Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepis na omlet
Autor Wiadomość
amii 


Wiek: 40
Dołączyła: 26 Cze 2009
Posty: 14
Skąd: Łódź
Wysłany: Śro Wrz 23, 2009 16:40   Przepis na omlet

Podaję przepis na omlet owsiany. Składniki: 6 białek jaj, 100g płatków owsianych, 20g orzechów, 30g otrąb żytnich, 15g rodzynek.

Białka jaj ubijamy na sztywno, płatki owsiane orzechy otręby i rodzynki mielimy blenderem i mieszamy z białkami jaj. Można dodać słodzik, kakao lub szczyptę cynamonu.

Omlet smażymy na patelni(można zrobić kilka mniejszych placków). Tak przygotowany omlet smarujemy dżemem bezcukrowym.

Bardzo dietetyczny przepis :) )
_________________
Pkt. 6
Ostatnio zmieniony przez Molka Pią Wrz 23, 2011 22:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Wrz 23, 2009 20:10   Re: przepis na omlet

amii napisał/a:
Bardzo dietetyczny przepis :) )

ja bym raczej powiedział, że dość biotynożerny
wszak należy pamiętać, że nawet w obrobionych term. białkach mamy awidynę
no chyba, że żółtek nie brakuje w diecie ;)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Adam319 
We are all One


Pomógł: 43 razy
Dołączył: 16 Sie 2009
Posty: 2409
Skąd: tiny.pl/hpb9n tiny.pl/hlhmn
Wysłany: Śro Wrz 23, 2009 20:53   

amii napisał/a:
Można dodać słodzik

Może smaczne, ale przepis na zdrowie to to chyba nie jest.
(moim skromnym zdaniem)
:-)
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8793
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 07:22   

Fajny przepis, tylko na wszystkie jajca świata, gdzie wcięło żółtka?
Wżółtku mamy przeważającą większość niezbędnych witamin, wapnia, magnezu, całe żelazo, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, cholinę chroniącą wątrobę przed otłuszczeniem i żyły przed miażdżycą. W białku większości tych składników mamy niewiele albo w ogóle nic. No i jak już trzeba dosłodzić, to tylko zwykłym cukrem.
JW
 
     
amii 


Wiek: 40
Dołączyła: 26 Cze 2009
Posty: 14
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 16:38   

Każdy ma swoje zdanie, mi bardzo smakuje, a tłuszczy dostarczam odpowiednio dużo, to samo jeśli chodzi o warzywa.
Ja osobiście nie jestem zwollennikiem większych ilości tłuszczy nasyconych.
Oczywiście jak ktoś chce to może słodzić cukrem bo 2 łyżeczki nikomu nie zaszkodzą. Ilość kombinacji dowolna :)
_________________
Pkt. 6
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 20:58   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Fajny przepis, tylko na wszystkie jajca swiata, gdzie wcielo zoltka?

Zoltka na surowo :D
Zoltka na surowo sa lepiej strawne.
Bialka obrobione sa lepiej strawne niz surowe.
dlatego ten omlet moze byc niezlym rozwiazaniem dla tych, ktorzy chca spozywac jaja w calosci z mozliwie optymalna przyswajalnoscia.

Wiraha przyslal mi linka na prv odnosnie tych bialek:
" After ingestion of the cooked egg protein meal, the calculated true ileal
digestibility of cooked egg protein amounted to 91%. This finding
demonstrates that even cooked egg protein, which has generally been
considered to be easily digestible, is malabsorbed to some extent after
ingestion of a physiologic load. Incomplete assimilation of dietary protein
may have important consequences not only from a nutritional point of view,
but also from a gastrointestinal point of view. Egg white protein is
generally considered to be less digestible than heat-pretreated egg white
protein. However, no data are available concerning the magnitude of this
impairment in vivo. In this study, it was shown that after ingestion of 25 g
of raw egg protein, almost 50% is malabsorbed over 24 h. The higher
digestibility of cooked egg protein presumably results from structural
changes in the protein molecule induced by heating, thereby enabling the
digestive enzymes to gain broader access to the peptide bonds. It has been
suggested that the reduced digestibility of raw egg white is at least
partially related to the presence of trypsin inhibitors in raw egg white"

http://jn.nutrition.org/c...ull/128/10/1716

To co mi nie pasuje w tym ojmlecie to te otreby. Ja bym wywalil zboza, bo mnie szkodza.
Oczywiscie slodziki wont.
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 21:07   

amii napisał/a:
Kazdy ma swoje zdanie, mi bardzo smakuje, a tluszczy dostarczam odpowiednio duzo, to samo jesli chodzi o warzywa.
Ja osobiscie nie jestem zwollennikiem wiekszych ilosci tluszczy nasyconych.


No nie mow ze wyrzucasz zoltka.....

......toz to herezja.....

Nie boj sie tluszczy nasyconych, w zoltku zreszta jest ich jakies 30% , reszta to jedno i wielonienasycone.
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 21:09   

zenon napisał/a:
Bialka obrobione sa lepiej strawne niz surowe.

może i są lepiej strawne, ale to jak z deszczu pod rynnę, że się posłużę zwrotem Roberta
co z tego, że są lepiej strawne, jeśli zawierają kupę dodatkowych shitów, które z biegiem czasu rozwalają ludzki organizm?
zresztą surowe białka to też niezłe "ziółka", więc od początku sobie je odpuściłem, a w moim słowniku poprawnego żywienia widnieją jako NIEJADALNE :-D
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 21:59   

Oj nie przesadzaj.. Jak sobie czlek zje raz na jakis czas ojmleta to nic mu sie nie stanie.

Ja osobiscie nie zamierzam, ale marynowane w miodzie, oliwie i musztardzie poledwiczki z pary - raz na jakis czas to fajne urozmaicenie.

ps.
zdolnosc awidyny do wiazania biotyny zanika po obrobce term. - tak pisza w Harperze.
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 06:52   

zenon napisał/a:
Oj nie przesadzaj.. Jak sobie czlek zje raz na jakis czas ojmleta to nic mu sie nie stanie.

jest garstka osób, która przez całe życie je buły z dżemem i dożywa sędziwego wieku
jeśli ktoś ma nadzieję, że ma tak mocny organizm to oczywiście może sobie jeść
oczywiście, jak ktoś musi to niech sobie zje, ale pytanie po co, jeśli na tej Ziemi są tak cudowne produkty jak móżdżek, serca, nerki, wątroba, jądra, itd. :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
amii 


Wiek: 40
Dołączyła: 26 Cze 2009
Posty: 14
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Paź 02, 2009 15:41   

Ok może przekonam się do tych żółtek, chociaż jedno czy 2 sobie wrzucę.
Ewentualnie może ktoś poda dietetyczny przepis na jakąś potrawę na słodko?
_________________
Pkt. 6
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Paź 02, 2009 16:21   

amii napisał/a:
dietetyczny przepis

prosiłbym jeszcze o powiedzenie co rozumiesz pod słowem "dietetyczny"
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
kiwi4


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 823
Skąd: warszawa
Wysłany: Sob Paź 03, 2009 12:05   

Jeżeli już robię omlet, co zdarza się bardzo rzadko, to kroję pierś z kurczaka w kosteczkę. Roztrzepuję jaja, mieszam z tym kurczakiem i na patelnię, czasami dodaję zioła prowansalskie. Tak, czy inaczej wolę jajecznicę. Ścinam białka, odstawiam patelnię, wrzucam czosnek pokrojony w kostkę, juz nie smażę, jak przestygnie mieszam z żółtkami i jem. Jak mam ochotę to smażę z pomidorami, ale używam tylko gruntowych, czyli nie przez cały rok. Jeżeli chodzi o żółtka, to często rano przed wyjściem do pracy, zjadam dwa, trzy żółtka. Taką ochotę zawsze mam zimą i wtedy pochłaniam jaja.
_________________
marzena kiwi
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved