Cena wazniejsza niz jakosc ale jak sie ma maly wybor. Dlugo kupowalem OSelke Gorska ale im wiecej medali na opakowaniu sie pojawialo tym jakosc zaczela spadac. Probowalem Bielucha ale sam nie wiem. Kiedys bylo Finskie teraz nie widze. Zwykle Ekstra jakos mnie nie przekonuje.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Od baby? Jakos nie ufam, nie mam stalego dostawcy w tej kwestii.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
A jakie tam w debicy maja firmy? Nie jadlem zadnego stamtad
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
stdt Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 01 Lut 2011 Posty: 517 Skąd: Cała Europa.
Wysłany: Śro Lis 07, 2012 21:09
Mi masło extra Bieluch ostatnio smakuje, dziś było promo w Realu, po 3 zł za kostkę.
_________________ -Pane moderatore, prose ne ubija tematu.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Gavroche [Usunięty]
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 08:00
zyon napisał/a:
A Bieluch owszem dobry, probowalem.
Mi tam każde smakuje...mniej lub bardziej
Lurpaki są w porzo.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Użytkownik Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Lip 2012 Posty: 529
Wysłany: Pon Lis 12, 2012 17:06
Herbata z masłem, film startuje w momencie gdzie po kilku sekundach pojawia się Dalai Lama pijący herbatę z masłem, pokazana jest maszynka.
Dziś zjadłem kostkę masła na obiad. Kupiłem jakieś droższe masło extra za 4,39. Nie było to smaczne jeść samo masło. Ale chciałem sprawdzić czy daje kopa do wysiłku fizycznego. No i na szczęście nie dało. Nie wiem po co w ogóle jest masło. Chyba tylko dla lepszego smaku i konsystencji kanapek.
Ostatnio zmieniony przez yarosh1980 Nie Gru 16, 2012 00:48, w całości zmieniany 1 raz
No właśnie myślę o zrobieniu masła bardzo poważnie, więc trafiłas z tym przepisem. Chcę sprawdzic czy moje masło też będzie gorzkie, bo często masło od baby ma smak gorzki. Pewnie zależy to od śmietany, zobaczymy jak mi to wyjdzie.
Ja jak kupowałam gorzkie nie było, ale miało "oborniany" zapach. i odrzucało jakoś..
Właśnie, tu przepis ze śmietanki > 30%, jak zrobię, to ze sklepowych śmietanek , bo póki co to nie mam dostępu do śmietany ze wsi.
Molka napisał/a:
zobaczymy jak mi to wyjdzie.
Czekam na jakieś info.
_________________ Im więcej trudności w drodze do celu,
tym więcej radości w jego osiągnięciu.
Ostatnio zmieniony przez Joannaż Sob Lut 08, 2014 23:08, w całości zmieniany 1 raz
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
No właśnie myślę o zrobieniu masła bardzo poważnie, więc trafiłas z tym przepisem. Chcę sprawdzic czy moje masło też będzie gorzkie, bo często masło od baby ma smak gorzki. Pewnie zależy to od śmietany, zobaczymy jak mi to wyjdzie.
I znowu baba od grabarza przyszla do lekarza.
-Panie doktorze, czemu mi wychodzi gorzkie masło?
-Bo Pani krowa jest karmiona "gorzkiemi zioly".
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Pomogła: 13 razy Wiek: 46 Dołączyła: 20 Mar 2007 Posty: 1774
Wysłany: Nie Lut 09, 2014 20:39
a ciągnie cię do masła czy smarowania pieczywa?
mąż polubił jakies pasty ze sklepu z bezglutenowym pieczywem i myślę jak mu zrobić pastę sama: może z gotowanych jajek i oliwy, by zjadł i dobrze przyprawić, bo z ryby nie chcę by ości nie zostały jakieś ?
Do masła właśnie. Lubię, smakują mi bardzo - mleczne. Własny ser też kiedyś zrobię
Co do smarowideł itp. , to mam z 6 podaniowych, różnych przepisów wegetariańskich na pasty, pasztety i pastety , zamierzam robić . (zeskanuję i Ci podeślę, znalazłam to kiedyś w necie, teraz linka nie znajdę).
Jakaś ewolucja następuje w moim umyśle i wiem, że to jest jeden z etapów
sylwiazłodzi napisał/a:
może z gotowanych jajek i oliwy
jaja, maj onez i sól dziś robiłam. Jajka przez maszynkę do mięsa przemielone.
_________________ Im więcej trudności w drodze do celu,
tym więcej radości w jego osiągnięciu.
Ostatnio zmieniony przez Joannaż Nie Lut 09, 2014 21:08, w całości zmieniany 2 razy
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Podany przepis do najlepszych nie należy.
Śmietanę lub śmietankę należy schłodzić - jest to tzw. dojrzewanie śmietany - ale potem ocieplamy ją do 10-12 st. C. i zaczynamy dopiero ubijać. W niższej temperaturze śmietana nie ulegnie zmaśleniu.
Śmietany nawet nie trzeba ubijać. Wystarczy wlać ją do dużej butelki po wodzie (1/3 max) i kołysać na kolanie w trakcie oglądania TV. Masło się również wytrąci.
Po pojawieniu się grudek należy luźne ziarno wylać na sito i po odcedzeniu maślanki wypłukać pod prysznicem. Jest to tzw. płukanie "w ziarnie", bardzo efektywne z punktu widzenia smaku, aromatu i trwałości. Dopiero potem zbijamy grudki w jedną całość i zaczynamy wygniatanie w zimnej wodzie często ją zmieniając.
W ten sposób pozbywamy się wszelkich obcych zapachów i znacznie poprawiamy trwałość masła.
Jest to szczególnie ważne przy wyrobie masła ze słodkiej śmietanki, ponieważ nie zawiera ona bakterii kwasu mlekowego, które stabilizują wyrób.
Więcej na ten temat: http://wedlinydomowe.pl/s...h#comment-13425
Niestety, masła nie potrafię sama przygotować, więc siłą rzeczy go kupuję. Przy czym sprawdzam czy jest to 'prawdziwe' masło z 82% zawartością tłuszczą.
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Sob Kwi 19, 2014 14:48
emilkalove napisał/a:
Przy czym sprawdzam czy jest to 'prawdziwe' masło z 82% zawartością tłuszczą.
Możesz nam zdradzić metodę?
Jak musi być wyposażone takie laboratorium? Też chcę sprawdzać...
Hmm sprawdzam na opakowaniu zawartość tłuszczu? Czasami producenci robią masłopodobne coś co może przypominać masło pod względem wizualnym, a według norm, masłem można nazwać ten produkt, który zawiera min. 82% tłuszczu.
EAnna Pomogła: 22 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1298
Wysłany: Sob Kwi 19, 2014 22:26
emilkalove napisał/a:
a według norm, masłem można nazwać ten produkt, który zawiera min. 82% tłuszczu.
Jak masz pisać takie coś to lepiej w ogóle nie pisz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.