Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Własny domowy ser? Jasne - nawet z mleka ze sklepu! :)
Autor Wiadomość
rawores 

Dołączył: 26 Paź 2015
Posty: 9
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pon Paź 26, 2015 12:12   Własny domowy ser? Jasne - nawet z mleka ze sklepu! :)

Czy ktoś z Was robi domowe sery? Ja od lat się tym zajmuję, w moja praca jest również z tym związana - zaopatruję domowych serowarów i małe mleczarnie.
Podsyłam artykuł, który w weekend napisałem:
http://serowar.pl/content...czywi%C5%9Bcie!

Miłej lektury! Chętnie odpowiem na każde pytania :)
 
     
Iwan 
Surojad

Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2015
Posty: 109
Skąd: Wędrzyn
Wysłany: Pon Paź 26, 2015 14:54   

https://www.facebook.com/...664276293841360
_________________
Surojedzenie to Prawidłowe odżywianie
 
     
rawores 

Dołączył: 26 Paź 2015
Posty: 9
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pon Paź 26, 2015 14:57   

Oooo super! Ja też robię twaróg, ale w wyższych temperaturach zakwaszam :)
 
     
Iwan 
Surojad

Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2015
Posty: 109
Skąd: Wędrzyn
Wysłany: Wto Paź 27, 2015 11:24   

Jak masz jakieś sposoby na surową produkcję to chętnie poczytam :D
_________________
Surojedzenie to Prawidłowe odżywianie
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Wto Paź 27, 2015 17:58   

Jak zrobić ser twarogowy - fotorelacja z produkcji domowej:
http://wedlinydomowe.pl/f...o-z-cz1-twaróg/
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
vvv
^^^


Pomógł: 12 razy
Wiek: 52
Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 3494
Wysłany: Śro Cze 01, 2016 02:29   

;)
Uwaga! Wszystkie składniki są bardzo niezdrowe to może produkt też.
;)

Dzień smakosza, miałem ochotę na dobrą domową serwatkę,

woda 1000ml + cukier puder 250g
+ mleko UHT 3,2% 1000ml + drożdże babuni 100g.

Po godzinach w temp. 36 stopni przestałem wyczuwać cukier,
smak tylko serwatki pozostał,

podgrzałem powoli do 70°C i następnie schłodziłem.

http://s33.postimg.org/efua0z7hr/image.jpg


Szklanka ta ma do brzegów 273ml, ser w szklance według wagi waży 255g.
Został odciśnięty dopasowaną łyżką, małymi porcjami, na małym siteczku z nierdzewki i następnie upchany w szklance.

Gdybym miał pod ręką wirówkę tobym odwirował,
ale w sumie po co,
odciśnięcie jest na miarę klinka ze sklepu.

Ser jest lekko kwaskowaty - tak akurat,
bez cienia słodyczy, zjem go sobie sukcesywnie z tłuszczem jakimś,
może i z masłem.

Degustacja serwatki także przebiegła pomyślnie,
w sumie taki był zamysł, a ser przy okazji.

Sprawdzałem w internecie czy bardzo wydziwiam,
ale może nie za bardzo, saccharomyces cerevisiae
występują w najlepszych tradycyjnych serach.
8)
Ostatnio zmieniony przez vvv Śro Cze 01, 2016 02:42, w całości zmieniany 7 razy  
 
     
rawores 

Dołączył: 26 Paź 2015
Posty: 9
Skąd: Szczecin
Wysłany: Śro Cze 01, 2016 07:56   

Zamiast drożdży lepiej zastosować bakterie, takie z kefiru albo czystą kulturę startową https://sklep.serowar.pl/pl/c/Kultury-starterowe-bakteryjne/3
;)
 
     
pogodny 

Wiek: 34
Dołączył: 01 Cze 2015
Posty: 410
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lip 18, 2016 13:59   

Taki ser to super sprawa. Według mnie nie opłaca się go jednak robić z mleka ze sklepu, lepiej jest użyć swojskiego prosto od krowy. Każdy kto wie jak wygląda pozyskiwanie mleka z przemysłu mleczarskiego będzie wiedział czemu wolę takie a nie inne :)
 
     
joonek9 

Dołączył: 21 Kwi 2014
Posty: 8
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Czw Paź 06, 2016 23:00   

pogodny napisał/a:
Taki ser to super sprawa. Według mnie nie opłaca się go jednak robić z mleka ze sklepu, lepiej jest użyć swojskiego prosto od krowy. Każdy kto wie jak wygląda pozyskiwanie mleka z przemysłu mleczarskiego będzie wiedział czemu wolę takie a nie inne :)


Oj tak, nie tylko do robienia własnego serka, ale także do użytku codziennego. Sklepowe mleko UHT traci wiele cennego za względu na obróbkę.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved