Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
olej rzepakowy zabójczy czy zdrowy ?
Autor Wiadomość
gea

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 1351
Wysłany: Pią Lut 01, 2019 11:59   olej rzepakowy zabójczy czy zdrowy ?

Pamiętam, że temat olejów gdzieś już na DD był. Ale nie znalazłam. Może trzeba go przenieść.


W dziedzinie dietetyki (jak zresztą wszędzie) oprócz mody rządzi dezinformacja. Ludzie w naszym wystarczająco nieszczęśliwym kraju są straszeni składnikami zawartymi w pożywieniu. Tym razem przeczytałam tekst straszący (między innymi)...olejem rzepakowym. Olej rzepakowy ma ...prać mózg ;D
https://wolna-polska.pl/wiadomosci/5-najwazniejszych-toksyn-ktore-zmieniaja-krytycznie-myslacych-obywateli-w-posluszne-owieczki-2019-01
Po wpisaniu zapytania do wyszukiwarki okazuje sie, że stanowiska oceniające wartość oleju rzepakowego wyrażają OPINIE PRZECIWSTAWNE.
Osobiscie NIE WIERZĘ, aby olej rzepakowy zabijał. Nie wiem tylko jaki produkt ma teraz zastąpić ten "trujący olej". Po rzuceniu oskarżenia o powodowanie Alzheimera, żaden łatwowierny staruszek go nie tknie.

Rzut strony z tematem :olej rzepakowy:

"koło 108 000 wyników (0,29 s)
Wyniki wyszukiwania
Wyniki wyszukiwania w sieci
Choroba Alzheimera: olej rzepakowy szkodliwy dla naszego mózgu ...
www.rynekzdrowia.pl/.../C...y-dla-naszeg...
8 gru 2017 - Spożycie oleju rzepakowego ma związek z pogorszeniem pamięci, zdolności uczenia się oraz przybieraniem na wadze u myszy stanowiących ...
Badania ostatecznie potwierdzają, że olej rzepakowy jest szkodliwy ...
https://www.pepsieliot.co...kowy-szkodli...
28 gru 2017 - Jak potwierdzają najnowsze badania i opinie specjalistów z Uniwersytetu Harvarda, olej rzepakowy może być wysoce szkodliwy.
Olej rzepakowy - cichy morderca, żółta śmierć - strona 7 Vitalia
https://vitalia.pl/forum22,124273,6_Olej-rzepakowy-cichy-morderca-zolta-smierc.html
18 wrz 2011 - Olej rzepakowy - cichy morderca, żółta śmierć. ... Spis prac naukowych dotyczących szkodliwości oleju rzepakowego jest na końcu tego ...
OLEJ tłoczony z rzepaku - jeden z najzdrowszych na świecie ...
https://www.poradnikzdrow...-CGZg-9zeD.html
Ocena: 4,9 - ‎93 głosy
16 paź 2015 - Niestety, olej rzepakowy nie jest u nas zbytnio doc. ... Kiedyś uprawiany rzepak zawierał szkodliwy dla zdrowia kwas erukowy, ale już od 20 lat ...
SuperFakty.info | Olej rzepakowy jest niebezpieczny dla Twojego ...
superfakty.info/artykul/olej-rzepakowy-jest-niebezpieczny-dla-twojego-zdrowia
Badania naukowców z Temple University w Filadelfii sugerują, że olej ten może być bardzo szkodliwy dla naszego mózgu. Olej rzepakowy jest tańszy, niż inne ...
Oleje roślinne są szkodliwe. Toksyczne oleje roślinne - Fakt
https://www.fakt.pl › Kobieta › Zdrowie i fitness
9 maj 2016 - Używać oleju roślinnego w kuchni? To błąd! Jak wynika z najnowszych badań olej roślinny może zwiększyć ryzyko chorób serca, cukrzycy typu ...
Olej rzepakowy szkodliwy? | Szybka Przemiana
szybkaprzemiana.pl/olej-rzepakowy-szkodliwy/
10 maj 2015 - Czy olej rzepakowy jest szkodliwy czy też jest najzdrowszy z olejów? Nie jest łatwo odnaleźć odpowiedź na to pytanie...
Które oleje są zdrowe? Poznaj największe mity o olejach! - Polki
https://polki.pl › Dieta i fitness › Zdrowe odżywianie
Ocena: 5 - ‎2 głosy
Najlepiej jest smażyć na oliwie z oliwek i oleju rzepakowym, gdyż te oleje ... że olej kokosowy w większości składa się ze szkodliwych nasyconych kwasów ...
Rafinowany olej rzepakowy wcale nie jest niezdrowy - Zdrowe ... - Polki
https://polki.pl › Dieta i fitness › Zdrowe odżywianie
Ocena: 3 - ‎4 głosy
Rafinowany olej rzepakowy posiada większą wytrzymałość na obróbkę ... się oczyszczony olej czyli taki, który nie zawiera żadnych szkodliwych substancji.
Olej rzepakowy może być szkodliwy dla mózgu | WP abcZdrowie
https://portal.abczdrowie.pl/olej-rzepakowy-moze-byc-szkodliwy-dla-mozgu
Ocena: 4,8 - ‎7 głosów
Oleje roślinne są chętnie kupowane i cenione za właściwości odżywcze. Jednak okazuje się, że popularny olej rzepakowy może nie być tak zdrowy, jak ..."

Gazeta Wyborcza jeszcze "polaczkom" nie ogłosiła PRAWDY na temat oleju rzepakowego.
_________________
gea
Ostatnio zmieniony przez gea Pią Lut 01, 2019 12:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
gea

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 1351
Wysłany: Sob Lut 02, 2019 21:59   

Ze strony pokochaj olej rzepakowy wynika, że najlepszy do smażenia, ze wzgl. na temp. dymienia, jest olej rzepakowy.
Ale i pozostałe oleje roślinne mają dobre właściwości.

https://pokochajolejrzepakowy.eu/olej-rzepakowy-palmowy-kokosowy-wartosci-wlasciwosci-poszczegolnych-tluszczow/

Rafinacja pozbawia olej np. karotenoidów. Ale "wartość energetyczna" pozostaje. Wydaje mi się, że informacje wiarygodne.

cytat:


mgr Diana Wolańska-Buzalska, dietetyk, Instytut Żywności i Żywienia

"Rodzimy olej rzepakowy czy oleje tropikalne – kokosowy lub palmowy? Choć to oleje roślinne mające szerokie możliwości zastosowania to znacznie różnią się pod względem wartości odżywczych.

W podstawowych zaleceniach żywieniowców istotne jest zastępowanie tłuszczów nasyconych (głównie pochodzenia zwierzęcego), tymi nienasyconymi (przeważnie pochodzenia roślinnego). Do tłuszczów roślinnych należy zarówno powszechnie stosowany olej rzepakowy jak i te ostatnio modne, tropikalne oleje jak kokosowy i palmowy. Powstają one z różnych surowców, stąd odznaczają się różnorodnymi właściwościami oraz wartością odżywczą, zwłaszcza pod względem komponentów poszczególnych kwasów tłuszczowych.

Jaki tłuszcz wybrać?

Zasadami, którymi należy kierować się przy wyborze „dobrego” tłuszczu są zalecenia żywieniowe kierowane do ogółu populacji. Według tych rekomendacji codzienna dieta powinna dostarczać nie więcej niż 35% wartości energetycznej z tłuszczu, głównie w postaci tłuszczów roślinnych. Szczegółowe zalecenia odnośnie komponentów poszczególnych kwasów tłuszczowych mówią o ograniczeniu nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) poniżej 10% wartości energetycznej diety, a nawet o ich ograniczeniu do możliwego minimum, ze względu na powiązanie tej grupy kwasów tłuszczowych z chorobami układu krążenia. Istotna jest odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), ale także ich proporcja. Idealny w diecie z punktu widzenia potrzeb żywieniowych jest stosunek omega-6 do omega-3 około 2:1.

Olej palmowy

Olej palmowy powszechnie jest używany w przemyśle i produkcji żywności. Jedną z podstawowych przyczyn tak szerokiego jego zastosowania jest cena. Olej palmowy należy do najtańszych spośród olejów roślinnych, ze względu na wysoką wydajność z 1 ha upraw (3, 4). Ponadto z palmy oleistej uzyskuje się dwa rodzaje oleju: z jej nasion o jasnym kolorze od białego po żółty oraz miąższu, o kolorze czerwono-pomarańczowym. Tym powszechnie stosowanym jest olej pozyskiwany z miąższu, potocznie zwany olejem palmowym, pomimo wyższej koncentracji tłuszczu w ziarnach (80%) niż w miąższu (50%). (4, 5)

Surowy olej w temperaturze pokojowej ma kolor żółtobrązowy, po rafinacji jest twardą masą w kolorze białym lub żółtawym (4, 5) W Europie i Stanach Zjednoczonych najczęściej stosowany jest olej rafinowany, natomiast surowy jest bardziej popularny w Afryce i południowo-wschodniej Azji. (3, 6)

Olej palmowy ma konsystencję półstałą, dlatego też stosowany jest w przemyśle spożywczym jako zamiennik innych stałych tłuszczów lub w mieszaninach z innymi tłuszczami roślinnymi np. do produkcji margaryn, słodyczy, czekolady, lodów i produktów cukierniczych. Jest też powszechnie wykorzystywany w produktach innych niż spożywcze, na przykład do wyrobu mydeł, świec i kosmetyków. Oleina uzyskana z oleju palmowego stanowi główny składnik frytury, stosowanej w gastronomii oraz w zakładach przemysłu spożywczego w procesie smażenia. (7)

Wartość odżywcza

Olej palmowy (z miąższu) zawiera ok. 50% kwasów tłuszczowych nasyconych (0,1% laurynowego, 1% mirystynowego, ok. 44% palmitynowego, 4,3% stearynowego), 37% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu oleinowego) i 9,2% z dwoma nienasyconymi wiązaniami n-6 (kwasu linolowego) i 0,1% z trzema nienasyconymi wiązaniami n-3 (kwasu α-linolenowego). (8) Zawartość bioaktywnych składników, wpływających na stabilność oksydacyjną, zależna jest od stopnia przetworzenia oleju. W surowym oleju zawartość witaminy E w postaci tokoferoli i tokotrienoli wynosi 600–1000 mg/kg, natomiast po rafinacji jest znacznie niższa: 350–630 mg /kg (5). W 100g oleju palmowego z miąższu zawartość witaminy E wynosi 15,9 mg oraz witaminy K – 8,0 µg. (8)

Nieco inną wartość odżywczą ma olej pozyskiwany z ziaren palmy oleistej. Charakteryzuje się on wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych – 81,5g w 100g oleju, głównie w postaci średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych tj. laurynowego i mirystynowego, odpowiednio 47 g i 16,4 w 100g oleju. Kwas oleinowy z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych stanowi 11,4% kwasów tłuszczowych i jego zawartość jest zdecydowanie niższa niż w oleju pozyskiwanym z miąższu. Z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju z ziaren palmy występuje jedynie kwas linolowy z rodziny kwasów omega-6, w ilości 1,6 g w 100g oleju. Zawartość witaminy E w oleju z ziaren palmy jest niższa niż w oleju pozyskanym z miąższu i wynosi 3,81 mg. Natomiast ilość witaminy K jest wyższa (24,7 µg) niż w oleju z miąższu (8 µg). (9)

Warto również dodać, iż często wspomina się o wysokiej koncentracji karotenoidów w oleju palmowym. Surowy, czerwony olej palmowy zawdzięcza im swoją barwę, ale są one usuwane podczas rafinacji produktu, stąd oleje, które są powszechnie stosowane ich nie zawierają."

Ale z drugiej strony wieści ze strony wegepedia głoszą, że oleje to zbliżanie do śmierci, poprzedzonej najróżniejszymi upośledzeniami.
Zmiana diety na wegańską i to BEZ DODATKU TŁUSZCZU, ma poprawiać komfort życia, nawet w przypadku chorób "genetycznych". Smażenie w tej diecie odbywa się na ...wodzie.

Do WIARY, że dieta wege ma moc leczenia chorób genetycznych ma przekonać przykład tenisistki Venus Williams


http://wegepedia.pl/leczenie-zespolu-sjogrena/

Wszyscy wiedzą, że współczesny sport wymusza wysiłek na granicy możliwości i wytrzymałosci. Dodatkowo na sportowcach eksperymentuje się suplementowanie substancjami anabolicznymi, sympatykotonikami (oficjalnie pod pozorem leczenia astmy). Cena zdobycia medalu jest ogromna. Nie można się dziwić, że przy takiej eksploatacji organizmu, po pewnym czasie dochodzi do problemów.
cytat:
"Stan Venus przez kilka lat systematycznie się pogarszał. Początkowo najbardziej uciążliwymi przejawami choroby były brak wytrzymałości fizycznej i uczucie permanentnego zmęczenia, jak w czasie przeziębienia czy grypy, które bardzo negatywnie wpływały na przebieg treningów. Williams często była tak osłabiona, że ledwo mogła podnieść się rano z łóżka, by dokonać porannej toalety przed wyjściem z domu. Nierzadko nawet siedzenie na krześle czy uniesienie ręki było dla niej sporym osiągnięciem. Po kilku latach kiepskiego samopoczucia lekarze postawili pierwszą diagnozę – astma oskrzelowa i w związku z tym problemy z dotlenieniem. Jednak przepisane wtedy leki nie pomogły nawet minimalnie."

Substancje działające aktywizująco, tak jak sterydy, NICZEGO NIE LECZĄ. Ich długotrwałe zażywanie powoduje zniszczenie struktur tkankowych.
Żadne "leki" nie leczą. Wszystkie czynniki (chemiczne, fizyczne) mają działanie przyspieszające reakcje albo spowalniające reakcje. Reakcje biologiczne, które są ewolucyjnie zaprogramowane, jako odpowiedź na informacje ze środowiska.
Widać to choćby na przykładzie działania ziół.

Dopuszczenie sobie do głowy, że chemioterapia może leczyć, to szczyt upośledzenia WIARĄ w cuda bigfarmaceutyczne.

Ale, JAK WSZYSCY WIEDZĄ, z wiarą dyskutować nie można.

I znowu off top. A miało być o oleju.


Idą chłopcy a leją.
A czasem tylko jeden.
_________________
gea
 
     
zyon 


Pomógł: 69 razy
Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 8501
Wysłany: Śro Lut 06, 2019 16:02   Re: olej rzepakowy zabójczy czy zdrowy ?

gea napisał/a:
[b]Pamiętam, że temat olejów gdzieś już na DD był. Ale nie znalazłam. Może trzeba go przenieść.

Pisal o tym TUTAJ nieistniejacy juz Dario_Ronin
dario_ronin napisał/a:
vvv napisał/a:
No ludzie, weźcie posmakujcie i oceńcie samodzielnie

" rafinowany olej produkuje się tak:

Technologia tłoczenia olejów na skale przemysłową.

Produkcję zaczyna się od wstępnego tłoczenia nasion na gorąco w temperaturach ok. 85 st. C.

Wytłoki powstałe z takiego tłoczenia płatkuje się a następnie poddaje procesowi ekstrakcji przy użyciu benzyny ekstrakcyjnej lub heksanu. Następnie oddestylowuje się rozpuszczalnik.

Pozostałe w oleju resztki rozpuszczalnika usuwa się przez przepuszczenie przez olej przegrzanej pary wodnej co ze względu na wysoką temperaturę powoduje obniżenie finalnej wartości produktu.

Myliłby się ktoś, kto myślałby, że to już koniec. Zabawa się dopiero rozpoczyna.

Tak otrzymany olej jest koloru brunatno - zielonego i zawiera szereg substancji obcych. W celu ich eliminacji olej poddany zostaje procesowi rafinacji.

Parą wodną usuwa się z oleju tzw. "śluzy", na które składają się fosfolipidy (np. lecytyna), stanowiące obok WNKT najcenniejsze dla zdrowia ludzkiego składniki olejów roślinnych. Składniki te są bezpowrotnie tracone.

Po odśluzowaniu następnym etapem rafinacji jest "odkwaszanie".

W tym etapie olej jest na krótko przemywany roztworami ługu sodowego dla usunięcia wolnych kwasów tłuszczowych.

Kolejny etap to "bielenie". Olej poddawany jest w temperaturze 90 stopni C oddziaływaniu silnych absorbentów typu ziemi okrzemkowej by poprawić kolor produktu poprzez usunięcie barwników zielonych (chlorofilu) i szarych ( feofityn), które pochodzą z rozkładu chlorofili zachodzących w procesach ekstrakcji i rafinacji. Proces bielenia jest bardzo szkodliwy dla składników produktu, bowiem tutaj zachodzą niepożądane przemiany NNKT: utlenianie i izomeryzacja (powstają tłuszcze trans tak szkodliwe dla zdrowia). W tym procesie przemianie ulegają też naturalne sterole.

Kolejny etap to odwadnianie, przeprowadzane w temperaturze 240 st. C. !!!, w warunkach obniżonego ciśnienia przy stałym przepływie przegrzanej pary wodnej. W tym procesie usuwa są z oleju wszelkie obecne w nim naturalne substancje lotne, normalnie nadające mu smak i zapach. Tak drastyczne traktowanie oleju nie pozostaje bez negatywnego wpływu na jego jakość. Argumentem na zakłamanie tej gałęzi przemysłu jest fakt, iż używając podczas produkcji tak wysokich temperatur, producent zaleca nam jego stosowanie do smażenia w temperaturach 170-180 st. C.

Powstały produkt nie ma więc nic wspólnego z olejem, który znajdował się w nasionach rośliny z której był pozyskiwany."
:?
piwo jest dla leszczy ;)
D
_________________
Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Ostatnio zmieniony przez zyon Śro Lut 06, 2019 16:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2019 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved