Wysłany: Czw Mar 13, 2008 20:31 Re: CO JEST PRZYCZYNA TAKIEGO MYŚLENIA
jurek 1946 napisał/a:
"Dziwny jest ten świat "naukowo medyczny. a tu na to dowody,co o tym sądzicie.
ze sprzedaz insuliny jest biznesem niemal idealnym. ci ktorzy zaczynaja brac zyja dzieki niej dluzej a jednoczesnie sa dozywotnimi klientami. w dodatku dorabiaja sie kolejnych chorob - np nerek, oczu czy ukladu krazenia - wiec pula lekow do kupienia sie poszerza.
to sa wielkie, wielkie pieniadze i "rynek" z roku na rok sie poszerza
pozd
WiRAHA
Rossignol Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Lut 2008 Posty: 303
Wysłany: Pią Mar 14, 2008 16:15
hahaha ja jestem ciekaw kto tym pseudo lekarza dal tytul doktora ??
Po 1wsze sacharoza czy skrobia to to samo to weglowodan tylko ze sacharoza to disacharyd a skrobia polisacharyd ale to jest to samo CZYLI WĘGLOWODAN !!
po2gie co to za eksperymet co trwa 6 tygodni jakby trwqal 6 lat to mozna by bylo cos powiedziec ...
nie ma dowodow zeby weglowodany prowadzily do powstania insulinoopornosci ktora jest droga do cukrzycy 2, natomiast zostało udowodnione ze duze stezenie kwasow tłuszczowych i nasilona oksydacja wlasnie powoduje hamowanie transporterow glukozy do komorek przyczyniajac sie do insulinoopornosci i byc moze w dalszym okresie do cukrzycy.
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 14:35
poprosze o to badanie jesli mozna.
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Rossignol Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Lut 2008 Posty: 303
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 15:40
Robi napisał/a:
nie ma dowodow zeby weglowodany prowadzily do powstania insulinoopornosci ktora jest droga do cukrzycy 2, natomiast zostało udowodnione ze duze stezenie kwasow tłuszczowych i nasilona oksydacja wlasnie powoduje hamowanie transporterow glukozy do komorek przyczyniajac sie do insulinoopornosci i byc moze w dalszym okresie do cukrzycy.
podłączam sie do prośby zenona
a jak niemasz to moze wytlumacz dlaczego tak sie dzieje ?? Nadmiar kw.tlusczowych powoduje zahamowanie funkcji sekrecyjnych trzustki czy jak ?? nie kumam
ale w skrócie polega to na tym:
-zwiekszona oksydacja kwasow tluszczowych hamuje aktywnosc syntazy glikogenu
-kwasy tluszczowe hamuja aktywnosc transportera glukozy GLUT-4, zmniejsajac wychwyt glukozy prze komorki
-kwasy tluszczowe prowadza do akumulacji acetylo CoA, ktory jest inhibitorem dehydrogenazy kw pirogronowego, oraz nagromadzenie cytrynianu hamujacego fosfofruktokinazę co hamuje glikolizę
-zwiekszony poziom leptyny ktora indukuje oksydacje kwasow tluszczowych w miesniach - indukuje insulinoopornosc
to tylko jedne z niewielu dróg jakimi kwasy tluszczowe indukuja insulinoopornosc udalo mi sie przeanalizowac jak narazie tyle ale wiem ze jest wiecej dróg choc narazie nie przestudiowalem calego ich procesu wiec nie bede sie wypowiadal na ich temat.
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 19:22
podaj długoterminowe badanie na osobach będących na low-carb, którzy w.w dolegliwości się nabawili; ergo udowodnij to na gruncie praktyki, a nie teorii
Rossignol Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Lut 2008 Posty: 303
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 21:10
Robi napisał/a:
-kwasy tluszczowe prowadza do akumulacji acetylo CoA,
hmmmm dlaczego tak sie dzieje ?? przeciez ACoA jest wykorzystywany w cyklu krebsa do produkcji energi. Czyli wnioskujac dalej kw. tluszczowe powoduja spadek wydajnosci produkcji ATP przez komorki ?? pozatym kw.tluszczowe moga byc magazynowane nie musza byc odrazu rozkladane w procesie beta oksydacji do acetylko CoA. Czyzby nasz organizm byl tak glupi ze zamiast magazynowac bezmyslnie traci energie ??
kurde ciekawy watek Robi dawaj jakies testy badania etc.
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 22:35
Ja tu nie widze schematu eksperymentalnego tylko czyjes wnioski/przemyslenia.
To na czym mi zalezy to: jak zostalo przeprowadzone badanie, jakie byly grupy eksperymentalne (kryterium podzialu, zmienne manipulacyjne), jak zywiono tych ludzi i jakie byly roznice miedzy grupami w parametrach fizjologicznych.
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
hmmmm dlaczego tak sie dzieje ?? przeciez ACoA jest wykorzystywany w cyklu krebsa do produkcji energi. Czyli wnioskujac dalej kw. tluszczowe powoduja spadek wydajnosci produkcji ATP przez komorki ?? pozatym kw.tluszczowe moga byc magazynowane nie musza byc odrazu rozkladane w procesie beta oksydacji do acetylko CoA. Czyzby nasz organizm byl tak glupi ze zamiast magazynowac bezmyslnie traci energie ??
Ja tu nie widze schematu eksperymentalnego tylko czyjes wnioski/przemyslenia.
To na czym mi zalezy to: jak zostalo przeprowadzone badanie, jakie byly grupy eksperymentalne (kryterium podzialu, zmienne manipulacyjne), jak zywiono tych ludzi i jakie byly roznice miedzy grupami w parametrach
nie wiem o czym mowisz , dwa linki dwa badania oba mowia o diecie wysokotluszczowej ( high fat diet ) jasno tam widnieje.
nie wiem o czym mowisz , dwa linki dwa badania oba mowia o diecie wysokotluszczowej ( high fat diet ) jasno tam widnieje.
o tym ze to nic nie mowi
high fat nie musi oznaczac low-carb.
jak ktos jest zainteresowany tematem diety a cukrzycy to niech sobie kupi ksiazke Bernsteina - Diabetes solution - klocka 500str napisana przez faceta ktory sam ma od ponad 50 lat T1 i wyleczyl (T2) lub przynajmniej ustabilizowal cukier i "zaleczyl" T2 u tysiecy pacjentow.
Pomógł: 37 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Sty 2006 Posty: 5633 Skąd: z nienacka
Wysłany: Wto Mar 18, 2008 16:29
Otoz to. nie wiemy o czym mowia te badania.
Badania w gruncie rzeczy szacuja nam jakiestam prawdopodobienstwo. Np: jedzac w okreslony sposob prawdopodobienstwo chorob serca jest takie a takie.
Nie wiem czy w tym co wkleiles jest mowa o prawdopodobienstwie czegos przy diecie high fat, czy jest to moze estymacja prawdopodobienstwa warunkowego gdzie warunkiem jest jednoczesne duze spozycie weglowodanow.
Prawdopodobienstwo warunkowe jest zazwyczaj wieksze niz prawdopodobienstwo "zwykle".
Na podstawie prawdopodobienstwa warunkowego nie mozemy powiedziec prawie nic na temat prawdopodobienstwa "zwyklego".
Zeby wiedziec czy nie polelniono tu takiego bledu w rozumowaniu musze miec schemat eksperymentu.
_________________
(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.