Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Kryl - olej z kryla
Autor Wiadomość
milosz1984 

Wiek: 33
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Śro Lut 13, 2013 02:46   Kryl - olej z kryla

Ciekawy opis, aczkolwiek wcześniej o "krylu" nie słyszałem.
http://slawomirambroziak....ielkie-muskuly/
http://www.kenayag.com.pl....html?task=view
 
 
     
milosz1984 

Wiek: 33
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Śro Lut 13, 2013 16:10   

Nikt nie napisze nic o krylu? :( Może nie wszystkim chciało sie w linki zagladac więc wkleje tresc tutaj. Olej z kryla Dr Mercoli nawet polecal.


Olej z kryla jest tajemnicą nadzwyczajnego zdrowia?

Dr.Mercola


Dar od natury stanowi wyjątkowe wsparcie dla serca, stawów, mózgu, a nawet układu rozrodczego kobiet.

Jest to typowy smakołyk w Japonii znany jako szczętki (jap. Okiami), a popularnie kryl.

W Japonii był on hodowany od XIX w. a nawet wcześniej. Jest on również stosowany w Południowej Korei i Tajwanie. Również w byłym Związku radzieckim (obecnie Rosji i Ukrainie) był on popularny.

Na rynki Japonii, Korei i Tajwanu trafia on w postaci zamrożonej. W Azji preferowany jest suszony kryl.

Jadalna część kryla to ogon zawierający dużo kwasów omega-3.

Ma on zastosowanie w zupach, sałatkach z owoców morza oraz przystawkach i przyprawach (w formie suszonej). Kryl jest uznawany za smakołyk o silniejszym smaku od krewetek i lekko słonawym.

W Rosji, Ukrainie, Polsce, Niemczech i Południowej Korei kryl jest popularny w postaci pasty. Pod koniec lat 70-tych, 2 000 ton rocznie produkowano go na były rynek radziecki.

Eksperci z wielu krajów twierdzą, że prawdziwym rarytasem jest mięso z ogona kryla, które jest bardzo trudno dostępne. Nic dziwnego, że w tych krajach było największe spożycie kryla, gdyż zamieszkuje on oceany na zachód od Rosji, Ukrainy i Japonii. Ten dar od natury stanowi niezrównane wsparcie dla serca, stawów, mózgu, a nawet układu rozrodczego kobiet.

Jest on tak niezwykły, że nie mogę obejść się bez niego. Współgra on z moimi 2 strategiami dla poprawy zdrowia z zastosowaniem suplementu.
Dwa proste sposoby na poprawę zdrowia

Dwa najskuteczniejsze i proste sposoby na poprawę ogólnego stanu zdrowia suplementami to:

- zwiększenie spożycia antyoksydantów

- zwiększenie spożycia kwasów omega-3

Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, tj. szkodliwe produkty przemiany materii, które niszczą komórki i tkanki w organizmie. Naukowe badania wykazują, że antyoksydanty odgrywają kluczową rolę i wspomagają serce, odporność i pamięć, a także spowalniają oznaki starzenia się. Choć wiele pokarmów zawiera antyoksydanty, jednak dzisiejsze ubogie diety prawie zawsze nie zawierają tych zmiataczy wolnych rodników. Dlatego gorąco polecam zwiększyć spożycie antyoksydantów co poprawi stan zdrowia.

Dwa istotne fakty kluczowe dla zdrowia

Z pewnością wiecie o dwóch tłuszczach występujących w kwasach omega-3 istotnych dla zdrowia DHA i EPA. Nie tylko są one ważne dla zdrowia, ale również wspomagają pracę serca i wspomagają odporność oraz poprawiają nastrój. Możesz przyjmować omega-3 jedząc ryby. Niestety badania wykazują, że mogą one zawierać dużo zanieczyszczeń tj. przemysłowych i toksyn np. rtęci, PCB, metali ciężkich i radioaktywnych substancji trujących. FDA i EPA powołały organy doradcze ds. zdrowia ostrzegające przed spożyciem pewnych ryb i skorupiaków przez dzieci, kobiety w ciąży lub ją planujące oraz matki karmiące.

Wcześniej polecałem olej z ryb jako źródło omega-3. Wysokiej jakości te oleje z pewnością mają korzystny wpływ na zdrowie.

Ale mają one kilka minusów.

Olej z ryb nie zawiera dużo antyoksydantów. Zwiększając spożycie omega-3 poprzez olej z ryb, zwiększasz zapotrzebowanie na większą ochronę antyoksydacyjną.

Olej z ryb jest bardzo nietrwały. Antyoksydanty zapewniają, że olej ten nie utlenia się w organizmie. Oksydacja z kolei prowadzi do powstania szkodliwych wolnych rodników.

Dlatego należy spożywać dodatkowe ilości antyoksydantów dla zdrowia i zwiększonego zapotrzebowania na nie przy stosowaniu oleju z ryb.

Długo stanowiło to problem.

Aż pojawił się olej z kryla będący połączeniem antyoksydantów i omega-3. Jest on znacznie lepszy od wcześniej polecanego oleju z ryb.
Antyoksydanty + omega-3 = zdrowie

Kiedy po raz pierwszy dowiedziałem się o tym oleju, zrobiły na mnie wrażenie jego liczne właściwości oraz badania nad połączeniem antyoksydantów, omega-3 i innych składników w tym produkcie.

Olej z kryla wspomaga zdrowie na wiele sposobów:

- wspomaga serce

- poprawia koncentrację, pamięć i uczenie się

- utrzymuje prawidłowy poziom cukry we krwi

- zapewnia zdrowe stawy

- likwiduje oznaki starzenia się

- poprawia funkcje oraz rozwój mózgu i układu nerwowego

- zapewnia ochronę błon komórkowych

- reguluje poziom cholesterolu

- wspomaga prawidłowe działanie wątroby

- łagodzi objawy PMS

- wzmacnia odporność

- poprawia nastrój

- utrzymuje zdrowy stan skóry

- zapewnia lepszą jakość życia w porównaniu z olejem z ryb.

Jeśli szukasz sposobu na lepsze zdrowie dzięki produktowi, który naprawdę przynosi korzyści, dowiedz się jak olej z kryla może ci w tym pomóc.
Potwierdzenie jakości

Kolejne zapewnienie, że jest to produkt najlepszej jakości.

Podobnie jak sprawdzamy referencje pracownika lub dostawcy, należy również sprawdzać je w przypadku producenta suplementów. Dlatego uważnie wybieraliśmy producenta Oleju z kryla, zwracając baczną uwagę na procedury jakości, aby zapewnić jak najlepszy produkt.

Wybrany przez nas producent stale stara się spełniać wymagania najwyższej jakości poprzez:

- rozplanowanie kluczowych procesów i ich rygorystyczną kontrolę

- ustalanie wymogów jakościowych dla każdego produktu

- wewnętrzne audyty

- odpowiednie testy każdego etapu produkcji

- liczną dokumentację wszystkich działań
Wieloryby ujawniają malutką tajemnicę, która wspomaga zdrowie

Kryl przypomina krewetkę i stanowi on pokarm wielorybów. Połykają one wielkie ilości kryla, zapewniając wielkiemu organizmowi energię. Płetwal błękitny zjada do 8 000 funtów kryla dziennie.

Malutki kryl karmi olbrzymie wieloryby, a co może zrobić dla nas?


Oprócz wielorybów kryl jest pokarmem również dla fok, pingwinów, ptaków morskich, kałamarnic i ryb.

Kryl z wód Antarktyki jest uznawany za podstawowy gatunek, od którego uzależnionych jest wiele drapieżników Antarktyki. Te półprzezroczyste skorupiaki gromadzą się w ławicach zmieniając kolor oceanu na różowy lub czerwony. Kryl i plankton stanowią największą biomasę na ziemi, jeden z najlepiej odnawialnych źródeł pokarmu, oraz wspaniałe źródło pożywienia.

Kryl był hodowany jako źródło pokarmu dla ludzi i zwierząt od 1800r. Prawdopodobnie jeszcze wcześniej w Japonii był on uznawany za przysmak.

Dlaczego równowaga kwasów EFA jest konieczna dla zdrowia

Kwasy tłuszczowe EFA zawierają omega-3 (o dużej zawartości EPA i DHA) oraz omega-6. Organizm nie może sam wytworzyć kwasów EFA, ale są one korzystne dla prawidłowego stanu zdrowia i metabolizmu. Dlatego EFA należy przyjmować z pokarmem. Choć omega-6 są dobre dla zdrowia, równowaga między omega-6, a omega-3 jest istotna. Niestety, wielu ludzi przyjmuje zbyt duże ilości omega-6.

W diecie naszych przodków istniała prawidłowa równowaga tych kwasów. Jednak obecnie dieta w krajach zachodnich zawiera znacznie za dużo kwasów omega-6. Średnio proporcje omega-6 do 3 wynoszą prawie 20:1, a nawet 50:1 co nie jest dobre dla zdrowia.

Oprócz DHA i EPA, olej ten ma inne cenne właściwości w przeciwieństwie do oleju z ryb co sprawia, że jest on najlepszy.
Inne właściwości kryla

W przeciwieństwie do oleju z ryb, olej z kryla zawiera omega-3 w formie fosfolipidów tj. liposomów, które dostarczają kwasy tłuszczowe bezpośrednio do komórek. Aktualne badania naukowe wykazały, że fosfolipidy są najbezpieczniejszymi i najskuteczniejszymi nośnikami EPA i DHA.

Niestety, typowe oleje z ryb (i gorsze marki oleju z kryla) nie zawierają fosfolipidów.

Zawierają natomiast omega-3 w postaci wolnych trójglicerydów o gorszych właściwościach.

Dlaczego fosfolipidy są tak istotne?

Są one budulcem błon komórkowych, kontrolują transport komórkowy i chronią dostęp do komórek przed atakiem wolnych rodników. Związek między fosfolipiadami, a omega-3 umożliwia przejście cząsteczek kwasów tłuszczowych przez ściany jelit na dwa sposoby:

- sprawia, że omega-3 są znacznie bardziej biodostępne niż te w oleju z ryb przez co EPA i DHA mają bezpośredni dostęp do komórek

- poprawia proporcje omega-3 do 6.

Przeważającym fosfolipdem w oleju z kryla jest fosfatydylocholina częściowo składająca się z choliny.

Liczne badania wykazały istotną rolę choliny w rozwoju mózgu, uczeniu się i pamięci. Cholina jest szczególnie istotna dla rozwoju mózgu płodu i niemowlęcia. Cholina to prekursor ważnego neuroprzekaźnika acetylocholiny (przesyła ona sygnały nerwowe do mózgu) i trimetyloglicyny chroniącej wątrobę.

Ponadto, stanowi pełne dopełnienie koniecznych antyoksydantów nie występujących w oleju z ryb czy wątroby dorsza.

Dlaczego olej z kryla przewyższa olej z ryb?

Bez wątpienia wysokiej jakości olej z ryb jest korzystny dla zdrowia. Jednak olej z kryla jest lepszy pod kilkoma względami. Zawiera on podobnie jak olej z ryb omega-3, tj. EPA i DHA, ale olej z kryla dodatkowo:

Mózg zużywa duże ilości DHA. Olej z kryla zawiera DHA i cholinę, które są niezbędne nie tylko dla dorosłych, ale również dla prawidłowego rozwoju mózgu płodu i niemowląt!

Znacznie lepiej się wchłania niż olej z ryb

Możesz przyjmować 1/5 dawki 2 małe kapsułki zamiast 10 dużych. Fosfolipidy zwiększają biodostępność kwasów omega-3, poprawiają proporcje omega-3 i 6 oraz wspomagają działanie błon komórkowych.

Najlepsza ochrona antyoksydantowa

Unikalne antyoksydanty m.in. astaksantyna i nowy flavanoid mogą chronić przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Bez zanieczyszczeń

Kryl występuje na końcu łańcucha pokarmowego w czystych wodach Antarktyki. Nie zawiera on szkodliwych substancji tj. rtęć, PCB, metale ciężkie i innych toksyn.

Stałe zasoby

Kryl to odnawialne źródło pokarmu. Jest to największa biomasa zamieszkująca oceany i nie są one w stanie ulec wyginięciu.

Trwałość

Olej z kryla jest bardziej trwały i nie ulega zjełczeniu tak jak tradycyjne oleje z ryb. Będzie on trwalszy i nie utleni się w organizmie. Można przechowywać go przez DWA lata w temp. pokojowej. (Nie trzymaj w lodówce).

Bez rybiego posmaku, zgagi i innych skutków obocznych

Choć olej z ryb często powoduje zgagę, odbijanie i rybi posmak, nie dzieje się tak w przypadku Oleju z kryla. Nie zaobserwowano niekorzystnych skutków nawet przy dużych dawkach.

Odnawialne źródło pokarmu

Kryl to odnawialne, bezpieczne dla środowiska źródło pokarmu.
Dużo więcej antyoksydantów

Olej z kryla zawiera bardzo dużo antyoksydantów m.in. wit. A i E, astaksantynę i kantaksantynę.

Astaksantyna to naturalny antyoksydant karotenoid, o silniejszym działaniu niż beta-karoten, alfa-tokoferol, likopen i luteina. Olej z kryla zawiera również nowo odkryty flawonoid o nowej strukturze cząsteczkowej. Z pewnością wiesz, że flawonoidy to silne antyoksydanty. Wcześniej odkryto, że występują one jedynie w roślinach warzywach, owocach i algach.

Astaksantyna i unikalne źródło flawonoidów występujące w oleju z kryla tworzą charakterystyczny związek z EPA i DHA, przyczyniając się do bezpośredniego metabolizmu antyoksydantów.
Dlaczego jestem za olejem z kryla?

Choć coraz więcej mówi się o korzystnym wpływie oleju z kryla, możesz spotkać wiele produktów niskiej jakości, sprzedawanych jak te wysokiej jakości. Niestety, większość tych słabszych produktów oleju z kryla zawiera mniej niż 10% omega-3 w postaci trójglicerydów, bez fosfolipidów i właściwości antyoksydacyjnych astaksantyny.

Nie tylko składniki są istotne. Ważne jest również szybsze i skuteczniejsze działanie.
Lepsze samopoczucie

Co dostarcza produkt:

- To bogate źródło omega-3 z DHA i EPA, a także antyoksydantów i fosfolipidów, które wspomagają zdrowie.

- Kapsułki poprawiają biodostępność i nie zawierają alergennych składników.

- Wysokie standardy jakości zapewnią spokój ducha.

Nowy standard zdrowia i jakość życia....

wszystko dzięki olejowi z kryla

Chcesz zobaczyć jak twoje zdrowie i jakość życia mogą być lepsze?

Pewnie się zastanawiasz jak bardzo Olej z kryla jest konieczny dla zdrowia. Dawka zależy od indywidualnego zapotrzebowania. Zaledwie dwie kapsułki dziennie z posiłkiem dostarczają wiele cennych składników wspomagających zdrowie i żadnych tłuszczów trans!

Chociaż witaminy występujące w produkcie są lepiej wchłaniane w tłuszczach, fosfolipidy w składzie produktu wspomagają wchłanianie tłuszczów.

A także ten artykuł:

Kryl: maleńka krewetka na wielkie muskuły

Wydrukuj ten artykuł
Autor: Sławomir Ambroziak

Słowa kluczowe: olej z kryla, olej z ryb, kwasy omega 3, astaksantyna, fosfolipidy, witamina D, kortyzol, testosteron, synergia, układ krążenia, opóźniona bolesność mięśni, tkanka tłuszczowa, masa mięśniowa.

Ponieważ ostatnio pojawił się na rynku olej z kryla, koledzy pytali mnie wielokrotnie, czy to lepsza forma kwasów omega 3 i czy warto zastąpić nim tradycyjne suplementy oparte o oleje z ryb?
Wielka siła w małej dawce

Wprawdzie większość z nas utożsamia olej z kryla ze źródłem kwasów omega 3 (EPA i DHA), tak jak olej z ryb, to w rzeczywistości jednak ma on nieco odmienny skład – i bogatszy. Jest kompleksem fosfolipidów z kwasami omega 3 i astaksantyną, podczas gdy olej z ryb to tylko mieszanina triglicerydów kwasów tłuszczowych omega 3. Chociaż olej z kryla zawiera znacznie mniej kwasów omega 3 od dobrego oleju rybiego, to i tak ‘bije go na łeb’ pod względem aktywności biologicznej. Z czego bierze się ta miażdżąca przewaga? Prawdopodobnie, przede wszystkim – z dwóch faktów: (1) obecności astaksantyny hamującej utlenianie kwasów omega 3 i wykazującej generalnie wysoką aktywność biologiczną, (2) wiązania omega 3 i astaksantyny w kompleksy przez fosfolipidy ułatwiające ich wchłanianie z przewodu pokarmowego i dystrybucję do tkanek.

Od lat 90. do dziś wykonano znaczną liczbę prac, wchodzących w zakres kolejnych faz badań klinicznych oleju z kryla, które doczekały się już kilku tysięcy opracowań. Niekiedy porównywano go też z olejem rybim. Tak było np. w badaniu opublikowanym w 2004 roku, prowadzonym przez zespół specjalistów, któremu przewodziła Ruxandra Bunea. Tutaj porównywano wpływ na układ krążenia różnych dawek oleju z kryla i oleju z ryb. Próba obejmowała łącznie 120 osób i trwała 12 tygodni. Przyjrzyjmy się jedynie wynikom uzyskanym przy suplementacji 1,5 g oleju z kryla (nieco ponad 300 mg sumy EPA i DHA) i 3 g oleju z ryb (900 mg sumy EPA i DHA). Procentowo – były one następujące: spadek ogólnego poziomu cholesterolu – 13,6 dla oleju z kryla vs 5,9 dla oleju z ryb, spadek poziomu triglicerydów – 11,5 vs 3,2, spadek poziomu złego cholesterolu LDL – 33,9 vs 4,6, wzrost poziomu dobrego cholesterolu HDL – 43,3 vs 4,2, spadek poziomu cukru – 6,3 vs 2,9. Jeżeli uśrednimy te wyniki, uwzględniając fakt, że dawka omega 3 była w przypadku oleju z kryla prawie 3 razy niższa, obliczymy, że olej z kryla działał tu jakieś 16-17 razy silniej od oleju z ryb. To właśnie, między innymi, dzięki tak silnemu działaniu na układ krążenia – olej z kryla uzyskał w Stanach Zjednoczonych status żywności leczniczej.

Możesz teraz powiedzieć: „Co mnie to wszystko obchodzi”!

Faktycznie – sportowcy nie stosują przecież omega 3 dla ochrony układu krążenia. Po omega 3 sięgają szczególnie chętnie kulturyści i przedstawiciele innych dyscyplin sylwetkowych, gdyż suplementy te ułatwiają rozwój masy mięśniowej, a jednocześnie redukują tłuszcz i obolałość mięśni. Należy zapytać: „Czy kryl i tutaj przeważa nad rybą”?
Poetyka sportu – ból

Zacznijmy może od opóźnionej bolesności mięśni (DOMS), której poświęciłem cały artykuł w 17. nr. Perfect Body…

Wiele badań udowodniło, że kwasy omega 3 odznaczają się aktywnością przeciwzapalną i przeciwbólową, dzięki czemu pomagają np. w chorobie zwyrodnieniowej stawów czy bólach przeciążeniowych stawów u sportowców. DOMS ma również podłoże zapalne, tyle że dotykające tkanek budujących mięśnie. Jak wynika z analizy kilku badań (m.in. Jatoi – 2004, Megee – 2008, Bloomer – 2009, Machado – 2011) – kwasy omega 3 mogą być pomocne w obniżaniu DOMS i ochronie mięśni przed degradacją powodowaną stanem zapalnym.

Czy dysponujemy jednak jakimś przesłankami, pozwalającymi podejrzewać, że olej z kryla sprawdzi się tutaj lepiej od oleju z ryb…?
Podstawowa sprawa: astaksantyna… Wiele badań wskazuje na jej właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, ale praca zaprezentowana przez Frya w 2001. dowodzi wprost skuteczności astaksantyny przy znoszeniu DOMS u trenujących sportowców.

Ogromny udział w powstawaniu DOMS mają reaktywne formy tlenu, więc – jak dowiodły badania (m.in. Arenta) – pomagać mogą tutaj eliminujące je antyoksydanty. Kiedy oceniono właściwości antyoksydacyjne oleju z kryla metodą ORAC, ten okazał się 300-krotnie silniejszym antyoksydantem od witamin A i E, uznawanych za modelowe przeciwutleniacze, jak również – prawie 50-krotnie silniejszym od oleju z ryb i ponad 7-krotnie silniejszym od samej astaksantyny.

Wykonano kilka prac dowodzących, że olej z kryla jest relatywnie sinym środkiem przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Zarówno przy okazji badań nad układem krążenia, jak też nad zespołem przedmenstruacyjnym (Sampalis, 2003), porównano skuteczność przeciwbólowego działania oleju z kryla, z olejem z ryb. W znoszeniu bólów stawowych i mięśniowych, i rozmaitego pochodzenia – półtoragramowa porcja oleju z kryla okazywała się zazwyczaj jakieś 2-3 razy skuteczniejsza od trzygramowej oleju z ryb.
Kryl na wycinkę…?

Przechodząc do redukcji tłuszczu…

Posiadamy znaczą liczbę dowodów na odtłuszczające działanie kwasów omega 3. W zakresie tym wykonano wiele prac na zwierzętach i kilka na wolontariuszach. Najczęściej cytuje się tu chyba badanie zespołu Coueta, w którym podawano ochotnikom – albo 6 g mieszaniny tłuszczów, albo 6 g oleju z ryb (ekwiwalent 1,8 g sumy EPA i DHA) – odnotowując po trzech tygodniach znaczny wzrost spoczynkowego spalania kwasów tłuszczowych oraz średni spadek masy tkanki tłuszczowej w grupie oleju rybiego o 880 gramów.

Nie mniejszą literaturą w tym zakresie szczyci się również astaksantyna. Szerzej pisałem o tym w artykule: „Astaksantyna – barwa masy”. Pomijając prace na zwierzętach, przypomnę tylko badanie z 2009 roku, w którym Iwabayashi podawał kobietom 12 mg astaksantyny przez 8 tygodni, obserwując obniżenie średnio o 210 g masy tłuszczu całkowitego.

Czy obecność astaksantyny w oleju z kryla poprawia odtłuszczające efekty działania kwasów omega 3…?

Wydaje się, że tak:
W badaniu opublikowanym w 2009 roku, którym kierował Tandy, myszy karmione wysokimi porcjami tłuszczu z udziałem oleju z kryla gromadziły do 51% mniej tłuszczu w organizmie, niż gryzonie pozostające na samej diecie wysokotłuszczowej bez udziału tłuszczu krylowego.

Podobne badanie, tyle że na szczurach, wykonała i opublikowała w 2012. Alessandra Ferramosca… Tutaj 2,5-procentowy udział oleju z kryla w wysokotłuszczowej diecie zapobiegał nadmiernej kumulacji tłuszczu w organizmie, hamował produkcję kwasów tłuszczowych, zwiększał poziom L-karnityny i pobudzał kontrolowany przez nią transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów oraz ich spalanie w tych organellach, a ostatecznie wyraźnie powstrzymywał nadmierny przyrost wagi przekarmionych zwierząt. W przeciwieństwie do szczurów pałaszujących w nadmiernych ilościach tłuszcz bez kryla, które znacząco przybrały na wadze, ostateczna waga ciała zwierząt z grupy oleju krylowego była po 12 tygodniach taka sama, jak z grupy kontrolnej, karmionej dietą normatywną.

Powróćmy jednak na chwilę do 2009 roku, w którym to wyniki swoich prac opublikowała Barbara Batetta… Autorka oceniała efekty działania 4-tygodniowej suplementacji olejów z kryla i ryb na zmutowane, otyłe szczury. Okazało się, że olej z kryla redukował w organizmach tych zwierząt poziom tłuszczu w zakresie od 42 do 60, podczas gdy olej z ryb – od 2 do 38 procent.

A co do ludzi: we wspominanym już badaniu Sampalisa, kobiety otrzymujące przez 90 dni 1,5 g oleju z kryla wykazywały prawie o 30 procent niższą tendencję do przybierania na wadze, podczas gdy kobiety przyjmujące 3 g oleju z ryb – niższą o 15 procent.
Mięśnie są najważniejsze!!!

W końcu sprawa najważniejsza: masa mięśniowa…!

Anaboliczne właściwości tłuszczu organizmów morskich znane były medycynie ludowej od setek lat. Jeszcze do niedawna tranami z wątrób rybich leczono niedowagę u dzieci i młodzieży.

Już w przywoływanym wyżej badaniu Coueta obserwowano po suplementacji omega 3 spadek masy tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym wzroście beztłuszczowej masy ciała, czyli tkanki mięśniowej.

W dwóch badaniach na zwierzętach (Magee – 2008, Machado – 2011) i dwóch na ludziach (Jatoi – 2004, Bloomer – 2009) udowodniono, że kwasy omega 3 zapobiegają rozpadowi mięśni i utracie masy mięśniowej. Najciekawsza była tu chyba praca, którą wykonał Jatoi… Członkowie jego zespołu porównywali anaboliczne efekty działa EPA i Megestrolu w leczeniu kacheksji – wyniszczenia mięśni (i całego organizmu) powodowanego ciężką chorobą. I wprawdzie kwas omega 3 działał tutaj 3 razy słabiej od sterydu anabolicznego, to ostatecznie dowiedziono jednak, że podawanie EPA – w dawce 2 g przez 3 miesiące – ewidentnie poprawia stan mięśni w kacheksji.

Bardzo ciekawe efekty obserwował też Smith w swoich dwóch pracach, publikowanych w ubiegłym – 2011 roku. Obie były zasadniczo bardzo do siebie podobne, tyle że jedna dotyczyła osób młodych, podczas gdy druga – staruszków. W obu stwierdzono, że dzienna dawka 4 g koncentratu oleju rybiego, dostarczającego 1,86 g EPA i 1,5 g DHA, stosowana przez okres 8 tygodni, znacząco aktywuje szlak sygnałowy kinazy mTOR. A przypomnijmy, że kinaza mTOR przekazuje sygnały do budowania mięśni od tak silnych hormonów anabolicznych, jak np. insulina, IGF-1 czy testosteron.

Co ważne: kwasy omega 3 obniżają poziom kortyzolu (Jatoi – 2004, Jazayeri – 2010), który – jak wiemy – jest hormonem katabolicznym, hamującym rozwój muskulatury.

I znowu pytanie: „Czy olej z kryla lepiej buduje masę od oleju z ryb?”

Znowu powraca tu sprawa astaksantyny… Pozytywnego wpływu astaksantyny na masę mięśniową dowodzono wielokrotnie w badaniach na zwierzętach (Inborr – 1995 i 1996, Aoi – 2003, Yang – 2006, Bergstrom – 2009). Jak dowiadujemy się z pracy Kima, z 2010 roku, wykonanej na izolowanych komórkach, również astaksantyna aktywuje szlak sygnałowy kinazy mTOR.

Co jednak mówią nam tutaj badania z udziałem ludzi…?

Młodzi ochotnicy, przyjmujący przez 6 miesięcy po 4 mg astaksantyny dziennie, zwiększyli o 40% siłę wyprostu nóg w ćwiczeniu na maszynie Smitha, w porównaniu z kolegami otrzymującymi placebo (Malmsten, 1997). Natomiast we wspominanym już wyżej badaniu (Iwabayashi, 2009) – kobiety, otrzymujące przez 8 miesięcy 12 mg astaksantyny dziennie, nie tylko utraciły średnio 210 g masy tłuszczu całkowitego, ale zyskały jednocześnie blisko 100 g czystej masy mięśniowej.

Co godne odnotowania: astaksanytna obniża poziom katabolicznego kortyzolu (Iwabayashi, 2009), a podnosi anabolicznego testosteronu (Angwafor, 2008), kreując korzystne środowisko hormonalne, wyraźnie sprzyjające rozwojowi tkanki mięśniowej.

Warto w końcu poruszyć też kwestię trzeciego składnika oleju krylowego – fosfolipidów… Te, jak udowodnił po raz pierwszy Fang w 2001., również aktywują szlak kinazy mTOR. Chodziło tutaj konkretnie o kwas fosfatydowy, stanowiący podstawę struktury każdego fosfolipidu. Homberger dowiódł w 2006. czegoś jeszcze ciekawszego: kwas fosfatydowy odpowiada w największej mierze za aktywację anabolicznego szlaku kinazy mTOR, w odpowiedzi na obciążenie mięśni wysiłkiem siłowym!

Tu wspomnę o jeszcze jednym fakcie, który wcześniej przemilczałem: olej z kryla zawiera witaminę D, która – co zaobserwowano już w latach 70. – stymuluje syntezę białek szybkokurczliwych włókien mięśniowych i leczy zaniki mięśniowe (atrofie), szczególnie związane z użyciem pochodnych kortyzolu w chorobach zapalnych. Na przestrzeni ostatnich lat pojawiło się kilka badań dowodzących jej pozytywnego wpływu na siłę i masę mięśniową (np. Ward, 2009) oraz produkcję testosteronu (Pilz, 2011). I wprawdzie oleje rybie też obfitują w witaminę D, to jednak jej obecność w oleju z kryla, w kompleksie fosfolipidów z kwasami omega 3 i astaksantyną, wskazuje na możliwość wystąpienia synergii – wzajemnej potencjalizacji działania, większej od sumy poszczególnych oddziaływań.

Powiedzmy sobie szczerze: brakuje nam bezpośredniego dowodu na potwierdzenie wyższość kryla nad rybami we wspomaganiu rozwoju masy mięśniowej. Śmiało możemy liczyć tu jednak na wspominaną synergię anabolicznych składników aktywnych, związanych w kompleksy fosfolipidów. Może w ocenie anabolicznej aktywności oleju z kryla pomoże nam praca wykonana z użyciem ekstraktu z raka, zawierającego bardzo podobny kompleks składników aktywnych, jako że kryl i rak to blisko spokrewnione skorupiaki…

Cremades wywołał w 2007. eksperymentalną kacheksję u szczurów. Wyniszczone gryzonie zostały podzielone na dwie grupy, gdzie jedną karmiono standardową dietą, drugą zaś – podobnie, tyle że z dodatkiem ekstraktu z raka. Po zakończeniu eksperymentu okazało się, że masa mięśniowa szczurów, pałaszujących ekstrakt z raka, była średnio większa mniej więcej o 10 procent od masy zwierząt na standardowej diecie.

I może jeszcze jedna informacja ułatwi nam tutaj porównanie kryla z rybami… Przy okazji wspominanych już badań klinicznych nad działaniem oleju z kryla na układ krążenia, oceniano też jego wpływ (i porównywano z olejem rybim) na różne parametry jakości życia, między innymi – na ogólną tężyznę fizyczną i odporność na zmęczenie. Jak się okazało po 90 dniach obserwacji – olej z kryla w dawce 1,5 g poprawiał niemal czterokrotnie skuteczniej tężyznę fizyczną i prawie dwu i półkrotnie skuteczniej zwiększał odporność na zmęczenie od 3 g oleju z ryb.
Kryl versus ryba

W podsumowaniu spróbuję oprzeć się o przedostatni parametr… Widzimy, że 1,5 g oleju z kryla czterokrotnie silniej wpływa na poprawę tężyzny fizycznej od 3 g oleju z ryb. Tak więc 1,5 g oleju z kryla odpowiada tutaj sile działania 12 g oleju z ryb. Ponieważ olej z kryla jest zazwyczaj kapsułkowany po 0,5 g, zaś olej z ryb – po 1 g, dlatego 1 kapsułka pierwszego to tyle samo, co 4 tego drugiego.

Ta arytmetyka dotyczy standardowego oleju rybiego i może ulec zmianie, jeżeli porównamy dwukrotnie silniej skoncentrowane oleje – np. taki, jakiego używa firma Olimp do produkcji preparatu Gold Omega 3. Jeżeli więc nawet założymy, że dwukrotnie silniejsza koncentracja omega 3 przełoży się na dwukrotnie silniejsze działanie, to i tak 1 kapsułka oleju krylowego pozostanie odpowiednikiem 2 kapsułek Gold Omega 3, jeżeli mówimy oczywiście o wpływie obu preparatów na tężyznę fizyczną. Teraz wypadałoby to wszystko przeliczyć na koszty suplementacji, czego się nie podejmuję, bo – z uwagi na rozmaite promocje i przeróżne formy sprzedaży – ceny tego typu produktów ulegają ogromnym wahaniom.

Zauważmy, że zakładam tutaj, iż dwukrotnie silniej skoncentrowany olej rybi wykaże też dwukrotnie większą siłę działania w porównaniu z standardowym, użytym w tamtym badaniu. Nie jest to jednak aż tak oczywiste, gdyż – pomimo dwukrotnie większej koncentracji kwasów omega 3 – nadal pozostaje on mieszaniną triglicerydów, pozbawioną antyoksydacyjnej i anabolicznej astaksantyny oraz kompleksujących wszystkie składniki fosfolipidów – ułatwiających ich wchłanianie z przewodu pokarmowego i dystrybucję do tkanek.

Jeżeli tekst ten trafi przed piękne oczy aktywnej kobiety, stosującej omega 3 w celu poprawy sylwetki i zdrowia, dojdzie jeszcze aspekt kubatury kapsułki… Panie skarżą się często: „Duże kapsułki bywają nie do przełknięcia”! Niewiasty te znacznie łatwiej poradzą sobie z jedną maleńką, pięćsetmiligramową kapsułeczką oleju krylowego typu ‘flowcaps’, niż z dwoma czy nawet z czterema wielkimi, jednogramowymi kapsami oleju rybiego typu ‘softgel’.
Ostatnio zmieniony przez milosz1984 Śro Lut 13, 2013 16:16, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
     
dario_ronin 

Pomógł: 16 razy
Wiek: 54
Dołączył: 03 Wrz 2008
Posty: 3164
Skąd: UK
Wysłany: Śro Lut 13, 2013 16:55   

milosz1984 napisał/a:
Dar od natury
H2O rulez ;)
_________________
The Truth is still out there.
 
     
milosz1984 

Wiek: 33
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Śro Lut 13, 2013 17:48   

dario_ronin napisał/a:
milosz1984 napisał/a:
Dar od natury
H2O rulez ;)


Ja tylko wkleiłem treść linków, na które nikt nie odpowiedział ;)
Zachwalany ten kryl. Może ktoś ma jakieś info na jego temat w praktyce?
 
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 39 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6505
Wysłany: Śro Lut 13, 2013 18:30   Re: Kryl - olej z kryla

milosz1984 napisał/a:
Ciekawy opis, aczkolwiek wcześniej o "krylu" nie słyszałem.
http://slawomirambroziak....ielkie-muskuly/
http://www.kenayag.com.pl....html?task=view
Jeżeli urodził się Pan w 1984 roku, to oczywiście hasło kryl nic Panu nie mówi.
To żyjątko mórz północnych było hitem za Gierka, w latach 70-tych. Żeby wczuć się w emocje, jakie ten mikroskopijny stworek budził, trzeba przypomnieć, że był to okres zmniejszających się dostaw do sklepów wszystkiego, a mięs i wędlin w szczególności. Tak, jak dziś nie można sobie wyobrazić, żeby w całym Tesco stały tylko butelki z octem, tak samo niewyobrażalne jest dla młodzieży, że za Gierka pracownice poświęcały 1/3 czasu pracy w przedsiębiorstwie na chodzenie po sklepach i szukanie czegoś do nakarmienia swojej rodziny.
Ruszyła więc wówczas akcja, którą dziś nazwalibyśmy promocyjną. Media zaczęły opisywać zalety kiełbasy z dodatkiem kryla, który miał uleczyć komunistyczny niedowład zaopatrzenia. Tygodnik studencki ITD, którego naczelnym wiele lat później został Aleksander Kwaśniewski, zaprzeczał z kolei temu, jakoby kiełbasy polskie kryla zawierały.
Dziś, w sytuacji nadprodukcji, można jeść dowolne robale, ale wtenczas, gdy ciężko było kupić zwykłą kiełbasę, ten kryl rozwścieczył dodatkowo i tak już zeźlone społeczeństwo. :)
JW
 
     
milosz1984 

Wiek: 33
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Śro Lut 13, 2013 22:47   

Reansumując czy warto spożywać ten olej z kryla pod względem zdrowotnym i ma on faktycznie działanie tak zdrowotne i anaboliczne dla osób ćwiczących jak w opisach, czy jest przereklamowany?
 
 
     
side 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 674
Wysłany: Śro Lut 13, 2013 23:01   

milosz1984 napisał/a:
Reansumując czy warto spożywać ten olej z kryla pod względem zdrowotnym i ma on faktycznie działanie tak zdrowotne i anaboliczne dla osób ćwiczących jak w opisach, czy jest przereklamowany?

IMHO nie warto.
Jest gorszy od tranu w plynie, a tran jest zbedny jesli jadasz przyzwoite ilosci zoltek, masla, smietanki i sera.
Przynajmniej dla mnie.
 
     
milosz1984 

Wiek: 33
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Czw Lut 14, 2013 15:42   

A to zdanie cie nie przkonuje:

Jak się okazało po 90 dniach obserwacji – olej z kryla w dawce 1,5 g poprawiał niemal czterokrotnie skuteczniej tężyznę fizyczną i prawie dwu i półkrotnie skuteczniej zwiększał odporność na zmęczenie od 3 g oleju z ryb.
Ostatnio zmieniony przez milosz1984 Czw Lut 14, 2013 15:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
koffin

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 482
Wysłany: Czw Lut 14, 2013 16:53   Odnośnie omega 3 to w tygodniu co jeść i ile?

Odnośnie omega 3 to w tygodniu co jeść i ile?
Jeżeli ktoś ma nerwice? jak dostarczyć O3 jeżeli ktoś jest chory.
 
     
Witold Jarmolowicz
Site Admin

Pomógł: 39 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 6505
Wysłany: Czw Lut 14, 2013 23:46   

Najlepiej dostarczyć omega3 w postaci naturalnej. Codziennie łyżkę tranu, albo oleju lnianego albo z kryla itp. Nie więcej, nie można całkowicie zastąpić masła i smalcu olejami roślinnymi, bo to pogarsza, a nie polepsza wskaźniki cholesterolowe.
Z badań wpływu tych kwasów na szczurki wynikło, że mają korzystny wpływ na zmniejszenie depresji.
JW
 
     
koffin

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 482
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 21:01   agaga

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Najlepiej dostarczyć omega3 w postaci naturalnej. Codziennie łyżkę tranu, albo oleju lnianego albo z kryla itp. Nie więcej, nie można całkowicie zastąpić masła i smalcu olejami roślinnymi, bo to pogarsza, a nie polepsza wskaźniki cholesterolowe.
Z badań wpływu tych kwasów na szczurki wynikło, że mają korzystny wpływ na zmniejszenie depresji.
JW


Dziękuję za odpowiedz. Siemię lniane lub olej lniany to rożnica jest jaka?
Nurtuje mnie koktajl JS, ponieważ czytałem komentarz że przez KB dużo osób zniszczyło sobie trawienie
 
     
Iliria

Dołączył: 25 Lis 2017
Posty: 1
Wysłany: Śro Lis 29, 2017 21:47   

Też się nad nim zastanawiam, nie mam jak naturalnie dostarczać omega3, więc taki olej z kryla powinien zdać egzamin. Tutaj znalazłem sporo rodzajów:https://www.sklepzycia.pl/olej-z-kryla i teraz nie wiem, które wybrać: :(
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2017 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved