Białka jaj ubijamy na sztywno, płatki owsiane orzechy otręby i rodzynki mielimy blenderem i mieszamy z białkami jaj. Można dodać słodzik, kakao lub szczyptę cynamonu.
Omlet smażymy na patelni(można zrobić kilka mniejszych placków). Tak przygotowany omlet smarujemy dżemem bezcukrowym.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Wrz 23, 2009 20:10 Re: przepis na omlet
amii napisał/a:
Bardzo dietetyczny przepis )
ja bym raczej powiedział, że dość biotynożerny
wszak należy pamiętać, że nawet w obrobionych term. białkach mamy awidynę
no chyba, że żółtek nie brakuje w diecie
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Fajny przepis, tylko na wszystkie jajca świata, gdzie wcięło żółtka?
Wżółtku mamy przeważającą większość niezbędnych witamin, wapnia, magnezu, całe żelazo, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, cholinę chroniącą wątrobę przed otłuszczeniem i żyły przed miażdżycą. W białku większości tych składników mamy niewiele albo w ogóle nic. No i jak już trzeba dosłodzić, to tylko zwykłym cukrem.
JW
Każdy ma swoje zdanie, mi bardzo smakuje, a tłuszczy dostarczam odpowiednio dużo, to samo jeśli chodzi o warzywa.
Ja osobiście nie jestem zwollennikiem większych ilości tłuszczy nasyconych.
Oczywiście jak ktoś chce to może słodzić cukrem bo 2 łyżeczki nikomu nie zaszkodzą. Ilość kombinacji dowolna
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 20:58
Witold Jarmolowicz napisał/a:
Fajny przepis, tylko na wszystkie jajca swiata, gdzie wcielo zoltka?
Zoltka na surowo
Zoltka na surowo sa lepiej strawne.
Bialka obrobione sa lepiej strawne niz surowe.
dlatego ten omlet moze byc niezlym rozwiazaniem dla tych, ktorzy chca spozywac jaja w calosci z mozliwie optymalna przyswajalnoscia.
Wiraha przyslal mi linka na prv odnosnie tych bialek:
" After ingestion of the cooked egg protein meal, the calculated true ileal
digestibility of cooked egg protein amounted to 91%. This finding
demonstrates that even cooked egg protein, which has generally been
considered to be easily digestible, is malabsorbed to some extent after
ingestion of a physiologic load. Incomplete assimilation of dietary protein
may have important consequences not only from a nutritional point of view,
but also from a gastrointestinal point of view. Egg white protein is
generally considered to be less digestible than heat-pretreated egg white
protein. However, no data are available concerning the magnitude of this
impairment in vivo. In this study, it was shown that after ingestion of 25 g
of raw egg protein, almost 50% is malabsorbed over 24 h. The higher
digestibility of cooked egg protein presumably results from structural
changes in the protein molecule induced by heating, thereby enabling the
digestive enzymes to gain broader access to the peptide bonds. It has been
suggested that the reduced digestibility of raw egg white is at least
partially related to the presence of trypsin inhibitors in raw egg white"
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 21:07
amii napisał/a:
Kazdy ma swoje zdanie, mi bardzo smakuje, a tluszczy dostarczam odpowiednio duzo, to samo jesli chodzi o warzywa.
Ja osobiscie nie jestem zwollennikiem wiekszych ilosci tluszczy nasyconych.
No nie mow ze wyrzucasz zoltka.....
......toz to herezja.....
Nie boj sie tluszczy nasyconych, w zoltku zreszta jest ich jakies 30% , reszta to jedno i wielonienasycone.
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 21:09
zenon napisał/a:
Bialka obrobione sa lepiej strawne niz surowe.
może i są lepiej strawne, ale to jak z deszczu pod rynnę, że się posłużę zwrotem Roberta
co z tego, że są lepiej strawne, jeśli zawierają kupę dodatkowych shitów, które z biegiem czasu rozwalają ludzki organizm?
zresztą surowe białka to też niezłe "ziółka", więc od początku sobie je odpuściłem, a w moim słowniku poprawnego żywienia widnieją jako NIEJADALNE
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 06:52
zenon napisał/a:
Oj nie przesadzaj.. Jak sobie czlek zje raz na jakis czas ojmleta to nic mu sie nie stanie.
jest garstka osób, która przez całe życie je buły z dżemem i dożywa sędziwego wieku
jeśli ktoś ma nadzieję, że ma tak mocny organizm to oczywiście może sobie jeść
oczywiście, jak ktoś musi to niech sobie zje, ale pytanie po co, jeśli na tej Ziemi są tak cudowne produkty jak móżdżek, serca, nerki, wątroba, jądra, itd.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Kwi 2008 Posty: 823 Skąd: warszawa
Wysłany: Sob Paź 03, 2009 12:05
Jeżeli już robię omlet, co zdarza się bardzo rzadko, to kroję pierś z kurczaka w kosteczkę. Roztrzepuję jaja, mieszam z tym kurczakiem i na patelnię, czasami dodaję zioła prowansalskie. Tak, czy inaczej wolę jajecznicę. Ścinam białka, odstawiam patelnię, wrzucam czosnek pokrojony w kostkę, juz nie smażę, jak przestygnie mieszam z żółtkami i jem. Jak mam ochotę to smażę z pomidorami, ale używam tylko gruntowych, czyli nie przez cały rok. Jeżeli chodzi o żółtka, to często rano przed wyjściem do pracy, zjadam dwa, trzy żółtka. Taką ochotę zawsze mam zimą i wtedy pochłaniam jaja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.