Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Mięso z dzika
Autor Wiadomość
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Nie Kwi 28, 2013 18:14   

klaster40 napisał/a:
Ile czasu może takie mięso leżeć rozmrożone?

To posolone, przeznaczone na zmielenie max 48h pod warunkiem, że użyłeś min. 16g soli na 1kg mięsa. Jeżeli tylko oprószyłeś solą dwoma paluszkami to zużywaj czym prędzej.
Mięso w solance może być np. 7 dni ale musisz je codziennie odwracać zaś solanka powinna być 12% i jej użycie na kg mięsa powinno wynosić 0,4l.
Przyprawy powinny być uprzednio zaparzone. Jeżeli dałeś suche to mogą znacznie obniżyć trwałość mięsa.
2 łyżki soli - ile to jest gramów w Twoim zastosowaniu?
Temperatura przechowywania takiego mięsa to 2-4 st.C.
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Nie Kwi 28, 2013 20:39   

klaster40 napisał/a:
Śmierdzi moczem

Raczej knurem ;( :o
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Nie Kwi 28, 2013 21:27   

klaster40 napisał/a:
Jak wystygnie mniej będzie śmierdziało?

Mniej.
Zrób jakiś sos czosnkowy na ostro i serwuj na zimno.
Już wiesz, dlaczego na eksport nie poszedł.
Osobiście biorę loszki, przelatki lub warchlaki. Chociaż raz jadłam (u kogoś) polędwicę z dorosłego dzika ale był już po zimowej huczce i nie miał ani śladu knurzego zapachu.
Są osoby, którym ten zapach/smak nie przeszkadza. Mnie nie może przez gardło przejść.
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Nie Kwi 28, 2013 21:56   

klaster40 napisał/a:
Jest w ogóle sposób na kupowanie dziczyzny i nie martwienie się na co się trafi?

Oczywiście, że jest.
Kupuje się od zaprzyjażnionego łowczego lub samemu się poluje.
Ostatni sprawdzałam upolowanego knurka przez podgrzanie jego tłuszczu. W przypadku oceny negatywnej trafił by do skupu. A tak, skończył u mnie :
MOJE_ZMAGANIA_Z_DZIKIEM
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved