własnie tego nie wiem bo kupiłam w zwykłym sklepie...
Ale chyba nienajlepiej biorąc pod uwagę nocny i poranny ból głowy, który zdarza mi się niezwykle rzadko Pól dnia chodziłam jak struta...Ale w sumie może to efekt zatrucia wit.A. Wstyd się przyznać ale tak mi smakowała ta wątroba że zjadłam aż pół kilo
Pomógł: 191 razy Wiek: 40 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 17:09
zatruć to byś się mogła jak byś zjadła wątrobę niedźwiedzia polarnego
a tutaj to bez obaw
wątroba i to jak smakuje jest bardzo dobrym miernikiem tego, jak zdrowe było zwierzę, jak było żywione
mi zdecydowanie najbardziej podchodzi wątroba jagnięca z Podhala - sam cymes
BTW, czy jadłaś ją w stanie surowym?
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 3552 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 18:16
We wtorek widziałem strusie jajo do kupienia ale nastawiony byłem na oczy i mózgi, no i druga sprawa nie wiem właśnie co żre struś, jak go hodują... więc koniec końców nie wziąłem. Kiedyś się może skuszę.
Jadłam ją w stanie lekko podsmażonym na smalcu, w środku była krwista i zdziwiłam się, że taka mięciusia
Wyjątkowo mi smakowała, w wątrobie wieprzowej wyczuwam jakieś "lekko odpychające smaki", wołowa smakuje mi bardziej, drobiowej nie ruszam wiadomo dlaczego.
Strusiego jaja też bym spróbowała Gdzie można je kupić?
krzysztof2 Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Maj 2009 Posty: 756
Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 3552 Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw Sie 20, 2009 20:53
Jeszcze niedawno uważałem za najlepsze wątroby i mózgi cielęce. Dopóki nie spróbowałem jagnięcych. Różnica jest spora.
Co do wieprzowych czy drobiowych to kłania się zasada Kwasniewskiego. Jak coś jest niejadalne na surowo, to lepiej tego nie tykać w żadnej postaci. A wątróbek "przemysłowych" nie chcą podobno nawet głodne dzikie koty...
Jadłam ją w stanie lekko podsmażonym na smalcu, w środku była krwista i zdziwiłam się, że taka mięciusia
Wyjątkowo mi smakowała, w wątrobie wieprzowej wyczuwam jakieś "lekko odpychające smaki", wołowa smakuje mi bardziej, drobiowej nie ruszam wiadomo dlaczego.
Strusiego jaja też bym spróbowała Gdzie można je kupić?
Strusie jaja sa dobre i jajecznica z jednego najesc sie moze cala rodzinka.Moze ktos zna BTW?Ciekawe,czy jest tez tak wartosciowe i zdrowe jak od kurek?Natomiast strusie miesko mi nie smakuje-jest takie slodkie i bardzo chude.Ponoc calkiem bez cholesterolu i bardzo zdrowe,bee!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.