Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Napitki typu cola
Autor Wiadomość
marcin458

Wysłany: Śro Lip 17, 2024 13:43   

Oczywiście prawie wszystkie składniki odżywcze jak witaminy i minerały są potrzebne do prawidłowego działania mózgu. Prawie każda witamina ma jakąś funkcje w tym.

Jednak wyróżniająć na pewno magnez i jego niedobory powodują dysfunkcje w działaniu umysłu.
(dlatego kawosze tak często są poddenerwowani i sie stresują bo kawa wyciąga ogrom magnezu z ciała i nawet suplementacja czasem jest za mała).
Dalej oczywiście wapń bo buduje połączenia nerwowe w ciele w tym w mózgu. Coca cola rozpuszcza wapń w ciele i może zaburzać to działanie umysłu i połączenia nerwowe i są przypadki że ludzie chlając cole litrami moge zostać nawet częściowo spraliżowani bo brakuje wapnia do budowy połączeń nerowych.Słyszałem o osobie która piła litrami cole i tak sie to skończyło.

Pozdrawiam
marcin

Grzegorz1973

Ostrzeżeń:
 5/2/3
Wysłany: Pią Lip 19, 2024 00:17   

marcin458 napisał/a:
Oczywiście prawie wszystkie składniki odżywcze jak witaminy i minerały są potrzebne do prawidłowego działania mózgu. Prawie każda witamina ma jakąś funkcje w tym.

Jednak wyróżniająć na pewno magnez i jego niedobory powodują dysfunkcje w działaniu umysłu.
(dlatego kawosze tak często są poddenerwowani i sie stresują bo kawa wyciąga ogrom magnezu z ciała i nawet suplementacja czasem jest za mała).
Dalej oczywiście wapń bo buduje połączenia nerwowe w ciele w tym w mózgu. Coca cola rozpuszcza wapń w ciele i może zaburzać to działanie umysłu i połączenia nerwowe i są przypadki że ludzie chlając cole litrami moge zostać nawet częściowo spraliżowani bo brakuje wapnia do budowy połączeń nerowych.Słyszałem o osobie która piła litrami cole i tak sie to skończyło.

Pozdrawiam
marcin

Ty to masz chłopie fantazję.

Znam z życia przypadki paraliżu po coli.
Kumpel popija czystą coca colą. Po 0,7 jest częściowo sparaliżowany, a jak podchodzi pod litr to paraliż jest całkowity. Proporcje są z reguły 50 na 50, więc już litr coli powoduje całkowity paraliż na kilka godzin.

marcin458

Wysłany: Pią Lip 19, 2024 11:54   

Nie fantazjuje mowie całkiem serio.Słyszałem o przypadku człowieka który żłopał minimum 2 litrowa cole dziennie i dostał prawie całkowitego paraliżu po pewnym czasie.

Ja osobiście znając wpływ coli na rozpuszczanie wapnia bo jeśli wstawisz kość lub ząb do czystej coli to po paru godzinach rozpuści sie całkowicie to powiązuje to własnie z budową z wapnia neuroprzekaźników i prawdopodobnie ta cola wyciągając wapń z nich popsuła coś w układzie nerowym - w neuroprzekaźnikach.

Sądzisz że była inna przyczyna? Ja podejrzewałbym własnie to co opisałem ale osoba ta doznała paraliżu kończyn i ciała.

Pozdrawiam
marcin

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Pią Lip 19, 2024 20:12   

Każda cola jest stabilizowana kwasem fosforowym, który w technice jest używany do odrdzewiania. Dlatego cola rozpuszcza rdzę, wapień, dolomit i wapienne zęby.
Zakwaszony nadmiernie colą organizm ratuje się i się odkwasza m.in. wapniem z kości i zębów. Szczególnie, że osoba żłopiąca litry coli jednocześnie zazwyczaj siedzi w pomieszczeniach, nie wychodzi na słońce i ma niedobory wit.D3.
JW

Grzegorz1973

Ostrzeżeń:
 5/2/3
Wysłany: Pon Lip 22, 2024 18:00   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Każda cola jest stabilizowana kwasem fosforowym, który w technice jest używany do odrdzewiania. Dlatego cola rozpuszcza rdzę, wapień, dolomit i wapienne zęby.
Zakwaszony nadmiernie colą organizm ratuje się i się odkwasza m.in. wapniem z kości i zębów. Szczególnie, że osoba żłopiąca litry coli jednocześnie zazwyczaj siedzi w pomieszczeniach, nie wychodzi na słońce i ma niedobory wit.D3.
JW

Sęk w tym, że nie prowadzi to do porażenia o którym pisał Marcin.
Zakładając, że to nie są opowieści z krainy mchu i paproci, to objawy pasują do dość rzadko występującej hipofosfatemii.
Jednak stosując się do zaleceń żywieniowych Marcina, można do niej doprowadzić, bo łatwo nabawić się nadkwasoty. Wtedy sięga się po środki zobojętniające kwasy żołądkowe, a to droga do niedoborów fosforu.
Fosfor wchodzi w skład fosfolipidów, jest składnikiem błon komórkowych, cząstek wysokoenergetycznych.

W pełnych ziarnach występuje on pod postacią kwasu fitynowego i fitynianów, więc jego biodostępność jest znikoma.
Nie jest wykluczone, że Marcin pisał z własnego doswiadczenia, bo żywiąc się trocinami mógł doprowadzić do niedoborów fosforu i w konsekwencji do osłabienia mięśni, a winą obarczył colę od której jest prawdopodobnie uzależniony ze względu na kofeinę w niej zawartą.

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Wto Lip 23, 2024 08:16   

marcin458 napisał/a:
Nie fantazjuje mowie całkiem serio.Słyszałem o przypadku człowieka który żłopał minimum 2 litrowa cole dziennie i dostał prawie całkowitego paraliżu po pewnym czasie.
Ja osobiście znając wpływ coli na rozpuszczanie wapnia bo jeśli wstawisz kość lub ząb do czystej coli to po paru godzinach rozpuści sie całkowicie to powiązuje to własnie z budową z wapnia neuroprzekaźników i prawdopodobnie ta cola wyciągając wapń z nich popsuła coś w układzie nerowym - w neuroprzekaźnikach.

Sądzisz że była inna przyczyna? Ja podejrzewałbym własnie to co opisałem ale osoba ta doznała paraliżu kończyn i ciała.
Pozdrawiam
marcin
A może to była po prostu tężyczka z niedoboru wapnia?
JW

Grzegorz1973

Ostrzeżeń:
 5/2/3
Wysłany: Śro Lip 24, 2024 13:54   

marcin458 napisał/a:

Pozdrawiam
marcin
A może to była po prostu tężyczka z niedoboru wapnia?
JW

Pan pyta na poważnie? Wolę się upewnić.

Tężyczkę powoduje nadmiar wapnia, który to nadmiar blokuje wchłanianie magnezu.

Dlatego w tężyczce właściwym postępowaniem jest podawanie magnezu i potasu, a nie wapnia.

Panie Witoldzie, sorry za sarkazm. Jak będę chciał sobie zaszkodzić na zdrowiu, to zgłoszę się do Pana.

Grzegorz1973

Ostrzeżeń:
 5/2/3
Wysłany: Śro Lip 24, 2024 16:38   

PS tężyczka, której przykład Pan podał, przyeyczy pańskiej teorii, że białkiem nie można się przejeść,
Tak że ten... wracamy do źródeł, czyli do Jana Kwaśniewskiego.

marcin458

Wysłany: Czw Lip 25, 2024 11:55   

Gszegosz nie pisałem o sobie ale o przypadku innego człowieka pijącego cole właściwie dużo coli.

A jeśli chodzi o mnie to unikam coli jak ognia chociaż raz na pare miesiecy pół roku rok może sie zdarzyć że przy okazji jakiejś napije sie puszeczke.

pozdrawiam
marcin

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Czw Lip 25, 2024 12:08   

Mam tutaj przed sobą:
Cytat:
podręcznik Franciszka Kokota zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo zasadowej, wydanie II uaktualnione 2007.
Strony 105-106.
Hipokalcemia... często jest przyczyną napadów tężyczki jawnej lub utajonej (dodatni objaw Trousseau).
Dodam, że ten objaw to skurcz palców w kształcie dłoni położnika.
Oczywiście hipokalcemię należy likwidować nie tylko podawaniem wapnia, co oczywiste, ale także magnezu oraz wit. D3.
Z kolei hiperfosfatemia powodowana piciem coli powoduje właśnie hipokalcemię i w następstwie może wystąpić tężyczka.
Wszystko zależy od przyczyn tężyczki, bo mogą one być różne, ale tutaj mówiliśmy o znacznych niedoborach wapnia w mięsnym pożywieniu, które jakoś muszą być kompensowane.
Wewnątrzkomórkowe stężenie wapnia jest nie trochę, ale tysiąckrotnie mniejsze niż pozakomórkowe, więc samo mięso bez krwie, co zalecał Jahwe nie wystarcza.
JW

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Czw Lip 25, 2024 12:21   

Grzegorz1973 napisał/a:
PS tężyczka, której przykład Pan podał, przyeyczy pańskiej teorii, że białkiem nie można się przejeść,

I po co ja te perły twórczości dra Kwaśniewskiego rzucam przed czytelników?
Cytat:
http://www.dobradieta.pl/...p=268204#268204
Sportowiec (nr 1104) 18 stycznia 1972r.
... Żywienie optymalne człowieka opiera się na następujących zasadach:
1. Maksymalnie zwiększa się ilość białka w diecie, głównie białka zwierzęcego, do takiej ilości jaką człowiek ma ochotę zjeść. ...

NOWOŚCI - dziennik toruński (nr 1311) 13 kwietnia 1972
... Dieta optymalna dla człowieka oparta jest głównie na dużej ilości białka zwierzęcego (najlepszy ser, jajka, ryby, podroby) i tłuszczach twardych (łój, smalec, margaryna, ceres, masło), przy ograniczonej do minimum podaży węglowodanów we wszystkich postaciach,

Perspektywy (nr 130) 25 luty 1972r.
... Dieta, którą nazwałem „optymalną", zawiera główne składniki odżywcze w proporcjach:
białko 1, tłuszczowe 1-2, cukier 0,3.
JW

Grzegorz1973

Ostrzeżeń:
 5/2/3
Wysłany: Czw Lip 25, 2024 17:36   

Grzegorz1973 napisał/a:

I po co ja te perły twórczości dra Kwaśniewskiego rzucam przed czytelników?
Cytat:
http://www.dobradieta.pl/...p=268204#268204
Sportowiec (nr 1104) 18 stycznia 1972r.
... Żywienie optymalne człowieka opiera się na następujących zasadach:
1. Maksymalnie zwiększa się ilość białka w diecie, głównie białka zwierzęcego, do takiej ilości jaką człowiek ma ochotę zjeść. ...

NOWOŚCI - dziennik toruński (nr 1311) 13 kwietnia 1972
... Dieta optymalna dla człowieka oparta jest głównie na dużej ilości białka zwierzęcego (najlepszy ser, jajka, ryby, podroby) i tłuszczach twardych (łój, smalec, margaryna, ceres, masło), przy ograniczonej do minimum podaży węglowodanów we wszystkich postaciach,

Perspektywy (nr 130) 25 luty 1972r.
... Dieta, którą nazwałem „optymalną", zawiera główne składniki odżywcze w proporcjach:
białko 1, tłuszczowe 1-2, cukier 0,3.
JW

Nie ma sensu do tego wracać.
Jan Kwaśniewski był bodźcem do rozpropagowania diety niskowęglowodanowej w środkowej i wschodniej części Europy.
Pora to uhonorować i nie mielić tematu.

Grzegorz1973

Ostrzeżeń:
 5/2/3
Wysłany: Czw Lip 25, 2024 17:43   

Mam tutaj przed sobą:
Cytat:
podręcznik Franciszka Kokota zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo zasadowej, wydanie II uaktualnione 2007.
Strony 105-106.
Hipokalcemia... często jest przyczyną napadów tężyczki jawnej lub utajonej (dodatni objaw Trousseau).
Dodam, że ten objaw to skurcz palców w kształcie dłoni położnika.
Oczywiście hipokalcemię należy likwidować nie tylko podawaniem wapnia, co oczywiste, ale także magnezu oraz wit. D3.
Z kolei hiperfosfatemia powodowana piciem coli powoduje właśnie hipokalcemię i w następstwie może wystąpić tężyczka.
Wszystko zależy od przyczyn tężyczki, bo mogą one być różne, ale tutaj mówiliśmy o znacznych niedoborach wapnia w mięsnym pożywieniu, które jakoś muszą być kompensowane.
Wewnątrzkomórkowe stężenie wapnia jest nie trochę, ale tysiąckrotnie mniejsze niż pozakomórkowe, więc samo mięso bez krwie, co zalecał Jahwe nie wystarcza.
JW

Nie i jeszcze raz nie.
Tężyczka to wzmożona pobudliwość połączeń nerwowo-mięśniowych.
Nie ma nic wspólnego z paraliżem/porażeniem opisywanym przez Marcina.
Takie objawy daje hipofosfatemia, czyli klasyczny niedobór z nadmiaru.

Drugi raz nie. Po cholerę ta witamina D³? Magnez najlepiej wchłania się przy obecności potasu.

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Pią Lip 26, 2024 07:02   

Kwaśniewskiemu przed laty podziękowałem publicznie na łamach Optymalnika za rozpropagowanie diety niskowęglowodanowej i rzeczywiście nie ma co młócić tego tematu.
Natomiast cytuję jego publikacje, bo widać, że nie są czytane.
Skoro napisał to samo co ja ciągle powtarzam, że
Cytat:
Maksymalnie zwiększa się ilość białka w diecie, głównie białka zwierzęcego, do takiej ilości jaką człowiek ma ochotę zjeść.
to nie ma co młócić właśnie, że białko trzeba ograniczać, bo jest szkodliwe.
Niestety, skoro nieustannie pojawiają się osoby wierzące żarliwie w szkodliwość białka, to ciągle trzeba to powtarzać dla ich własnego dobra.
JW

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Pią Lip 26, 2024 07:45   

Co do choroby opisanej tutaj przez Marcina, to nic na jej temat nie wiadomo, więc można diagnozować wszystko i wymyślać dowolną etiologię z udarem mózgu włącznie.
Tężyczkę wrzuciłem ot tak sobie niezobowiązująco, bo i tak nie znamy szczegółów.
Młócenie piany, że to na pewno nie jest hipokalcemia a inne niedobory jest bez sensu, bo tężyczka może być powodowana przez:
Cytat:
F. Kokot str. 107
W rozpoznaniu różnicowym [hipokalcemii] należy wykluczyć [inne] stany chorobowe przebiegające z tężyczką (alkaloza hiperwentylacyjna, zasadowica wywołana utratą kwasów i potasu lub podażą zasad, hipomagnezemia) jak również padaczkę, pląsawicę, parkinsonizm, guzy mózgu, dychawicę oskrzelową, choroby jamy brzusznej przebiegające z napadami kolkowymi oraz choroby psychiczne.
Dokładne zbadanie neurologiczne... pozwala wykluczyć większość tych chorób...
Wykonanie jonogramu osocza... umożliwia wykluczenie zaburzeń wodno-elektrolitowych jako przyczyny napadów tężyczki.
Tyle badań, a w zasadzie to niekoniecznie musi być tężyczka a raczej choroba neurologiczna. O ile w ogóle facet rzeczywiście zachorował obłożnie.
JW

Grzegorz1973

Ostrzeżeń:
 5/2/3
Wysłany: Pią Lip 26, 2024 19:48   

Co do choroby opisanej tutaj przez Marcina, to nic na jej temat nie wiadomo, więc można diagnozować wszystko i wymyślać dowolną etiologię z udarem mózgu włącznie.
Tężyczkę wrzuciłem ot tak sobie niezobowiązująco, bo i tak nie znamy szczegółów.
Młócenie piany, że to na pewno nie jest hipokalcemia a inne niedobory jest bez sensu, bo tężyczka może być powodowana przez:
Cytat:
F. Kokot str. 107
W rozpoznaniu różnicowym [hipokalcemii] należy wykluczyć [inne] stany chorobowe przebiegające z tężyczką (alkaloza hiperwentylacyjna, zasadowica wywołana utratą kwasów i potasu lub podażą zasad, hipomagnezemia) jak również padaczkę, pląsawicę, parkinsonizm, guzy mózgu, dychawicę oskrzelową, choroby jamy brzusznej przebiegające z napadami kolkowymi oraz choroby psychiczne.
Dokładne zbadanie neurologiczne... pozwala wykluczyć większość tych chorób...
Wykonanie jonogramu osocza... umożliwia wykluczenie zaburzeń wodno-elektrolitowych jako przyczyny napadów tężyczki.
Tyle badań, a w zasadzie to niekoniecznie musi być tężyczka a raczej choroba neurologiczna. O ile w ogóle facet rzeczywiście zachorował obłożnie.
JW

Fakt. Niewiele wiadomo o tajemniczej chorobie opisanej przez Marcina.
Zakładając, że to nie jest historia typu: opowieści o dziwnej treści, to i tak jedyny wiadomy objaw ni cholery nie da się podpiąć pod tężyczkę.
Jak to mawiał śp Jozef Słonecki: "to dopasowywanie konia do chomąta".
Nie wiem dlaczego, ale założyłem z góry że paraliż miał charakter czasowy i był odwracalny.

Jeśli miałbym się zdać na intuicję, to uważam, że motywem przewodnim postu Marcina był wapń, a jak wapń i Marcin to suplementy, a historyjka o paraliżu spowodowanym piciem coli jest wymyślona.
Gdyby pił tą colę w dżungli, to byłoby większe pole do popisu. Np doznał paraliżu kiedy usiadłszy na pieńku zaspakajał pragnienie coca colą. Mogła go ukąsić w zadek tarantula, skorpion albo skolopendra i to olbrzymia.

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Sob Lip 27, 2024 07:39   

Jedno co wiemy, zakładając, że jest prawdziwe, to to że facet pił litrami colę, czyli miał permanentną hiperglikemię oraz hiperfosfatemię.
Cytat:
Posiłkując się podręcznikiem Kokota str.124, możemy przeczytać, że: ...hiperfosfatemia może być wynikiem nadmiernego poboru fosforanów w diecie...
I tamże str.125: Wzrost stężenia fosforanów nieorganicznych we krwi jest przyczyną zmniejszenia kalcemii uwarunkowanej związaniem i odkładaniem się wapnia w postaci nierozpuszczalnych fosforanów, bezpośredniego hamowania wchłaniania wapnia w przewodzie pokarmowym oraz zmniejszenia biosyntezy 1,25(OH) D3. Niedobór aktywnego metabolitu D pogłębia istniejącą hipokalcemię... Odkładanie się nierozpuszczalnych soli wapnia w tkankach miękkich może być przyczyną znacznego upośledzenia funkcji różnych narządów.

Zauważmy, że miażdżyca, zwapnienie naczyń, może współistnieć z hipokalcemią, sugerującą niedobór wapnia. A to nadmiar fosforu.

Jak tu nie kochać systemu zarządzania jakością, który co prawda nie weryfikuje wpływu żywności na zdrowie ale zapewnia, że każda flaszka coli zawiera dokładnie tyle samo szkodliwego kwasu fosforowego.
JW

Odpowiedz do tematu