Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 01:02 Domowa produkcja kefiru i jogurtu
Witam!
Interesuje mnie produkcja prawdziwego jogurtu i kefiru, tak jak to robią prymitywne, izolowane kultury. W internecie jest wprawdzie pełno przepisów, ale zawsze trzeba dodawać spore ilości sklepowego "jogurtu" (z mlekiem w proszku w składzie)/kefiru.
Mnie interesuje wytwórstwo tych przetworów mlecznych de novo tj. od niepasteryzowanego mleka bez żadnych dodatków. Jak to robili np. nomadzi ?
Czy można się obejść bez gotowych kultur bakterii kefirowych/jogurtowych ?
Nawet na stronie fundacji Westona Price, promującej mocno mleczne nic o tym nie ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.