Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy to łuszczyca skóry głowy?
Autor Wiadomość
maslowska

Wysłany: Wto Kwi 01, 2025 08:09   Czy to łuszczyca skóry głowy?

Witam. Poszłam do dermatologa z problemem łupieżu, a wyszłam z diagnoza łuszczycy. Raczej nikt łuszczycy nie miał w naszej rodzinie chyba że w dalszym pokoleniu. Nie zauważyłam takich czerwonych plam na głowie jak widzę na grupie na zdjeciach. Jedynie mam straszny łupież i swędzi mnie glowa. Pojawił się mały strupek w uchu i tyle. Lekarz po zdrapaniu trochę tego 'łupieżu' stwierdził że to napewno łuszczyca. Jakoś wierzyć mi się w to nie chce i za miesiąc mam wizytę u innego dermatologa. Zapisał mi dermovate (z tego co zdążyłam przeczytac na grupie jest zle) wcieram dopiero 3 dzień więc nie wiem czy przestać i próbować jakiś naturalnych sposobów? Dołączam zdjęcie tej 'łuszczycy' czy to tak u Was wygląda?

Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Wysłany: Wto Kwi 01, 2025 09:15   

Wywalić produkty zbożowe z menu. Żadne mazianie nie pomoże.
JW

marcin458 

Wysłany: Wto Kwi 01, 2025 12:37   

Ja kiedyś latami brałem leki i smarowałem i efekt? 4-5 lat zabawy i zero poprawy za to dopiero metody medycyna naturalnej w tym odzywianie POPRAWA OGROMNA i praktycznie koniec problemu.

Tobie radze to samo.Między innymi sposobami to szczególnie najgorsze są słodycze i cukier biały przynajmiej to wywal z diety i skóra powinna sie poprawić.

Jak nie wierzysz to stosuj dalej te zalecone metody ale dodatkowo stosuj też medycyne naturalną i odżywianie. Dwa sposooby sąsiednio naraz.

Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez marcin458 Wto Kwi 01, 2025 12:38, w całości zmieniany 1 raz  

Strix aluco 

Wysłany: Wto Kwi 01, 2025 14:47   Re: Czy to łuszczyca skóry głowy?

maslowska napisał/a:
Witam. Poszłam do dermatologa z problemem łupieżu, a wyszłam z diagnoza łuszczycy. Raczej nikt łuszczycy nie miał w naszej rodzinie chyba że w dalszym pokoleniu. Nie zauważyłam takich czerwonych plam na głowie jak widzę na grupie na zdjeciach. Jedynie mam straszny łupież i swędzi mnie glowa. Pojawił się mały strupek w uchu i tyle. Lekarz po zdrapaniu trochę tego 'łupieżu' stwierdził że to napewno łuszczyca. Jakoś wierzyć mi się w to nie chce i za miesiąc mam wizytę u innego dermatologa. Zapisał mi dermovate (z tego co zdążyłam przeczytac na grupie jest zle) wcieram dopiero 3 dzień więc nie wiem czy przestać i próbować jakiś naturalnych sposobów? Dołączam zdjęcie tej 'łuszczycy' czy to tak u Was wygląda?
Obrazek

Zmiany skórne w kanale słuchowym to na pewno łuszczyca, więc diagnoza jest prawidłowa.

Strix aluco 

Wysłany: Wto Kwi 01, 2025 14:53   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Wywalić produkty zbożowe z menu. Żadne mazianie nie pomoże.
JW
To jedyne sensowne rozwiązanie, a efekty widać bardzo szybko, bo już po kilku dniach.

moniczka23

Wysłany: Czw Kwi 03, 2025 10:00   

U mnie niestety początkiem łuszczycy był taki własnie łupież. Kilka lat traktowałam jak łupież, leczylam jako łojotokowe zs aż w końu miala wycinek i biopsję No i okazało się, ze to łuszczyca. U mnie najlepiej w pielęgnacji obecnie sprawdza się ta seria:

ekt

Wysłany: Pią Kwi 04, 2025 12:27   

Teoretycznie gdybyś miała łuszczycę na głowie, to "łupież" na włosach też by był -- bo te kawałki łuski się kruszą i osadzają na włosach. Ważne jest, jak wyglądają zmiany na skórze głowy, z których ten "łupież" powstaje. A tego na zdjęciach nie widać -- lekarz musiałby stwierdzić, możesz też sama próbować wyczuć, czy masz jakieś konkretne zmiany/strupy/ranki na głowie.
Na łupieżu pstrym nie znam się zupełnie. Podobnie jak osoba powyzej, polecam kosmetyki psorisel - nie tylko na łuszczycę, ten szampon jest też rewelacyjny na łupież i azs na głowie.

annatoja

Wysłany: Pią Kwi 04, 2025 12:55   

Z moich obserwacji: w łuszczycy łuska narasta cały czas i jeśli nie usuwasz, to jest coraz grubsza warstwa i to się sypie. Są na głowie łatwo wyczuwalne zgrubienia, cały czas w tych samych, konkretnych miejscach (no chyba że jakaś plamka zniknie albo inna się pojawi, ale to trwa). Rozdrapanie łatwo powoduje krwawienie, bo ta łuska nie jest czymś "osobnym niż skóra", tylko raczej przypomina świeży strup, który chociaż częściowo odchodzi, to środek mocno się trzyma -- jakby to właśnie ten strup zastępował część skóry.
"Śnieg" przy łuszczycy wg mnie pojawia się niezależnie od mycia włosów -- bo jeśli łuska jest trochę grubsza, to przecież jej nie usuniesz podczas kilku minut mycia szamponem, najwyżej ją rozmoczysz, potem rozpaprzesz grzebieniem i będziesz mieć mokre kawałki na włosach. Bardziej zależy to od zabiegów pielęgnacyjnych.

Odpowiedz do tematu