[quote="Abhilasha Polepsza to jego jakość, trwałość, wchłanialność.
Wchłanialność jeet wtedy gdy występuje w pokarmie 9 aminokwasów to aminokwasy NIEZBĘDNE, co oznacza, że muszą one być przyjmowane w pokarmie [w danym posiłku] ponieważ nasz organizm nie może ich syntetyzować .
Spożycie posiłku, który zawiera tylko kilka z nich sprawia, że są one rozkładane i usuwane, ponieważ organizm nie gromadzi ich aż do chwili, gdy otrzyma wszystkie w komplecie. Jest to jedna z przyczyn, dla których pokarmy zwierzęce odgrywają tak ważną rolę w żywieniu człowieka.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
Żaden organizm nie potrafi zapewnić sobie tak idealnego składu chemicznego spożywanych pokarmów, aby wszystkie jego komórki tkanki otrzymywały zawsze tylko to, co jest dla nich najlepsze, tj. najlepsze składniki budulcowe i najlepszą energię, i w takiej ilości, w jakiej organizmowi jest to potrzebne. Dlatego odżywianie się człowieka jest kompromisem między tym, co jest, a tym, co być powinno. Chodzi o to, aby to, „co jest”, było jak najbardziej zbliżone do tego, „co być powinno”.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
koffin Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2013 Posty: 482
Wysłany: Czw Maj 08, 2014 01:28
Wiadomo że magnez jest ważny dla naszego organizmu: proszę o wasz wybór suplementu
1.
KLIK
A może jakiś inny? Czytałem tutaj na forum że chelaty są najlepsze.
Proszę przeczytać skład suplementów- ten pierwszy jest czystszy.
Co najlepiej się przyswaja wg was z pożywienia? Banany itd..
Ostatnio zmieniony przez koffin Czw Maj 08, 2014 01:34, w całości zmieniany 2 razy
Przy wyborze nie kieruj się tylko ceną. Ja wybrałam dra Ratha gdyż jego suplementy mają synergię i są najbardziej przyswajalne. Mówię to gdyż ssprawdziłam to na sobie.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
Zgadza się.
Jest tylko małe ale, skąd pochodzą te warzywa i jaką mają teraz zawartość żelaza? Jakie ja mam zapotrzebowanie na to żelazo? Czzy wystarczy mi dziennie zjeść 0,5 kg szpinaku?
Wystarczy mi Vitacor Plus i mam:
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
A może jakiś inny? Czytałem tutaj na forum że chelaty są najlepsze.
Proszę przeczytać skład suplementów- ten pierwszy jest czystszy.
Co najlepiej się przyswaja wg was z pożywienia? Banany itd..
Zagubiona duszyczka
Masz masę chelatów w pożywieniu, jeśli nie jest ono przetworzone.
Ale jeśli upierasz się na te z apteki....
koffin Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2013 Posty: 482
Wysłany: Czw Maj 08, 2014 13:46
Stres wypukuje magnez w dużych ilościach dlatego myślę nad dobrym suplementem. W takim razie z warzyw , ogólnie z pożywienia. Może błądzę bo nie mam pewności czy z pożywienia dostarczę jeżeli ten magnez jest tak wypłukany z organizmu-rozumisz
Dziękuję Wam za informację ale muszę mieć pewność czy te dobrej jakości warzywa pomogą dość szybko zwalczyć objawy.
P.S z ciekawości- chelat czy cytrynian lepszy?
Ostatnio zmieniony przez koffin Czw Maj 08, 2014 13:47, w całości zmieniany 2 razy
side Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lis 2011 Posty: 687
Wysłany: Czw Maj 08, 2014 18:18
gam napisał/a:
Zgadza się.
Jest tylko małe ale, skąd pochodzą te warzywa i jaką mają teraz zawartość żelaza? Jakie ja mam zapotrzebowanie na to żelazo? Czzy wystarczy mi dziennie zjeść 0,5 kg szpinaku?
Wystarczy mi Vitacor Plus i mam:
Mięso to nasze odżywianie. Poczytaj sobie co to są suplementy diety.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
- W wielu domach pigułki witaminowo-mineralne stały się nieodłącznym składnikiem każdego posiłku. Zażywają je nie tylko dzieci i osoby starsze, ale ludzie w sile wieku. Czy to potrzebne?
- Bezwzględnie. Dziś jesteśmy skazani na suplementację. Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje codziennie nie tylko białka, węglowodanów, tłuszczów, ale również witamin i biopierwiastków. Rolę ich dostawcy spełniają właśnie owe pigułki, o które pani pyta.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
- W wielu domach pigułki witaminowo-mineralne stały się nieodłącznym składnikiem każdego posiłku. Zażywają je nie tylko dzieci i osoby starsze, ale ludzie w sile wieku. Czy to potrzebne?
- Bezwzględnie. Dziś jesteśmy skazani na suplementację. Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje codziennie nie tylko białka, węglowodanów, tłuszczów, ale również witamin i biopierwiastków. Rolę ich dostawcy spełniają właśnie owe pigułki, o które pani pyta.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
Jeżeli twój lekarz uważa, że dodatkowe zażywanie suplementów nie jest ci potrzebne lub że wszystko znajdziesz w pożywieniu, natychmiast zmień lekarza. Im szybciej to zrobisz, tym większa szansa na długie i zdrowe życie — przekonuje dr Joel Wallach. Naturalne witaminy i minerały to, jak mówi, nasze najtańsze ubezpieczenie.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
Przy współczesnym trybie życia bez spożywania naturalnych suplementów diety z bioflawonoidami nie jesteśmy w stanie dostarczyć nawet w ¼-tej odpowiedniej dla zachowania zdrowia ilości przeciwutleniaczy. Uzupełnianie codziennego pożywienia naturalnymi suplementami diety jest bardzo potrzebne.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
Fragment artykułu dr Joel'a Wolles'a "Nieżywi lekarze nie kłamią": „Jeśli chodzi o minerały - sytuacja jest wręcz dramatyczna. Witaminy są wytwarzane przez rośliny, minerały - niestety, nie. Pobierane są one przez rośliny z gleby i wody. Bardzo często jednak ich tam nie ma, bowiem gleby są wyjałowione sztucznym nawożeniem i zanieczyszczone metalami ciężkimi i radioaktywnymi.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
Naukowcy obliczyli, że współcześnie dorosła osoba musiałaby jeść przeciętnie 2,3 kg owoców i 3,5 kg warzyw dziennie (z czystych ekologicznie upraw), aby dostarczyć sobie odpowiednią ilość bioflawonoidów i innych przeciwutleniaczy, które byłyby w stanie zneutralizować ogromne ilości wolnych rodników, dostających się do organizmu w związku z: zanieczyszczeniem środowiska, konserwantami, stresem, dymem papierosowym, zwiększonym promieniowaniem UV, mikrofalami i smogiem elektromagnetycznym. Duża ilość wolnych rodników prowadzi do zniszczenia komórek, tkanek i organów.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
Suplementy zawsze będą tylko i wyłącznie dodatkiem do całej diety i nie wolno nam o tym zapominać. Podstawa to dobre i prawidłowe odżywianie się tak aby zapewnić naszemu organizmowi optymalną ilość składników.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
Mikroskładniki odżywcze mogą zmniejszyć uszkodzenie wątroby spowodowane przez leki dostępne bez recepty
Acetaminofen (Tylenol® lub paracetamol), łatwo dostępny bez recepty, jest najczęściej stosowanym lekiem przeciwbólowym i przeciwgorączkowym. Wiele osób używa tego leku tak, jakby to były cukierki, nie zdając sobie sprawy z tego, że przy przedawkowaniu może on spowodować poważne, czasem śmiertelne konsekwencje. Ponadto acetaminofen jest obecny w niewielkich dawkach w prawie sześciuset innych lekach dostępnych bez recepty; są to leki na kaszel, na przeziębienie, leki nasenne i leki przeciwbólowe na receptę. Łatwa dostępność i częsta obecność w lekach sprawia, że acetaminofen jest najczęstszą przyczyną przypadkowych i potencjalnie zagrażających życiu przedawkowań. Chociaż acetaminofen jest bezpieczniejszy od ibuprofenu (Motrin®) i aspiryny, to jednak ma bardzo wąski margines bezpieczeństwa i nawet mały błąd co do dawki może spowodować poważne uszkodzenie wątroby. W USA przypadkowe zatrucie acetaminofenem jest przyczyną 78.000 wizyt w pogotowiu rocznie i najczęstszą przyczyną niewydolności wątroby wymagającej jej przeszczepu.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
" Suplementy zawierające naturalne żywe flawonoidy, łącza archaiczną wiedzę z wynikami nowoczesnych badań XXI wieku.
Wiadomo, że najlepszym lekarzem jest Twój własny silny organizm to on radzi sobie z większością chorób".
"Coraz więcej ludzi rozumie, że zdrowia NIE mierzy się ilością zrealizowanych recept, ale odpowiednią dietą, stylem życia i suplementacją w dawkach opartych na synergistycznym działaniu ich składników".
.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
Na rynku pojawiły się suplementy o optymalnym składzie substancji regulujących równowagę kwasowo-zasadową. Zwracać należy baczną uwagę jednak na to, aby preparaty takie zawierały naturalne związki: wapnia, magnezu, sodu, potasu, cynku, żelaza, jodu, chromu, selenu oraz witaminę C i witaminy z grupy B (zwłaszcza B2 i B1, która wspomaga usuwanie zakwasów i redukuje ich efekty). Wszystkie witaminy, oczywiście, naturalne. Łatwiejsze trawienie – a więc i zmniejszenie zakwaszania,
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
Leki dostarczone nam przez kartel farmaceutyczny wywołują w nas choroby, a kuracje, które zostały zalecone przez system medyczny są albo nieskuteczne, albo czynią nas jeszcze bardziej chorymi, albo wręcz zabijają. Szczepionki zawierające wirusy wywołują raka, autyzm u dzieci lub powodują drgawki. Toksyczna kombinacja szczepionek, leków, żywności GMO, wody z fluorem doprowadziła do powszechnej niepłodności u mężczyzn. Setki naturalnych suplementów będą zakazane w Unii Europejskiej w tym roku.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
Ostatnio zmieniony przez gam Czw Sie 14, 2014 15:24, w całości zmieniany 1 raz
Się martw o kobiety, zdrowy mężczyzna może mieć bez probówek tysiące dzieci, a kobieta najwyżej 69.
Cytat:
Rosjanka Fiodorowa Wasilijewa w latach 1725-1765 wydała na świat 69 dzieci. Rekordzistka była w ciąży 27 razy, a każda z nich była ciążą mnogą. 16 par to bliźnięta, 7 razy urodziły się trojaczki, a cztery razy – czworaczki.
Gdyby kobieta nie mogła donosić połodu to i probówka na niewiele by się zdała.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
gea Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sty 2006 Posty: 1354
Wysłany: Nie Sie 17, 2014 14:21
gam napisał/a:
"
"Coraz więcej ludzi rozumie, że zdrowia NIE mierzy się ilością zrealizowanych recept, ale odpowiednią dietą, stylem życia i suplementacją w dawkach opartych na synergistycznym działaniu ich składników".
O- to,to. Styl życia jest najważniejszy. Skoro mowa o surowych owocach w kontekście stylu życia. A szczególnie propozycji dotyczącej młodzieży, to załączam link o złotym melonie. Złoty Melon hardcorowy, powiedziałabym. Bo na polu minowym : http://www.fronda.pl/a/na...uchy,40667.html
Tak, tak, PO OWOCACH, PO OWOCACH. ( Ich poznacie, gdyby kto nie wiedział - doskonały test do identyfikacji g ówna podszywającego się pod autentyczne wartości.)
_________________ gea
dario_ronin [Usunięty]
Wysłany: Czw Sie 28, 2014 13:35
Witamina B12 - prawdy i mity
O tym, jak witamina B12 wpływa na ludzki organizm oraz czym grożą jej niedobory, z dr Romanem Pawlakiem z East Carolina University rozmawia Agnieszka Flakus. Witamina B12 jest jedną z kilku witamin rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w reakcjach chemicznych zachodzących w każdej komórce ludzkiego ciała. Jest niezbędna do normalnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego, wytwarzania krwi, kwasów tłuszczowych, energii, itd. Jej aktywna forma nazywa sie kobalamina. Termin ten określa grupę związków chemicznych, zawierających kobalt. Witamina B12 posiada najbardziej skomplikowaną strukturę chemiczną ze wszystkich witamin. Aktywna forma tej witaminy wytwarzana jest tylko przez mikroorganizmy (bakterie, wirusy, grzyby i drożdże).
- Kto jest najbardziej narażony na ryzyko niedoboru witaminy B12?
Roman Pawlak: Niedobór witaminy B12 jest dość powszechny na całym świecie. Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych około 20%, a w Europie około 40% osób ma mały niedobór tej witaminy. W grupie ludzi narażonych na niedobór witaminy B12 znajdują się weganie (ludzie niespożywający żadnych produktów zwierzęcych), lakto-owo-wegetarianie (którzy nie spożywają produktów mięsnych ale używają produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mleko, przetwory mleczne i jajka) oraz ludzie, którzy spożywają mięso. Największe ryzyko niedoboru mają weganie oraz osoby starsze. Również osoby, którym wycięto dolną część jelita cienkiego są narażone na niedobór B12. Niedobór może być spowodowany niedostatecznym spożyciem tej witaminy (tak jest w przypadku wegan i wegetarian) albo niedostateczną jej absorpcją (w przypadku osób starszych i ludzi z wyciętą częścią jelita). Według badań przeprowadzonych na przestrzeni lat wśród różnych środowisk, takich jak np. wyznawcy Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego (zarówno wśród wegan jak i lakto-owo-wegetarian), osób stosujących dietę makrobiotyczną, czy tak zwaną Natural Hygiene i Living Diet, niedobór witaminy B12 wynosił od 12 aż do 94%. Wśród Adwentystów niedobór B12 oszacowano na 53% wśród lakto-owo-wegetarian i 60% do 89% wśród wegan (w dwóch różnych badaniach).
- Jakie są konsekwencje niedoboru witaminy B12?
Niedobór witaminy B12 może spowodować wiele różnych problemów, z których niektóre są nieodwracalne. Należą do nich między innymi: demencja, ataksja, atrofia nerwu wzrokowego, katatonia, psychozy, zmiany nastrojów, zawał mięśnia sercowego i zakrzepica żył, niedokrwistość megaloblastyczna oraz schorzenia neurologiczne, takie jak neuropatia, mielopatia (choroba rdzenia kręgowego), upośledzenie pamięci, depresja, atrofia mózgu, zmęczenie, zaniki pamięci i osłabienie. Generalnie uważa się, że krótkotrwały niedobór B12 nie powoduje zmian w układzie nerwowym. Nie mniej jednak długotrwały niedobór prowadzi do nieodwracalnych powikłań.
- Czy to prawda, jak podają niektóre źródła, że witamina B12 znajduje się w pewnych produktach pochodzenia roślinnego. W jakich produktach można znaleźć witaminę B12?
Sam znam niektóre źródła, jakie wspominają, że witamina B12 znajduje się nie tylko w fermentowanych produktach sojowych, ale i w innych produktach roślinnych, takich jak owoce, warzywa, oliwki, zboża, a nawet w wodzie. Niestety są to informacje nieprawdziwe. Nie jest też prawdą twierdzenie, że te produkty są dobrym źródłem witaminy B12 dla wegetarian, bo po prostu tej witaminy nie zawierają. Wierzenie, że witamina B12 znajduje się w niektórych fermentowanych produktach roślinnych, oparte jest na badaniach przeprowadzonych w latach 80. Niestety proces pomiaru zawartości tej witaminy w produktach takich jak tempeth (fermentowany produkt sojowy) czy algi, nie był precyzyjny i zawierał pomiar związków chemicznych, które nazywane są witaminą B12, ale które nie są aktywną formą tej witaminy. Witamina B12 (kobalamina) w organizmie człowieka przekształcana jest w dwie różne, biologicznie aktywne formy: metylokobalaminę i adenosylkobalaminę. Ponadto wyróżnia się cyjanokobalaminę - formę witaminy B12 często dodawaną do niektórych produktów, takich jak mleko sojowe. Jest ona również używana w suplementach dietetycznych. Cyjanokobalamina jest przekształcana w organizmie w aktywne formy witaminy. Oprócz biologicznie aktywnych form, istnieją również pseudo-witaminy B12, które nie mają żadnej wartości dla organizmu człowieka. Są one produkowane przez niektóre organizmy, takie jak na przykład algi. Jak wspomnieliśmy, nieaktywnie biologicznie formy witaminy B12 zostały znalezione także w niektórych produktach, typu fermentowane produkty sojowe. Należy jednak podkreślić, że nieaktywne biologicznie formy witaminy B12 mogą przyczynić się do niedoboru tej witaminy w organizmie, ponieważ blokują normalny proces metaboliczny form biologicznie aktywnych. Podsumowując, produkty roślinne nie zawierają aktywnych form witaminy B12.
- Czy jest prawdą, że bakterie w jelitach i jamie ustnej (na zębach) produkują witaminę B12? A jeśli tak, czy to wystarczy do zaspokojenia zapotrzebowania organizmu na tę witaminę?
Ten pogląd oparty jest na doświadczeniu przeprowadzonym przez grupę badaczy, prowadzonych przez dr M.J. Albert, która wykazała, że bakterie z gatunku Pseudomonas i Klebsiella produkują witaminę B12 w jelicie cienkim. Należy jednak pamiętać, że ta produkcja jest bardzo mała. Znaczne ilości tej witaminy produkują bakterie w jelicie grubym, jednakże jej absorpcja odbywa się w jelicie cienkim, dlatego B12 produkowana w jelicie grubym nie jest użyteczna dla człowieka. Należy również podkreślić, że obecność bakterii w jelicie cienkim może faktycznie przyczynić się do niedoboru tej witaminy, dlatego że B12 dostarczona z pożywieniem jest zużyta przez bakterie zanim zostanie zaabsorbowana do obiegu krwi. Bakterie na zębach i w jamie ustnej mogą produkować znikome ilości witaminy B12; są to jednak ilości tak małe, że nie należy brać ich pod uwagę. Słyszałem kiedyś osobę, która nawoływała do nie mycia zębów przez kilka godzin po posiłku, aby umożliwić produkcję B12 przez bakterie na zębach. Ale nawet gdybyśmy w ogóle nigdy nie myli zębów, produkcja B12 przez bakterie żyjące w naszej jamie ustnej jest znikoma. Więc tego typu strategie mogą się zakończyć nieodwracalnymi konsekwencjami. Znam jedną książkę, wydrukowaną w języku polskim, której autorzy twierdzą, że produkcja witaminy B12 przez bakterie w jamie ustnej jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na tą witaminę u wegetarian. Jest to jednak błędne twierdzenie, niepotwierdzone przez żadne badania. Jeżeli taki pogląd byłby prawdziwy, to wegetarianie nie mieliby niedoborów tej witaminy. A jak wspomniałem już wcześniej, procent wegetarian, członków Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego z niedoborem tej witaminy sięga około 50%, a wśród wegan niedobór odnotowuje się u 60 do prawie 90% osób. Nie jest również prawdą, jak twierdzą niektóre źródła, że symptomy niedoboru witaminy B12 nie są widoczne u wegetarian. Przeciwnie, osoby spożywające dietę opartą na produktach roślinnych wykazują takie symptomy niezależnie od rejonu geograficznego, w jakim żyją. Badania pokazują niedobory zarówno u dorosłych i starszych wegetarian, u dzieci, a nawet u niemowląt karmionych piersią matek z niedoborem tej witaminy.
- Jak zatem zapobiegać niedoborom witaminy B12?
Osoba dorosła powinna spożywać 2.4μg witaminy B12 każdego dnia. Jej źródła w diecie to mięso, wędliny i produkty zwierzęce. Jak wspomniałem wcześniej, witamina B12 produkowana jest tylko przez drobnoustroje. Przyczyną, dla której mięso i produkty zwierzęce zawierają tę witaminę jest to, że zwierzęta są w stanie zaabsorbować ją z układu trawiennego, gdzie bakterie produkują jej znaczące ilości. Dla przykładu, 100 g krowiego mleka zawiera od 0.2 do 0.4μg. W mleku, które było gotowane przez 2 do 5 minut, około 30% witaminy B12 jest zniszczone przez temperaturę. Około 20 do 60% witaminy B12 pozostaje w serze zrobionym z tego mleka. Mięso, ryby i jaja zawierają trochę więcej B12 w porównaniu do mleka i nabiału.
Wysoka temperatura niszczy witaminę B12. Badania wykazały, że poddanie produktu, który zawiera witaminę B12 gotowaniu, smażeniu czy innej obróbce cieplnej spowodowało spadek zawartości tej witaminy od około 23, aż do prawie 97% w zależności od rodzaju produktu, temperatury i czasu. Najnowsze badania przeprowadzone w Norwegii sugerują, że witamina B12 z mięsa i jaj nie jest aż tak dobrze przyswajalna, jak z nabiału i ryb. Warto jednak w tym momencie dodać, że spożycie mleka i nabiału podwyższa między innymi ryzyko raka prostaty. Dlatego zwiększenie spożycia tych produktów mogłoby mieć niewskazane konsekwencje. Osoba spożywająca typową dla krajów zachodnich i Polski dietę złożoną z mięsa, wędlin i produktów mięsnych, spożywa dwa do trzech razy więcej witaminy B12 niż wynosi jej zapotrzebowanie.
Generalnie zaleca się aby weganie, wegetarianie, osoby starsze (powyżej 50. roku życia), a także osoby, które często używają środków na nadkwasotę, spożywały witaminę B12 w postaci suplementów. Badanie opublikowane w 2005 roku w żurnalu Archives of Internal Medicine wykazało, że „najmniejsza dawka cyjanokobalaminy (forma witaminy B12 spożywana w suplementach) konieczna do zaniknięcia łagodnej postaci niedoboru witaminy B12 wynosi więcej niż 100 dawek zalecanych do spożycia w diecie, która wynosi około 2.4μg”. Oznacza to, że dawka spożywana w postaci suplementów powinna wynosić przynajmniej 250μg. Witamina B12 dostarczona z suplementów absorbowana jest w inny sposób, niż witamina dostarczona w diecie. B12 w produktach przyczepiona jest do białka. Po spożyciu witaminy B12 w pożywieniu, w żołądku kwas żołądkowy i pepsyna odłączają B12 z glikoproteiny, do której jest przyczepiona. To pozwala B12 powiązać się z tak zwanym „białkiem R”, które jest wytwarzane przez gruczoły ślinowe i żołądek. W jelicie cienkim enzymy trawienne produkowane przez trzustkę, trawią białka R, do których jest przyczepiona B12, co z kolei umożliwia jej przyczepienie się do czynnika wewnętrznego (czynnik wewnętrzny jest rodzajem białka, wytwarzanym przez żołądek). Absorpcja następuje w tylnej części jelita cienkiego i wymaga receptorów, które odróżniają tylko witaminę B12 związana z czynnikiem wewnętrznym, a nie rozróżniają witaminy B12, która nie jest związana z tym czynnikiem. Witamina B12 z suplementów jest absorbowana w inny sposób, mianowicie przez proces zwany dyfuzją prostą. Szacuje się, że z suplementów absorbowany jest mniej niż 1% witaminy.
- Czy suplementy dietetyczne dostarczają aktywną formę witaminy B12?
Biologicznie aktywna forma witaminy B12 nazywa sie kobalamina. W suplementach dietetycznych znajduje się cyjanokobalamina, czyli nieaktywna forma, która jest uaktywniona w organizmie. Cyjanokobalamina jest produktem składającym się z kobalaminy i cyjaniny. Kobalamina produkowana jest przez bakterie, natomiast cyjaninę dodaje się w laboratorium, aby zwiększyć stabilność tego związku chemicznego. Aktywacja cyjanokobalaminy polega na usunięciu cyjaniny, która jest „odczepiana” od kobalaminy przez enzymy. Istnieją rzadkie przypadki wrodzonej niemożliwości produkcji enzymu, który odpowiedzialny jest za tą reakcję. W takim przypadku osoba narażona jest na niedobór B12.
- Czy spożywanie witaminy B12 wyłącznie w fortyfikowanych produktach (jak płatki śniadaniowe czy mleko sojowe) zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę?
Do dziś nie ma żadnych badań, które bezpośrednio odpowiedziałyby na to pytanie. Nie mniej jednak, wiedząc jak absorbowana jest witamina B12, sądzę że spożywanie B12 w produktach fortyfikowanych nie dostarcza dostatecznej ilości tej witaminy. Pamiętać musimy, że forma B12 dodawana do mleka sojowego i innych produktów fortyfikowanych jest tą samą, którą przyjmujemy w suplementach. Jak już wspomniałem, żeby zapobiegać niedoborom tej witaminy, należy spożywać dawkę około 250μg dziennie. Jednakże mleko sojowe, płatki śniadaniowe i inne produkty fortyfikowane zawierają tylko około 2.4μg w każdej porcji. Dlatego spożywanie B12 w suplementach wydaje się najrozsądniejszą metodą zapobiegania jej niedoborom.
- Czy reklamowana często witamina B12 stosowana pod język ma jakieś specjalne zalety w porównaniu do innych suplementów?
W jamie ustnej może być zaabsorbowana bardzo mała ilość witaminy B12. Jelito kręte (dolna część jelita cienkiego) jest głównym miejscem wchłaniania B12. Niektóre osoby spożywają tak zwaną podjęzykową formę B12 wierząc, że jest ona lepiej przyswajalna. Jednakże jedyną przyczyną, dla której można by spożywać podjęzykową witaminę B12 jest fakt, że zawiera ona pokaźną dawkę - 500 μg, a nie dlatego, że jest ona stosowana pod język.
- Jak można zbadać poziom witaminy B12 w organizmie?
Poziom witaminy B12 może być zbadany na kilka sposobów. Najbardziej dokładnym testem jest sprawdzenie poziomu kwasu metylmalonowego w moczu. Normalny poziom tego kwasu wynosi 0.08 do 0.56 mmol/L. Podwyższony poziom oznacza niedobór tej witaminy (niewydolność nerek i zmniejszenie objętości wewnątrznaczyniowej mają również wpływ na poziom tego kwasu). Innym testem jest pomiar B12 w surowicy krwi. Są przynajmniej dwa testy, które mogą być używane do pomiaru poziomu B12 w surowicy krwi: analiza radioimmunologiczna i analiza mikrobiotyczna. Analiza radioimmunologiczna często może pokazać fałszywy pozytywny wynik, tylko dlatego, że mierzy ona nie tylko aktywne ale również nieaktywne rodzaje witaminy B12. Poziom podaje się albo w mmol/L albo w pg/mL. Poziom witaminy B12 w serum krwi nie powinien być niższy niż 150pmol/L albo 200pg/mL. Poziom B12 może być również pośrednio oceniony po pomiarze homocystyny we krwi. Podniesiony poziom homocystyny (> 15µmol/L) może oznaczać niedobór witaminy B12, kwasu foliowego albo witaminy B6. W takim przypadku należy przeprowadzić dodatkowe testy.
- Czy są inne niż pożywienie i suplementy źródła witaminy B12?
Oprócz suplementów dobrym źródłem witaminy B12 są tzw. nutritional yeast (drożdże odżywcze). Dwie czubate łyżeczki albo jedna czubata łyżka stołowa zawierają mniej więcej tyle tej witaminy, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie. Badanie opublikowane w żurnalu Annals of Nutrition Metabolism wykazało znaczne obniżenie poziomu kwasu metylmalonowego wśród osób, które spożywały witaminę B12 w postaci suplementów albo drożdży odżywczych.
- Jak należy leczyć niedobór witaminy B12?
Przede wszystkim należy pamiętać, że poziom witaminy B12 w organizmie człowieka powinien zbadać lekarz. Należy również skonsultować z lekarzem tryb leczenia. Generalnie, niedobór witaminy B12 leczy się wstrzykując domięśniowo 1000mg . Zwykle wstrzykuje się albo hydroksykobalaminę albo cyjanokobalaminę (dwie formy witaminy, które organizm człowieka jest w stanie przekształcić w formy biologicznie aktywne) codziennie przez dwa tygodnie, a potem raz na dwa tygodnie przez 6 miesięcy. Badania wskazują również na to, że dzienne spożycie 1000 albo 2000μg w formie suplementów przynosi podobny efekt.
Niezwykle ważne jest, by zapobiegać powstawaniu niedoboru tej witaminy. W tym celu polecałbym spożycie jej w formie suplementów dietetycznych. W przypadku wegan i ludzi starszych, suplementy należy przyjmować każdego dnia w dawce najlepiej 250μg. W przypadku lakto-owo-wegatarian, polecam taką samą dawkę przynajmniej 4-5 razy na tydzień.
- Czy można przedawkować witaminę B12 i jakie mogą być tego konsekwencje?
Do dziś nie są znane przypadki spożycia toksycznych ilości witaminy B-12. Pomimo tego, w celu zapobiegania niedoborom nie ma potrzeby spożywania dawek większych niż 1000μg. Wspomniane przeze mnie wcześniej źródło (które promuje tezę, że witamina B-12 znajduje się w produktach takich jak owoce, warzywa czy zboża), powołując się na badania na zwierzętach, twierdzi, że duże spożycie witaminy B12 może powodować raka. Opublikowane badania naukowe nie potwierdzają jednak takiej tezy. Wręcz przeciwnie, niektóre badania sugerują, że witamina B12 może mieć korzystny wpływ na profilaktykę nowotworów piersi i jelita grubego. Inne badania, w których osoby spożywały przez okres kilku lat setki razy większą dawkę tej witaminy niż dzienne zalecenie, nie wykazały ani pozytywnego ani negatywnego wpływu tej witaminy na rozwój raka.
- Dziękuję za rozmowę.
Dr Roman Pawlak jest wykładowcą odżywiania i dietetyki na East Carolina University w USA, autorem wielu publikacji naukowych Greenville.
Dla przykładu, 100 g krowiego mleka zawiera od 0.2 do 0.4μg. W mleku, które było gotowane przez 2 do 5 minut, około 30% witaminy B12 jest zniszczone przez temperaturę. Około 20 do 60% witaminy B12 pozostaje w serze zrobionym z tego mleka. Mięso, ryby i jaja zawierają trochę więcej B12 w porównaniu do mleka i nabiału.
Pomógł: 4 razy Wiek: 38 Dołączył: 01 Sie 2014 Posty: 311 Skąd: Rybnik
Wysłany: Wto Paź 21, 2014 18:08
vvv napisał/a:
dario_ronin napisał/a:
Dla przykładu, 100 g krowiego mleka zawiera od 0.2 do 0.4μg. W mleku, które było gotowane przez 2 do 5 minut, około 30% witaminy B12 jest zniszczone przez temperaturę. Około 20 do 60% witaminy B12 pozostaje w serze zrobionym z tego mleka. Mięso, ryby i jaja zawierają trochę więcej B12 w porównaniu do mleka i nabiału.
_________________ "Jeśli nie zainwestujecie w swoje zdrowie i zdrowie waszych bliskich, będziecie musieli wydać duże pieniądze na leczenie siebie i swojej rodziny u lekarzy ... Będziecie spłacać domy, mercedesy, wakacje swoich lekarzy i agentów ubezpieczeniowych."
dario_ronin [Usunięty]
Wysłany: Śro Paź 22, 2014 18:53
Szukam
witaminę E – naturalną – zestaw 8 różnych tokoferolii (m.in. alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, sta i theta) wykazujących ponad 4–krotnie większą aktywność takiej witaminy E, niż jej powszechny w sprzedaży syntetyczny odpowiednik – alfa-tokoferol.
Polecam poszukać w suplementach dra Ratha - są rewelacyjne, nie syntetyczne poza tym jest zachowana synergia dzięki czemu są bardzo dobrze przyswajalne.
Synergizm (wzmocniona siła działania jednego składnika przez drugi) zależy od ich odpowiedniego doboru i dawkowania.
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
dario_ronin [Usunięty]
Wysłany: Śro Paź 22, 2014 19:46
Składniki w 1 tabletce Vitacor Plus™:29,1 mg (D-alfa-tokoferol) Szukam
witaminę E – naturalną – zestaw 8 różnych tokoferolii (m.in. alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, sta i theta) wykazujących ponad 4–krotnie większą aktywność takiej witaminy E, niż jej powszechny w sprzedaży syntetyczny odpowiednik – alfa-tokoferol. http://www.swansonvitamin...00-iu-250-sgels
Ostatnio zmieniony przez Śro Paź 22, 2014 19:47, w całości zmieniany 1 raz
Składniki w 1 tabletce Vitacor Plus™:29,1 mg (D-alfa-tokoferol) Szukam
witaminę E – naturalną – zestaw 8 różnych tokoferolii (m.in. alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, sta i theta) wykazujących ponad 4–krotnie większą aktywność takiej witaminy E, niż jej powszechny w sprzedaży syntetyczny odpowiednik – alfa-tokoferol. http://www.swansonvitamin...00-iu-250-sgels
Kryzys wieku średniego?
dario_ronin [Usunięty]
Wysłany: Śro Paź 22, 2014 20:52
RyszardA napisał/a:
dario_ronin napisał/a:
Składniki w 1 tabletce Vitacor Plus™:29,1 mg (D-alfa-tokoferol) Szukam
witaminę E – naturalną – zestaw 8 różnych tokoferolii (m.in. alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, sta i theta) wykazujących ponad 4–krotnie większą aktywność takiej witaminy E, niż jej powszechny w sprzedaży syntetyczny odpowiednik – alfa-tokoferol. http://www.swansonvitamin...00-iu-250-sgels
Obie formy sprawdzone, efekt po zastosowaniu doustnym widać ewidentnie na skórze w ciągu 3 dni, ale oczywiście możesz cudować inaczej, Twoje życie jest cudem, Twoim cudem.
Im bardziej wycudowane suple tym większe ryzyko, że cudowanie spowodowało powstanie także jakiegoś szkodliwego czynnika.
Ostatnio zmieniony przez vvv Śro Paź 22, 2014 21:11, w całości zmieniany 6 razy
dario_ronin [Usunięty]
Wysłany: Śro Paź 22, 2014 21:40
vvv napisał/a:
możesz cudować
lubię mądre rady, ale ...
1.tata ma 80 lat
2.prosił mnie o mix tokoferolii
3.przeczytał w książce o leczeniu prostaty, że tylko taki zestaw działa
4.prosił mnie o mix tokoferolii
...
działa czy nie ... ma 80 lat
lubię mądre rady, ale ...
1.tata ma 80 lat
2.prosił mnie o mix tokoferolii
3.przeczytał w książce o leczeniu prostaty, że tylko taki zestaw działa
4.prosił mnie o mix tokoferolii
...
działa czy nie ... ma 80 lat
cudować ?
D
Zdecydowanie cudować. Najlepsza jest po prostu dywersyfikacja źródeł witaminy E z naturalnych produktów roślinnych i zwierzęcych. W przypadku ludzi starszych skuteczna jest dieta zawierająca ponad 1000 jm na dobę przez okres od kilku miesięcy do kilku lat.
Ostatnio zmieniony przez RyszardA Śro Paź 22, 2014 22:00, w całości zmieniany 2 razy
Znam osobiście 3 podobne przypadki, które aktualnie wyglądają kwitnąco w oparciu o kilka-kilkanaście mielonych jąder pestek moreli dziennie - to także poprawia nastrój.
Olej słonecznikowy może być prawie codziennie, co do tych kapsułek 200mg to jedna dziennie, obserwując uważnie zmiany apetytu, jeśli nic niepokojącego to zużyć te 20 kapsułek i zrobić dwa tygodnie przerwy.
Powiedz, że masz przekonanie, że jedna kapsułka z łyżką oleju słonecznikowego, ale musi być smaczny czyli rafinowany, czyli dokładnie taki jaki podałem to mieszanka super-hiper, możesz obserwować jak działa
pół kostki masła ukryte w duszonym brokule raz w tygodniu, może korzystnie układać wachlarz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Wątroba jakaś, może serca, może wieprzowe, może indycze, może mielona jako pasztet raz w tygodniu, co by dbać o żelazo, jeśli hemoglobina niezbyt bogata to ascofer (glukonian żelaza) plus kiwi (witamina C).
I miedź, żeby grzyby trzymały się z daleka.
Pytać o smaki, inspirować, niech nie myśli o kolorowych kapsułkach.
Uważać na codzienne rutyny żywieniowe, najbardziej znane to pieczywo, mleczne, jaja, kawa.
Po tym okazyjnym cudowaniu, to jest dobra 100% dzienna baza,
ewentualnie plus kiwi co drugi dzień:
1.tata ma 80 lat
2.prosił mnie o mix tokoferolii
3.przeczytał w książce o leczeniu prostaty, że tylko taki zestaw działa
4.prosił mnie o mix tokoferolii
...
działa czy nie ... ma 80 lat
cudować ?
D
Przeciwrakowe działanie kwasu askorbinowego, lizyny, proliny i ekstraktu z zielonej herbaty, in vivo, w ksenografii komórek ludzkiego raka prostaty...
więcej: http://www.dr-rath-koalic...orbinowego.html
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
Nasze ciała potrzebują 90 niezbędnych składników odżywczych. Chroniczny niedobór tylko jednego może skutkować pojawieniem się aż 10 chorób — łącznie daje to 900 chorób, którym można zapobiegać prawidłowym odżywianiem. Jest tylko jedno ale — mówi Wallach. Dziś nie ma czegoś takiego jak prawidłowe odżywianie, bowiem w glebie tragicznie brakuje minerałów3. A jeśli nie ma ich w glebie, z której pochodzi nasza żywność, nie ma ich w naszej żywności. "Martwi lekarze nie kłamią"
_________________ "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację... która zmieni świat."
D. Icke http://davidicke.pl/forum/
Ostatnio zmieniony przez gam Czw Paź 23, 2014 08:35, w całości zmieniany 1 raz
Tata jest samodzielny , jeździ autem , nie ma zdiagnozowanego guza prostaty ...
je pieczywo i pije śmietanę - tego nie zmienię
nie chcę i nie widzę sensu - człowiek ma prawo 'cieszyć się życiem'
wiele rad wprowadził , nie wszystkie
kupiłem kiedyś na Allegro - teraz nie ma , więc pytam/szukam
i tyle
Suplement diety FIN NEOECAPS50 jest źródłem witaminy E pozyskanej z oleju z kiełków, który zawiera wszystkie składniki z grupy witaminy E (alfa-,beta-, gama-, delta- i inne tokoferole
Skład: Jedna kapsułka zawiera 329 mg oleju z kiełków, naturalne mieszane tokoferole (gamma-tokoferol 50,8 mg, delta-tokoferol 20,3 mg, alfatokoferol 11,6 mg, beta-tokoferol 1,5 mg, inne tokoferole 17,3 mg) zawierają 25 mg naturalnej witaminy E, naturalny D-alfa tokoferol zawiera 25 mg witaminy E
Dawkowanie: 1 kapsułka dziennie po posiłku, najlepiej po południu.
Opakowanie: 60 kapsułek
Ostatnio zmieniony przez vvv Czw Paź 23, 2014 15:49, w całości zmieniany 5 razy
dario_ronin [Usunięty]
Wysłany: Czw Paź 23, 2014 15:39
vvv napisał/a:
dario_ronin napisał/a:
A ... wie ktoś gdzie w Polsce kupić E mixed tocopherols ?
Suplement diety FIN NEOECAPS50 jest źródłem witaminy E pozyskanej z oleju z kiełków, który zawiera wszystkie składniki z grupy witaminy E (alfa-,beta-, gama-, delta- i inne tokoferole).
no
o to chodziło
tani nie jest, ale
a w jednostkach IU jakby zawartość kapsułki przeliczyć ?
1000 to chyba gruba przesada, niedobór K może, zważając, że najbardziej zawierający nieprzetworzony naturalny pol ski produkt, słonecznik łuskany, zawiera 33mg/100g.
w jednostkach IU jakby zawartość kapsułki przeliczyć ?
witamin E wiki napisał/a:
1,000 mg (1,500 IU)
to trochę 'lipa'
trzeba by po 6 kaps. dziennie = 1000IU
na 10 dni opakowanie
Badań nad wpływem dużych dawek witaminy E jest bardzo wiele. Większość dotyczy podawania samej witaminy E w dużych dawkach od 500 do 3000 mg na dobę. Czytając je łatwo można wpaść w pułapkę wysokich dawek poszczególnych witamin. Sama wit E nie zdziała cudów. Syntetyczna wykazuje 50% skuteczności tej naturalnej czyli syntetycznej trzeba dwa razy więcej. Skuteczność rośnie wraz ze zwiększającą się ilością frakcji wit E czyli alfa beta itd. Jeszcze większą skuteczność wykazują nawet małe dawki jeśli wit E działa na zasadzie synergii. Podawana wraz z witaminam A, C, D, beta karotenem wykazuje kilkakrotnie silniejsze działanie w schorzeniach w których są zalecane jej duże dawki. Wystarczy wtedy od 50 do 100 mg na dobę. W jakimś instytucie robiono takim badania i napewno są w necie bo kiedyś o tym czytałem. Chyba to był Oxford ale głowy bym nie dał. Szukajcie a znajdziecie.
Ostatnio zmieniony przez RyszardA Pią Paź 24, 2014 07:48, w całości zmieniany 2 razy
Zdecydowanie najlepiej jest jeżeli suplementy przyswajamy w postaci witamin zawartych w owocach naszej diety,wtedy mamy pewność iż są one bezpieczne i w 100% naturalne.
wiadomo, że najlepiej uzupełniać witaminy, mikro - i makroelementy w sposób naturalny ale czasem niestety się nie da. Ja np miałam ogromny problem ze skurczami oraz drżeniem powieki. Pije dużo kawy więc oczywiste było, że wypłukałam magnez. Jadłam orzechy włoskie, kaszę gryczana oraz piłam duże ilości wody mineralnej, jednak na niewiele to się zdało. Dopiero jak zaczęłam zażywać chela mag b6 pozbyłam się uciążliwych skurczy. Suplement jest jednak bardziej skuteczny.
Jestem o krok od weganizmu i mam pewną zagwozdkę. Wszędzie słyszę, że trzeba koniecznie suplementować witaminę B12. A co z innymi? Czy witaminę Ealbo D czy A i inne dostarczę sobie w pożywieniu? Może lepiej brać po prostu jakiś zestaw różnych witamin? Może są tu osoby, które już od dawna są weganami i mogłyby mi odpowiedzieć na to pytanie? Mimo że do tej pory nie byłam nawet wegetarianką, miałam niedobory żelaza, więc nie wiem, jak dieta ma się do tego wszystkiego.
Ostatnio zmieniony przez Witold Jarmolowicz Pią Sie 26, 2016 16:17, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 3552 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Wrz 28, 2016 05:14
A nie lepiej posolaryzowac się i zjeść to jajko surowe raz na jakiś czas, jak organizm się domaga ? Ciało zazwyczaj instynktownie wie czego mu trzeba.
Aczkolwiek znam jednego weganina, który nic nie suplementował a mial B12 ponad norme w badaniach, pdejrzewał że to mogło być od jakichś kefirów kokosowych (?) i innych naturanie fermentowanych wynalazków, więc to moze być jakaś fajna opcja dla vegan ideo.
Pomógł: 51 razy Dołączył: 06 Lip 2008 Posty: 3552 Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro Wrz 28, 2016 05:27
Na surowym instynktownym omnivore suple są raczej zbyteczne. Coś tam kiedyś testowałem ale dzis po latach wydaje mi się, że cały ten biznes odżywkowo-witaminowy to wyciąganie kasy. Jakie zwierze w naturze robi izolowane ćwiczenia na jeden mięsień? Jakie zwierze w naturze je izolowane nieorganiczne witaminy ? To są pytania retoryczne
Jestem o krok od weganizmu i mam pewną zagwozdkę. Wszędzie słyszę, że trzeba koniecznie suplementować witaminę B12. A co z innymi? Czy witaminę Ealbo D czy A i inne dostarczę sobie w pożywieniu? Może lepiej brać po prostu jakiś zestaw różnych witamin? Może są tu osoby, które już od dawna są weganami i mogłyby mi odpowiedzieć na to pytanie? Mimo że do tej pory nie byłam nawet wegetarianką, miałam niedobory żelaza, więc nie wiem, jak dieta ma się do tego wszystkiego.
Inne witaminy powinno dostarczać pożywienie, tak - nawet te wegańskie Tylko to jest kwestia żeby dokładnie orientować się w tym, co się spożywa. Koniecznie jest też robienie sobie badań co jakiś czas, żeby mieć to wszystko pod kontrolą. Ogólnie, jeżeli boisz się że będziesz miała za mało witamin, to warto sięgnąć po naturalne preparaty witaminowo - mineralne. Tutaj jest duży wybór takich ilovebio
Jeżeli chodzi o suplementy diety to warto stosować te, które są przeznaczone dla sportowców. Są one lepsze od tych "dla zwykłych ludzi", są z lepszych składników po prostu. Mogą być nieco droższe, ale według mnie warto jest wydać te kilka złotych. W sklepie Bodypak jest ogromny wybór, w tym również witaminy i minerały więc warto spróbować
Pomógł: 191 razy Wiek: 39 Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 15904 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lip 21, 2017 07:10
pogodny napisał/a:
Odnośnie magnezu to z pewnością kakao jest jego dobrym źródłem.
To jest trochę mit, bo w ilościach jakie normalnie można go zjeść wcale tego magnezu dużo nie ma. http://naturalcalm.ca/is-...e-of-magnesium/
Magnezu jest sporo w innych produktach jak owoce, warzywa czy kasze (gryczana, jaglana), płatki owsiane, orzechy (np. migdały czy nerkowca). 0,5 kg mięsa wołowego, koniny czy baraniny to też nie mało magnezu, bo ok. 110 mg. Do wyboru do koloru
_________________ Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ja w swoich treningach na początku stosowałem kreatynę i muszę powiedzieć, że to jeden z niewielu suplementów, który dla mnie ma sens. Bardzo dużo pływam i nawet tutaj mi się ona przydała, jak ktoś nie wierzy proszę poczytać http://eplywak.pl/kreatyna/. Wiadomo, bez też się da i tak by było najlepiej, ale zdecydowanie poprawiła ona moje wyniki na basenie, jak i w bieganiu. Poza tym, biorę witaminy, ale to bardziej już jako kompleks, który po prostu dostarcza potrzebne nam witaminy.
Co do zawartości magnezu w pokarmie. Niedawno widziałem gdzieś fajną tabelę pokazującą zawartość magnezu w 100g produktu. Niestety nie pamiętam gdzie to było, a chętnie bym ją sobie zapisał.
Ja korzystam od jakiegoś czasu z suplementowania witaminy B complex, witaminy C, witaminy D i K, a także z omega 3 i potasu. Od czasu do czasu wspomagam się także suplementem ZMB6 marki Cheers.
Wykryto u mnie niedobory witaminowe podczas badania poprzedzającego rozpoczęcie diety. Stąd rozpoczęcie korzystania z suplementów, a suplementy Cheers polecił mi znajomy dietetyk.
Bardzo dobre działanie na organizm ma spirulina. Która może być stosowana uzupelniająco przez wegetarian.
ma wysokie zawartości białka i żelaza
zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej, pomaga zwalczać komórki białaczkowe,
wspiera leczenie i regenerację organizmu,
reguluje glikemię poposiłkową,
obniża poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi,
przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy,
wspiera serce
obniża ciśnienie
Nie jestem zwolenniczką suplementów diety, ponieważ uważam, że większość mikro i makroelementów dostarczamy razem z pożywieniem. Niemniej jednak duży wybór suplementów widziałam na DOZ PRODUCT w bardzo dobrych cenach. Zielona kawa z tego co słyszałam jest bardzo dobra.
A ja dochodzę do wniosku, ze trzeba po prostu wczytać się w sklad suplementów, w to co zawierają. I na tej podstawie wypróbować. Skuteczne odchudzanie opiera sie na deficycie kalorycznym. Czyli powinno się dostarczyć mniej kalorii niż, to co spalimy. Poza tym duże znaczenie mają ćwiczenia. Szczególnie jeśli chcecie sylwetkę wymodelować a nie tylko się odchudzić.
Sama obecnie piję dwa razy dziennie Calominal Duo. Zawiera w sobie glukomannan oraz chitozan, sa to składniki, które wiążą tłuszcze oraz węglowodany i dzieki temu ilość kalorii z pożywienia przyswajana jest w mniejszej ilości. Poza tym mam wrazenie, ze pozytywnie wpływa równiez i na moj apetyt.
Dodatkowo mozęcie wprowadzić więcej ostrych przypraw. Ostre potrawy są polecane przy odchudzaniu (oczywiśćie nic na siłę, jeśli nie przepadacie za ostrymi rzeczami to nie wpychajcie sobie ich koniecznie).
Gdybyś szukała suplementów diety dla kobiet w ciąży to polecam ten www.miositogyn.pl U mnie sprawdza się bardzo dobrze! Jest smaczny - pomarańczowy i skuteczny. Uregulował moje hormony bardzo szyboko. Zaczęłam go przyjmować z polecenia mojego ginekologa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.