Odświeżam temat, ponieważ nabyłem pierwszy raz podroby baranie. Problem mam z płucami i śledzioną. Jak się do nich zabrać? Nie zachęcają smakiem. Reszta ok, ale co z kilogramem wątroby? Jak poleży, to chyba dla nowicjusza, jak ja nie przejdzie , a zjedzone 1kg w parę dni to nie za duża dawka? Jak się z nią uporać, zamrozić?
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Wrz 30, 2009 14:38
Tymianek napisał/a:
Odświeżam temat, ponieważ nabyłem pierwszy raz podroby baranie. Problem mam z płucami i śledzioną. Jak się do nich zabrać? Nie zachęcają smakiem.
płuca możesz sobie darować - ja ich nie jadam
natomiast śledziona jest smaczna, taka krwista - trzeba wyssać miąższ spomiędzy błon
ale to na pewno jest "acquired taste", więc za pierwszym razem możesz się do niej nie przekonać
Tymianek napisał/a:
Reszta ok, ale co z kilogramem wątroby? Jak poleży, to chyba dla nowicjusza, jak ja nie przejdzie , a zjedzone 1kg w parę dni to nie za duża dawka? Jak się z nią uporać, zamrozić?
3 doby jak poleży w niskiej temperaturze (tak ok. 4 stopnie) to nie powinna zmienić jeszcze smaku i zapachu
w tym czasie możesz spokojnie zjeść ten kilogram - ja z reguły co tydzień tak robię
warto jednak przy tym dbać o odpowiednie dawki wit. D - najlepiej sporo słońca
przy czym nie wiem, jak Ci podejdzie ta "rasowa" barania wątroba, bo mi akurat ona średnio na jeża smakuje; natomiast pyszna jest jagnięca z młodziutkiego jagniaka
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 13:13
http://naturalhygienesoci...0601/food2.html
poniżej przedstawione są przykłady i fotki surowych posiłków opartych o produkty zwierzęce i roślinne - na początku są w 100% surowe, a później w 85%
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 15:43
W kwestii blendowania - wychodzi na to, że nie jest to dobre rozwiązanie, bo straty wartości odżywczych mogą sięgać 90%
wypowiedź Briana Clementa (tę kwestię porusza ok. 3:45) - http://www.youtube.com/watch?v=LIJJzy8i8wY
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
alejasienieznam
Wiek: 35 Dołączył: 13 Maj 2009 Posty: 340 Skąd: Warszawa
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 16:00
alejasienieznam napisał/a:
sprouts to kiełki?
kiełki lub odrośla
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
barb Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 252
Wysłany: Śro Mar 24, 2010 19:43
Zna ktoś jakieś urządzenie w którym temperatura nie przekracza progu w którym niszczą się enzymy?
Jak i takie w których temperatura jest troche wyższa (50-60) co by sobie upiec np. chleb esseński(neolito full option )
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Mar 24, 2010 22:05
barb napisał/a:
Zna ktoś jakieś urządzenie w którym temperatura nie przekracza progu w którym niszczą się enzymy?
Tak, suszarka do grzybów, owoców, a także mięsa.
Na trybie pierwszym (suszarka Niewiadów) temperatura wynosi ok. 36 stopni, niezależnie od tego, czy jest to sitko na dole czy na górze. Zmierzyłem to samodzielnie.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
tomthemaster Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Mar 2009 Posty: 164
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 21:34
Ostatnio coraz częściej nie przeszkadza mi jedzenie mięcha prosto z lodówy, nawet w sezonie chłodnym, tak jak teraz.
Tłuszcz jadłem już nawet z zamrażarki, ale on ma małe ciepło właściwe, więc to inaczej.
Zimne mięso - luzik naprawdę
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Czw Gru 23, 2010 10:13
Hannibal szukałam mejsca gdzie mogłyby mamy kupic zboża do samodzielnego mielenia skoro już pieką chleby bezglutenowe i jedna z mam podrzucila mi takie miejsce gdzie jest też zakładka o surowych produktach, które można tam kupić- co o tym sądzisz?
miejsce do życia ma lepsze niż PL, wydaje mi się że we Francji podobnie jak w UK jest łatwiej o dobre mięso i to też jest ważne. Zwasze jak słysze takie historie to mam ochote znowu wrócić i być 100% raw ale problem w tym że po jakims czasie mi się poprostu nudzi i zaczynam kombinować w kuchni.
_________________ "The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 22:14
gudrii napisał/a:
Zwasze jak słysze takie historie to mam ochote znowu wrócić i być 100% raw ale problem w tym że po jakims czasie mi się poprostu nudzi i zaczynam kombinować w kuchni.
Może po prostu jadłeś zbyt monotematycznie?
Ja np. teraz mam dużą chcicę na koninę i pochłaniam spore jej ilości. Kiedy indzie boczek z dzika, jelenia, daniel, potem różne podroby, owca, koza, łeb jałówki, itd.
Jak lubisz ryby i owoce morza to tutaj jest spore pole do popisu
Z owocami tak samo, choć zimą to wiadomo, nie jest to co latem.
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.