Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 11:34 Jak stare są sery.
Aby zmniejszyc ilosc niestrawnej laktozy w mleku, produkowano z mleka sery juz w 6 wieku p.n.e. Swiadcza o tym pozostalosci kwasow tluszczowych na "durszlakach" pochodzacych z tego okresu. Sery mozna bylo dluzej przechowywac i latwiej transportowac.
Cytat:
Notably, the discovery of potsherds pierced with small holes appear at early Neolithic sites in temperate Europe in the sixth millennium BC and have been interpreted typologically as ‘cheese-strainers’10, although a direct association with milk processing has not yet been demonstrated. Organic residues preserved in pottery vessels have provided direct evidence for early milk use in the Neolithic period in the Near East and south-eastern Europe, north Africa, Denmark and the British Isles, based on the δ13C and Δ13C values of the major fatty acids in milk
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Gavroche [Usunięty]
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 11:37
A może chodzi o koncentrację energii?
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 19:07
Gavroche napisał/a:
A może chodzi o koncentrację energii?
Aktualnie w XXI wieku niewielu ludzi zdaje sobie sprawe, ze serowarstwo to koncentracja energii, a co dopiero mowic o tamtych odleglych czasach. Tam sie liczyl koncowy efekt, a nie jakeis tam teorie.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Gavroche [Usunięty]
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 20:38
Kangur napisał/a:
Gavroche napisał/a:
A może chodzi o koncentrację energii?
Aktualnie w XXI wieku niewielu ludzi zdaje sobie sprawe, ze serowarstwo to koncentracja energii, a co dopiero mowic o tamtych odleglych czasach. Tam sie liczyl koncowy efekt, a nie jakeis tam teorie.
Żadna teoria, każdy, nawet średnio rozgarnięty p.n.e, wie, że lepiej zjeść 150 g sera niż wypić litr mleka.
każdy, nawet średnio rozgarnięty p.n.e, wie, że lepiej zjeść 150 g mięsa niż zjeść 150g sera (o tej samej tłustości i wilgotności).
Moze to sie tyczy mężczyzn i młodych ludzi ,mnie bardziej służy ser i jajka.
Po mięsie bardzo często wspomagam sie kroplami miętowymi
_________________ pozdrawiam
Gavroche [Usunięty]
Wysłany: Pon Sty 14, 2013 16:40
figa napisał/a:
vvv napisał/a:
każdy, nawet średnio rozgarnięty p.n.e, wie, że lepiej zjeść 150 g mięsa niż zjeść 150g sera (o tej samej tłustości i wilgotności).
Moze to sie tyczy mężczyzn i młodych ludzi ,mnie bardziej służy ser i jajka.
Po mięsie bardzo często wspomagam sie kroplami miętowymi
To po co jesz mięso?
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Pon Sty 14, 2013 19:44
Gavroche napisał/a:
figa napisał/a:
vvv napisał/a:
każdy, nawet średnio rozgarnięty p.n.e, wie, że lepiej zjeść 150 g mięsa niż zjeść 150g sera (o tej samej tłustości i wilgotności).
Moze to sie tyczy mężczyzn i młodych ludzi ,mnie bardziej służy ser i jajka.
Po mięsie bardzo często wspomagam sie kroplami miętowymi
To po co jesz mięso?
Ona tylko trolluje miesem. Sama tylko wie co lyka i co je. Ciebie tu jeszcze nie bylo, jak zamykala lodowke przed nieistniejaca siostra.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Gavroche [Usunięty]
Wysłany: Pon Sty 14, 2013 19:56
Kangur napisał/a:
Gavroche napisał/a:
figa napisał/a:
vvv napisał/a:
każdy, nawet średnio rozgarnięty p.n.e, wie, że lepiej zjeść 150 g mięsa niż zjeść 150g sera (o tej samej tłustości i wilgotności).
Moze to sie tyczy mężczyzn i młodych ludzi ,mnie bardziej służy ser i jajka.
Po mięsie bardzo często wspomagam sie kroplami miętowymi
To po co jesz mięso?
Ona tylko trolluje miesem. Sama tylko wie co lyka i co je. Ciebie tu jeszcze nie bylo, jak zamykala lodowke przed nieistniejaca siostra.
Niewiele mnie już zdziwi Kanguro...
Jak Cię tu mam, powiedz czy ciemno podpalane dingo, ta wersja leśna już całkiem wymarła i się skundliła?
I co z wciągnięciem dingo na listę ras FCI, był taki pomysł by je ratować...
Tak apropos ser
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Pon Sty 14, 2013 21:50
Gavroche napisał/a:
Jak Cię tu mam, powiedz czy ciemno podpalane dingo, ta wersja leśna już całkiem wymarła i się skundliła?
I co z wciągnięciem dingo na listę ras FCI, był taki pomysł by je ratować...
Tak apropos ser
Sir Kangur slyszal o zamiarach wciagniecia dingo na liste ras FCI, ale nic wiecej na ten temat nie wie. Wiem, ze potrafia zaatakowac czlowieka, a nawet porwac niemowle.
Okolo 25 lat temu dingo porwalo niemowle, a rodzicow oskarzyli o morderstwo swego dziecka, bo nalezeli do jakiejs sekty religijnej w ktorej podobno na ofiare Bogu skladalo sie niemowleta.
Sprawa sie wyjasnila po wielu latach, ze to dingo porwalo to niemowle i rodzicom wyplacono odszkodowanie, za pobyt w wiezieniu i za straty moralne.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Wto Sty 15, 2013 01:15
Sir Kangur probuje zaspokoic twoja dingowa ciekawosc
Cytat:
Although mainly sandy-yellow in colour, some dingoes are black and tan.A dingo's colour is determined by where it lives. Golden yellow dingoes are found in sandy areas while darker black and tan dingoes are found in forests.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Mam kilka pytań:
Po jakim mięsie miałaś owe problemy? Jak je obrabiałaś? Z czymś łączyłaś? Jakie ilości zjadałaś i w jakich proporcjach z tłuszczem?
qqqqqrcze cos z tym wysyłaniaem tu niebardzo
post poszedł w kosmos
mięso na ogół duszone ,najczęściej wieprzowe ,watroba ,schab ,nawet karkówka
z kurczaka mniej . W ilości w zasadzie niewiem -porcja .
pół z ćwiartki z kurczaka a zdarza sie cała
kiedyś surowe z indyka mogłam ,teraz smierdzi mydłem.
. Chyba niemoge jeść chudego mięsa -bo wszelkie skóry z boczki ,
nózek ,golonkowatych ..ok .
z czym / ze sosikiem ,tłuszczem z tego duszenia -ziemniaczek ,chlebek [niewiele]
Moja teoria jest taka ,ze starszym paniom mięso nie jest już wskazane.
Rybki ,jajeczka -serek moge dowoli
_________________ pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez figa Czw Sty 17, 2013 01:54, w całości zmieniany 1 raz
Niech się Pan wreszcie otrząśnie z syndromu Edyty. Edyta pochodzi z regionu górnośląskiego, a Figa z dolnośląskiego. Może patrząc z Australii to o rzut beretem, ale tutaj to kawał drogi.
JW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.