Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 08:44
Cordoba_2004 napisał/a:
Co wy bedziecie jeść przecież dzików już prawie nie ma
Teraz jest końcówka sezonu łowieckiego, więc dostawy są raz na dwa tygodnie. Ale czy ja tylko na dziku się opieram? Jest jeleń, sarna, później może będzie muflon i żubr
Ale boczek z dzika jest najlepszy, bo najtłustszy, no i tani.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Cze 2009 Posty: 660 Skąd: Wiocha po Wielkim Lasem
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 08:52
No wiem ale tąką modą wytępicie wszystkie dziko żyjące w tym kraju zwierzęta. No ta bene ta tania dziczyzna to albo z kłusownictwa albo z jakiejś hodowli bo koszty utrzymania myśliwego wzrosły strasznie, wielu pozdawało broń porezygnowało z hobby które stało się niepomiernie drogie do zysków, więc podejrzana ta tania dziczyzna.
Podobnie jak z karty wędkarskiej 400 zł za rok , za co ? Lepiej nie łowić , zresztą i tak nie ma co już łowić
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 09:00
Cordoba_2004 napisał/a:
No wiem ale tąką modą wytępicie wszystkie dziko żyjące w tym kraju zwierzęta.
No chyba żartujesz. Kto Ci takich rzeczy naopowiadał? Wege-ortodoksi?
Przecież to jest wszystko pod kontrolą - teraz np. mało się poluje, bo jest taki okres; potem od kwietnia będzie więcej
ekosystem jest przez to nietknięty
Cordoba_2004 napisał/a:
No ta bene ta tania dziczyzna to albo z kłusownictwa albo z jakiejś hodowli
Z lasów opolskich, nie żadnej hodowli.
A jeśli chodzi o ceny to akurat one wzrosły w stosunku do poprzedniego roku.
Np. comber z sarny masz za ponad 120 zeta.
Poza tym to żadne hobby tylko naturalne życie z "fat of the land".
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ale mi zapachnialo szynka..:)
a ja dzis niby mam robic paczki ze staropolskiego przepisu z 12 zoltek..ciekawe co z tego wyjdzie.. ciekawe co tesciowka wloszka na nei powie, bo w zeslzym roku zrobilam takie normalne to nawet oliwa pogardzila na rzecz smalcu
(...)niefiltrowaną oliwę można już kupić za ok. 30 zeta (0,5 l) (...)
Hannibal napisał/a:
(...)ale ja mogę tu podać lepszą alternatywę - masło niepasteryzowane, które będzie mu na pewno smakowało - polskie, wiejskie, naturalnie robione (...)
wracajac do oliwy. podajecie linki gdzie mozna kupic przez internet. a sa jakies dobre dostepne w sklepach warte kupienia ??
juz jakis czas kupowalem sobie wlasnie takie maselko, ale od tygodnia nie moge utrafic na targu.
w sklepach jest cale mnostwo oliw - i wszystkie oczywiscie "najlepsze". Ale czy jest rzeczywiscie jakas dobra?? widzieliscie taka w sklepie, ktora mozna polecic ??
czy lepiej to maselko probowac upolowac.
ewentualnie widzialem niefiltrowany stojacy w lodowce olej lniany fimry oleofarm - http://www.oleofarm.com.p...oczyszczony.php
jak myslicie co lepiej ??
_________________ dont judge me by my past - i dont live there anymore
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 16:42
jako dodatek do jakichś warzywek oliwa z oliwek czy olej lniany mogą być
ale bazą powinny być tłuszcze zwierzęce - z barana, krowy, konia, czy dzika
surowe masło można kupić na allegro
jeśli chodzi o dobre oliwy w sklepach to nie mam pojęcia
ja w ogóle oliwę używam od święta - bazuję cały czas na jakiejś dobrej organicznej, którą rodzice przywieźli mi z Sycylii.
najpewniejsze są te niefiltrowane, lekko mętne.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Pią Lut 26, 2010 18:07
Cordoba, wez im wklej filmik z Aajonusem z yt, oraz foty z tego forum: specjaly Hanniego + loj okolojadrowy, ktory ktos niedawno wkleil
http://www.forumveg.pl/to...lsje-vt2071.htm
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
no dobra to jeszcze pytanko o masle - po czym poznac dobre maslo ? znaczy jak na targu kupuje - jak poznac czy swieze. na razie nie bede kupowac bo wyemigrowalem ale na pryszlosc.
i tu drugie pytanie juz o oliwe z oliwek.
to co wiem to ze najlepiej zeby byla w ciemnym szkle niefiltrowana. ale prpzez ciemne szklo ciezko zobaczyc czy jest nifiltrowana. sa jeszcze w puszcze 5ltr ale tu to wogole nie zoabcze czy niefiltrowana. wszystko popisane jest po grecku - a wiec pytanie - co po grecku musi byc napisane zeby poznac ze niefiltrowana ?? bo na razie kupilem 2ltr w plastikowej przezroczystej butelce bo widzialem ze dobra. ale wzialbym puszke 5ltr bo taniej wyjdzie.
Ja sie na greckim nie znam:) zwyczajnie musialbys zakupic oliwe z pewnego zrodla tudziez poprosic o probki, ktore mozna przebadac rowneiz na wlasna reke
Czy ma ktoś doświadczenie z piciem oliwy z oliwek na czczo? Podobno to bardzo dobrze wpływa na metabolizm i zaleca się z rana wypić łyżkę oliwy a dodatkowo łyżkę lub dwie dodawać do posiłków.
Podzielcie się Waszymi doświadczeniami odnośnie stosowania oliwy z oliwek w celach zdrowotnych
Działa ale bardzo słabo. Po dwóch tygodniach takiego eksperymentu wychodziła ze mnie zielona żółć. Myślę, że gdybym to kontynuował przez lata to i tak nie osiągnąłbym tego co daje miesiąc diety wysokotłuszczowej.
Może ktoś polecić dobrą pewną oliwę z oliwek kupioną w Polsce? Może w sklepach ze zdrową żywnością tak nie oszukują i tam warto się zaopatrzyć?
Czytając temat Oliwa ma być w ciemnych butelkach. W Biedronce właśnie w takiej butelce jest oliwa z oliwek. Tyle, że należy wybierać tylko te, które nie są narażone na promienie słoneczne i światło sklepu, które niszczy zalety oliwy więc należy wybierać te z cienia, schowane w kartonach, które dopiero będą wystawione jak te z regału się wystawią. Na http://www.surawka.republika.pl/ pisało, że światło niszczy jej właściwości.
Jakiego producenta zatem polecicie i gdzie kupić w miarę pewnąfiltrowaną niefiltrowaną, lekko mętną na dnie.
Ostatnio zmieniony przez milosz1984 Wto Wrz 27, 2011 12:23, w całości zmieniany 1 raz
dario_ronin [Usunięty]
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 16:20
milosz1984 napisał/a:
Może ktoś polecić dobrą pewną oliwę z oliwek kupioną w Polsce? Może w sklepach ze zdrową żywnością tak nie oszukują i tam warto się zaopatrzyć?
z moich obserwacji wynika , że w sklepach z tak zwaną "zdrową żywnością" nie wiedzą co sprzedają .
od pewnego czasu kupuję oliwę w Auchan - jedyna niefiltrowana , mętna , zielona , w fikuśnych butelkach z uchem 1l - IL CHIECINO ( 30 zł )
nie wiem na ile pewna - dla mnie dobra
ostra - drapie w gardle ,
lepszej na razie nie znalazłem
Darek
Feniks Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Lis 2009 Posty: 535
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 18:42
Muszę wypróbować. Lubię ostre oliwy. Ja piję MONINI i mi smakuje.
dario_ronin [Usunięty]
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 19:43
Damian napisał/a:
Ja piję MONINI
ale MONINI jest filtrowana ?
ładna dla oka
podejrzane
heniu007 Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Cze 2010 Posty: 385
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 20:19
Warto spojrzeć na datę ważności takiego oleju. Tylko w olejach przeznaczonych do bezpośredniego spożycia wykorzystuje się "słabszą" rafinację (lub jej brak?).
Co ma poskutkować zwiększoną zawartością witamin, prowitamin, steroli w takim oleju.
A może w tym oleju Chiecino w fikuśnej butelce jedynie pominęli jeden z etapów rafinacji, tzw. Polerowanie, które dzięki przepuszczaniu oleju przez płótno i bibuły na prasach filtracyjnych zyskuje "handlowy" połysk i przezroczystość. Chociaż ponoć usunięcie tego etapu można przeprowadzić na olejach do bezpośredniego (szybkiego) spożycia.
Rafinacja to dość długi, wieloetapowy proces. Zbyt dużo różnych związków może skrócić podatność na leżakowanie, na sklepowej półce.
Trzeba się ich pozbyć.
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 21:37
dario_ronin napisał/a:
dla mnie dobra
ostra - drapie w gardle ,
Czy to jest cechą dobrej oliwy?
U mnie po wypiciu łyżeczki oliwy ostre drapanie w gardle utrzymuje się do dwóch godzin.
Mam wrażenie, ze jest to uczulenie bo drapanie jest wręcz "anginowe".
Kiedyś oddałam w sklepie (bardzo drogą) oliwę bo odniosłam wrażenie, że oliwa jest zjełczała i stąd to drapanie.
Oliwę toleruję jedynie jako dodatek do potraw.
Czy wszystkie dobre oliwy tak drapią?
Oliwa extra virgin drapie jak fiks i jest gorzkawa. We Włoszech próbowałem u źródła. Ma drapać, pytanie tylko czy utrzymujące się tak długo podrażnienie mieści się w granicach normy.
Myślę, że to reakcja na alergen. To samo mam po cytrusach i czasem - nie zawsze - po miodzie.
Tomek
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 22:00
M i T napisał/a:
Oliwa extra virgin drapie jak fiks i jest gorzkawa.
Dziękuję za wyjaśnienie.
Co ciekawe, zrobiłam kilka dni temu klasyczne pesto. Mimo, że aż 33% składu to taka właśnie drapiąca oliwa, w gotowym wyrobie wcale tego nie czuję.
_________________ Pozdrawiam
EAnna
Feniks Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Lis 2009 Posty: 535
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 23:33
Wydaje mi się, że to czy oliwa drapie czy nie zależy głównie od gatunku użytych oliwek, od czasu sporządzenia oliwy który upłynął od ich zebrania.
Włoskie oliwy mają generalnie ostrzejszy smak niż hiszpańskie czy greckie.
Piłem drogie greckie ekologiczne oliwy, które prawie w ogóle nie drapały.
dario_ronin [Usunięty]
Wysłany: Śro Wrz 28, 2011 06:02
Cytat:
Myślę, że to reakcja na alergen
u mnie to działa tak : gdy budzę się z lekkim bólem gardła(drapaniem) wypijam 2-3 łyżki oliwy ( tej drapiącej i ... ból mija
jestem alergikiem - kicham po przedawkowaniu żółtek na twardo ,
Pomogła: 60 razy Dołączyła: 02 Maj 2009 Posty: 6909
Wysłany: Czw Paź 13, 2011 21:14
kupiłam dzis oliwe z oliwek dla dzieci malutkich olio extravergine di olivia., najwyzsza kategoria oliwy z oliwek uzyskana bezposrednio z oliwek i wyłacznie za pomoca srodkow mechanicznych. zrównoważona kompozycja kwasów tłuszczowych.
masz dzieci? uwazaj i czytaj z tylu, spora czesc tych estra vergine ma z tylu malym druczkiem, ze wymieszana z rafinowana
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
kiedys bylo malutkie dziecko to dziecko, rozmiar nie jest wazny, w tym wypadku wazna jest sztuka
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Jedna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nie jest równa innej. To znaczy, zależy to równeiż od maszynerii, jaka jest wykorezystywania do tłoczenia, czyli czy jest dobrze czyszczona po każdych kolejnych zbiorach i tłoczeniu czy nie. Wskaźnikiem tego i jakości oliwy jest kwasowość, im niższa tym oliwa jest lepsza. Ja osobiście ze względów sentymentalnych kupuję hiszpańska oliwę,ale też i dlatego że jest ona łagodniejsza od włoskiej i nie gryzie w gardło tak jak grecka, choć intensyeny smak oliwki ma. I wcale nie musi być droższa jeżeli ja kuoujesz w internecie, w supermarketach niestety za lepsze oliwy gourmet sobie liczą.
Rzeczywiście hiszpańskie są oliwami łagodniejszymi. Ale jednak pikanteria w oliwie dla mnie jest wartością dodaną. Włoskie oliwy to mają. Szczególnie polecam te z Sycylijskich niewielkich tłoczni. Kiedyś trafiłem na oliwę extra virgin primo z oznaczeniem DOP. Firma się nazywała Frantoi Cutrera i z tego co czytałem w przewodnikach ta oliwa została wybrana przez jeden z największych przewodników po oliwach "Flos Olei" jako najlepsza na świecie. Super do sałatek, a grzanki czy grissini z tą oliwą to smakowa bomba!
Witam, dobre oliwy to greckie i włoskie. Najlepiej przywozić z tych krajów, ale jak nie możemy, to szukać nie w hipermarkecie, tylko w sklepach z żywnością włoską, lub śródziemnomorską. Osobiście mogę polecić włoską Carapelli. Dobre oliwy ma też sklep soya24. Pozdrawiam
Osobiście mogę polecić włoską Carapelli. Dobre oliwy ma też sklep soya24. Pozdrawiam
Witaj
Jaki okres przydatności posiada włoska Carapelli ?
_________________ "...Janek zorientował się, że nic nie widzi. By nie zgubić się w lesie, chwycił idącego przed nim towarzysza. Zapadł na kurzą ślepotę. I znowu uratował go felczer. Łyżka surowej, zmielonej wątróbki sprawiła, że objawy choroby minęły."
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Kwi 04, 2012 20:14
ekoludek napisał/a:
2-3 lat, ale praktycznie tam nie ma się co zepsuć o ile oliwa jest 100% naturalna.
To są przecież w większości jednonienasycone kwasy tłuszczowe, więc nie mogą latami trwać nienaruszone. No chyba, że w próżniowych warunkach, chłodzie i w ciemnicy.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 12 razy Wiek: 24 Dołączył: 16 Sie 2010 Posty: 2808
Wysłany: Śro Kwi 04, 2012 21:17
Smalec ma trwałość 12m-cy w lodówce, a gdzie tam oliwie do smalcu
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Śro Kwi 04, 2012 21:18, w całości zmieniany 1 raz
side Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lis 2011 Posty: 687
Wysłany: Czw Kwi 05, 2012 16:51
a ja dzis kupilem w Almie kolejna butelke oliwy e.v. Pressati Naturali ORGANIC
Data waznosci uplywa w grudniu 2013.
750ml w cenie 38,80 PLN.
http://gieldaspozywcza.pl...znych-1169.html
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Wysłany: Nie Lut 09, 2014 15:31 Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin Frantoi Cutrera.
Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin Frantoi Cutrera.
Najsłynniejszy ekspert w dziedzinie oliw - Marco Oreggia, w swoim przewodniku Guida Flos Olei uznał oliwę Primo Frantoi Cutrera jako najlepszą oliwę na świecie. Wybrał ją spośród 600 innych oliw, 40 krajów .Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin.
link: http://doppio.com.pl/oliwa.htmNajlepsza oliwa z oliwek extra virgin
Wysłany: Czw Maj 22, 2014 15:14 OLEJ ARGANOWY LNIANY KOKOSOWY Z DYNI Z OSTROPESTU KONOPNY Z
Witam
Co do zdrowej żywności....
mam do rozdania kupony rabatowe ze sklepu internetowego ZIELONY NURT.. Kod upoważniający do zniżki (- 15zł): MA142205A
Dla pierwszych 100 klientów.
Można tam kupić różnego rodzaju oleje dobre jakościowo.
Pozdrawiam Marta:)
Ostatnio zmieniony przez olej_123 Czw Maj 22, 2014 15:14, w całości zmieniany 1 raz
Oliwy z oliwek warto szukać też w dobrych sklepach internetowych ze zdrową żywnością gdzie mamy szeroki wybór oraz niższe ceny,to wygodne i bezpieczne zakupy.
Niestety jakość dobrej oliwy często idzie w parze z wysoką ceną.
Jakość oliwy i jej skład może sie bardzo różnić, bo zależy od wielu czynników, począwszy od uprawy, gatunku oliwek, klimatu ( nasłonecznienia, temperatur), od zbiorów, przechowywania, transportu, pakowania. Nawet ten sam rodzaj oliwy w ramach jednego producenta może mieć odmienny skład.
Oliwa z oliwek jest pyszna, jak się potrafi wykonać samemu taką domową to fajnie, jak nie to warto jednak kupić w sklepie taką oliwę do sałatek i innych potraw bo jest zdrowa.
Podejrzewam, że mało kto potrafi wykonać ja samodzielnie, a jeżeli już kupujemy w sklepie to sprawdźmy jaka jest faktycznie jej jakość i skład. Bardzo dobry jest także olej kokosowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.