Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Oliwa z oliwek
Autor Wiadomość
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 08:44   

Cordoba_2004 napisał/a:
Co wy bedziecie jeść przecież dzików już prawie nie ma

Teraz jest końcówka sezonu łowieckiego, więc dostawy są raz na dwa tygodnie. Ale czy ja tylko na dziku się opieram? Jest jeleń, sarna, później może będzie muflon i żubr
Ale boczek z dzika jest najlepszy, bo najtłustszy, no i tani. :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 08:52   

No wiem ale tąką modą wytępicie wszystkie dziko żyjące w tym kraju zwierzęta. No ta bene ta tania dziczyzna to albo z kłusownictwa albo z jakiejś hodowli bo koszty utrzymania myśliwego wzrosły strasznie, wielu pozdawało broń porezygnowało z hobby które stało się niepomiernie drogie do zysków, więc podejrzana ta tania dziczyzna.

Podobnie jak z karty wędkarskiej 400 zł za rok , za co ? Lepiej nie łowić , zresztą i tak nie ma co już łowić
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 09:00   

Cordoba_2004 napisał/a:
No wiem ale tąką modą wytępicie wszystkie dziko żyjące w tym kraju zwierzęta.

No chyba żartujesz. Kto Ci takich rzeczy naopowiadał? Wege-ortodoksi?
Przecież to jest wszystko pod kontrolą - teraz np. mało się poluje, bo jest taki okres; potem od kwietnia będzie więcej
ekosystem jest przez to nietknięty
Cordoba_2004 napisał/a:
No ta bene ta tania dziczyzna to albo z kłusownictwa albo z jakiejś hodowli

Z lasów opolskich, nie żadnej hodowli.
A jeśli chodzi o ceny to akurat one wzrosły w stosunku do poprzedniego roku.
Np. comber z sarny masz za ponad 120 zeta.

Poza tym to żadne hobby tylko naturalne życie z "fat of the land".
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 09:11   

to za to powinieneś zasadzić jakiś kawałek lasu :)
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 09:18   

Cordoba_2004 napisał/a:
to za to powinieneś zasadzić jakiś kawałek lasu :)

mam już własny prywatny las w granicach podwarszawskiego miasta - prawie 2 ha lasu, a do tego sady, łąki, itd. :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Czw Lut 11, 2010 09:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
kavicons

Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 7
  Wysłany: Czw Lut 11, 2010 11:49   

Ale mi zapachnialo szynka..:)
a ja dzis niby mam robic paczki ze staropolskiego przepisu z 12 zoltek..ciekawe co z tego wyjdzie.. ciekawe co tesciowka wloszka na nei powie, bo w zeslzym roku zrobilam takie normalne to nawet oliwa pogardzila na rzecz smalcu
 
     
kavicons

Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 7
Wysłany: Śro Lut 17, 2010 23:52   

Co sadzicie o oliwach aromatyzowanych? czy mieliscie okazje je kosztowac i jesli tak to jakie najbardziej przypadly wam do gustu?
 
     
jatoja 
JA to JA


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 323
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 15:58   

Hannibal napisał/a:
(...)niefiltrowaną oliwę można już kupić za ok. 30 zeta (0,5 l) (...)


Hannibal napisał/a:
(...)ale ja mogę tu podać lepszą alternatywę - masło niepasteryzowane, które będzie mu na pewno smakowało - polskie, wiejskie, naturalnie robione (...)


wracajac do oliwy. podajecie linki gdzie mozna kupic przez internet. a sa jakies dobre dostepne w sklepach warte kupienia ??
juz jakis czas kupowalem sobie wlasnie takie maselko, ale od tygodnia nie moge utrafic na targu.
w sklepach jest cale mnostwo oliw - i wszystkie oczywiscie "najlepsze". Ale czy jest rzeczywiscie jakas dobra?? widzieliscie taka w sklepie, ktora mozna polecic ??
czy lepiej to maselko probowac upolowac.
ewentualnie widzialem niefiltrowany stojacy w lodowce olej lniany fimry oleofarm - http://www.oleofarm.com.p...oczyszczony.php
jak myslicie co lepiej ??
_________________
dont judge me by my past - i dont live there anymore
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 16:42   

jako dodatek do jakichś warzywek oliwa z oliwek czy olej lniany mogą być
ale bazą powinny być tłuszcze zwierzęce - z barana, krowy, konia, czy dzika
surowe masło można kupić na allegro
jeśli chodzi o dobre oliwy w sklepach to nie mam pojęcia
ja w ogóle oliwę używam od święta - bazuję cały czas na jakiejś dobrej organicznej, którą rodzice przywieźli mi z Sycylii.
najpewniejsze są te niefiltrowane, lekko mętne.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 17:42   

http://www.forumveg.pl/ Miliony ludzi żyją tu bez baraniny i cielęciny a z oliwa i mają sie fantastycznie
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 18:01   

Cordoba_2004 napisał/a:
http://www.forumveg.pl/ Miliony ludzi zyja tu bez baraniny i cieleciny a z oliwa i maja sie fantastycznie


Cytat:
Mamy 2179 zarejestrowanych uzytkownikow
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 18:07   

Cordoba, wez im wklej filmik z Aajonusem z yt, oraz foty z tego forum: specjaly Hanniego + loj okolojadrowy, ktory ktos niedawno wkleil :D
http://www.forumveg.pl/to...lsje-vt2071.htm
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Lut 27, 2010 17:18   

jatoja napisał/a:
czy lepiej to maselko probowac upolowac.

artykulik do przeczytania - "Butter Leads to Lower Blood Fats Than Olive Oil"
http://www.sciencedaily.c...00209124352.htm
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Cordoba_2004 
technolog żywności

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Cze 2009
Posty: 660
Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Sob Lut 27, 2010 19:32   

artykuł jest tendencyjny......
_________________
gg 14 987 97
 
 
     
Masala

Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 11
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 21:44   

Mnie jakoś szczególnie nie przypadły do gustu oliwki,oraz oliwa.. Za nic w świecie ich nie trawię.
 
     
jatoja 
JA to JA


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 323
Wysłany: Sob Mar 20, 2010 09:43   

no dobra to jeszcze pytanko o masle - po czym poznac dobre maslo ? znaczy jak na targu kupuje - jak poznac czy swieze. na razie nie bede kupowac bo wyemigrowalem ale na pryszlosc.

i tu drugie pytanie juz o oliwe z oliwek.
to co wiem to ze najlepiej zeby byla w ciemnym szkle niefiltrowana. ale prpzez ciemne szklo ciezko zobaczyc czy jest nifiltrowana. sa jeszcze w puszcze 5ltr ale tu to wogole nie zoabcze czy niefiltrowana. wszystko popisane jest po grecku - a wiec pytanie - co po grecku musi byc napisane zeby poznac ze niefiltrowana ?? bo na razie kupilem 2ltr w plastikowej przezroczystej butelce bo widzialem ze dobra. ale wzialbym puszke 5ltr bo taniej wyjdzie.

wie ktos jakie szlaczki musza byc na opakowaniu ?
 
     
kavicons

Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 7
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 17:51   

Ja sie na greckim nie znam:) zwyczajnie musialbys zakupic oliwe z pewnego zrodla tudziez poprosic o probki, ktore mozna przebadac rowneiz na wlasna reke
 
     
jatoja 
JA to JA


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Lis 2009
Posty: 323
Wysłany: Sob Mar 27, 2010 14:29   

nawet jakbym dostal probke - nie wiedzialbym po czym stweirdzic czy jest dobra.
_________________
dont judge me by my past - i dont live there anymore
 
     
milosz1984 

Wiek: 39
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 03:10   Oliwa z oliwek

Czy ma ktoś doświadczenie z piciem oliwy z oliwek na czczo? Podobno to bardzo dobrze wpływa na metabolizm i zaleca się z rana wypić łyżkę oliwy a dodatkowo łyżkę lub dwie dodawać do posiłków.
Podzielcie się Waszymi doświadczeniami odnośnie stosowania oliwy z oliwek w celach zdrowotnych
 
 
     
RawOmnivore 

Dołączył: 11 Maj 2011
Posty: 88
Wysłany: Pią Wrz 23, 2011 13:51   

Działa ale bardzo słabo. Po dwóch tygodniach takiego eksperymentu wychodziła ze mnie zielona żółć. Myślę, że gdybym to kontynuował przez lata to i tak nie osiągnąłbym tego co daje miesiąc diety wysokotłuszczowej.
 
     
milosz1984 

Wiek: 39
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 12:12   

Może ktoś polecić dobrą pewną oliwę z oliwek kupioną w Polsce? Może w sklepach ze zdrową żywnością tak nie oszukują i tam warto się zaopatrzyć?
Czytając temat Oliwa ma być w ciemnych butelkach. W Biedronce właśnie w takiej butelce jest oliwa z oliwek. Tyle, że należy wybierać tylko te, które nie są narażone na promienie słoneczne i światło sklepu, które niszczy zalety oliwy więc należy wybierać te z cienia, schowane w kartonach, które dopiero będą wystawione jak te z regału się wystawią. Na http://www.surawka.republika.pl/ pisało, że światło niszczy jej właściwości.
Jakiego producenta zatem polecicie i gdzie kupić w miarę pewnąfiltrowaną niefiltrowaną, lekko mętną na dnie.
Ostatnio zmieniony przez milosz1984 Wto Wrz 27, 2011 12:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
dario_ronin
[Usunięty]

Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 16:20   

milosz1984 napisał/a:
Może ktoś polecić dobrą pewną oliwę z oliwek kupioną w Polsce? Może w sklepach ze zdrową żywnością tak nie oszukują i tam warto się zaopatrzyć?


z moich obserwacji wynika , że w sklepach z tak zwaną "zdrową żywnością" nie wiedzą co sprzedają .

od pewnego czasu kupuję oliwę w Auchan - jedyna niefiltrowana , mętna , zielona , w fikuśnych butelkach z uchem 1l - IL CHIECINO ( 30 zł )

nie wiem na ile pewna - dla mnie dobra :-)
ostra - drapie w gardle ,

lepszej na razie nie znalazłem

Darek
 
     
Feniks

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 535
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 18:42   

Muszę wypróbować. Lubię ostre oliwy. Ja piję MONINI i mi smakuje.
 
     
dario_ronin
[Usunięty]

Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 19:43   

Damian napisał/a:
Ja piję MONINI


ale MONINI jest filtrowana ?

ładna dla oka :P

podejrzane ;)
 
     
heniu007 

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 17 Cze 2010
Posty: 385
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 20:19   

Warto spojrzeć na datę ważności takiego oleju. Tylko w olejach przeznaczonych do bezpośredniego spożycia wykorzystuje się "słabszą" rafinację (lub jej brak?).

Co ma poskutkować zwiększoną zawartością witamin, prowitamin, steroli w takim oleju.

A może w tym oleju Chiecino w fikuśnej butelce jedynie pominęli jeden z etapów rafinacji, tzw. Polerowanie, które dzięki przepuszczaniu oleju przez płótno i bibuły na prasach filtracyjnych zyskuje "handlowy" połysk i przezroczystość. Chociaż ponoć usunięcie tego etapu można przeprowadzić na olejach do bezpośredniego (szybkiego) spożycia.

Rafinacja to dość długi, wieloetapowy proces. Zbyt dużo różnych związków może skrócić podatność na leżakowanie, na sklepowej półce.
Trzeba się ich pozbyć.
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 21:37   

dario_ronin napisał/a:
dla mnie dobra
ostra - drapie w gardle ,

Czy to jest cechą dobrej oliwy?
U mnie po wypiciu łyżeczki oliwy ostre drapanie w gardle utrzymuje się do dwóch godzin.
Mam wrażenie, ze jest to uczulenie bo drapanie jest wręcz "anginowe".
Kiedyś oddałam w sklepie (bardzo drogą) oliwę bo odniosłam wrażenie, że oliwa jest zjełczała i stąd to drapanie.
Oliwę toleruję jedynie jako dodatek do potraw.
Czy wszystkie dobre oliwy tak drapią?
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
M i T 


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 09 Lis 2007
Posty: 7106
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 21:49   

Oliwa extra virgin drapie jak fiks i jest gorzkawa. We Włoszech próbowałem u źródła. Ma drapać, pytanie tylko czy utrzymujące się tak długo podrażnienie mieści się w granicach normy.
Myślę, że to reakcja na alergen. To samo mam po cytrusach i czasem - nie zawsze - po miodzie.

Tomek
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 22:00   

M i T napisał/a:
Oliwa extra virgin drapie jak fiks i jest gorzkawa.

Dziękuję za wyjaśnienie.
Co ciekawe, zrobiłam kilka dni temu klasyczne pesto. Mimo, że aż 33% składu to taka właśnie drapiąca oliwa, w gotowym wyrobie wcale tego nie czuję.
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
Feniks

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 535
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 23:33   

Wydaje mi się, że to czy oliwa drapie czy nie zależy głównie od gatunku użytych oliwek, od czasu sporządzenia oliwy który upłynął od ich zebrania.
Włoskie oliwy mają generalnie ostrzejszy smak niż hiszpańskie czy greckie.
Piłem drogie greckie ekologiczne oliwy, które prawie w ogóle nie drapały.
 
     
dario_ronin
[Usunięty]

Wysłany: Śro Wrz 28, 2011 06:02   

Cytat:
Myślę, że to reakcja na alergen


u mnie to działa tak : gdy budzę się z lekkim bólem gardła(drapaniem) wypijam 2-3 łyżki oliwy ( tej drapiącej :-) i ... ból mija
jestem alergikiem - kicham po przedawkowaniu żółtek na twardo ,

a po surowych nie
?

Dar
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Wrz 28, 2011 08:24   

dario_ronin napisał/a:

a po surowych nie
?

To stwierdzenie faktu, czy pytanie?
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
dario_ronin
[Usunięty]

Wysłany: Śro Wrz 28, 2011 12:24   

Hannibal napisał/a:
stwierdzenie faktu, czy pytanie?


stwierdzenie i zarazem zdziwienie :-)
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Czw Paź 13, 2011 21:14   

kupiłam dzis oliwe z oliwek dla dzieci malutkich :P olio extravergine di olivia., najwyzsza kategoria oliwy z oliwek uzyskana bezposrednio z oliwek i wyłacznie za pomoca srodkow mechanicznych. zrównoważona kompozycja kwasów tłuszczowych.
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Czw Paź 13, 2011 23:41   

masz dzieci? :pada: uwazaj i czytaj z tylu, spora czesc tych estra vergine ma z tylu malym druczkiem, ze wymieszana z rafinowana
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Czw Paź 13, 2011 23:43   

zyon napisał/a:
masz dzieci?

nie malutkie
zyon napisał/a:
:pada: uwazaj i czytaj z tylu, spora czesc tych estra vergine ma z tylu malym druczkiem, ze wymieszana z rafinowana

no muszem obadac... :P
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Czw Paź 13, 2011 23:50   

Molka napisał/a:
zyon napisał/a:
masz dzieci?

nie malutkie

kiedys bylo malutkie 8) dziecko to dziecko, rozmiar nie jest wazny, w tym wypadku wazna jest sztuka ;)
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
Wasz Sklep

Dołączył: 25 Mar 2010
Posty: 8
Wysłany: Pon Paź 24, 2011 21:28   

Ja polecam Wam oliwę niefiltrowaną http://waszsklep.com.pl/o...wana-p-931.html
Zapraszam do nas na Koszykową 20:-)
 
     
Oliwa z oliwek

Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 1
Wysłany: Pon Lis 14, 2011 09:28   

Jedna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nie jest równa innej. To znaczy, zależy to równeiż od maszynerii, jaka jest wykorezystywania do tłoczenia, czyli czy jest dobrze czyszczona po każdych kolejnych zbiorach i tłoczeniu czy nie. Wskaźnikiem tego i jakości oliwy jest kwasowość, im niższa tym oliwa jest lepsza. Ja osobiście ze względów sentymentalnych kupuję hiszpańska oliwę,ale też i dlatego że jest ona łagodniejsza od włoskiej i nie gryzie w gardło tak jak grecka, choć intensyeny smak oliwki ma. I wcale nie musi być droższa jeżeli ja kuoujesz w internecie, w supermarketach niestety za lepsze oliwy gourmet sobie liczą.
 
     
zenobi11 

Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 4
Wysłany: Czw Lut 09, 2012 16:31   

Rzeczywiście hiszpańskie są oliwami łagodniejszymi. Ale jednak pikanteria w oliwie dla mnie jest wartością dodaną. Włoskie oliwy to mają. Szczególnie polecam te z Sycylijskich niewielkich tłoczni. Kiedyś trafiłem na oliwę extra virgin primo z oznaczeniem DOP. Firma się nazywała Frantoi Cutrera i z tego co czytałem w przewodnikach ta oliwa została wybrana przez jeden z największych przewodników po oliwach "Flos Olei" jako najlepsza na świecie. Super do sałatek, a grzanki czy grissini z tą oliwą to smakowa bomba!
 
     
ekoludek

Dołączył: 04 Kwi 2012
Posty: 10
Wysłany: Śro Kwi 04, 2012 10:31   

Witam, dobre oliwy to greckie i włoskie. Najlepiej przywozić z tych krajów, ale jak nie możemy, to szukać nie w hipermarkecie, tylko w sklepach z żywnością włoską, lub śródziemnomorską. Osobiście mogę polecić włoską Carapelli. Dobre oliwy ma też sklep soya24. Pozdrawiam
 
     
Heniu 
sweet like cinnamon

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lut 2012
Posty: 153
Wysłany: Śro Kwi 04, 2012 14:45   

ekoludek napisał/a:
Osobiście mogę polecić włoską Carapelli. Dobre oliwy ma też sklep soya24. Pozdrawiam


Witaj
Jaki okres przydatności posiada włoska Carapelli ?
_________________
"...Janek zorientował się, że nic nie widzi. By nie zgubić się w lesie, chwycił idącego przed nim towarzysza. Zapadł na kurzą ślepotę. I znowu uratował go felczer. Łyżka surowej, zmielonej wątróbki sprawiła, że objawy choroby minęły."
 
     
ekoludek

Dołączył: 04 Kwi 2012
Posty: 10
Wysłany: Śro Kwi 04, 2012 19:57   

Heniu napisał/a:
ekoludek napisał/a:
Osobiście mogę polecić włoską Carapelli. Dobre oliwy ma też sklep soya24. Pozdrawiam


Witaj
Jaki okres przydatności posiada włoska Carapelli ?


2-3 lat, ale praktycznie tam nie ma się co zepsuć o ile oliwa jest 100% naturalna.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Kwi 04, 2012 20:14   

ekoludek napisał/a:
2-3 lat, ale praktycznie tam nie ma się co zepsuć o ile oliwa jest 100% naturalna.

To są przecież w większości jednonienasycone kwasy tłuszczowe, więc nie mogą latami trwać nienaruszone. No chyba, że w próżniowych warunkach, chłodzie i w ciemnicy.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Śro Kwi 04, 2012 21:17   

Smalec ma trwałość 12m-cy w lodówce, a gdzie tam oliwie do smalcu :)
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Śro Kwi 04, 2012 21:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
side 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 687
Wysłany: Czw Kwi 05, 2012 16:51   

a ja dzis kupilem w Almie kolejna butelke oliwy e.v. Pressati Naturali ORGANIC
Data waznosci uplywa w grudniu 2013.
750ml w cenie 38,80 PLN.
http://gieldaspozywcza.pl...znych-1169.html
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Czw Kwi 05, 2012 18:35   

Warto poczytać w jaki sposób przedłuża się trwałość tłuszczu nienasyconych. Takie abra-kadabra :)
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Czw Kwi 05, 2012 19:05   

czakry-szmakry do frytek, takie 8)
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
 
     
rubens17

Dołączył: 07 Lut 2012
Posty: 30
Wysłany: Pią Kwi 06, 2012 13:52   

Czy to prawda że oliwki prosto z drzewa są niejadalne?
 
     
ekoludek

Dołączył: 04 Kwi 2012
Posty: 10
Wysłany: Sob Kwi 07, 2012 09:21   

rubens17 napisał/a:
Czy to prawda że oliwki prosto z drzewa są niejadalne?
jeść może można ale są kwaśne
Ostatnio zmieniony przez ekoludek Sob Kwi 07, 2012 09:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
koffin

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 482
Wysłany: Pią Kwi 12, 2013 00:51   oliwa

ekoludek napisał/a:
rubens17 napisał/a:
Czy to prawda że oliwki prosto z drzewa są niejadalne?
jeść może można ale są kwaśne



Oliwa z włoch jest gorzka, lubię taką. Jaką polecacie kupić przez internet?
 
     
rocky 

Wiek: 38
Dołączył: 03 Kwi 2013
Posty: 2
Wysłany: Pon Kwi 15, 2013 15:40   Re: oliwa

koffin napisał/a:
ekoludek napisał/a:
rubens17 napisał/a:
Czy to prawda że oliwki prosto z drzewa są niejadalne?
jeść może można ale są kwaśne



Oliwa z włoch jest gorzka, lubię taką. Jaką polecacie kupić przez internet?


Podobno im droższa tym lepsza... słyszałem, że nie da się tanio wyprodukować dobrej oliwy.
Polecam Olitalia - prawie w każdym markecie ;]
 
     
Eve

Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 1
Wysłany: Nie Lut 09, 2014 15:31   Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin Frantoi Cutrera.

Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin Frantoi Cutrera.
Najsłynniejszy ekspert w dziedzinie oliw - Marco Oreggia, w swoim przewodniku Guida Flos Olei uznał oliwę Primo Frantoi Cutrera jako najlepszą oliwę na świecie. Wybrał ją spośród 600 innych oliw, 40 krajów .Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin.
link: http://doppio.com.pl/oliwa.htmNajlepsza oliwa z oliwek extra virgin
 
     
emilkalove

Dołączył: 17 Kwi 2014
Posty: 25
Wysłany: Sob Kwi 19, 2014 13:51   

W zeszłym roku byłam we Włoszech i przywiozłam stamtąd dwie butelki pysznej oliwy - jedna już się skończyła, a drugą sobie na razie zostawiłam.
 
     
olej_123

Dołączył: 22 Maj 2014
Posty: 3
Wysłany: Czw Maj 22, 2014 15:14   OLEJ ARGANOWY LNIANY KOKOSOWY Z DYNI Z OSTROPESTU KONOPNY Z

Witam
Co do zdrowej żywności....
mam do rozdania kupony rabatowe ze sklepu internetowego ZIELONY NURT.. Kod upoważniający do zniżki (- 15zł): MA142205A
Dla pierwszych 100 klientów.
Można tam kupić różnego rodzaju oleje dobre jakościowo.
Pozdrawiam Marta:)
Ostatnio zmieniony przez olej_123 Czw Maj 22, 2014 15:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
SwojskaPiwniczk

Dołączył: 24 Lip 2013
Posty: 62
Ostrzeżeń:
 3/2/3
Wysłany: Pią Maj 30, 2014 11:19   

Oliwy z oliwek warto szukać też w dobrych sklepach internetowych ze zdrową żywnością gdzie mamy szeroki wybór oraz niższe ceny,to wygodne i bezpieczne zakupy.
_________________
SwojskaPiwniczka.
 
     
majkaa28

Dołączył: 22 Lis 2014
Posty: 14
Wysłany: Pią Lis 27, 2015 07:18   

My ostatnio znaleźliśmy taką oliwę jak tu. Muszę przyznać, że bardzo smaczna i świetnie pasuje do sałatek.
 
     
dieta-4u. 

Dołączyła: 09 Lut 2016
Posty: 13
Skąd: Katowice
Wysłany: Czw Lut 11, 2016 15:36   

Niestety jakość dobrej oliwy często idzie w parze z wysoką ceną.
Jakość oliwy i jej skład może sie bardzo różnić, bo zależy od wielu czynników, począwszy od uprawy, gatunku oliwek, klimatu ( nasłonecznienia, temperatur), od zbiorów, przechowywania, transportu, pakowania. Nawet ten sam rodzaj oliwy w ramach jednego producenta może mieć odmienny skład.
 
     
lumila 

Wiek: 66
Dołączyła: 03 Lip 2017
Posty: 12
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Lip 05, 2017 20:06   

Oliwa z oliwek jest pyszna, jak się potrafi wykonać samemu taką domową to fajnie, jak nie to warto jednak kupić w sklepie taką oliwę do sałatek i innych potraw bo jest zdrowa.
_________________

 
     
Aromatika 

Dołączyła: 13 Wrz 2017
Posty: 7
Wysłany: Śro Wrz 13, 2017 14:32   

Podejrzewam, że mało kto potrafi wykonać ja samodzielnie, a jeżeli już kupujemy w sklepie to sprawdźmy jaka jest faktycznie jej jakość i skład. Bardzo dobry jest także olej kokosowy.
 
     
Biomondo 

Dołączyła: 15 Wrz 2017
Posty: 27
Wysłany: Czw Lis 09, 2017 08:53   

Ja podobnie jak powyżej, również mogę polecić zarówno olej kokosowy jak oliwę z oliwek do smażenia, będzie zdrowy i sprawdzony.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved