trzeba odlać
[ Kto by sie babrał z drobną tarką]
Ja daje całe jaja -nawet dodaje jeszcze białka ,które mi zostają
Lubie tez dodać troche mięsa mielonego-.
_________________
pozdrawiam
 
     
seanor

Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 249
Wysłany: Nie Lip 18, 2010 08:09   

Ja uwielbiam kuchnię kristana - jego placki to http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=179
 
     
xvk 

Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 31 Sie 2009
Posty: 715
Skąd: Poznań
Wysłany: Nie Lip 18, 2010 17:05   

Zamieszanie z tymi plackami :hihi:
Jak przeczytałam na tym forum wcześniej, że robi się placki z ziemniaków i jajek w proporcji 1:1, to zawsze tak robię i wychodzą.
Trę na drobnej tarce, dodatkowo z cebulą, która rozrzedza ciasto. Nie odlewam wody z ziemniaków i nic się nie dzieje.
Smażę je mniejsze niż kiedyś te z mąką. Wlewam delikatnie na patelnię po 1 łyżce tego rzadkiego ciasta na każdy placek i ładnie się ścinają. Ciasto rzeczywiście wygląda na zbyt rzadkie, ale placki wychodzą.
 
     
xvk 

Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 31 Sie 2009
Posty: 715
Skąd: Poznań
Wysłany: Wto Lip 20, 2010 16:50   

M i T napisał/a:
najlepsze. Mogą nawet być bez... jajka


Rzeczywiście :)
Zrobiłam bez jajka i na grubej tarce, wyszły wspaniałe.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved