Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Witold Jarmolowicz
Nie Gru 16, 2018 19:05
artykuł o szkodliwości czerwonego mięsa
Autor Wiadomość
slu 

Dołączył: 29 Cze 2018
Posty: 83
Wysłany: Śro Gru 12, 2018 17:18   artykuł o szkodliwości czerwonego mięsa

czy to jest prawda ? http://www.medonet.pl/zdr...ul,1729566.html
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Śro Gru 12, 2018 17:58   Re: artykuł o szkodliwości czerwonego mięsa

slu napisał/a:
czy to jest prawda ? http://www.medonet.pl/zdr...ul,1729566.html

To kolejny modny temat zastępczy wekslujący miażdżycę na cholesterolowe tory.
Cytat:
https://www.ncbi.nlm.nih....cles/PMC4802459
Trimethylamine N‐Oxide Promotes Vascular Inflammation Through Signaling of Mitogen‐Activated Protein Kinase and Nuclear Factor‐κB
Stanley L. Hazen, MD, PhD, at all
Conclusions
Our results suggest a likely contributory mechanism for TMAO‐dependent enhancement in atherosclerosis and cardiovascular risks.

Disclosures
[b]Hazen [Stanley]
is named as the co‐inventor on issued and pending patents held by the Cleveland Clinic relating to cardiovascular diagnostics and/or therapeutics; he is also paid as a consultant for the following companies: Esperion, and Procter & Gamble; and has received research funds from Astra Zeneca, Pfizer, Procter & Gamble, Roche Diagnostics Inc, and Takeda. Hazen [Stanley] reports having the right to receive royalty payments for inventions or discoveries related to cardiovascular diagnostics and/or therapeutics from Cleveland Heart Laboratory, Siemens, Esperion, and Frantz Biomarkers, LLC.[/b]

I tyle w tym temacie.
JW
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8787
Wysłany: Nie Gru 16, 2018 18:50   

Aterogenna Trimethylamine N‐Oxidewystępuje w dużej ilości przede wszystkim w rybach i owocach morza. W organizmach ssaków ewolucyjnie straciła znaczenie równoważenia metabolizmu mocznika oraz ciśnienia osmotycznego i jest jej znacznie mniej. Oznacza to, że powinniśmy jeść mało ryb.
Stanley Hozen, jak każdy najęty przez bigfarmę, stawia problem na głowie.
Pomimo, że zgodnie z jego hipotezą powinniśmy unikać żywności zawierającej trójmetyloaminę, czyli np. ryb, to facet twierdzi odwrotnie, że to mięso zwiększa ryzyko zawału, a ryby obniżają.
Ponadto uznaje za szkodliwe tak ważne ochronne substancje, jak betaina, cholina, karnityna, które od dawna są znane, jako czynniki lipotropowe, nootropowe, zapobiegające otłuszczeniu wątroby, miażdżycy i chorobom neurologicznym.
To są poglądy lansowane za pieniądze producentów statyn, analogiczne do teorii homocysteinowej, gdzie pseudonaukowcy udowadniają, że cysteina jest szkodliwa i należy ograniczać jej spożycie, podczas, kiedy od lat wiadomo, że cysteina jest silnym czynnikiem przeciwmiażdżycowym i odtruwającym, dzięki grupie tiolowej (siarkowej SH).
JW
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved