Tak się spytam "niereligijnie" - ktoś przyrządza tu ziemniaki na parze?
ja mam sprzęt do gotowania na parze (taki garnek z dziurkami w dnie) i jeżeli najdzie mnie ochota na np. fryty to zaczynam od "wstępnej" obróbki w tym garze, a dopiero tak podgotowane daję na tłuszcz.
nie jestem smakoszem ziemniaków, jem raz na kilka tygodni, to nawet nie kojarzę czy jest różnica na parze vs. w wodzie
_________________ I never forget a face, but in your case I'll be glad to make an exception.
Tez mam taki garnek i mam parowar ale jeszcze ani razu nie uzylem
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Ostatnio zmieniony przez zyon Sob Lis 24, 2012 23:14, w całości zmieniany 1 raz
Dostalem kiedys przy duzym zamowieniu. Nawet nie chce mi sie odpakowac, po kiego mam sie bawic w jakies dziwne zabiegi jak moge te ziemniaki ugotowac.
_________________ Nauka:nigdy więcej! Po maturze chodziłem na 3 różne studia, jednak okazało się że wykształcenie to nie jest coś dla mnie. I tak oto twój argument spala na konewce:) To takie krótkowzroczne masło maślane.
Z doświadczenia podpowiem, żeby nie przyrządzać ziemniaków w mikrofalówce. Po ziemniakach obrabianych termicznie w mikrofali zawsze mnie kuło w klatce piersiowej i bolała głowa. Mikrofalówka raczej zmienia postać skrobi ziemniaczanej na szkodliwą (gdzieś nawet jest artykuł o tym). Po ziemniakach ugotowanych w garnku z wodą nie miałem złych objawów. Ostatnio też smażyłem frytki na głębokim oleju kokosowym i robiłem placki ziemniaczane na kilku centymetrowej warstwie tego oleju (z braku smalcu). Wyszły nawet niczego sobie, choć niestety był ten kokosowy posmak.
polecam frytki z pietruchy smażone w klarowanym maśle (lub rafinowanym oleju kokosowym).
Są zakur...
Spróbuję i to I tak nie mam co zrobić ze słojami oleju kokosowego które u mnie stoją bez celu. I w ogóle można się takich frytek więcej najeść bez szkód, gdyż kartofle mają skrobi w 3 doopy. A pietrucha neutralna, tylko szkoda że taka droga:((( To może by też ze selera?
Ostatnio zmieniony przez yarosh1980 Wto Sty 15, 2013 00:08, w całości zmieniany 1 raz
_________________ "The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
draq Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Sty 2012 Posty: 40
Wysłany: Śro Sty 16, 2013 21:05
Cytat:
Z doświadczenia podpowiem, żeby nie przyrządzać ziemniaków w mikrofalówce. Po ziemniakach obrabianych termicznie w mikrofali zawsze mnie kuło w klatce piersiowej i bolała głowa.
Ja odradzam przyrządzania czegokolwiek w mikrofalówce. To tak jakby wsadzić do niej głowę, tylko że działanie pożywienia jest rozłożone w czasie.
Cytat:
Wyszły nawet niczego sobie, choć niestety był ten kokosowy posmak.
Nie wiem tego z doświadczenia, ponieważ miałem do czynienia jedynie z olejem tłoczonym na zimno. Jednak z informacji, które wyczytałem, olej kokosowy nietłoczony na zimno nie ma tego posmaku. Jaki olej użyłeś?
Jeżeli chodzi o ziemniaki, to polecam pieczone w skórcę w ok 180 stopniach przez około godzinę (zależnie też od wielkości). Sam taki ziemniak bez żadnego dodatku jest dobry sam z siebie.
W przeciwieństwie do kasz, mięs i serów, tylko ziemniaki mają deficyt metioniny i w ogóle białka. Ponieważ metionina jest głównym czynnikiem przeciwmiażdżycowym, a najbardziej miażdżycorodne są węglowodany z tłuszczami, więc jedzenie dużej ilości frytek zwiększa ryzyko miażdżycy.
JW
Kangur Pomógł: 34 razy Wiek: 82 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 3119 Skąd: Australia
Wysłany: Czw Sty 17, 2013 05:03
"Nalepszym owocem jest ugotowany ziemniak rozgnieciony w lyzce smalcu" - J.K.
Cytat:
Метионин является незаменимой аминокислотой, то есть не синтезируется в организме человека. Больше всего встречается в говяжьем и курином мясе, в говяжей печени и треске, достаточно много содержится в твороге, куриных яйцах; крупах (по убыванию) рисовой, пшенной, овсяной, гречневой, перловой, пшеничной, манной; в горохе, макаронах и уже меньше в молоке/кефире и хлебе. Также присутствует в бананах, бобах, фасоли, чечевице и сое.
Najwiecej metioniny jest w wołowinie i mięsie drobiowym, w wątrobie wołowej i dorsza, wiele sie znajduje w serze i jajkach.
Dla niskoweglowodanowcow to sa srachy na Lachy.
_________________ Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.