Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Sty 01, 2013 11:55
Przygotowywanie posilkow: przepisy, technikalia
Autor Wiadomość
Tymianek 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Wrz 2009
Posty: 55
Skąd: Podlasie
Wysłany: Śro Wrz 30, 2009 13:29   

Odświeżam temat, ponieważ nabyłem pierwszy raz podroby baranie. Problem mam z płucami i śledzioną. Jak się do nich zabrać? Nie zachęcają smakiem. Reszta ok, ale co z kilogramem wątroby? Jak poleży, to chyba dla nowicjusza, jak ja nie przejdzie :razz: , a zjedzone 1kg w parę dni to nie za duża dawka? Jak się z nią uporać, zamrozić? :-/
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Wrz 30, 2009 14:38   

Tymianek napisał/a:
Odświeżam temat, ponieważ nabyłem pierwszy raz podroby baranie. Problem mam z płucami i śledzioną. Jak się do nich zabrać? Nie zachęcają smakiem.

płuca możesz sobie darować - ja ich nie jadam
natomiast śledziona jest smaczna, taka krwista - trzeba wyssać miąższ spomiędzy błon
ale to na pewno jest "acquired taste", więc za pierwszym razem możesz się do niej nie przekonać
Tymianek napisał/a:
Reszta ok, ale co z kilogramem wątroby? Jak poleży, to chyba dla nowicjusza, jak ja nie przejdzie :razz: , a zjedzone 1kg w parę dni to nie za duża dawka? Jak się z nią uporać, zamrozić? :-/

3 doby jak poleży w niskiej temperaturze (tak ok. 4 stopnie) to nie powinna zmienić jeszcze smaku i zapachu
w tym czasie możesz spokojnie zjeść ten kilogram - ja z reguły co tydzień tak robię
warto jednak przy tym dbać o odpowiednie dawki wit. D - najlepiej sporo słońca
przy czym nie wiem, jak Ci podejdzie ta "rasowa" barania wątroba, bo mi akurat ona średnio na jeża smakuje; natomiast pyszna jest jagnięca z młodziutkiego jagniaka :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Gru 11, 2009 13:13   

http://naturalhygienesoci...0601/food2.html
poniżej przedstawione są przykłady i fotki surowych posiłków opartych o produkty zwierzęce i roślinne - na początku są w 100% surowe, a później w 85%
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 15:43   

W kwestii blendowania - wychodzi na to, że nie jest to dobre rozwiązanie, bo straty wartości odżywczych mogą sięgać 90%
wypowiedź Briana Clementa (tę kwestię porusza ok. 3:45) - http://www.youtube.com/watch?v=LIJJzy8i8wY
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
alejasienieznam 

Wiek: 35
Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 340
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 15:56   

brzmi sensownie, niestety.
sprouts to kiełki?
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 16:00   

alejasienieznam napisał/a:
sprouts to kiełki?

kiełki lub odrośla
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
barb

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 252
Wysłany: Śro Mar 24, 2010 19:43   

Zna ktoś jakieś urządzenie w którym temperatura nie przekracza progu w którym niszczą się enzymy?
Jak i takie w których temperatura jest troche wyższa (50-60) co by sobie upiec np. chleb esseński(neolito full option :-D )
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Śro Mar 24, 2010 20:43   

barb napisał/a:
Zna ktos jakies urzadzenie w ktorym temperatura nie przekracza progu w ktorym niszcza sie enzymy?



Lodowka :D
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Mar 24, 2010 22:05   

barb napisał/a:
Zna ktoś jakieś urządzenie w którym temperatura nie przekracza progu w którym niszczą się enzymy?

Tak, suszarka do grzybów, owoców, a także mięsa.
Na trybie pierwszym (suszarka Niewiadów) temperatura wynosi ok. 36 stopni, niezależnie od tego, czy jest to sitko na dole czy na górze. Zmierzyłem to samodzielnie.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
tomthemaster

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Mar 2009
Posty: 164
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 13:21   

Niewiadów 970?
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 15:05   

tomthemaster napisał/a:
Niewiadów 970?

Dokładnie ten model
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
_flo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 26 Wrz 2009
Posty: 2853
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 19:47   

swieze, cieplutkie, prosto z patelni: http://www.ajcn.org/cgi/c...9.28737v1?rss=1
:P
 
     
barb

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 252
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 20:53   

_flo napisał/a:
swieze, cieplutkie, prosto z patelni: http://www.ajcn.org/cgi/c...9.28737v1?rss=1
:P


hahah przez pierwszą minutę myślałem że chodzi o high-meat :-D
 
     
_flo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 26 Wrz 2009
Posty: 2853
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 22:17   

ojjj, bo wkleilam nie tam gdzie trzeba, sorry
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Mar 31, 2010 16:31   

Daniel Vitalis o jedzeniu surowego mięsa -
http://www.youtube.com/wa...feature=related
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 21:23   



Przykład obiadu Raw Paleo składajacego sie z pasków serca, tłuszczu wołowego, szpiku i kawałeczków mięsa, czyż nie wygląda to apetycznie? :viva:
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 21:26   



Lunch; łosoś i sos Wasabi :viva:
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 21:28   



dinner; kawałki wątroby i żółtko
 
     
rakash 
We called it war!


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 2799
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 21:31   

Ale sos nie jest RAW ;-(

A skorupkę też się zjada w drugiej pozycji. I jeżeli tak to czy w pierwszej też?
_________________

Ostatnio zmieniony przez rakash Śro Wrz 01, 2010 21:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 21:32   



mielona wołowina lekko ususzona posmarowana olejem kokosowym z ptasim zielem. :viva:
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 21:47   



posiłek tłuszczowo -weglowy, avocado, mleczko kokosowe, miód.
Ostatnio zmieniony przez Molka Śro Wrz 01, 2010 21:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 21:53   



wołowina, marynowany czosnek, rzodkiewka, kawałeczek szpiku.
 
     
Maad


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 1172
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 21:54   

ładne fotki, potrafisz Molka w kuchni dogodzić, oj potrafisz :pada: zapewne poza kuchnią też sobie nieźle radzisz :hihi: :hihi: :hihi:
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 21:58   

Maad napisał/a:
ładne fotki, potrafisz Molka w kuchni dogodzić, oj potrafisz :pada: zapewne poza kuchnią też sobie nieźle radzisz :hihi: :hihi: :hihi:

poza kuchnia to czysta poezja... :viva:
Ostatnio zmieniony przez Molka Śro Wrz 01, 2010 21:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Maad


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 1172
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 22:00   

tia, poezja, już to widzę ... szczególnie ten kaloryfer na brzuchu i te skośne :hah: :hah: :hah:
_________________
Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne, powoduje tycie albo ... jest po angielsku.
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 22:03   

Maad napisał/a:
tia, poezja, już to widzę ... szczególnie ten kaloryfer na brzuchu i te skośne :hah: :hah: :hah:


:viva: :viva:
 
     
rakash 
We called it war!


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 2799
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 22:04   

No i Omega3, czyli klepsydra się tworzy jak szalona na takim żarciu.
_________________

 
     
Maad


Pomógł: 18 razy
Dołączył: 17 Kwi 2009
Posty: 1172
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 22:07   

jak robisz mieloną wołowinę? suszysz mieloną czy mielisz suszoną ;)
_________________
Wszystko co dobre jest niemoralne, nielegalne, powoduje tycie albo ... jest po angielsku.
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 22:07   

rakash napisał/a:
No i Omega3, czyli klepsydra się tworzy jak szalona na takim żarciu.

zgadzam sie, nic dodac nic ujac... :viva:
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 22:08   

Maad napisał/a:
jak robisz mieloną wołowinę? suszysz mieloną czy mielisz suszoną ;)

miele suszoną... :viva:
 
     
hepik

Dołączył: 14 Mar 2010
Posty: 20
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 22:09   

http://vimeo.com/9726053

filmik o wolowinie z lubawy :)
Ostatnio zmieniony przez hepik Śro Wrz 01, 2010 22:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
rakash 
We called it war!


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 2799
Wysłany: Śro Wrz 01, 2010 22:12   

Molka napisał/a:
rakash napisał/a:
No i Omega3, czyli klepsydra się tworzy jak szalona na takim żarciu.

zgadzam sie, nic dodac nic ujac... :viva:


Molka uderzasz w klepsydrę, byle nie za ostro. Czytałaś co pisał MiTomek :hihi:

Molka napisał/a:
Maad napisał/a:
jak robisz mieloną wołowinę? suszysz mieloną czy mielisz suszoną ;)

miele suszoną... :viva:



Miele, Bosch, Lerben Fahre, Farben Lehre :hihi:
_________________

Ostatnio zmieniony przez rakash Śro Wrz 01, 2010 22:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8854
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 10:29   

rakash napisał/a:
No i Omega3, czyli klepsydra się tworzy jak szalona na takim żarciu.
Moglbys mi nieco rozjasnic o co chodzi w tej wypowiedzi?
Ostatnio zmieniony przez zyon Czw Wrz 02, 2010 10:29, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Lis 25, 2010 21:34   

Ostatnio coraz częściej nie przeszkadza mi jedzenie mięcha prosto z lodówy, nawet w sezonie chłodnym, tak jak teraz.
Tłuszcz jadłem już nawet z zamrażarki, ale on ma małe ciepło właściwe, więc to inaczej.
Zimne mięso - luzik naprawdę :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Czw Gru 23, 2010 10:13   

Hannibal szukałam mejsca gdzie mogłyby mamy kupic zboża do samodzielnego mielenia skoro już pieką chleby bezglutenowe i jedna z mam podrzucila mi takie miejsce gdzie jest też zakładka o surowych produktach, które można tam kupić- co o tym sądzisz?

http://www.bogutynmlyn.pl...ndex.php?idc=75

w zakładce oliwy tez jest duży wybór i to w dośc wysokich cenach, wypowiesz się czy jest tam cos godnego polecenia w tych oliwach?

To może podrzucę rodzicom?

Nie no nie jestem na bieżaco jest nawet maka kokosowa!

http://www.bogutynmlyn.pl...61&idc=76&page=
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

Ostatnio zmieniony przez sylwiazłodzi Czw Gru 23, 2010 10:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 09:30   

Interesująco wygląda stół u Iguany, Francuza który żywi się w 100% rawpaleo od 25 lat.


_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1967
Skąd: everywhere
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 21:42   

faktycznie przyjemny stoliczek. Duży wybór... to mi się podoba, tu troszkę skubnąć, tam troszkę posmakować... 25 lat... sporo czasu.
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 21:43   

gudrii napisał/a:
25 lat... sporo czasu.

i ani razu obrobionego :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1967
Skąd: everywhere
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 22:03   

miejsce do życia ma lepsze niż PL, wydaje mi się że we Francji podobnie jak w UK jest łatwiej o dobre mięso i to też jest ważne. Zwasze jak słysze takie historie to mam ochote znowu wrócić i być 100% raw ale problem w tym że po jakims czasie mi się poprostu nudzi i zaczynam kombinować w kuchni.
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 22:14   

gudrii napisał/a:
Zwasze jak słysze takie historie to mam ochote znowu wrócić i być 100% raw ale problem w tym że po jakims czasie mi się poprostu nudzi i zaczynam kombinować w kuchni.

Może po prostu jadłeś zbyt monotematycznie?
Ja np. teraz mam dużą chcicę na koninę i pochłaniam spore jej ilości. Kiedy indzie boczek z dzika, jelenia, daniel, potem różne podroby, owca, koza, łeb jałówki, itd.
Jak lubisz ryby i owoce morza to tutaj jest spore pole do popisu
Z owocami tak samo, choć zimą to wiadomo, nie jest to co latem.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
_flo 


Pomogła: 38 razy
Dołączyła: 26 Wrz 2009
Posty: 2853
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 22:44   

gudrii napisał/a:
miejsce do życia ma lepsze niż PL, wydaje mi się że we Francji podobnie jak w UK jest łatwiej o dobre mięso i to też jest ważne..

W Polsce sa po stokroc lepsiejsze zolteczka, serio. Maja wyrazisty smak, takie kremowe.
_________________
Ostatecznie, wszystko co żyje, ma w środku jakąś kiszkę
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Sty 12, 2011 18:18   

A tak u Iguany wygląda lodówka :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sty 13, 2011 07:01   

To są kawałki dzika, jakby ktoś nie wiedział.
A gdy w lodówce nie starcza miejsca, reszta wisi sobie tu -






niezły patent :)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lut 13, 2011 06:53   

"Tort" urodzinowy jednego gościa z forum rawpaleo 8-)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved