Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Kwi 2008 Posty: 823 Skąd: warszawa
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 09:16
O tych dobrych i złych to my dawno wiemy, ja już dawno, dawno, powiedziałam, że farmacja, producenci, lekarze dawno byliby bankrutami jak byliby tacy ludzie jak my. Ja znam dużo ludzi bez móżdżku i niestety nawet żywność modyfikowaną wsuwają bo ładna, duża, kolor intensywny. Akurat dzisiaj wzięłam urlop, więc zaraz włączę telewizor. Wczoraj oglądałam, specjalnie przybyłam do domu i to samo widziałam, o czym kiedyś ktoś mi opowiadał, gdzieś już tu napisałam, tak, czy inaczej życzę zdrowia moim znajomym, bo przecenili polędwicę i innym też życzę zdrowia, tym z forum, którzy wsuwają wyroby.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 09:18
ja kupuję czasem z "Tradycyjnego Jadła", a tam, jak było widać w "Uwadze", są porządne produkty
ceny są też porządne - 40-50 zeta za szynkę czy kiełbasę
jurek 1946
Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 1062 Skąd: LUBUSKIE
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 11:15
Hannibal napisał/a:
ja kupuję czasem z "Tradycyjnego Jadła", a tam, jak było widać w "Uwadze", są porządne produkty
ceny są też porządne - 40-50 zeta za szynkę czy kiełbasę
Hanibal ja uległem też Twojej propagandzie i kupiłem sobie olej kokosowy zimnotłoczony,jest on o kąsystencji smalcu.w jakich potrawach go zjadasz i w jakich ilościach.Spróbowałem usmażyc na nim jajecznicę ,powiem że nie mogłem jej zjeśc ,według smaku to ja myślę że to nadaje się tylko do jakichś ciast,bo to ma specyficzny lekko słodkawy smak przypominający wiórki kokosowe.A jak Ty go spożywasz?
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Cze 06, 2008 15:55
jurek 1946 napisał/a:
Hanibal ja uległem też Twojej propagandzie i kupiłem sobie olej kokosowy zimnotłoczony,jest on o kąsystencji smalcu.w jakich potrawach go zjadasz i w jakich ilościach.Spróbowałem usmażyc na nim jajecznicę ,powiem że nie mogłem jej zjeśc ,według smaku to ja myślę że to nadaje się tylko do jakichś ciast,bo to ma specyficzny lekko słodkawy smak przypominający wiórki kokosowe.A jak Ty go spożywasz?
Propagandzie? Jakich ty, Jurku, niecnych słów używasz!
smak i zapach oleju kokosowego nie każdemu może podejść
jeśli od razu nie podchodzi to albo z czasem podejdzie albo nigdy nie podejdzie; wypraktykuj a się dowiesz jak to jest w przypadku twojej osoby
mi np. do mięsa to mi on średnio pasuje, więc go w takiej kombinacji nie jem
do surowych żółtek to on już mi bardziej smakuje - połączenie wanilii i kokosa jest gites
z owocami - tutaj jest multum możliwości, do wyboru do koloru
co ciast to go nie używam, bo też ciast nie spożywam
a smaku to on słodkiego nie może mieć, bo to w 100% tłuszcze; zero węgli
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Kwi 2008 Posty: 823 Skąd: warszawa
Wysłany: Sob Cze 07, 2008 08:30
Każdy olej jeżeli rzeczywiście tłoczony jest na zimno, to tłuszcz cis - zdrowy, a tłoczony gdzie temperatura tłoczenia przekracza 50 stopni C, to tłuszcz trans - toksyny, trucizna dla naszego organizmu. To jurku1946 kupujesz olej drogi i smażysz i robisz truciznę, to po co takie koszty, kup sobie do smażenia olej z półek, na jedno wyjdzie
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Cze 07, 2008 09:09
mylisz się, kiwi
olej kokosowy to prawie w 90% tłuszcz nasycony, więc niezmiernie stabilny chemicznie, niereaktywny
smażenie powoduje tylko to, że kokos nie jest już surowy, ale jego forma jest praktycznie nienaruszona
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 13:31
zenon napisał/a:
Tymniemniej po to sie kupuje zimnotloczony zeby jesc na surowo
to prawda
ale w Azji Południowej, np. Tajlandii, gdzie olej kokosowy to była podstawa do smażenia, etc. to jednak używano tylko zimnotłoczonego
bo to jest tak, że zimnotłoczony jest wytwarzany metodą, która daje olej najlepszej jakości; innymi metodami po prostu jest gorszy pod każdym względem, nie tylko surowości
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Kwi 2008 Posty: 823 Skąd: warszawa
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 15:03
Ja smażę tylko na smalcu, ale wiem, że żaden tłuszcz przetworzony w wysokiej temperaturze nie jest zdrowy, to dobro przerabiam w zło, czyli w toksyny. Lepiej jeść nie smażone. Najlepiej np. jeść jajecznicę na pomidorach bez tłuszczu. Jem tylko gruntowe pomidory. Do pokrojonych pomidorów bez skórki dodaję trochę wody, soli i duszę. Gdy są już uduszone dodaję pokrojony w plasterki czosnek, a po chwili wbijam jajka i jest jajecznica, można przed jedzeniem dodać posiepaną zieloną pietruszkę. To stereotyp, że trzeba smażyć przed duszeniem/gotowaniem np, żeberka. Albo chcemy jeść zdrowo, albo bardzo smacznie.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Cze 10, 2008 21:50
ja na niczym nie smażę, bo w ogóle nie smażę
no i nieprawda, że albo smaczne albo zdrowe; ja jem i zdrowo i bardzo smacznie - np. teraz zjadłem smacznego tatara z udźca jagnięcego, wątróbki jagnięcej i grasicy cielęcej; do tego sporo czosnku, przyprawy, oliwa i żółtko
pychota a porcja tłuszczowa to nowość, bo łój jagnięcy z okolic szyjnych
"real delicacy", jak to mawiał Phinney
do tego troszkę chilijskiego Carmenere i po prostu niebo w gębie
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Kwi 2008 Posty: 823 Skąd: warszawa
Wysłany: Śro Cze 11, 2008 15:10
CzarnaHellenka, ja też po nie całkowitym ostudzeniu polewam olejem lnianym, a kokosowy olej też spróbuję, oczywiście jeżeli będzie stał na półce to nie kupię, bo pewnie ma konserwanty. Przeczytam, zapytam, ocenię.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.