Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Cukier krzepi alergie i cukrzycę.
Autor Wiadomość
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 79
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3099
Skąd: Australia
Wysłany: Nie Kwi 16, 2017 04:01   Cukier krzepi alergie i cukrzycę.

Cukier czyli cukroza aby mógł być przyswojony przez organizm musi być przetworzony. Przetwarzanie cukrozy (cukru) na glukozę i fruktozę rozpoczyna się w jamie ustnej pod działaniem śliny. Ślina zawiera około 100 enzymów.
Wydzielanie śliny:
- 25% śliny w śliniankach przyusznych o pH = 5,81
- 70% śliny w śliniance podżuchwowej o pH = 6,39
- 5% śliny o odczynie zasadowym jest wydzielane łącznie ze ślinianki podjęzykowej i pozostałych drobnych ślinianek.
Wartość pH śliny w ciągu dnia waha się od 5,8 do 7,4.
Chcąc przetworzyć cukier na glukozę i fruktozę należy potraktować go (cukier) kwasem. Pszczoły zebrany nektar traktują kwaśną śliną przetwarzając go na glukozę i fruktozę. Miód z grubsza zawiera 50/50% glukozy/fruktozy. Takie samo zjawisko zachodzi w naszej jamie ustnej po spożyciu cukru. Podczas tej reakcji zaczyna ubywać kwasów w ślinie (jonów wodoru H⁺) i odczyn śliny zaczyna się przesuwać w stronę zasadowa. Szybkość wydzielania śliny wzrasta co powoduje wzrost pH śliny do wartości 7.8.
W ślinie znajduje się enzym do metabolizowania krochmalu amylaza ślinowa. Enzym ten wydzielany jest przez ślinianki przyuszne i podżuchwowe. Jego rola polega na trawieniu trafiających tam węglowodanów. Najbardziej aktywny jest w środowisku kwaśnym o pH = 6
W efekcie powstaje zasadowy odczyn w jamie ustnej.
Krochmal w takich warunkach nie może być w całości nadtrawiony i przechodzi do układu trawiennego powodując alergie.

Ze krwi do śliny następuje zwiększony odpływ jonów wodoru, co odkwasza krew.
Insulina jest białkiem i w środowisku zasadowym zmienia swój ładunek na ujemny. Komorki z receptorami insulinowymi też mają ładunek ujemny i odpychają "zepsutą" przez zasadową krew insulinę. Insulina podana w zastrzyku w roztworze kwasu solnego jest akceptowana przez tzw
"insulino odporne" komórki, a to dlatego ze insulina jest dostarczana w środowisku kwaśnym i ma ładunek dodatni.

Przeprowadzono eksperymenty ze wstrzykiwaniem śladowych ilości insuliny.
Mikroskopowa zawartość insuliny w kwasie solnym w zastrzyku powoduje obniżenie glukozy we krwi. Z tego można wywnioskować, że to nie insulina z zastrzyku powoduje obniżanie glukozy, a kwaśne środowisko. Takie zjawisko zachodzi tylko jak występuje jeszcze paradoks insulinowy, czyli
wysepki Langerhansa nie zostały jeszcze zniszczone.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2020 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved