Chciałbym zapytać o witaminę A. Mianowicie jak to jest z tymi normami?
Zapoznałem się z informacjami ze strony rządu usa (1 uncja wątroby wołowej już przekracza dopuszczalny limit). Natomiast mam problem ze zrozumieniem anglojęzycznej strony Westona Price'a, gdzie tyle o ile zrozumiałem, że nawet 20-krotne przekroczenie normy nie wywołuje dolegliwości?
Nigdy w życiu nie słyszałem, żeby ktoś się otruł po zjedzenie zbyt dużej ilości wątroby lub o zgrozo - marchewek.
Ktoś na forum ma jakieś konkretne doświadczenia? Powiedzmy z dawkami 50k UI na dobę?
Dawniej przyjmowano, że nie szkodzi przekroczenie normy do 50 razy. Potem zmniejszono granicę do 20 razy. Jednak są prace, które wskazują, że bezpieczne jest zaledwie kilkakrotne przekraczanie normy, tzn, spożywanie nie więcej, niż 3-5 mg wit. A.
(Norma 0,8 mg) W przeciwieństwie do witamin z grupy B, wit. A kumuluje się w organizmie, dlatego permanentne nadmierne spożycie jest szkodliwe. To występuje np. na ortodoksyjnym żywieniu optymalnym, gdzie ustawicznie bilans przekracza 5-8 mg.
Nadmiar wit. A wywiera działanie teratogenne, uszkadzające płód, dlatego kobiety w ciąży bezwzględnie nie powinny spożywać więcej, niż kilkakrotność normy.
Najwięcej wit. A zawiera wątróbka, 20-45 mg na 100g. (20000 - 45000 mikrogramów)
Trujące własności wątroby są powodowane również przez to, że w wątrobie gromadzą się różne toksyny, dlatego należy ograniczać jej spożycie, najwyżej raz na tydzień lub rzadziej.
Nie można się otruć jednorazowym spożyciem wątroby, chyba, że jest to wątroba niedźwiedzia polarnego. Jednak codzienne jedzenie wątróbki doprowadzi do poważnych schorzeń.
JW
side Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lis 2011 Posty: 687
Wysłany: Nie Lut 09, 2014 10:48 Re: Witamina A
Carnassier napisał/a:
Nigdy w życiu nie słyszałem, żeby ktoś się otruł po zjedzenie zbyt dużej ilości wątroby lub o zgrozo - marchewek.
Pozdrawiam.
I nie uslyszysz
Zadnej witaminy wystepujacej naturalnie w pozywieniu nie mozna przedwakowac.
Ewentualny nadmiar organizm zawsze wydali.
side Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lis 2011 Posty: 687
Wysłany: Nie Lut 09, 2014 10:58
Witold Jarmolowicz napisał/a:
Trujące własności wątroby są powodowane również przez to, że w wątrobie gromadzą się różne toksyny
JW
Rola watroby jest neutralizacja i wydalanie, a nie magazynowanie toksyn.
W zamian oferuje bogaty arsenal witamin i mineralow.
Zanim wydali, najpierw pobiera z krwiobiegu, magazynuje, przetwarza, neutralizuje i wydala z żółcią, bo innej drogi na zewnątrz wątroba nie ma. Dlatego duże ilości wątróbki są toksyczne, szczególnie w dzisiejszych czasach. Trucizny z pożywienia kumulują się w całym organizmie, ale z powyższych powodów szczególnie w wątrobie.
JW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.