Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Podpuszczka
Autor Wiadomość
milosz1984 

Wiek: 39
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Śro Lut 13, 2013 02:36   Podpuszczka

Co o tym sądzicie?
http://allegro.pl/podpusz...2970866076.html
 
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Śro Lut 13, 2013 12:36   

A co chcesz wiedzieć?
Podpuszczka naturalna, najlepszy enzym do wyrobów z mleka krowiego.
Nie wiadomo jakiej jest mocy a to jest najważniejsze.
Podpuszczka musi być przechowywana w lodówce bo sie starzeje.
Nie należy ufać sprzedawcy co do ilości kropli na 10l mleka tylko należy wykonac tzw.
próbę podpuszczki w której możemy ustalić optymalną ilość podpuszczki do konkretnego mleka w celu uzyskania skrzepu w założonym czasie.
Na rynku są jeszcze podpuszczki roślinne oraz syntetyczne, wytwarzane przez zmodyfikowane genetycznie bakterie.
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
milosz1984 

Wiek: 39
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Śro Lut 13, 2013 15:59   

Eanna , a masz pewnych sprzedawców tej podpuszczki by nie kupować w ciemno na chybił traił? W tej aukcji mają też inne bakterie do robienia serów zółtych typu gouda i inne też fajna opcja. A co chciałem też wiedziec? To jak ma się ser biały z podpuszczki do sera białego od kobiety ze wsi, u której kupuje ser biały, serwatke, śmietanę,masło, maślankę, mleko? I wiesz moze jak sam moglbym zrobic domowy zolty ser z mleka wiejskiego?
Ostatnio zmieniony przez milosz1984 Śro Lut 13, 2013 15:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Śro Lut 13, 2013 18:26   

milosz1984 napisał/a:
ak ma się ser biały z podpuszczki do sera białego od kobiety ze wsi, u której kupuje ser biały, serwatke,

U kobiety kupujesz ser twarogowy. Skrzep (sernik) twarogu powstaje pod wpływem działania bakterii czystej fermentacji kwasu mlekowego na kazeinę mleka, czyli wytwarzany jest ze zsiadłego mleka. W mleczarniach ten sam skrzep uzyskuje sie prościej, poprzez potraktowanie mleka kwasem mlekowym.
Skrzepy podpuszczkowe powstają na skutek działania enzymów na słodki skrzep.
W ten sposób pozyskuje się skrzep na serki a'la oscypek, które się potem wędzi. Słodki skrzep "krówski" jak mówią górale, to po prostu słodka kazeina, krowi bunz.
Sery żółte, to podobne skrzepy ale prasowane. Jednak istotą robienia sera jest stworzenie odpowiednich warunków do rozwoju pożądanej flory bakteryjnej, czasami grzybowej. Bez tej flory każdy ser zgnije.
Na wedlinach domowych - forum, jest skromny dział poświęcony tej tematyce. Przydadzą się też dobre książki. Na wędlinach jest też do ściągnięci dobra książka Licznerskiego. Drugi dobry autor: Obrusiewicz
Zobacz, jak inni robią takie domowe sery. Sa bardzo dobre chociaż czasami mniej udane :D
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
milosz1984 

Wiek: 39
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Pią Lut 15, 2013 01:26   

Książke Licznerskiego dzisiaj pobralem i zacznę czytać. A masz może jakieś pewne źródła podpuszczki by w ciemno nie kupować? Może być z allegro itp ważne by podpuszczka była konkretna. Dzieki.
Ostatnio zmieniony przez milosz1984 Pią Lut 15, 2013 01:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
vvv
^^^


Pomógł: 12 razy
Wiek: 52
Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 3494
Wysłany: Pią Lut 15, 2013 01:38   

Jedna kropla na litr, brzmi przekonująco.
http://wyrobynaturalne.co...erzem-50ml.html
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Pią Lut 15, 2013 10:12   

vvv napisał/a:
Jedna kropla na litr, brzmi przekonująco.

A co cię przekonuje ?
milosz1984 napisał/a:
A masz może jakieś pewne źródła podpuszczki by w ciemno nie kupować?

Kupuję w Agrovisie, ale nie wiem, czy sprzedają w małych ilościach.
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
vvv
^^^


Pomógł: 12 razy
Wiek: 52
Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 3494
Wysłany: Pią Lut 15, 2013 11:48   

EAnna napisał/a:
A co cię przekonuje ?
Jedna kropla nie zaszkodzi, cena bardzo przystępna, można sprawdzić czy produkt działa, czy ser się uda, jeśli wszystko się uda to 50ml to 1000kropli więc można będzie sukces powtarzać, z tego co sprzedają wygląda, że mają pojęcie jak zrobić ser, ale moje przekonanie jest typu warto spróbować, a nie typu na pewno się uda, bardzo wiele zależy tu od mleka, jego czystości czystości naczyń i przestrzegania właściwych czasów i temperatur i doświadczenia serowar-niczego.

Agrovis się ukrywa z ceną, może podrożało, trzeba zadzwonić. :-)

Cytat:
31 Grudnia 2009
Data publikacji


Podpuszczka - Agrovis - oferta dla przetwórców mleka

AGROVIS - naturalne podpuszczki firmy Coquard dla domowych przetwórców mleka krowiego, koziego i owczego.

Oferujemy:

Podpuszczka cielęca BEAUGEL 50 - 30 zł/litr
Podpuszczka kozia BEAUGEL 5 - 58 zł/litr
Podpuszczka owcza BEAUGEL 6 - 70 zł/litr

Szczegóły: www.agrovis.eu
 
     
milosz1984 

Wiek: 39
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Pią Lut 15, 2013 13:36   

vvv napisał/a:

www.agrovis.eu


Fajna ta stronka, przyda się. Kupowaliscie od nich kozia i owcza? Jak wyszly wam sery roznego typu, masla, jogurty itp?
Ostatnio zmieniony przez milosz1984 Pią Lut 15, 2013 13:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved