Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Insulinooporność
Autor Wiadomość
kolorowankowa

Dołączył: 31 Lip 2013
Posty: 7
Wysłany: Śro Lip 31, 2013 15:36   Insulinooporność

Plaga ostatnich czasów ;) coraz więcej osób na nią choruje (w tym ja), jest przyczyną nadwagi i wielu innych dolegliwości.
Polega na tym, że zmniejsza się wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Winne temu są oczywiście węglowodany. Insulina jest wysoka, cukier niski.
Leczenie przede wszystkim dieta niskowęglowodanowa i zwiększona dawka ruchu, żeby zwiększyć wrażliwość tkanek na insulinę.
Są tu jakieś osoby, które również się zmagają z tym tematem?
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6840
Wysłany: Śro Lip 31, 2013 18:42   

kolorowankowa napisał/a:
.
zmniejsza się wrażliwość tkanek na działanie insuliny.Insulina jest wysoka, cukier niski.

Proszę o wytłumaczenie w jaki to sposób przy obniżonej wrażliwości tkanek na insuline cukier staje się niski.

kolorowankowa napisał/a:
coraz więcej osób na nią choruje

Niezręcznie jest mówic o chorowaniu na insulioopornosc, to jest pewien stan organizmu spowodowany kilkoma czynnikami mogący doprowadzic do rozwinięcia sie różnych chorób, między innymi cukrzycy.

kolorowankowa napisał/a:

Winne temu są oczywiście węglowodany.

Bardzo ogólnikowe stwierdzenie i przez to że tak ogólnikowe, nieprawdziwe.
 
     
vvv
^^^


Pomógł: 12 razy
Wiek: 47
Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 3503
Wysłany: Śro Lip 31, 2013 20:37   

Molka napisał/a:
Proszę o wytłumaczenie w jaki to sposób przy obniżonej wrażliwości tkanek na insuline cukier staje się niski.
Trolololomagiczy. :-)
 
     
kolorowankowa

Dołączył: 31 Lip 2013
Posty: 7
Wysłany: Pią Sie 02, 2013 15:48   

Molka napisał/a:
kolorowankowa napisał/a:
.
zmniejsza się wrażliwość tkanek na działanie insuliny.Insulina jest wysoka, cukier niski.

Proszę o wytłumaczenie w jaki to sposób przy obniżonej wrażliwości tkanek na insuline cukier staje się niski.



nie potrafię tego wyjaśnić medycznym językiem, chodzi o to, że gdy jemy węglowodany o wysokim IG cukier się podnosi, a w przypadku insulinooporności po podniesieniu gwałtownie spada. dzieje się tak gdy po zjedzeniu weglowodanów o wysokim IG dochodzi do podwyższenia poziomu insuliny. nie jestem lekarzem, więc opisuję swoim językiem.
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 41 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 7296
Wysłany: Sob Sie 03, 2013 08:44   

Niezupełnie. W przypadku cukrzycy typu II krzywa cukrowa jest bardziej płaska, glikemia wolniej wzrasta niż u zdrowego ale dłużej utrzymuje się jej wysoki poziom. I w ogóle średnie poziomy na czczo są wyższe niż 120 mg% (zależy to od branych leków)

U zdrowego, który żywi się standardowo, wysokowęglowodanowo, krzywa glikemiczna ma kształt trójkąta, narasta w ciągu pół godziny do maksimum rzędu 140-160 mg%, a potem spada w przeciągu 1,5 godz. trochę poniżej poziomu początkowego. Najniższy poziom osiąga u wegetarian żywiących się chudo, co sugeruje intensywne wydzielanie u nich insuliny.

U niskowęglowodanowca krzywa jest podobna, też trójkątna, ale szczyt po pół godzinie dochodzi do 250 mg% Wynika to z tego, że organizm odzwyczaił się od szybkiego metabolizowania dużych ilości węglowodanów i nie świadczy o cukrzycy.

Rzeczywiście, z badań wynika, że niskowęglowodanowcy mają o połowę niższy poziom insuliny, niż zjadacze chleba. Jest to korzystne, ponieważ nadmiar insuliny powoduje otyłość, miażdżycę i zwiększa ryzyko raka.

Jeżeli po spożyciu węglowodanów glikemia (poziom glukozy we krwi) wzrasta i szybko spada do zbyt niskich poziomów, świadczy to o nadaktywności układu regulacji glikemii (m.in. nadaktywności trzustki, ale nie tylko). Jest to sygnał ostrzegawczy, że wkrótce pojawi się cukrzyca II. Średnie poziomy glukozy wzrosną a krzywa glikemiczna ulegnie spłaszczeniu. Pojawi się insulinooporność tzn. w komórkach zmniejszy się ilość receptorów insulinowych i zmniejszy się ich czułość.
Prawidłową terapią w przypadku częstych napadów niedocukrzenia u zdrowego jest zmniejszenie spożycia dobowego węglowodanów. (Oczywiście, jeżeli już wystąpiła hipoglikemia, trzeba coś zjeść)
Prawidłową terapią hipoglikemii u cukrzyka jest zmniejszenie insuliny do poziomu, żeby hipoglikemia nie występowała. (Tabletki również należy zmniejszyć).
JW
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6840
Wysłany: Nie Sie 04, 2013 22:13   

Witold Jarmolowicz napisał/a:

Jeżeli po spożyciu węglowodanów glikemia (poziom glukozy we krwi) wzrasta i szybko spada do zbyt niskich poziomów, świadczy to o nadaktywności układu regulacji glikemii (m.in. nadaktywności trzustki, ale nie tylko).
JW


Tak, to prawda, istnieje tzw. hipoglikemia reaktywna -czynnosciowa na którą cierpią niestety często ludzie młodzi, ja nazywam ją "hipoglikemią studencką" ponieważ dwa główne czynniki występujące równocześnie doprowadzają do jej wystąpienia a mianowicie stres i śmieciowe posiłki.
Niekoniecznie stan ten musi wiązac się z cukrzycą ale jest to równia pochyła by w przyszłości na tą cukrzyce zachorowac.

W normalnych warunkach organizm posiada mechanizmy regulujace poziom cukru czy to na czczo czy po posiłku w taki sposób, by poziom jego był stabilny.
Jeśli młody człowiek zamiast normalnego obiadu spozywa nadmiar cukrów prostych nienaturalnych i do tego zyje w stresie, organizm zaczyna sie wypalac. Trzystka reaguje zbyt gwałtownie wypuszczając nadmiar insuliny, to doprowadza do gwałtownych spodków cukru, a naturalny mechanizm wyrównujący w postaci nadnerczy i jej hormonów zostaje chronicznie przeciążany (kortyzol, adrenalina- podnoszące poziom cukru).
Charakterystyczne dla hipoglikemii reaktywnej czynnościowej jest to, ze ten spadek cukru wystepuje po kilku godzinach po posiłku , nigdy na czczo i zaraz po posiłku. Czyli człowiek zjada posiłek, i po godzinie, dwóch "odlatuje". Dzieje sie tak dlatego, ze trzustka znajduje sie w stanie ciągłej nadpobudliwości. Organizm pragnąc temu zaradzic stymuluje nadnercza a jeszcze gdy dochodzi stres, nadnercza tym bardziej zostają przeciążone i w pewnym momencie zaczynają reagowac wolniej, słabiej a jak wiemy adrenalina jest naturalnym antagonista insuliny.

Ogólnie przyczyn hipoglikemii jest duzo, ale ten rodzaj jest zwiazany bardziej z trybem zycia niz konkretnymi chorobami organicznymi.
 
     
kolorowankowa

Dołączył: 31 Lip 2013
Posty: 7
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 16:20   

ale piszemy w tym wypadku o insulinooporności, a nie cukrzycy. insulinooporność to stan przedcukrzycowy i wygląda trochę inaczej niż cukrzyca
 
     
kolorowankowa

Dołączył: 31 Lip 2013
Posty: 7
Wysłany: Nie Maj 11, 2014 12:29   

Swoją drogą gdyby ktoś coś to w Warszawie są organizowane spotkania dla osób z insulinoopornością, z cyklu "Poznaj insulinooporność". Pod koniec maja jest o sporcie w IO i diecie w sporcie, warto się wybrać. Szczegółowe informacje na blogu insulinoopornosc com . Mysle ze kazdy zainteresowany tematem powinien sie wybrać.
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 78
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3025
Skąd: Australia
Wysłany: Czw Mar 07, 2019 18:21   

Insulinooprność to termin wymyślony przez medyków.
Zakwaszenie organizmu to termin wymyślony przez naturopatów.
Tzw komórki insulinooporne akceptują insulinę endogenna (w zastrzyku), rozpuszczona w kwasie solnym.
Należy zadać pytanie. Dlaczego te tzw komórki insulinooporne akceptują insulinę endogenną?
Odpowiedz jest prosta. Insulina w zastrzyku znajduje się w środowisku o odczynie kwaśnym (w kwasie solnym), a insulina produkowana przez trzustkę trafia do środowiska o odczynie zasadowym. Medycy przyjęli ponad stuletni aksjomat zasadowości naszej krwi w przedziale pH 7,35- 7,45.
Insulina jako białko (51 aminokwasów) w środowisku zasadowym przyjmuje ładunek ujemny i jest odpychana przez ujemnie naładowane komórki. Medycy nazwali to zjawisko insulinoopornością, co nie ma nic wspólnego z tym określeniem. Daje to możliwość wprowadzania pacjentów w błąd a producentom zastrzyków insulinowych i szpitalom (poprzez obcinanie stóp) kolosalnych zysków.
Insulina w środowisku o odczynie kwaśnym przyjmuje ładunek dodatni i jest przyciągana przez tzw insulinooporne naładowane ujemnie komórki.

Na temat zakwaszenia organizmu proponuję przesłuchać wideo i poczytać komentarze pod tym wideo.
https://www.youtube.com/watch?v=kW7c6E8Iprc

Proponuję medykom przestudiować punkt izoelektryczny białek PI i możliwości przesuwania tego punktu w stronę zasadową lub kwaśną. W insulinie ludzkiej przesuwanie punku PI w stronę zasadową odbywa się poprzez dodanie w trzustce jonów cynku. Może cukrzykom brakuje cynku a nie insuliny?
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2019 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved