Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Krew nie woda, majtki nie pokrzywa
Autor Wiadomość
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 76
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 2976
Skąd: Australia
Wysłany: Sob Lis 29, 2014 01:56   Krew nie woda, majtki nie pokrzywa

WODA
Naturalne wody są systemami polidyspersyjnymi, to znaczy ze jednocześnie zawierają cząsteczki koloidalne i gruboziarniste. Ostatnie usuwa się podczas sedymentacji wody a zanieczyszczeń koloidalnych tą metodą nie da się usunąć. W mętnych wodach dominują koloidalne cząsteczki gliny i one zwykle mają ujemny ładunek powierzchniowy.
Podczas produkcji wody pitnej dodaje się do uzdatnianej wody koagulanty aby doprowadzić do osiadania cząsteczki koloidalne.
Najbardziej powszechnie stosowanym koagulantem jest siarczan glinu i polihydroksochloridy aluminium. Te sole rozcieńczone w wodzie dysocjują na jony. Koagulacja elektrolitami przebiega w następujący sposób: koagulacyjny efekt wywołują jony posiadające ładunek przeciwny do ładunku cząsteczek koloidalnych i ten efekt zwiększa się wraz ze wzrostem ładunku jonu. Na to ostatnie należy zwrócić szczególną uwagę. Próg koagulacji z pojedynczo naładowanym jonem wynosi 25-150 mmol/l, z podwójnie naładowanym - 0,5-2, a potrójnie naładowanym - 0,01-0,1 mmol/l . Weźmy dla porównania jony K⁺ , Ca⁺⁺ i Al⁺⁺⁺. Próg koagulacji jonu potasu wynosi - 1000-6000 mg / l, jonów wapnia - 20-80 mg / l, a jonów glinu - 0,27-2,7 mg / l. Jak widać, jony potasu nie mogą w praktyce mieć istotnego wpływu na proces koagulacji. Do rozpoczęcia koagulacji powinno ich być zbyt dużo. A jony wapnia mogą mieć znaczący wpływ na proces koagulacji. Jony aluminium nawet w małych stężeniach przyspieszają koagulacje i dlatego są wykorzystywane w procesie oczyszczania wody.
Porównaliśmy zdolność koagulacyjną pierwiastków w zależności od wielkości ładunku. Ale ta możliwość nie jest taka sama dla jonów tej samej wielkości i znaku ładunków. Zdolność jonów koagulujących jest następująca (od najmocniejszych do najsłabszych):
Al⁺⁺⁺ > Ca⁺⁺ > Mg⁺⁺> K⁺ N ⁺⁺⁺⁺ > Na⁺ > H₃O⁺.
W sprawie najsilniejszego koagulantu (aluminium) coś się robi:
W krajach UE norma zawartości glinu w wodzie pitnej wynosi 0,3 g/1m³.
Wycofano z produkcji garnki i narzędzia stosowane do produkcji żywności.
Zwróćmy teraz uwagę na wapń (drugi w kolejce w szeregu) na aktywność koagulacyjną krwi.
KREW
Krew nie jest cieczą neutralną. Składa się ona z wody, w której jest wiele rozpuszczonych soli, to znaczy ze krew jest
elektrolitem z dodatnio naładowanymi kationami i ujemnie naładowanymi anionami oraz ujemnie naładowanymi erytrocytami. W związku z tym na powierzchni erytrocytów mogą osiadać jony o ładunku dodatnim, Mogą to być jony sodu, potasu, wapnia oraz uwodnione jony wodoru. Od tego jakie jony osiadają na powierzchni erytrocytów zależy zachowanie tych ostatnich.
Krew jest układem heterogenicznym (układ niejednorodny składający się z różnych części o rożnych właściwościach i oddzielonych od siebie powierzchniami podziału). We krwi znajdują się nierozpuszczalne w wodzie makroskopowe cząstki - erytrocyty. Bez większych błędów do badania stabilności erytrocytów we krwi, zawartość wody w której wynosi ponad 90%, mozna zastosować warunki stabilności układów koloidalnych, opisanych wyżej.

Dużej ilości jonów wapnia nie możemy nie brać pod uwagę. Te jony o ładunku dodatnim są przyciągane przez erytrocyty neutralizując ich ładunek. Z tego momentu nic nie może przeciwdziałać agregacji erytrocytów, a ciężar jonów wapnia zwiększa szybkość ich osiadania.
A jeśli jeszcze wziąć pod uwagę okoliczność, że wapń jest jednym z głównych czynników w osoczu, powodującym krzepniecie krwi, to można łatwo stwierdzić, że wysokie stężenie wapnia we krwi (w tym przypadku krew może być tylko alkaliczna) może być jednym z powodów tworzenia się skrzepów, które są przyczyna zawałów i udarów mózgu (dziś możemy mówić o pandemii tych chorób).
Ostatnie analizy chorób nowotworowych pokazują, ze nadmiar wapnia zwiększa znacznie ryzyko zachorowania na raka:
http://www.huffingtonpost...n_5886762.html?
Głównymi dostawcami wapnia w organizmie jest woda o wysokiej zawartości jonów wapnia oraz różne produkty mleczne.

Ile wapnia potrzebujemy?
Nasza krew nieprzerwanie znajduje się w środowisku dwutlenku węgla. Dwutlenek węgla z woda we krwi tworzy wolny kwas węglowy HCO3 (linia czerwona) jak pokazano na wykresie. Po dodaniu wapnia do kwasu węglowego wystąpi reakcja chemiczna wg wzoru:

2НСО₃⎺ + Са⁺⁺ = СО₂ + СаСО₃ + H₂О

Z tego równania widać, ze stosunek kwasu węglowego (2НСО₃) do dwutlenku węgla (СО₂) wynosi 2:1.
Taki stosunek może zachodzić tylko przy pH = 6,7. I takie pH krwi jest dla nas optymalne.

[img][/img]


Przyjrzyjmy się bliżej temu wykresowi. Obecny w wodzie (krwi) kwas węglowy H2CO3 (linia zielona) wchodzi w reakcje z powstałym z uprzedniej reakcji nierozpuszczalnym węglanem wapnia CaCO3, tworząc rozpuszczalny w wodzie wodorowęglan wapnia Ca(HCO₃)₂
H₂CO₃ + CaCO₃ ➙ Ca(HCO₃)₂

nadmiar którego łatwo wyprowadza się z organizmu przez nerki.


MAJTKI
Medycy twierdzą, ze pH krwi 6,7 to jest już śmiertelne i starają się nas "odkwaszać". Najdziwniejsze jet to, ze do "odkwaszania" zalecają produkty o pH kwaśnym:
http://www.foodscience.ca...odslacf-phs.pdf
Takich cudotwórców wykształcili nam uczelnie.
Medycy skroili nam również majtki o rozmiarach od pH = 7,31 do 7,45, a naukowcy dostarczyli nam teorię bufonów, wartą tyle co teoria dziur ozonowych.
Przyczepiono po jednym buforze do każdej nogawki majtek. Nie wolno nam wyjść poza strefę buforową bo grozi nam śmierć. Przesuńmy pH z optymalnej wartości 6,7 do zalecanej przez medyków strefy 7,35 - 7,41(linia żółta).
[img][/img]


Przeanalizujmy teraz ten wykres.
Stosunek wolnego kwasu węglowego do dwutlenku węgla wynosi 10:1 (0,91:0,09), co spowoduje 5-cio krotnie większe wytworzenie nierozpuszczalnego węglanu wapnia CaCO3, który wypada w osad. Równocześnie kwasu węglowego H2CO3, który rozpuszcza ten węglan, zmniejszyło się o 3,6 (0,33: 0,09) razy. Przy takiej reakcji krwi nie ma nic dziwnego, że występuje paradoks wapienny. W organizmie jest nadmiar wapnia, który nie może być przyswojony. Do przyswojenia wapnia jest potrzebna kwaśna reakcja krwi.

Nasza krew, to nie jest zwykła woda,
Nie akceptuje wapnia ile się go jej poda.
Trzeba wyprać te medyków gacie
Aby zawitało zdrowie w naszej chacie.

Źródło roboczego wykresu:
http://www.pwtag.org/rese...equilibrium.pdf

Teoria buforów zasługuje na osobną analizę.
Nie znaleziono genu długowieczności u długowiecznych:
http://www.west-info.eu/t...-in-humans-yet/
Oznacza to, ze długowieczność nie jest genetyczna tylko nabyta.
Długowieczni mają kwaśną reakcję krwi niezgodną z teorią buforową.
Czy trzeba wcześniej uśmiercać długowiecznych, żeby dopasować świat do tej teorii buforowej?
Homo sapiens jest również homo adaptivus.
Organizm tych homo sapiens, którzy szczęśliwie znaleźli się w strefie optymalnej dla ich zdrowia, dostosowal swój system buforowy nie oglądając się na teorię bufonów.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 76
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 2976
Skąd: Australia
Wysłany: Sob Kwi 11, 2015 21:17   

Ooooooo!
Zauważyłem, ze wykasowano puentę tego postu.

Cytat:
Krew to nie jest zwykła woda
I nie zaakceptuje wapnia ile się go poda
Trzeba przeprać te medyków gacie
aby zapanowało zdrowie w chacie.


Czyżby medycy się wstydzili, ze maja brudne gacie i usunęli puentę?
Ze wstydu nawet nie pozostawili adnotacji o modernizacji postu.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Ostatnio zmieniony przez Kangur Sob Kwi 11, 2015 21:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Ryszard 
RW

Dołączył: 27 Paź 2013
Posty: 50
Skąd: Poznań
Wysłany: Nie Kwi 12, 2015 09:41   

Artykuł ciekawy, jednak za mało tu pokazanych wniosków; :P żeby zachodziła reakcja H₂CO₃ + CaCO₃ ➙ Ca(HCO₃)₂ muszą zaistnieć szczególne warunki, pH 6,7 musiałoby stale być na tym poziomie i odpowiednio równoważna ilość substratów......a ten stan rzeczy pewnie trudno utrzymać, zwłaszcza przy dużej konsumpcji produktów bogatych w Ca( sery żółte,surówki warzywne....). Ponadto trudno sobie uświadomić przebieg reakcji na prawą stronę bardzo słabego kwasu z nierozpuszczalną solą,jaką jest CaCO₃. Proces sedymentacji CaCO₃ też musiałby nie przebiegać do końca itd.
Znacznie groźniejszym koagulantem jest jon Al⁺⁺⁺, którego zawartość w wodzie pitnej jest przekroczona powyżej 0,3 g/1m³. :P
_________________
RWP
 
     
gea

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Sty 2006
Posty: 922
Wysłany: Nie Kwi 12, 2015 22:50   

Kangur zauważył przytomnie i dowcipnie a nawet poetycko ( czasem Cię lubię, Kangurze): "Nie znaleziono genu długowieczności u długowiecznych:
http://www.west-info.eu/t...-in-humans-yet/
Oznacza to, ze długowieczność nie jest genetyczna tylko nabyta.
Długowieczni mają kwaśną reakcję krwi niezgodną z teorią buforową.
Czy trzeba wcześniej uśmiercać długowiecznych, żeby dopasować świat do tej teorii buforowej?
Homo sapiens jest również homo adaptivus.
Organizm tych homo sapiens, którzy szczęśliwie znaleźli się w strefie optymalnej dla ich zdrowia, dostosowal swój system buforowy nie oglądając się na teorię bufonów."

Co człowiekowi pomaga (oprócz dobrego buforowania rzecz jasna) w osiągnięciu długiego sprawnego żywota? Wg Japonki Misao- sushi.
Ja podejrzewam, że być może wpływ radioaktywnych wybuchów w czasie II wojny światowej. W dłuższym okresie czasu promieniowanie radioaktywne mogło tak pięknie Japonkę zakonserwować.( ? :shock: ;) ) I to nie była 1 długowieczna Japonka, można znaleźć ich więcej.
"W wieku 117 lat, ten świat opuściła Misao Okawa, uważana za najstarszego człowieka na świecie. Kobieta aż do 110 roku życia poruszała się samodzielnie.
Urodziła się w XIX wieku, a zmarła w XXI! Misao Okawa (+117 l.) z Japonii, od dwóch lat uznawana za najstarszego człowieka na świecie, nie żyje. 117 lat skończyła 5 marca. Urodziła się na przedmieściach Osaki. Miała troje dzieci, czworo wnucząt i sześcioro prawnucząt. Aż do 110. roku życia chodziła samodzielnie, dopiero od paru lat poruszała się na wózku. Pytana o sposób na długowieczność, odpowiadała, że trzeba spać co najmniej osiem godzin na dobę i jeść sushi."  8)
Pytanie co człowiekowi szkodzi pozostaje otwarte. Bo palenie papierosów też nie szkodzi i picie też nie (umiarkowane)
_________________
gea
Ostatnio zmieniony przez gea Nie Kwi 12, 2015 22:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
vvv
^^^


Pomógł: 12 razy
Wiek: 45
Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 3500
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 04:01   

gea napisał/a:
Pytanie co człowiekowi szkodzi pozostaje otwarte.

Może półotwarte:

- chemia spożywcza (jedzenie, woda, oraz fluor)
- chemia farmaceutyczna (pigułki, zastrzyki, plomby, oraz rtęć, fluor, glin)
- produkty mleczne {też UHT} dla dorosłych ssaków (nadmiary) {też udziwnione}
- produkty rafinowane (niedobory witamin i minerałów)
- za różnorodnie na raz (komplikacja trawienia)
- za dużo, za często (nadwaga, komplikacje trawienia)
- negatywne myślenie (samozniszczenie)
- zakłócenia elektromagnetyczne (wifi, GSM, DVB-T)
- przesadne unikanie słońca (D3)
- produkty zbożowe na osłabiony jw. organizm (rozwój stanów zapalnych)

Tak,
:viva: luźno :viva: ,
bez specjalnego namysłu.
IMHO
8)
Ostatnio zmieniony przez vvv Pon Kwi 13, 2015 04:06, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 39 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6466
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 14:28   

vvv napisał/a:
gea napisał/a:
Pytanie co człowiekowi szkodzi pozostaje otwarte.

Może półotwarte:

...
8)

Wydatki na ochronę zdrowia powyżej 2500 US$.
Każdy tysiąc powyżej 2500 skraca życie o 73 dni.
JW
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 76
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 2976
Skąd: Australia
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 19:22   

Ryszard napisał/a:
Artykuł ciekawy, jednak za mało tu pokazanych wniosków; :P żeby zachodziła reakcja H₂CO₃ + CaCO₃ ➙ Ca(HCO₃)₂ muszą zaistnieć szczególne warunki, pH 6,7 musiałoby stale być na tym poziomie i odpowiednio równoważna ilość substratów......a ten stan rzeczy pewnie trudno utrzymać, zwłaszcza przy dużej konsumpcji produktów bogatych w Ca( sery żółte,surówki warzywne....). Ponadto trudno sobie uświadomić przebieg reakcji na prawą stronę bardzo słabego kwasu z nierozpuszczalną solą,jaką jest CaCO₃. Proces sedymentacji CaCO₃ też musiałby nie przebiegać do końca itd.
Znacznie groźniejszym koagulantem jest jon Al⁺⁺⁺, którego zawartość w wodzie pitnej jest przekroczona powyżej 0,3 g/1m³. :P

Tym artykułem chciałem sprowokować dyskusję, aby podyskutować nad wnioskami. Było ponad 700 odsłon tego tematu i żadnego komentarza. Twój jest pierwszy na temat, a reszta późniejszych komentarzy, to próba odstawienie tego tematu na tor boczny.
Poruszyłeś istotne zagadnienia. Może znajdzie się ktoś kompetentny z wiedzą na ten temat i wypowie się w tej sprawie.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6803
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 19:40   Re: Krew nie woda, majtki nie pokrzywa

Kangur napisał/a:


MAJTKI
Medycy twierdzą, ze pH krwi 6,7 to jest już śmiertelne i starają się nas "odkwaszać". Najdziwniejsze jet to, ze do "odkwaszania" zalecają produkty o pH kwaśnym:
http://www.foodscience.ca...odslacf-phs.pdf
Takich cudotwórców wykształcili nam uczelnie.
Medycy skroili nam również majtki o rozmiarach od pH = 7,31 do 7,45, a naukowcy dostarczyli nam teorię bufonów, wartą tyle co teoria dziur ozonowych.
Przyczepiono po jednym buforze do każdej nogawki majtek. Nie wolno nam wyjść poza strefę buforową bo grozi nam śmierć.


GACIE KANGURA
Kangur czemu zdrowe noworodki rodzą się w przedziale ph 7,3-7,4, nie są skażone nabiałem, wodą, "medykami"itd

Co znaczy, ze nie wolno nam przejsc poza strefe buforową? Wolno, przejdź, czemu nie przejdziesz, czemu Twoja krew nie ma ph 6,7? :shoot:
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 76
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 2976
Skąd: Australia
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 20:15   Re: Krew nie woda, majtki nie pokrzywa

Molka napisał/a:


GACIE KANGURA
Kangur czemu zdrowe noworodki rodzą się w przedziale ph 7,3-7,4, nie są skażone nabiałem, wodą, "medykami"itd

A czy sprawdzano pH krwi u noworodków w oazach długowieczności? Podaj mi kto, gdzie i w jakich okolicznościach ustalili, ze pH naszej krwi ma być w granicach 7,35 - 7,41 (teraz już 7,45), bo inaczej to śmierć.
Zjadłem śledzia i się poczułem bardzo źle. Pomierzyłem swoje pH krwi i przyrząd pokazał 7,6, a ja jeszcze żyję. Kwaśniewski ma racje, ze białko ryby nie jest kompatybilne z białkiem człowieka. Ryby odkwaszają organizm.
Molka napisał/a:

Co znaczy, ze nie wolno nam przejsc poza strefe buforową? Wolno, przejdź, czemu nie przejdziesz, czemu Twoja krew nie ma ph 6,7? :shoot:

Właśnie próbuję obniżyć swoje pH krwi. Sprawa nie jest taka prosta, bo już jestem wapniakiem i ilość wapnia nagromadzonego w organizmie na to nie pozwala. Najpierw muszę zredukować nadmiar wapnia, a dopiero potem będzie szansa na obniżenie pH krwi.
Jestem przekonany, ze Cie o tym poinformuje.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6803
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 20:49   Re: Krew nie woda, majtki nie pokrzywa

Kangur napisał/a:
Molka napisał/a:


GACIE KANGURA
Kangur czemu zdrowe noworodki rodzą się w przedziale ph 7,3-7,4, nie są skażone nabiałem, wodą, "medykami"itd

A czy sprawdzano pH krwi u noworodków w oazach długowieczności? Podaj mi kto, gdzie i w jakich okolicznościach ustalili, ze pH naszej krwi ma być w granicach 7,35 - 7,41 (teraz już 7,45), bo inaczej to śmierć.
Zjadłem śledzia i się poczułem bardzo źle. Pomierzyłem swoje pH krwi i przyrząd pokazał 7,6, a ja jeszcze żyję. Kwaśniewski ma racje, ze białko ryby nie jest kompatybilne z białkiem człowieka. Ryby odkwaszają organizm.
Molka napisał/a:

Co znaczy, ze nie wolno nam przejsc poza strefe buforową? Wolno, przejdź, czemu nie przejdziesz, czemu Twoja krew nie ma ph 6,7? :shoot:

Właśnie próbuję obniżyć swoje pH krwi. Sprawa nie jest taka prosta, bo już jestem wapniakiem i ilość wapnia nagromadzonego w organizmie na to nie pozwala. Najpierw muszę zredukować nadmiar wapnia, a dopiero potem będzie szansa na obniżenie pH krwi.
Jestem przekonany, ze Cie o tym poinformuje.

Jakie noworodki w jakich oazach długowiecznosci? Nie masz argumentów dlatego nie jestes w stanie odpowiedzic na pytanie dlaczego noworodki mają ph krwi 7,3-7,4, homeostaza wymusza takie ph.
Mówisz ze próbujesz obnizyc, próbuj :viva: Czym zmierzyłes to ph po zjedzeniu śledzia jeśli moge zapytac? :P Gwarantuje Ci ze jesli będziesz chodził o własnych siłach to nie zjedziesz poniżej 7 i nie dotyczy to tylko wapniaków, za to w trumnie tak, zjedzie Ci i każdemu z nas poniżej 7, życze Ci aby nastąpiło to za jakieś 50 lat :viva:
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6803
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 21:09   

Dziarski Dziadek Antoni je codziennie śledzika i jest w świetnej formie, nie myśli o wapniu, krzywych Bohra tylko rusza się, kąpie w lodowatej wodzie w beczce, jeździ na rowerze, tańczy z drągiem w parku...może jego zacznij naśladować zamiast zastanawiac się jaki ładunek i dlaczego ma ściana erytrocyta. :P
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 39 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6466
Wysłany: Wto Kwi 14, 2015 15:48   Re: Krew nie woda, majtki nie pokrzywa

Kangur napisał/a:
Zjadłem śledzia i się poczułem bardzo źle. Pomierzyłem swoje pH krwi i przyrząd pokazał 7,6, a ja jeszcze żyję.
Skoro ma Pan już przyrząd, to proszę pomierzyć pH krwi po różnych produktach i na czczo.
JW
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6803
Wysłany: Wto Kwi 14, 2015 19:44   Re: Krew nie woda, majtki nie pokrzywa

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Skoro ma Pan już przyrząd,
JW

W warunkach domowych nie da sie zmierzyc ph krwi, dlatego czekam na odpowiedz, czym Kangur mierzy to ph.

Nie przypuszczam, zeby w domu miał aparat do gazometrii, trzeba to umiec obsłuzyc, zwalidowac odpowiednio.
Jesli juz chcemy zorjentowac sie jak wyglądają nasze rezerwy alkaliczne w krwi to można ostatecznie zbadac paskiem ph moczu. Jesli cały czas utrzymuje się bardzo kwasne ph moczu to można domniemac ze nasze rezewy alkaliczne są cały w stanie "prężenia się" co nie jest dobre dla zdrowia.
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 76
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 2976
Skąd: Australia
Wysłany: Śro Kwi 15, 2015 17:51   Re: Krew nie woda, majtki nie pokrzywa

Molka napisał/a:
Witold Jarmolowicz napisał/a:
Skoro ma Pan już przyrząd,
JW

W warunkach domowych nie da sie zmierzyc ph krwi, dlatego czekam na odpowiedz, czym Kangur mierzy to ph.

Nie przypuszczam, zeby w domu miał aparat do gazometrii, trzeba to umiec obsłuzyc, zwalidowac odpowiednio.
Jesli juz chcemy zorjentowac sie jak wyglądają nasze rezerwy alkaliczne w krwi to można ostatecznie zbadac paskiem ph moczu. Jesli cały czas utrzymuje się bardzo kwasne ph moczu to można domniemac ze nasze rezewy alkaliczne są cały w stanie "prężenia się" co nie jest dobre dla zdrowia.

Molciu!
Nie denerwuj się.
Przepierz gacie i powieś aby wyschły. Zanim wyschną dostaniesz odpowiednią odpowiedź.

Technicy nie tylko potrafią wysyłać ludzi w kosmos, ale potrafią również posadzić sondę na asteroidzie.
Chemicy potrafią ze współudziałem techników kontrolować skomplikowane procesy chemiczne z pomiarami miedzy innymi pH cieczy.
Krew jest cieczą i opracowano przyrząd do jej bezpośredniego pomiaru pH. Każdy pośredni pomiar jest obarczony błędem.
Gazometrię to Kangur ma w d… i wie, że ten gaz jest palny. Będąc chłopakiem bawiliśmy się podstawiając palącą się zapałkę podczas odpowietrzania się.
Medycyna nie nadąża za postępem technicznym.
Pytałem kto gdzie, kiedy, w jakich warunkach i okolicznościach ustalił, że pH krwi ma się mieścić w granicach 7,31 - 7,45 i nie dostałem odpowiedzi.
Należy przypuszczać, że jakiś autorytet gabinetowy pomierzył pH krwi i bufory swojej sekretarce, uważał ze ona jest wzorcem zdrowa i zalecił medykom do tego się podporządkować.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
COOLER 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Sty 2013
Posty: 846
Wysłany: Pon Kwi 27, 2015 23:23   Re: Krew nie woda, majtki nie pokrzywa

Kangur napisał/a:
Kwaśniewski ma racje, ze białko ryby nie jest kompatybilne z białkiem człowieka. Ryby odkwaszają organizm.
Łoj, rzeczywiście Doktor Kwaśniewski ma rację, :hah: Japończycy starszej daty śrutowali ryby kilogramami i zdrowia pozazdrościłby im sam Doktorek, który jest na diecie optymalnej. :hah: :hah: :hah:
 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1795
Wysłany: Śro Kwi 29, 2015 20:25   Re: Krew nie woda, majtki nie pokrzywa

Molka napisał/a:
Kangur napisał/a:


MAJTKI
Medycy twierdzą, ze pH krwi 6,7 to jest już śmiertelne i starają się nas "odkwaszać". Najdziwniejsze jet to, ze do "odkwaszania" zalecają produkty o pH kwaśnym:
http://www.foodscience.ca...odslacf-phs.pdf
Takich cudotwórców wykształcili nam uczelnie.
Medycy skroili nam również majtki o rozmiarach od pH = 7,31 do 7,45, a naukowcy dostarczyli nam teorię bufonów, wartą tyle co teoria dziur ozonowych.
Przyczepiono po jednym buforze do każdej nogawki majtek. Nie wolno nam wyjść poza strefę buforową bo grozi nam śmierć.


GACIE KANGURA
Kangur czemu zdrowe noworodki rodzą się w przedziale ph 7,3-7,4, nie są skażone nabiałem, wodą, "medykami"itd

Co znaczy, ze nie wolno nam przejsc poza strefe buforową? Wolno, przejdź, czemu nie przejdziesz, czemu Twoja krew nie ma ph 6,7? :shoot:


Molka a wiesz może czy ktoś badał jaki jest poziom histaminy u nowordków ? Sorry może nie ma jej woógle ale przypomniało mi się, że
1. kobieta ma w ciąży 3 razy wyższe stężenie histaminy niż normalnie
2. skoro histaminę wytwarzamy sami z pokarmów to czy dzieci przed urodzeniem mają ją wytowrzoną ze składników odżywczych matki z pępowiny, wód płodowych lub choć może tego nie wiadomo tworzą ją już same przed urodzeniem. Czy histaminy brak u noworodka a jest coś innego - jeśli wiesz? tzn. może jest ta prekursorowa: histydyna?

Ale to nie ma związku z tym tematem - tak oddzielnie pytam
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6803
Wysłany: Wto Maj 12, 2015 21:14   Re: Krew nie woda, majtki nie pokrzywa

sylwiazłodzi napisał/a:
Molka napisał/a:
Kangur napisał/a:


MAJTKI
Medycy twierdzą, ze pH krwi 6,7 to jest już śmiertelne i starają się nas "odkwaszać". Najdziwniejsze jet to, ze do "odkwaszania" zalecają produkty o pH kwaśnym:
http://www.foodscience.ca...odslacf-phs.pdf
Takich cudotwórców wykształcili nam uczelnie.
Medycy skroili nam również majtki o rozmiarach od pH = 7,31 do 7,45, a naukowcy dostarczyli nam teorię bufonów, wartą tyle co teoria dziur ozonowych.
Przyczepiono po jednym buforze do każdej nogawki majtek. Nie wolno nam wyjść poza strefę buforową bo grozi nam śmierć.


GACIE KANGURA
Kangur czemu zdrowe noworodki rodzą się w przedziale ph 7,3-7,4, nie są skażone nabiałem, wodą, "medykami"itd

Co znaczy, ze nie wolno nam przejsc poza strefe buforową? Wolno, przejdź, czemu nie przejdziesz, czemu Twoja krew nie ma ph 6,7? :shoot:


Molka a wiesz może czy ktoś badał jaki jest poziom histaminy u nowordków ? Sorry może nie ma jej woógle ale przypomniało mi się, że
1. kobieta ma w ciąży 3 razy wyższe stężenie histaminy niż normalnie
2. skoro histaminę wytwarzamy sami z pokarmów to czy dzieci przed urodzeniem mają ją wytowrzoną ze składników odżywczych matki z pępowiny, wód płodowych lub choć może tego nie wiadomo tworzą ją już same przed urodzeniem. Czy histaminy brak u noworodka a jest coś innego - jeśli wiesz? tzn. może jest ta prekursorowa: histydyna?

Ale to nie ma związku z tym tematem - tak oddzielnie pytam

Az takim znawcą nie jestem. Nie wiem czy badają poziom histaminy u noworodków. Nie słyszałam tez o wyzszym poziomie histaminy u ciezarnych, chyba ze sa chore np na astme czy inne choroby alergiczne to zapewne mają wyższy poziom, ale zdrowe kobiety ?
Noworodki na pewno maja histamine, to jest czesc systemu immunologicznego, to jest hormon potrzebny do zycia tylko wystepuje w formie nieczynnej w systemie immunologicznym a uwalniana jest w procesach zapalnych i nie tylko.
Dysponujesz jakims zródlem które mowi o wyzszym stezeniu histaminy u ciezarnych?
 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1795
Wysłany: Wto Maj 12, 2015 22:12   

Ksiązka dieta antyhistsminowa

Histamina u ciężarnych chyba trzykrotnie bo z pamięci pisze - podwyższona w celu ochrony płodu przed czynnikami zewnętrznymi.

a i tak jak czytam kolejne artykuły medyczne to mi wychodzi, że już w alergologii wiedża,że dzieci urodzone w konkretnych okresach, nie mające styczności z pewnymi pyłkami potem mają na to alergię /nietoleracnje itp. Bo badane u nich były różne ,że tak powiem przeciwciała i wychodzą. Wnioskuję,że badają w kierunku stwierdzenia, że do płodu docierają nawet w jakiś sposób śladowe "dane: o pyłkach, z którymi kontakt ma matka lub z jej przeciwciałami na pyłki żeby było mocniej dla nauki. Sorry za język ale nie ucze się tego na razie na pamięć i definicji i całości więc najogólniej piszę bo teraz mam w głowie konstytyucję i ustawy- ehh

Badanaia u noworodkrów w zależności od kraju i choroby noworodka ,niektóre dostępne w Polsce albo i wiekszość - Histamina jest z pożywienia dostarczana a drugą jej część wytwarzamy sami.Stąd moje pytanie o badanie poziomu histaminy u noworodków bo

jeśli histamina u noworodków byłaby w jakimś procencie od razu to pewnie albo to oznacza,że od urodzenia jest potrzebna ze względu na procesy, w których jest wykorzystywana a nie tylko bzdurne pojęcie niektórych, że jest szkodliwa ale też może jej część jest przejmowana od matki na początku? nie wiem a z drugiej strony patrząc na odporność i to przed czym dziecko się chroni po urodzeniu to pewnie jeśli nawet tworzy od razu swoją histaminę nie zdziwiłabym się. Historia o histaminie i do czego jest potrzebna - piękny temat - nie tylko wino, truskawki i sery pleśniowe.
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

 
     
Titelitury 

Dołączył: 29 Lip 2015
Posty: 395
Ostrzeżeń:
 4/2/3
Wysłany: Śro Lip 29, 2015 12:20   

Ryszard napisał/a:
Artykuł ciekawy, jednak za mało tu pokazanych wniosków; :P żeby zachodziła reakcja H₂CO₃ + CaCO₃ ➙ Ca(HCO₃)₂ muszą zaistnieć szczególne warunki, pH 6,7 musiałoby stale być na tym poziomie i odpowiednio równoważna ilość substratów......a ten stan rzeczy pewnie trudno utrzymać, zwłaszcza przy dużej konsumpcji produktów bogatych w Ca( sery żółte,surówki warzywne....). Ponadto trudno sobie uświadomić przebieg reakcji na prawą stronę bardzo słabego kwasu z nierozpuszczalną solą,jaką jest CaCO₃. Proces sedymentacji CaCO₃ też musiałby nie przebiegać do końca itd.
Znacznie groźniejszym koagulantem jest jon Al⁺⁺⁺, którego zawartość w wodzie pitnej jest przekroczona powyżej 0,3 g/1m³. :P


Mieliśmy przecież epokę aluminiowych garnków. Aluminium z garnków plus rtęć i neurotoksyczny koktajl podano.

Marcin z Urzędowa pisał o lekach na bazie wody "gdy taki medykament stoi długo, traci swoje właściwości lecznicze i nie nadaje się do użytku." "A gdzie nie masz ani smaku, ani woni tam ani siły, ani pomocy: a nadto czynią je przez te garnki ołowiane i miedziane, które są jadowite."

Tak więc nie jest to problem nowy.
Miedziana instalacja do wody pitnej powinna być lutowana stopem cyny ze srebrem.
Jednak kto to sprawdza na ogromnych budowach? Stop cyny z ołowiem jest dużo tanszy. Używając go można bardzo wiele zaoszczędzić. Przecież i tak nikt nie skojarzy wzrostu przypadków autyzmu z miedziano-ołowianą instalacją.
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 76
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 2976
Skąd: Australia
Wysłany: Nie Lis 01, 2015 20:05   

Ponad trzy tysiące wyświetleń i nie znalazł się nikt z kim by można było podyskutować. Na tym forum jest moda teatru jednego aktora, to i ja spróbuje wystąpić w takiej formie.

Kwas jest substancją, która jest donorem kationów (protonów) lub akceptorem anionów (elektronów), a zasada to substancja, która służy jako donor anionów lub akceptor kationów.
Protony wodoru H ⁺ wytwarzane są przez metabolizm substancji biologicznych: węglowodanów, tłuszczów i białek. Klasycznym przykładem biosyntezy protonów jest aerobna glikoliza:
C₆H₁₂O + 6O₆→ 6CO ₂+ 6H₂O
Dwutlenek węgla (CO₂), w rzeczywistości jest potencjalnym kwasem, i mimo że nie jest połączony z jonem wodoru jest głównym źródłem H⁺. CO₂ reaguje z wodą tworząc kwas węglowy - H₂CO₃ , który bezpośrednio dysocjuje tworząc protony:

CO₂+ H₂O → H₂CO₃

H₂CO₃ → H⁺⁺HCO⁻⁻ ⁻⁻ ⁻⁻
Ta reakcja jest dwukierunkowa i jej stopień odczynu zależy od końcowego stężenia produktów.
Należy zrozumieć że H ⁺ (protony) w stanie czystym w roztworze nie istnieją. Protony są w połączeniu i są w stałej interakcji z otaczającymi cząsteczkami wody. Taką interakcję można z grubsza zapisać H₃O ⁺. Korzystanie z tej formuły ma pewne wady i aby uprościć zrozumienie procesów chemicznych warunkowo przyjęto koncepcję "czystego" H ⁺ .

Określenie pH wprowadził w 1920 roku W.M. Clark. Pojęcie ujemnego logarytmu stężenia jonów wodorowych (w postaci pH) po raz pierwszy zostało wymienione przez duńskiego chemika Soren Peter Sorensen w 1909, Sorensen nazwał go Wasserstoffionenexponent od niemieckiego słowa Wasserstoff, co oznacza wodór. pH jest skrótem od dwóch liter "p" i "H". Istnieje kilka wersji, co oznacza "p". Najczęściej "p" jest kojarzone z niemieckim słowem "po-Tenz" (moc), które określa jako "pH mocy wodoru".

pH reprezentuje bezwymiarową jednostkę H ⁺ i nie określa stężenia jonów wodoru. Dlatego wartość pH nie ma jednostek i jest tylko numerem. Teoretycznie pH może się zmieniać od minus nieskończoności do plus nieskończoności, ale rzeczywiste granice w wodzie wahają się od -(minus)1.2 do +(plus)15. Na przykład stężony kwas solny ma pH = -1,1. Kwas solny (HCl) wydzielany do wewnątrzkomórkowych kanalików komórek okładzinowych żołądka ma pH = 0.87.
Zalety pH:
pH - tradycyjne stałe i szeroko stosowane na całym świecie;
pH - charakteryzuje aktywność H, a nie jego stężenie;
pH - mierzy się bezpośrednio elektrodami (mianowicie - aktywność H ⁺), a wolne jony H ⁺ (czyste protony) nie istnieją w roztworze wodnym.

Wady pH:
Fikcyjna wielkość odzwierciedlająca podwójną nieliniowa transformację tworzenia H ⁺ (ujemny logarytm),
co sprawia pewne trudności dla właściwego badania i rozumienia.
Maskuje dynamiczne zmiany wielkości H ⁺ .

Wzór do obliczenia pH

pH = - log [H⁺]

Gdzie H⁺ jest koncentracja jonów wodoru w roztworze.
Tyle wstępu o pH.

Medycy twierdzą, że pH naszej krwi powinno się mieścić w granicach 7,35 - 7,41.
Załóżmy, ze pH wynosi 7,4.
Z powyższego wzoru wynika, ze przy pH 7,4 koncentracja jonów wodoru będzie wynosić 40 x 10 ⁻ ⁹ jonów wodoru w litrze krwi. (Obliczeń nie będę tu przytaczać.)
Teraz zastanówmy się nad wiarygodnością cyfry 40.
Ta wielkość została ustalona około 100 lat temu. Na następujące pytania należałoby uzyskać odpowiedzi.
1. kto ustalił tę cyfrę?
2. kto był dawca badanej krwi?
3. jaką metodą dokonano pomiaru koncentracji jonów wodoru?
a) metoda pobrania próbki
b) transport próbki
c) temperatura pomiaru
d) jakim aparatem dokonano pomiaru
e) ltd, itp.
Medycyna oficjalna przyjęła te cyfrę jako aksjomat i na tej podstawie mydli nam oczy o pH krwi.
Czas już zrewidować ten 100 letni aksjomat i potwierdzić lub zaprzeczyć jego istnienie.
Pewnie upłynie jeszcze ze dwa pokolenia zanim ta sprawa zostanie wyjaśniona. Autorytety medyczne nawet spod piachu potrafią udowadniać swoje teorie.

Kangur z takim pH krwi wg teorii medyków już powinien leżeć w piachu, a on jeszcze kica po ogrodzie.

[img]
free uploader[/img]
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 39 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6466
Wysłany: Pon Lis 02, 2015 09:45   

Pytanie, jak dokładny jest ten pomiar.
Miernik Horiba służy do pomiaru kwasowości wody i ma dokładność +/- 0,1 pH, po skalibrowaniu roztworem oczywiście.
B-711/712/713 LAQUAtwin Compact pH Meter

JW
 
     
Piotrx 

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 1002
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Pią Lis 13, 2015 16:41   

Kangur a czy próbowałeś zakwaszać krew sokiem z kiszonej kapusty i ogórków? Sok z kiszonej kapusty ma ph 4 więc powinno to dać szybkie efekty.
 
     
pogodny 

Wiek: 28
Dołączył: 01 Cze 2015
Posty: 309
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lis 16, 2015 09:45   

Nie można na dłuższą metę pić wody z kiszonek.
 
     
Piotrx 

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 1002
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Pon Lis 16, 2015 12:13   

pogodny napisał/a:
Nie można na dłuższą metę pić wody z kiszonek.


Na dłuższą metę, to znaczy jak długo i dlaczego?
 
     
Piotrx 

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 1002
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Sob Lis 21, 2015 11:00   

Kangur napisał/a:
Ponad trzy tysiące wyświetleń i nie znalazł się nikt z kim by można było podyskutować. Na tym forum jest moda teatru jednego aktora, to i ja spróbuje wystąpić w takiej formie.


Kangur wygląda, że masz rację ale problem wynika wyłącznie z poziomu kwasu solnego w żołądku:
http://twojemotyle.pl/kwa...luczowa-sprawa/
 
     
Piotrx 

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lut 2010
Posty: 1002
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Pon Lip 25, 2016 19:07   

Kangur tu masz 9 części na temat zakwaszania, rozumowanie zgodne z Twoim:
http://zdrowieapolityka.b...czacego_18.html
Ostatnio zmieniony przez Piotrx Pon Lip 25, 2016 19:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Mr.G 

Dołączył: 03 Sie 2016
Posty: 122
Ostrzeżeń:
 4/2/3
Wysłany: Pią Sie 26, 2016 05:33   

Piotrx napisał/a:
Kangur napisał/a:
Ponad trzy tysiące wyświetleń i nie znalazł się nikt z kim by można było podyskutować. Na tym forum jest moda teatru jednego aktora, to i ja spróbuje wystąpić w takiej formie.


Kangur wygląda, że masz rację ale problem wynika wyłącznie z poziomu kwasu solnego w żołądku:
http://twojemotyle.pl/kwa...luczowa-sprawa/


Autor tego artykułu jest zaZiębiony. ;)
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 39 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6466
Wysłany: Wczoraj 8:55   Re: Krew nie woda, majtki nie pokrzywa

Kangur napisał/a:
Właśnie próbuję obniżyć swoje pH krwi. Sprawa nie jest taka prosta, bo już jestem wapniakiem i ilość wapnia nagromadzonego w organizmie na to nie pozwala. Najpierw muszę zredukować nadmiar wapnia, a dopiero potem będzie szansa na obniżenie pH krwi.


Kangur napisał/a:
http://www.dobradieta.pl/...p?p=80377#80377

Wysłany: Czw Lip 31, 2008 09:15 Temat: CANDIDA
Zaczely sie problemy ze sercem.
Nieregularna praca. Zaniki pulsu co ktores uderzenie serca. Najgorzej bylo jak byly dwa zaniki w sekwencji. Odstawilem to wszystko. Lekarz zalecil zazywanie tabletek na nadcisnienie. Mowie mu, ze po zazyciu tabletki cisnienie mi spada do 110/58, a on mowi zazywaj pol tabletki. Cisnienie skakalo u nigo w gabinecie na 180/110, a w domu rzadko przekraczalo 140/90.
Zaczalem analizowac diete. Stwierdzilem, ze moze byc za malo wapnia.
Kangur

Jak widać, wszyscy się rozwijamy. :)
JW
  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2017 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved