EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 21:37
dario_ronin napisał/a:
dla mnie dobra
ostra - drapie w gardle ,
Czy to jest cechą dobrej oliwy?
U mnie po wypiciu łyżeczki oliwy ostre drapanie w gardle utrzymuje się do dwóch godzin.
Mam wrażenie, ze jest to uczulenie bo drapanie jest wręcz "anginowe".
Kiedyś oddałam w sklepie (bardzo drogą) oliwę bo odniosłam wrażenie, że oliwa jest zjełczała i stąd to drapanie.
Oliwę toleruję jedynie jako dodatek do potraw.
Czy wszystkie dobre oliwy tak drapią?
Oliwa extra virgin drapie jak fiks i jest gorzkawa. We Włoszech próbowałem u źródła. Ma drapać, pytanie tylko czy utrzymujące się tak długo podrażnienie mieści się w granicach normy.
Myślę, że to reakcja na alergen. To samo mam po cytrusach i czasem - nie zawsze - po miodzie.
Tomek
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 22:00
M i T napisał/a:
Oliwa extra virgin drapie jak fiks i jest gorzkawa.
Dziękuję za wyjaśnienie.
Co ciekawe, zrobiłam kilka dni temu klasyczne pesto. Mimo, że aż 33% składu to taka właśnie drapiąca oliwa, w gotowym wyrobie wcale tego nie czuję.
_________________ Pozdrawiam
EAnna
Feniks Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Lis 2009 Posty: 535
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 23:33
Wydaje mi się, że to czy oliwa drapie czy nie zależy głównie od gatunku użytych oliwek, od czasu sporządzenia oliwy który upłynął od ich zebrania.
Włoskie oliwy mają generalnie ostrzejszy smak niż hiszpańskie czy greckie.
Piłem drogie greckie ekologiczne oliwy, które prawie w ogóle nie drapały.
dario_ronin [Usunięty]
Wysłany: Śro Wrz 28, 2011 06:02
Cytat:
Myślę, że to reakcja na alergen
u mnie to działa tak : gdy budzę się z lekkim bólem gardła(drapaniem) wypijam 2-3 łyżki oliwy ( tej drapiącej i ... ból mija
jestem alergikiem - kicham po przedawkowaniu żółtek na twardo ,
Pomogła: 60 razy Dołączyła: 02 Maj 2009 Posty: 6909
Wysłany: Czw Paź 13, 2011 21:14
kupiłam dzis oliwe z oliwek dla dzieci malutkich olio extravergine di olivia., najwyzsza kategoria oliwy z oliwek uzyskana bezposrednio z oliwek i wyłacznie za pomoca srodkow mechanicznych. zrównoważona kompozycja kwasów tłuszczowych.
masz dzieci? uwazaj i czytaj z tylu, spora czesc tych estra vergine ma z tylu malym druczkiem, ze wymieszana z rafinowana
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
kiedys bylo malutkie dziecko to dziecko, rozmiar nie jest wazny, w tym wypadku wazna jest sztuka
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Jedna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nie jest równa innej. To znaczy, zależy to równeiż od maszynerii, jaka jest wykorezystywania do tłoczenia, czyli czy jest dobrze czyszczona po każdych kolejnych zbiorach i tłoczeniu czy nie. Wskaźnikiem tego i jakości oliwy jest kwasowość, im niższa tym oliwa jest lepsza. Ja osobiście ze względów sentymentalnych kupuję hiszpańska oliwę,ale też i dlatego że jest ona łagodniejsza od włoskiej i nie gryzie w gardło tak jak grecka, choć intensyeny smak oliwki ma. I wcale nie musi być droższa jeżeli ja kuoujesz w internecie, w supermarketach niestety za lepsze oliwy gourmet sobie liczą.
Rzeczywiście hiszpańskie są oliwami łagodniejszymi. Ale jednak pikanteria w oliwie dla mnie jest wartością dodaną. Włoskie oliwy to mają. Szczególnie polecam te z Sycylijskich niewielkich tłoczni. Kiedyś trafiłem na oliwę extra virgin primo z oznaczeniem DOP. Firma się nazywała Frantoi Cutrera i z tego co czytałem w przewodnikach ta oliwa została wybrana przez jeden z największych przewodników po oliwach "Flos Olei" jako najlepsza na świecie. Super do sałatek, a grzanki czy grissini z tą oliwą to smakowa bomba!
Witam, dobre oliwy to greckie i włoskie. Najlepiej przywozić z tych krajów, ale jak nie możemy, to szukać nie w hipermarkecie, tylko w sklepach z żywnością włoską, lub śródziemnomorską. Osobiście mogę polecić włoską Carapelli. Dobre oliwy ma też sklep soya24. Pozdrawiam
Osobiście mogę polecić włoską Carapelli. Dobre oliwy ma też sklep soya24. Pozdrawiam
Witaj
Jaki okres przydatności posiada włoska Carapelli ?
_________________ "...Janek zorientował się, że nic nie widzi. By nie zgubić się w lesie, chwycił idącego przed nim towarzysza. Zapadł na kurzą ślepotę. I znowu uratował go felczer. Łyżka surowej, zmielonej wątróbki sprawiła, że objawy choroby minęły."
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Kwi 04, 2012 20:14
ekoludek napisał/a:
2-3 lat, ale praktycznie tam nie ma się co zepsuć o ile oliwa jest 100% naturalna.
To są przecież w większości jednonienasycone kwasy tłuszczowe, więc nie mogą latami trwać nienaruszone. No chyba, że w próżniowych warunkach, chłodzie i w ciemnicy.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Śro Kwi 04, 2012 21:17
Smalec ma trwałość 12m-cy w lodówce, a gdzie tam oliwie do smalcu
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Śro Kwi 04, 2012 21:18, w całości zmieniany 1 raz
side Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lis 2011 Posty: 687
Wysłany: Czw Kwi 05, 2012 16:51
a ja dzis kupilem w Almie kolejna butelke oliwy e.v. Pressati Naturali ORGANIC
Data waznosci uplywa w grudniu 2013.
750ml w cenie 38,80 PLN.
http://gieldaspozywcza.pl...znych-1169.html
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Wysłany: Nie Lut 09, 2014 15:31 Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin Frantoi Cutrera.
Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin Frantoi Cutrera.
Najsłynniejszy ekspert w dziedzinie oliw - Marco Oreggia, w swoim przewodniku Guida Flos Olei uznał oliwę Primo Frantoi Cutrera jako najlepszą oliwę na świecie. Wybrał ją spośród 600 innych oliw, 40 krajów .Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin.
link: http://doppio.com.pl/oliwa.htmNajlepsza oliwa z oliwek extra virgin
Wysłany: Czw Maj 22, 2014 15:14 OLEJ ARGANOWY LNIANY KOKOSOWY Z DYNI Z OSTROPESTU KONOPNY Z
Witam
Co do zdrowej żywności....
mam do rozdania kupony rabatowe ze sklepu internetowego ZIELONY NURT.. Kod upoważniający do zniżki (- 15zł): MA142205A
Dla pierwszych 100 klientów.
Można tam kupić różnego rodzaju oleje dobre jakościowo.
Pozdrawiam Marta:)
Ostatnio zmieniony przez olej_123 Czw Maj 22, 2014 15:14, w całości zmieniany 1 raz
Oliwy z oliwek warto szukać też w dobrych sklepach internetowych ze zdrową żywnością gdzie mamy szeroki wybór oraz niższe ceny,to wygodne i bezpieczne zakupy.
Niestety jakość dobrej oliwy często idzie w parze z wysoką ceną.
Jakość oliwy i jej skład może sie bardzo różnić, bo zależy od wielu czynników, począwszy od uprawy, gatunku oliwek, klimatu ( nasłonecznienia, temperatur), od zbiorów, przechowywania, transportu, pakowania. Nawet ten sam rodzaj oliwy w ramach jednego producenta może mieć odmienny skład.
Oliwa z oliwek jest pyszna, jak się potrafi wykonać samemu taką domową to fajnie, jak nie to warto jednak kupić w sklepie taką oliwę do sałatek i innych potraw bo jest zdrowa.
Podejrzewam, że mało kto potrafi wykonać ja samodzielnie, a jeżeli już kupujemy w sklepie to sprawdźmy jaka jest faktycznie jej jakość i skład. Bardzo dobry jest także olej kokosowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.