Wysłany: Pon Sty 24, 2011 13:21 Bieżąca debata o Taubesie i hipotezie węglowodanowej w USA.
Na www.nowadebata.pl komentujemy wybrane aspekty krytyki dorobku Taubesa i hipotezy węglowodanowej kwestionującej filary niskotłuszczowych zaleceń żywieniowych.
Cytat:
Można zauważyć, że wraz z opublikowaniem w grudniu 2010 swojej kolejnej książki pt. Why We Get Fat Gary Taubes staje się celem coraz ostrzejszych ataków. Krytykują go nie tylko niektóre ośrodki biurokratyczno-naukowe odpowiedzialne za „zdrowie publiczne”, ale atakują go także anonimowe blogi poświęcone niemal w całości zdyskredytowaniu autora i jego dorobku. Z uwagi na to, że spór o Taubesa to tak naprawdę spór o jakość nauki, przyjrzyjmy się bliżej wybranym aspektom tej krytyki i spróbujmy nadać jej znaczenie w kontekście funkcjonowania środowiska medyczno-żywieniowego
After eight, Joy Cardin's guest discusses why some people become overweight and some do not. . . and how the nutritional science of the last century is misguided and damaging to good health.
Guest: Gary Taubes, Investigator in Health Policy Research, University of California Berkeley School of Public Health. Contributing correspondent, Science magazine. Author, “Why We Get Fat: And What To Do About It.”
http://www.wpr.org/ideas/programnotes.cfm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.