Wysłany: Nie Lis 29, 2015 10:00 Jak trzeba się odżywiać, by "złapać" kamicę nerkow
Tą dość przewrotną tezę można rozszerzyć również o kamicę woreczka żółciowego. Wywołuję te zagadnienia z racji coraz częstszych zachorowań tego typu. Warto by się dowiedzieć co mają do powiedzenia w tym temacie osoby, które przeszły takie choroby.
Mało tego, również dobrze byłoby przyjrzeć się informacjom pochodzącym ze świata obecnej medycyny, o przyczynach ich powstawania i jakie stawia wnioski w swoich pracach.
To zależy, jaki jest rodzaj kamieni nerkowych.
Kamienie moczanowe krystalizują przy nadmiernym zakwaszeniu moczu, kamienie fosforanowe z kolei przy nadmiernym odkwaszeniu, cystynowe powstają z aminokwasu białkowego, stąd zapewne wszyscy młócą pianę, że duża ilość białka prowadzi do kamicy. Szczawianowe nie zależą od kwasowości, a wapniowym sprzyja duże spożycie wapnia. Struwitowe wytwarzają bakterie przy przewlekłych infekcjach dróg moczowych.
Z kolei kamienie żółciowe mogą być cholesterolowe, miękkie lub wapniowe nierozpuszczalne.
JW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.