Mam wadę wzroku ok. -3 na obydwu oczach. W pracy, przed komputerem siedzę w okularach, bo w soczewkach nie jestem w stanie wytrzymać. Chciałabym odstawić okulary, ale póki co nie dam rady.
Ogólnie w soczewkach jednodniowych wytrzymuję cały dzień (najbardziej leżały mi Dailies), natomiast w miesięcznych mam dość po 3-4 h, oczy mi wysychają, soczewki sie kleją. Próbowałam już 4 czy 5 różnych firm, większość dostępnych w Vision Express (Air Optix, Acuve, jeszcze jakiś), plus Zeissa - w każdych to samo.
Słyszałam, że soczewki Day&Night są delikatniejsze dla oka, macie jakieś doświadczenia? Polecacie jakąś firmę, która sprawdziła się lepiej od innych? Stosowanie soczewek jednodniowych codziennie to jednak duży koszt
Hm, moim zdaniem najlepiej będzie wybrać się do okulisty/optyka, bo lepiej dobierze soczewki niż ktoś z forum
Damien Thorn
Wysłany: Czw Sie 17, 2017 10:49
Trochę już tych firm przetestowałaś, ale myślę, że dobrze zrobisz jeśli zobaczysz sobie jeszcze na niektóre soczewki na stronie sklepu http://soczewki24.pl/2-soczewki-kontaktowe. Wybór masz tam całkiem duży, a i ceny są rozsądne. Też kiedyś miałem dość poważny problem z przyzwyczajeniem się do noszenia soczewek miesięcznych, ale na dzień dzisiejszy tragedii nie ma. Na pewno na okulary bym się nie przerzucił
Wybierając soczewki warto patrzeć też na ich nawodnienie. Z reguły im więcej mają w składzie wody tym delikatniejsze dla oka. Ja osobiście jestem osobą z mało wrażliwymi oczami, ale dla tych co mają wrażliwe oczy to duża różnica. Ja miałam wiele soczewek i nie czułam znaczącej różnicy w nich, ale na pewno jedne były najgorsze i musiałam z nich zrezygnować- AirOptix (nie wiem dokładnie jakie)- czułam się jakbym każdego ranka zakładała na siebie zmęczenie. Bardzo nie polecam.
Możliwe jest też, że nie masz problemu z soczewkami tylko z oczami - np. mogą być zbyt wysuszone lub podrażnione w przypadku alergii. Innym problemem może też być płyn do soczewek, więc warto i tu spróbować coś innego jak i tak już próbujesz różnych soczewek. Czynnikami, które u siebie zauważyłam to też narażenie na: dużo cebuli, dym tytoniowy, czy za dużo innych dymów, spalin.
Na pewno postaraj się zadbać o picie odpowiedniej ilości wody i może kup kropelki do oczu - w razie wysuszenia zawsze dobrze mieć jedne w domu. I rób przerwy od komputera! (i telefonu też) Mówi się, że co godzinę kilka minut już jest zbawienne dla oka. Popatrz w dal i możesz też trochę poćwiczyć patrząc na boki, do przodu do tyłu itd.
Jak nic z tego nie pomoże to pozostaje wizyta u optyka.
Sentinel
Wysłany: Czw Sie 24, 2017 09:55
Tsunuko napisał/a:
problemem może też być płyn do soczewek
I najczęściej jest, bo dziś znakomita większość soczewek jest produkowana z tych samych materiałów, tą samą technologią.
Problemem zwykle jest płyn. Często te najdroższe, dostępne w nielicznych punktach są do bani, a te tanie, dostępne w większości aptek sprawdzają się bardzo dobrze.
Dlatego często szkoda wyrzucać pieniądze w błoto zmieniając co chwilę soczewki na inne.
Dzięki, macie rację, spróbuję też innych płynów
Właśnie testuję pierwszą parę od Johnson&Johnson i póki co jest lepiej niż z poprzednimi.
Krople do oczu cały czas stosuję, ale fakt, mam alergię na pyłki i przez to na pewno oczy mam często wysuszone. Papierosów nie palę, za cebulą nie przepadam, więc to odpada
Dzięki!
Najlepiej zrobisz konsultując to z lekarzem specjalistą, który zbada Twój wzrok i powie co konkretnie w Twoim przypadku będzie lepsze, bez tego ani rusz.
Ja bym jeszcze poszperał informacji na ten temat w Internecie. Moim zdaniem to jest naprawdę dość dobre rozwiązanie
_________________ Bo jeśli dwoje ludzi bardzo czegoś pragnie, to razem mogą przemierzyć cały świat, a niemożliwe staje się tylko pierwszym szczeblem do pokonania w drabinie prowadzącej na szczyt celu możliwości.
A słyszeliście może o soczewkach dla osób chorujących na zaćmę? Nazywają się one soczewki ponadstandardowe - http://alfavision-zacma.p...nadstandardowe/, pytam ponieważ szukam osób, które nosiły takie soczewki, chce poznać ich opinie.
Wiele osób kupuje sobie soczewki samodzielnie, ze swojej strony jednak odradzam takie dzialania z uwagi na to, ze soczewki tak jak odpowiednie szkła powinny być dobrane przez optyka. Soczewki mają wiele parametrów. Mianowicie krzywiznę jak i wielkość. Poza tym soczewki dobiera sie równeiż pod katem wad takich jak astygmatyzm ( nosi się wtedy soczewki toryczne).
Jeśli miałabym tutaj polecić dobry salon optyczny to będzie to Trendy Optitians:
https://trendyopticians.pl/
Zamawiałam tam ostatnio okulary przeciwsłoneczne oraz regularnie kupuje tam soczewki.
To jasne, że przed zakupem soczewek trzeba zrobić sobie pomiary żeby dobrze dopasować średnicę czy krzywiznę. A przy wysychających oczach pomimo zmian soczewek dobrze jest przyjrzeć się płynowi do dezynfekcji. Bo tam może być przyczyna. Nie warto kupować tych najtańszych. Ja się kiedyś skusiłam w Vision Express na tańszy Iwear. Więcej tego dziadostwa nie użyję... Źle czyszczą z osadów i po niedługim czasie soczewki są do wyrzucenia.