Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Sok z buraka
Autor Wiadomość
slu 

Dołączył: 29 Cze 2018
Posty: 32
Wysłany: Pon Lip 16, 2018 22:52   Sok z buraka

Czy sok z buraka 1 szklanka dziennie może być pity przez kogoś kto ma nadżerki? bo wtedy osoba taka oddawała by czerwony mocz? nie przeszkadza to? bo wyczytałem że ma dobre właściwości gojące i oczyszczające
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 40 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6918
Wysłany: Wto Lip 17, 2018 09:43   

Tak, ale chodzi nie o sok z sokowirówki, ale z kiszonych buraków.
JW
 
     
slu 

Dołączył: 29 Cze 2018
Posty: 32
Wysłany: Wto Lip 17, 2018 19:07   

no ale podczas kiszenia buraków też mogą wytwarzać się grzyby i pleśnie tak jak w przypadku kapusty i ogórków? bo bym chyba musiał odpuścić temat

a może jest coś lepszego na nadżerki? bo pije miksture i jakoś nie mam do niej pewności
 
     
dario_ronin 
Dariusz Olesik


Pomógł: 16 razy
Wiek: 54
Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 3656
Skąd: Częstochowa/UK
Wysłany: Wto Lip 17, 2018 22:00   

slu napisał/a:
może jest coś lepszego
jest
wino,które rozwesela serce
dla ciebie wino z wodą 8)
_________________
The Truth is still out there.
 
     
3of5 

Dołączył: 29 Mar 2013
Posty: 353
Wysłany: Śro Lip 18, 2018 08:43   

tak mi się skojarzyło...jak do BMW wrzucisz granat, to będzie sok z buraka :D
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 40 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6918
Wysłany: Śro Lip 18, 2018 09:14   

slu napisał/a:
no ale podczas kiszenia buraków też mogą wytwarzać się grzyby i pleśnie tak jak w przypadku kapusty i ogórków? bo bym chyba musiał odpuścić temat
Pisaliśmy już, wszystkie kiszonki muszą być zanurzone w wodzie, nie mogą wystawać na powierzchnię.
JW
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6818
Wysłany: Czw Lip 19, 2018 21:43   

Pije teraz kiszony sok z buraka, burak do 3/4 pojemnika i zalewam woda z sola. Nie bylo plesni.
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 40 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6918
Wysłany: Czw Lip 19, 2018 23:58   

Można dodać piórka czosnku dla smaku.
Dawniej dodawano skórkę z chleba, ale dziś chleby są nienaturalne, więc żaden z nich pożytek. Przypuszczalnie gospodynie zauważyły, że buraki szybciej fermentują dzięki mikroorganizmom zakwasu, jednak w rzeczywistości buraki fermentują same z siebie , tak, jak kapusta, bez żadnych dodatków.
Najważniejsze, żeby wszystko było zanurzone w wodzie i przykryte, odizolowane od mikroorganizmów w powietrzu. I żeby nie zmarzło w piwnicy, w 15*C. W zasadzie wystarczy temperatura pokojowa. No i odpowiednie buraki, nie wszystkie dobrze fermentują.
Przecież jakość wina też zależy od rocznika.
JW
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2018 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved