Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Sty 01, 2013 11:54
Jajka przepiórcze na surowo.
Autor Wiadomość
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 17:26   

Jaja przepiórcze obrabiane termicznie przeniesione do zdrowej zywnosci
http://www.dobradieta.pl/...pic.php?t=18852
 
     
mikkk 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 71
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 22:11   

No zgadza się Ali z tym smakiem. Ja kupuje od gościa z gospodarstwa ekologicznego (od zielononóżek). Ale nie zawsze ma, i wtedy biorę takie z marketu, jedynki (hodowane na wybiegu, ale karmione paszą). Czuć różnicę w smaku jak jasna ...... .

Zazdroszczę Ci możliwości własnej hodowli. Za parę lat, jak się wyprowadzę z wrocka, też będę sobie hodował kurki.
_________________
Jedyną rzeczą jaką uczy nas historia to to, że wszystko co teraz wiemy o otaczającym nas świecie, jest nieprawdą.
 
     
milosz1984 

Wiek: 39
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Pon Wrz 26, 2011 13:26   

Pytanie odnośnie ryzyka jedzenia surowych żółtek.
Otóż właśnie dzisiaj wyrobiłem sobie książeczkę sanepidowską , która potrzebna mi będzie do nowej pracy. Wyniki na Salmonella ujemne więc wszystko ok.
Jednak przy okazji jadąc po wyniki znajoma poprosiła mnie bym odebrał za nią jej wyniki bo nie ma czasu rano jechać więc dała mi kartę zdrowia i dowód. Okazało się, że w jej trzeciej próbce posiewu kału pisało. ,,Wyhodowano pałeczki Salmonella z grupy D typ enteridis". Więc ma Salmonelle.
Stąd moje obawy czy jedząc surowe żółtka nie ma ryzyka nabawienia się Salmonelli? Jakie jest w ogóle ryzyko ,,złapania" Salmonelli jedząc same surowe żółtka?
 
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Pon Wrz 26, 2011 14:34   

Ja już wszamałam tyle surowych żółtek że teoretycznie powinnam załapac salmonelle, nie miąlam objawów z tym zwiazanych, szczerze powiedziawszy nie bardzo mnie to obchodzi... :P
 
     
milosz1984 

Wiek: 39
Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 168
Wysłany: Pon Wrz 26, 2011 14:52   

W takim razie nic tylko wcinać surowe żółtka z jajek :P .
 
 
     
Molka 
Moderator


Pomogła: 60 razy
Dołączyła: 02 Maj 2009
Posty: 6909
Wysłany: Pon Wrz 26, 2011 15:11   

milosz1984 napisał/a:
W takim razie nic tylko wcinać surowe żółtka z jajek :P .

no tak.. :viva:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved