Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Epidemiologia raka
Autor Wiadomość
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 39 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6513
Wysłany: Nie Kwi 10, 2016 09:03   Epidemiologia raka

http://globalcancermap.com/


Niestety, ta mapa jest wzięta z sufitu. Wg mapy, w Japonii z powodu raka żołądka zmarło 13,5 osoby, natomiast wg danych Urzędu Statystycznego Japonii w rzeczywistości na tego raka w 2005 r. zmarło 40 osób, prawie trzy razy więcej. Kolejny astroturf.

http://www.stat.go.jp/dat.../y652415000.xls
JW
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 39 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6513
Wysłany: Nie Kwi 10, 2016 09:23   

Cytat:
http://www.nature.com/bjc...l/6601511a.html
http://www.nature.com/bjc...df/6601511a.pdf
British Journal of Cancer (2004) 90,
Salt and salted food intake and subsequent risk of gastric cancer among middle-aged Japanese men and women
... Although stratification by study area, with varied salt intake and gastric cancer incidence, attenuated the observed clear associations with salt and salted foods, the frequency categories of highly salted foods such as salted fish roe and salted fish preserves were strongly associated with the risk in both sexes. Restriction of salt and salted food intake is a practical strategy to prevent gastric cancer in areas with high risk.

JW
 
     
vvv
^^^


Pomógł: 12 razy
Wiek: 45
Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 3519
Wysłany: Nie Kwi 10, 2016 10:36   

http://s14.postimg.org/wj3z4tept/zn1.png

Napisałbym, że w Polsce, ale to chyba widać.
Ostatnio zmieniony przez vvv Nie Kwi 10, 2016 10:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 76
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 2979
Skąd: Australia
Wysłany: Wto Kwi 12, 2016 18:24   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Cytat:
http://www.nature.com/bjc...l/6601511a.html
http://www.nature.com/bjc...df/6601511a.pdf
British Journal of Cancer (2004) 90,
Salt and salted food intake and subsequent risk of gastric cancer among middle-aged Japanese men and women
... Although stratification by study area, with varied salt intake and gastric cancer incidence, attenuated the observed clear associations with salt and salted foods, the frequency categories of highly salted foods such as salted fish roe and salted fish preserves were strongly associated with the risk in both sexes. Restriction of salt and salted food intake is a practical strategy to prevent gastric cancer in areas with high risk.

JW

Popatrzyłem na mapę rozkładu choroby raka na świecie i zwróciłem uwagę na Mongolię na kontynencie azjatyckim, która się wyróżnia w tym rejonie.
Sprawdziłem ile produktów mlecznych tam się spożywa i uzyskałem potwierdzenie, ze nadmiar wapnia i soli powoduje raka.
Opisuje to N.M. Przewalski w książce "Mongolia i Kraj Tangutów"

Cytat:
He never drinks cold water, but always prefers brick-tea, a staple article of consumption with all the Asiatic nomads. It is procured from the Chinese, and the Mongols are so passionately fond of it that neither men nor women can do without it for many days. From morning till night the kettle is simmering on the hearth, and all members of the family constantly have recourse to it. It is the first refreshment offered to guests.
“The mode of preparation is disgusting: the vessel in which the tea is boiled is never cleansed, and is occasionally scrubbed with argols, i.e. dried horse or cow dung. Salt water is generally used, but if unobtainable, salt is added. The tea is then pared off with a knife or pounded in a mortar, and a handful of it thrown into the boiling water, to which a few cups of milk are added. To soften the brick-tea, which is sometimes as hard as a rock, it is placed for a few minutes among hot argols, which imparts a flavor and aroma to the whole beverage. …………..
…………………………..
“The food of the Mongols also consists of milk prepared in various ways, either as butter, curds, whey or koumiss. The curds are made from the unskimmed milk, which is gently simmered over a slow fire, and then allowed to stand for some time, after which the thick cream is skimmed off and dried, and roasted millet often added to it. The whey is prepared from sour skimmed milk, and is made into small dry lumps of cheese. Lastly, the koumiss is prepared from mares’ or sheep’s milk; all through the summer it is considered the greatest luxury, and Mongols are in the habit of constantly riding to visit their friends and taste the koumiss till they generally become intoxicated. They are all inclined to indulge too freely, although drunkenness is not so rife with them as it is in more civilized countries. - See more at: http://www.westonaprice.o...h.x153uOoG.dpuf



Mongoł nigdy nie pije zimnej wody i zawsze woli herbatę. Wszyscy azjatyccy koczownicy używają prasowana chińską herbatę. Mongoły pasjonują się tym napojem; ani mężczyźni, ani kobiety nie mogą obejść się bez niej przez kilka dni. Od rana do nocy czajnik jest na wolnym ogniu na kominku i wszyscy członkowie rodziny nieustannie korzystają z niego. Jest to pierwszy orzeźwiający napój oferowany dla gości.
Sposób przygotowania jest obrzydliwy: naczynie, w którym herbata jest gotowana jest brudne i jest czasami szorowane suszonym łajnem konia lub krowy. Powszechnie używa się słoną wodę, a w przypadku jej niedostępności dodaje się sól. Herbata jest następnie strugana nożem albo ucierana w moździerzu i garść takiej herbaty wrzuca się do wrzącej wody, do której dodaje się kilka filiżanek mleka. Aby zmiękczyć kostkę herbaty, która czasami jest tak twarda jak skała, umieszcza się ją na kilka minut między gorącym łajnem konia lub krowy, co dodaje smaku i aromatu dla całego napoju. ...

………W diecie Mongołów również mleko spożywa się na różne sposoby; masło, twarogi, serwatki lub kumys. Do twarogu dodaje się często prażone proso. Serwatkę robi się z odtłuszczonego kwaśnego mleka i umieszcza ją w suchych kostkach sera. Kumys jest robiony z mleka owczego lub klaczy; przez całe lato jest uważany za największy luksus, a Mongołowie mają w zwyczaju stale odwiedzić swoich przyjaciół i upijać się kumysem. Pjanstwo jednak nie jest tak powszechne jak to jest w krajach bardziej cywilizowanych.
- Zobacz więcej: http://www.westonaprice.o...h.x153uOoG.dpuf
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
gruby

Dołączył: 01 Paź 2015
Posty: 139
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Wto Kwi 12, 2016 20:53   

Janie
Weź pod uwagę ze przez wieki do końca lat 70-tych, mleko było u nas podstawą wyżywienia pospólstwa a przypadków raka było znacznie mniej niż obecnie.
Uważam że w przypadku Mongołów nie mleko jest przyczyną problemów a garbniki wyciągane z herbaty.
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 39 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6513
Wysłany: Wto Kwi 12, 2016 23:23   

Generalnie wszyscy Mongołowie, również chińscy i japońscy, chorują kilkakrotnie częściej na raka żołądka i wątroby niż Europejczycy. Do dziś nie jest jasne, dlaczego.
Badania japońskich uczonych na szczurkach wykazały, że rozwojowi raka sprzyja żywienie ryżem i niska zawartość witamin z grupy B, natomiast europejski chleb, w którym było więcej witamin, tego nie powodował. Ponadto, jedzą tam mało warzyw.
http://www.dobradieta.pl/...p=230026#230026
JW
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 39 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6513
Wysłany: Śro Kwi 13, 2016 08:37   

Niestety, ta mapa jest wzięta z sufitu. Wg mapy, w Japonii z powodu raka żołądka zmarło 13,5 osoby, natomiast wg danych Urzędu Statystycznego Japonii w rzeczywistości na tego raka w 2005 r. zmarło 40 osób, prawie trzy razy więcej. Kolejny astroturf.

http://www.stat.go.jp/dat.../y652415000.xls
JW
 
     
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1910
Skąd: everywhere
Wysłany: Śro Kwi 20, 2016 23:12   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Generalnie wszyscy Mongołowie, również chińscy i japońscy, chorują kilkakrotnie częściej na raka żołądka i wątroby niż Europejczycy. Do dziś nie jest jasne, dlaczego.
Badania japońskich uczonych na szczurkach wykazały, że rozwojowi raka sprzyja żywienie ryżem i niska zawartość witamin z grupy B, natomiast europejski chleb, w którym było więcej witamin, tego nie powodował. Ponadto, jedzą tam mało warzyw.
http://www.dobradieta.pl/...p=230026#230026
JW

Żywienie ryżem sprzyja rozwojowi raka :| Ma Pan może linka do tego konkretnego badania? Interesuje mnie jaki był skład pokarmu tych szczurków
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 39 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6513
Wysłany: Śro Kwi 20, 2016 23:58   

gudrii napisał/a:
Żywienie ryżem sprzyja rozwojowi raka :| Ma Pan może linka do tego konkretnego badania? Interesuje mnie jaki był skład pokarmu tych szczurków

Niestety, teraz te prace stały się płatne. Dostępny jest abstract
http://jn.nutrition.org/content/44/3/345.full.pdf
albo mój artykuł:
http://www.dobradieta.pl/...p=230026#230026
JW
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 39 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6513
Wysłany: Czw Kwi 21, 2016 18:25   

Jest jeszcze taka praca Sugiury
http://cancerres.aacrjour...3.full.pdf+html
JW
 
     
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1910
Skąd: everywhere
Wysłany: Sob Maj 07, 2016 06:11   

Dziękuję za linki
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
     
pogodny 

Wiek: 28
Dołączył: 01 Cze 2015
Posty: 313
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Maj 09, 2016 09:04   

Dobrze rozumiem, że 1/4 wszystkich zgonów w Polsce to z powodów nowotworów?
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 39 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6513
Wysłany: Wto Maj 10, 2016 06:39   

pogodny napisał/a:
Dobrze rozumiem, że 1/4 wszystkich zgonów w Polsce to z powodów nowotworów?
Dokładnie. W 2010 roku w Polsce na 100 000 ludności były 982 zgony, w tym 249 zgonów z powodu nowotworów i 452 osoby z powodu chorób układu krążenia.
http://stat.gov.pl/cps/rd...zny_rp_2012.pdf
JW
 
     
Sentinel 

Dołączył: 05 Sie 2017
Posty: 185
Wysłany: Śro Sie 30, 2017 20:25   

https://www.wprost.pl/178882/Znikajace-nowotwory

http://www.nytimes.com/20...lth/27canc.html

https://theconversation.com/why-do-some-cancers-suddenly-disappear-57226

https://www.ncbi.nlm.nih....les/PMC3320224/

https://theconversation.com/survival-of-the-fittest-how-brain-tumours-adapt-through-complex-ecosystems-43941
 
     
Sentinel 

Dołączył: 05 Sie 2017
Posty: 185
Wysłany: Nie Wrz 10, 2017 15:54   

Jak mawiają Rosjanie "biez wodki nie rozbieriosz".
http://pulsmedycyny.pl/25...hol-zabija-raka
 
     
vvv
^^^


Pomógł: 12 razy
Wiek: 45
Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 3519
Wysłany: Śro Wrz 13, 2017 13:29   

Jakby już było, choć bez strzykawki:
http://www.igya.pl/terapie-naturalne/oczyszczanie/603-metoda-leczenia-raka-mikoaja-wiktorowicza-szewczenki.html
http://www.igya.pl/terapi...szewczenki.html

8)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2017 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved