Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Banany
Autor Wiadomość
komandor

Dołączył: 22 Gru 2011
Posty: 5
Wysłany: Czw Sty 16, 2014 18:48   Banany

Powszechnie strona za stroną powtarza się opinię, że w bananie zielonym węgle występują pod postacią skrobi, a w miarę dojrzewania owoców rozbija się na cukry takie jak fruktoza, glukoza i sacharoza.
Wszystko ładnie pięknie, tylko jak ta skrobia rozbija się na tą fruktozę i sacharozę?
Skoro, cytując definicję skrobi:
"Skrobia – węglowodan, polisacharyd roślinny, składający się WYŁĄCZNIE z merów glukozy ".
Ile tak naprawdę w bananie glukozy i fruktozy?
_________________
wypowiadaj swoją prawdę jasno i spokojnie
wysłuchaj innych nawet tępych i nieświadomych
oni też mają swoją opowieść ...
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8791
Wysłany: Czw Sty 16, 2014 20:15   

Zależnie od tabel, z których korzystamy, w dojrzałym bananie jest
22 g węglowodanów
1,7-2,6 błonnika
2 - 11 g sacharozy,
2,3 -5,4 skrobi,
4,9g fruktozy
5g glukozy
JW
 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Pią Sty 17, 2014 00:59   

a czy to ? tak trudno pojąć?

Postaw na zielone banany

W przypadku bananów działa podobny mechanizm jak w przypadku ziemniaków. Oczywiście nie chodzi tu o gotowanie, ale o dojrzałość. Skórka ujawnia stopień dojrzałości owocu, zmieniając kolor z zielonego na żółty. Podczas tego procesu skrobia przekształca się w cukier, czemu dojrzałe banany zawdzięczają swój słodki smak. W zależności od tego, po jaką formę sięgniemy, możemy przyswoić więcej lub mniej kalorii. Świeży, niedojrzały banan zawiera bardziej oporną skrobię, która nie jest trawiona, dzięki czemu organizm wchłania mniej kalorii.

link: http://kuchnia.wp.pl/gid,...l?ticaid=112091

chociaż ja bym pisała nie o kaloriach a o wchłanianiu właśnie albo cukrów albo bardziej opornej skrobii bo dla mnie TO NIE TO SAMO.
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Pią Sty 17, 2014 01:05   

to wynika z obserwacji starych jak świat, tylko akurat doczytać trzeba:

http://medycyna-chinska.b.../11/banany.html

Banan: natura termiczna bardzo ochładzająca, smak słodki.

Właściwości bananów:

nawilża jelita i płuca,
lekkostrawne,
leczy zaparcia i wrzody,
wzmacnia Yin,
zmniejsza pragnienie,
nawilża suchość,
leczą hemoroidy (w tym celu gotować niedojrzałe na parze razem ze skórką 2x dziennie na pusty żołądek),
oczyszczają organizm z toksyn,
wykorzystywane w leczeniu uzależnień z objawami gorąca i pożądaniem cukru,
leczą nadciśnienie bo są bogate w potas.

Właściwości gotowanych bananów:

leczą suchość płuc,
leczą suchy kaszel.


Właściwości zielonych niedojrzałych bananów:

właściwości ściągające,
leczą biegunkę, zapalenie okrężnicy, hemoroidy.


Kto powinien jeść banany:

osoby starsze,
alkoholicy,
dzieci z wyjątkiem tych wychłodzonych, mało aktywnych i słabych.

Kto nie powinien jeść bananów:

osoby z chorym jelitem grubym ponieważ banany produkują wilgoć w jelicie grubym,
osoby wychłodzone, mało aktywne i słabe dzieci.


i to najważniejsze bo podają, więc jakieś źródło jest:

link:http://www.poradnia.pl/banany-skladniki-odzywcze.html

W bananach zielonych stosunek skrobi do cukrów wynosi 20:1, podczas gdy w żółtych proporcje są całkowicie odwrócone i wynoszą 1:20.

****

Prochu tez już się nie wymyśli bo jedni z pierwszych zrobili to Chińczycy wg historii znanej.
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8791
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 09:59   

http://www.poradnia.pl/ba...i-odzywcze.html
Cytat:
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie San Diego w Kalifornii wykazały, że jedząc około sześciu niedużych bananów dziennie, zmniejszamy ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej o 40 procent.
Rewelacja! W żadnym kraju medycyna nie osiągnęła takiego sukcesu, jak producenci banalnych bananów.
JW
 
     
kayaman

Dołączył: 26 Lut 2013
Posty: 30
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 18:50   

Zielone banany?

Najlepsze banany do jedzenia nie są zielone, żółte ale czarne i wyglądają właśnie tak:
http://www.sogoodblog.com...ripe-banana.jpg

Nie jesteśmy gorylami.

Zielone to dobre gotowane jeśli już.
Ostatnio zmieniony przez kayaman Pon Sty 20, 2014 18:52, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 21:26   

dlaczego jak zaczynamy pisać o jedzeniu to nie myślimy,że można zjeść pół takiego banana?

ja nigdzie nie napisałam o ilości tylko co banan ma w sobie a jak pół banana zmiksujesz z innym owocem, który Ci zasmakuje, może też pół i zjesz coś jak deser to co się stanie?

z głową trzeba jeść, kupować i nauczyć się inaczej
jakby małe pomidory wszędzie sprzedawali na sztuki to nigdy bym nie kupowała całych opakowań nawet po 250 gram bo mi tyle nie potrzeba.

Ale skoro takie są to robię sobie wtedy dwa dni z pomidorami i już.
A potem inne warzywa. Sorry pomidor to owoc,żeby nie było.

Myśleć albo inaczej kumać powinno się.

A co zrobić z drugą połową banana? A np. podzielić się z kimś kto też je lubi jeść :)
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

 
     
vvv
^^^


Pomógł: 12 razy
Wiek: 52
Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 3494
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 21:36   

sylwiazłodzi napisał/a:
A co zrobić z drugą połową banana?
Takie pół obranego banana do woreczka i do zamrażalnika, w upały to rarytas.
8)
 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 21:44   

też można,

jak ty robisz? jak lody czy miksujesz zamrożony z czymś?
podaj przepis?

bo ja już jeden rozdrabniacz wykończyłam więc chyba wole ciut rozmrozić?
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

 
     
vvv
^^^


Pomógł: 12 razy
Wiek: 52
Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 3494
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 21:51   

Trzymam przez woreczek i ostrożnie atakuję paszczą, w upał to zabawa.
 
     
WagaSTOP_pl

Dołączył: 12 Kwi 2013
Posty: 35
Wysłany: Nie Sty 26, 2014 10:47   

Jeżeli chodzi o banany to ja także jestem ich wielkim zwolennikiem i uważam że to znakomite uzupełnienie każdej diety,a co do tych mrożonych to szczerze mówiąc nigdy nie miałem okazji spróbować.
Ostatnio zmieniony przez WagaSTOP_pl Nie Sty 26, 2014 10:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
katherina

Dołączył: 09 Lip 2014
Posty: 7
Wysłany: Sob Paź 04, 2014 15:51   

Uwielbiam banany i w sumie pod każdą postacią je jadam jak najczęściej się tylko da! Najbardziej lubię je jako dodatek do koktajli.
 
     
michaska

Dołączył: 10 Wrz 2014
Posty: 2
Wysłany: Pią Paź 24, 2014 12:46   

wszystko jest dla ludzi byle z umiarem. Ja uwielbiam owsiankę z bananem:) a latem lody - banan + kwaśny owoc
 
     
daniel_K 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 01 Sie 2014
Posty: 311
Skąd: Rybnik
Wysłany: Pią Paź 24, 2014 21:29   

A mnie wzdyma po bananach i wychładza. Dwa dni temu zjadłem parę bananów dla eksperymentu jak je teraz toleruje i już nigdy więcej... To już lepsze jabłka...
_________________
"Jeśli nie zainwestujecie w swoje zdrowie i zdrowie waszych bliskich, będziecie musieli wydać duże pieniądze na leczenie siebie i swojej rodziny u lekarzy ... Będziecie spłacać domy, mercedesy, wakacje swoich lekarzy i agentów ubezpieczeniowych."
 
 
     
3of5 

Dołączył: 29 Mar 2013
Posty: 483
Wysłany: Pią Paź 24, 2014 22:34   

mi cukry proste same w sobie nie służą. Nie przepadam za owocami, bananami w szczególności
 
     
Łysica 

Dołączył: 22 Wrz 2014
Posty: 65
Wysłany: Sob Lis 01, 2014 18:09   


Cała sklepowa reszta to modyfikowane banany, nie rzadko pastewne.
 
     
dominika11111

Dołączył: 05 Wrz 2014
Posty: 6
Wysłany: Nie Lis 02, 2014 21:28   

Czy banany są dobre na odchudzanie, przecie maja mase skrobi?



---------------------------
żurawie wieżowe kurs
 
     
daniel_K 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 01 Sie 2014
Posty: 311
Skąd: Rybnik
Wysłany: Nie Lis 02, 2014 23:18   

Łysica napisał/a:
Obrazek
Cała sklepowa reszta to modyfikowane banany, nie rzadko pastewne.

Ale włochata łapa ;d
Te banany co mamy w naszych wspaniałych sklepach to są tzw. klony i ich żywotność na długo nie wystarczy bo nie ma wymiany genów między pokoleniami co skutkuje brakiem odporności na grzyby itp. Jakieś 60 lat jeszcze im zostało maksymalnie.
Banany to dla mnie najgorszy pokarm jaki może być i na pewno nie jest dobry na odchudzanie...
_________________
"Jeśli nie zainwestujecie w swoje zdrowie i zdrowie waszych bliskich, będziecie musieli wydać duże pieniądze na leczenie siebie i swojej rodziny u lekarzy ... Będziecie spłacać domy, mercedesy, wakacje swoich lekarzy i agentów ubezpieczeniowych."
 
 
     
koffin

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 482
Wysłany: Nie Lis 09, 2014 22:18   

Dziki banan nie jest jakoś jadalny..
 
     
Moveo-Sport_pl

Dołączył: 24 Mar 2014
Posty: 63
Ostrzeżeń:
 3/2/3
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 14:19   

Na odchudzanie z pewnością nie,co innego jeżeli chcesz szybko zyskać energię bo banan jest dosyć kaloryczny,często pojawia się w jadłospisie diety na masę.
 
     
daniel_K 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 01 Sie 2014
Posty: 311
Skąd: Rybnik
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 17:53   

Moveo-Sport_pl napisał/a:
Na odchudzanie z pewnością nie,co innego jeżeli chcesz szybko zyskać energię bo banan jest dosyć kaloryczny,często pojawia się w jadłospisie diety na masę.

Smalec też jest kaloryczny.
_________________
"Jeśli nie zainwestujecie w swoje zdrowie i zdrowie waszych bliskich, będziecie musieli wydać duże pieniądze na leczenie siebie i swojej rodziny u lekarzy ... Będziecie spłacać domy, mercedesy, wakacje swoich lekarzy i agentów ubezpieczeniowych."
 
 
     
Ania1982

Dołączył: 19 Sty 2015
Posty: 5
Wysłany: Pon Sty 19, 2015 10:20   

Uwielbiam banany, jednak podczas diety nie jem ich wcale. Jak dla mnie mają zbyt dużo kalorii ;/
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Wto Sty 20, 2015 20:51   

Ania1982 napisał/a:
Uwielbiam banany, jednak podczas diety nie jem ich wcale. Jak dla mnie mają zbyt dużo kalorii ;/

Ani grama, owoce to trucizna, moja znajoma zaszła w ciąże od bananów, okazuje się że oprócz lamblii zawierają plemniki. Ech, natura wredna jest! :shock:
Ostatnio zmieniony przez Molka Wto Sty 20, 2015 20:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
opiotr 

Dołączył: 19 Kwi 2013
Posty: 133
Wysłany: Wto Sty 20, 2015 21:39   

Molka napisał/a:
Ania1982 napisał/a:
Uwielbiam banany, jednak podczas diety nie jem ich wcale. Jak dla mnie mają zbyt dużo kalorii ;/

Ani grama, owoce to trucizna, moja znajoma zaszła w ciąże od bananów, okazuje się że oprócz lamblii zawierają plemniki. Ech, natura wredna jest! :shock:
Ciekawe, którą stroną je jadła ;-) .
 
     
yarosh1980 

Pomógł: 8 razy
Wiek: 43
Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 742
Ostrzeżeń:
 7/2/3
Wysłany: Pią Lut 06, 2015 22:56   

daniel_K napisał/a:
Jakieś 60 lat jeszcze im zostało maksymalnie.

No więc za 60 lat zamiast bananów będę dodawał do ryżu... no właśnie co, jeśli nie banany? Zostało mi jeszcze tylko 60 lat na znalezienie alternatywnego składnika musu ryżowo-bananowego. Jeśli nie znajdę w porę czegoś zastępczego, to nie wiem co ja będę jadał na drugie śniadanie po 2075 roku! Pomóżcie mi
Ostatnio zmieniony przez yarosh1980 Pią Lut 06, 2015 22:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
SwojskaPiwniczk

Dołączył: 24 Lip 2013
Posty: 62
Ostrzeżeń:
 3/2/3
Wysłany: Pon Lut 16, 2015 17:58   

Banan jest dosyć kaloryczny,aczkolwiek dobry i zdrowy,uważam że powinien znaleźć sie ona w każdej diecie bez względu na to jaki efekt chcemy osiągnąć bo na pewno nam to nie zaszkodzi,moze tylko pomóc.
_________________
SwojskaPiwniczka.
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8791
Wysłany: Śro Mar 18, 2015 11:30   

https://www.youtube.com/watch?v=xBqGWjqw2Jw
Zewsząd płyną doniesienia, że rzeczywiście banany wpływają na prokreację.
Może to tańsza alternatywa dla in vitro? Ratunek dla budżetu?
JW
 
     
daniel_K 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 01 Sie 2014
Posty: 311
Skąd: Rybnik
Wysłany: Śro Mar 18, 2015 18:22   

No gościu jest świetny, ciekawe czy te koksy które zeżarł też były wegetariańskie.
_________________
"Jeśli nie zainwestujecie w swoje zdrowie i zdrowie waszych bliskich, będziecie musieli wydać duże pieniądze na leczenie siebie i swojej rodziny u lekarzy ... Będziecie spłacać domy, mercedesy, wakacje swoich lekarzy i agentów ubezpieczeniowych."
 
 
     
koffin

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 482
Wysłany: Śro Mar 18, 2015 19:21   

Uważacie że ściemnia? Gnicie mięsa to raczej mit.
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8791
Wysłany: Czw Mar 19, 2015 10:25   

Ależ gnijące mięso to przysmak.
Przecież antropolodzy tłumaczą ewolucyjny rozwój mózgu człowieka właśnie
tym, że zaczął spożywać łatwo dostępną padlinę, dostarczającą wartościowe białko w większej ilości, niż rośliny.
Współcześnie, nawet osoby traktujące high meat z obrzydzeniem uznają jednak, że zająca na świąteczny pasztet dobrze jest wywiesić za oknem, żeby skruszał.
JW
 
     
koffin

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 482
Wysłany: Sob Mar 28, 2015 00:01   

NO więc mit obalony :) Mięsa nie ma co się bać, organizm sam da sygnał kiedy przestać go jeść.
Ostatnio zmieniony przez koffin Sob Mar 28, 2015 00:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
yarosh1980 

Pomógł: 8 razy
Wiek: 43
Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 742
Ostrzeżeń:
 7/2/3
Wysłany: Sob Mar 28, 2015 08:49   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Ależ gnijące mięso to przysmak.

chodziło raczej o procesy gnilne zachodzące w jelitach pod wpływem resztek mięsa.
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8791
Wysłany: Sob Mar 28, 2015 18:03   

yarosh1980 napisał/a:
Witold Jarmolowicz napisał/a:
Ależ gnijące mięso to przysmak.

chodziło raczej o procesy gnilne zachodzące w jelitach pod wpływem resztek mięsa.

Są jakieś kompetentne prace źródłowe na ten temat?
Wszyscy straszą putrescyną i kadaweryną, a gdzie konkretne prace?
JW
 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Nie Mar 29, 2015 19:55   

i jeszcze zapominają Panie Witoldzie czemu i dlaczego mięso służy i po co się je je i co się dzieje gdy już po zmetabolizowaniu dojdą te z mięsnego pożywienia pożywki do jelit bo mięsko to już tam nie zalega jak to skrótowo niektórzy piszą a nie należy ograniczać spożywania mięsa bo ktoś tak uważa, że mając pasożyty, grzyby itp. nieszczęśni niektórzy lekarze wpadli na pomysł, że należy ograniczyć i odstawić spożycie białka zwierzęce ale kasze i węglowodany nadal są :)

no można z różnej strony dietetycznie wybijać żyjątka w jelitach ale po co się męczyć zaczynając od węglowodanów?


czyli białko w diecie a histamina i wiele innych procesów

biochemia się kłania wegetarianom :)
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

 
     
daniel_K 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 01 Sie 2014
Posty: 311
Skąd: Rybnik
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 08:14   

Jak już to fermentują cukry i to te złożone jak skrobia bo te proste to zanim dotrą dalej do jelit to już są w krwiobiegu :) . No i błonnik. No chyba głównie od błonnika się ""? Bo roślinki są najgorsze chyba pod tym względem, fasola ... groch ... KAPUSTA!
_________________
"Jeśli nie zainwestujecie w swoje zdrowie i zdrowie waszych bliskich, będziecie musieli wydać duże pieniądze na leczenie siebie i swojej rodziny u lekarzy ... Będziecie spłacać domy, mercedesy, wakacje swoich lekarzy i agentów ubezpieczeniowych."
Ostatnio zmieniony przez daniel_K Pią Kwi 03, 2015 08:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
yarosh1980 

Pomógł: 8 razy
Wiek: 43
Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 742
Ostrzeżeń:
 7/2/3
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 09:05   

daniel_K napisał/a:
Bo roślinki są najgorsze chyba pod tym względem, fasola ... groch ... KAPUSTA!

Ciekawe gdyby tak sfermentować te ziarna przed spożyciem. Czy wtedy taki sfermentowany groch wydzielałby gazy w jelitach. Podczas fermentacji wydzieliłby gazy zanim zrobiłby to w naszym układzie. Namoczyć groch, ugotować, zmielić z bananami (żeby mogło sfermentować) i potem dodać do zupy. Choć niestety musiałby być w formie smoothie.
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 10:21   

yarosh1980 napisał/a:
Namoczyć groch, ugotować, zmielić z bananami (żeby mogło sfermentować) i potem dodać do zupy. Choć niestety musiałby być w formie smoothie.

Banany bez uprzedniego ich oplucia będą niestrawne. Dawniej to je opluwałaś przed spożyciem.
Czy już przestałaś opluwać jedzenie podczas przygotowywania posiłku?
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
daniel_K 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 01 Sie 2014
Posty: 311
Skąd: Rybnik
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 12:22   

yarosh1980 napisał/a:
daniel_K napisał/a:
Bo roślinki są najgorsze chyba pod tym względem, fasola ... groch ... KAPUSTA!

Ciekawe gdyby tak sfermentować te ziarna przed spożyciem. Czy wtedy taki sfermentowany groch wydzielałby gazy w jelitach. Podczas fermentacji wydzieliłby gazy zanim zrobiłby to w naszym układzie. Namoczyć groch, ugotować, zmielić z bananami (żeby mogło sfermentować) i potem dodać do zupy. Choć niestety musiałby być w formie smoothie.

To sfermentuj groch, potem go zjedz i opisz wrażenia :hihi:
_________________
"Jeśli nie zainwestujecie w swoje zdrowie i zdrowie waszych bliskich, będziecie musieli wydać duże pieniądze na leczenie siebie i swojej rodziny u lekarzy ... Będziecie spłacać domy, mercedesy, wakacje swoich lekarzy i agentów ubezpieczeniowych."
 
 
     
yarosh1980 

Pomógł: 8 razy
Wiek: 43
Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 742
Ostrzeżeń:
 7/2/3
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 14:22   

Kangur napisał/a:
Banany bez uprzedniego ich oplucia będą niestrawne. Dawniej to je opluwałaś przed spożyciem.
Czy już przestałaś opluwać jedzenie podczas przygotowywania posiłku?

Fermentacja lepsza od plucia. Zaufaj fermentacji - ona rozkłada węglowodany za nas, tak że już nie musimy ich traktować śliną.
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8791
Wysłany: Pią Kwi 03, 2015 19:39   

A najlepsza sfermentowana chicha.
Dwa w jednym: i plucie i fermentacja.
JW
 
     
yarosh1980 

Pomógł: 8 razy
Wiek: 43
Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 742
Ostrzeżeń:
 7/2/3
Wysłany: Pon Kwi 13, 2015 18:23   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
A najlepsza sfermentowana chicha.
Dwa w jednym: i plucie i fermentacja.
JW

Nie najlepsza, bo plucie w przypadku fermentacji nie przynosi żadnych korzyści. Podczas fermentacji alkoholowej z węglowodanów pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże powstaje etanol, dwutlenek węgla, gliceryna, kwas bursztynowy, kwas octowy. Zatem ślina już nie musi się z węglowodanami mieszać żeby je wstępnie strawić, bo fermentacja odwala za nas całą robotę rozkładając te węglowodany.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved