Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Sty 01, 2013 11:55
Najlepsza kiełkownica
Autor Wiadomość
kaskada 


Dołączyła: 02 Sie 2011
Posty: 59
Skąd: Poland
Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 19:44   Najlepsza kiełkownica

Mam już kilka sprzętów w domu, które umożliwiają mi bycie raw, do tej pory jednak całkowicie ignorowałam kiełkownice... kupowałam gotowe kiełki, ale jestem już na takim etapie, że wolę kiełkować swoje ziarenka, tymbardziej, że wybór kiełków w sklepach (kupuję zwykle w piotrze i pawle) jest dość ograniczony...

Nie mam w temacie żadnego doświadczenia, słyszałam, że są elektryczne kiełkownice, czy ktoś może polecić coś sprawdzonego i dobrego?
_________________
www.witarianie.pl
www.rawolucja.pl
DOBRA DIETA = SUROWA DIETA :)
 
     
mikkk 


Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 71
Skąd: Wrocław
Wysłany: Śro Wrz 21, 2011 00:45   

Hej Kaskada.
Kiełki jem już od paru lat i od początku robiłem je sobie sam.
No i najlepiej się je robi w zwykłych litrowych słoikach.
Potrzebny sprzęt to wspomniany słoik i zwykła gaza.

Wsypujesz trochę kiełków na dno słoika, zalewasz je wodą na powiedzmy 12 godzin (wody trzeba wlać dość sporo, bo niektóre kiełki nieźle ją piją). Następnie za pomocą gazy, po 12 godzinach, wylewasz.
Dwa razy dziennie zalewasz, przepłukujesz i wylewasz (tak jak wyżej, za pomocą gazy).
Na początku kombinowałem z jakimiś sitkami, specjalnymi wieczkami na słoiki, bo wszędzie pisali, że słoik musi stać do góry nogami, pod odpowiednim kontem, żeby była cyrkulacja powietrza. Ale teraz używam tylko gazy, i po przepłukaniu stawiam słoik normalnie i nie ma żadnego problemu. Kiełkują rewelacyjnie.

Prawie wszystkie zrobisz w ten sposób, nawet słonecznik, mimo, że wszędzie piszą, że trzeba w ziemi lub w kiełkownicy.

W słoiku nie wykiełkował mi tylko len (teraz robię go na gazie) i rzeżucha (z niej zrezygnowałem). Powodem było to, że wydzielają lepką substancję, i ona zalepia gazę, przez co trudno je wypłukać.

Szpinak też się robi dość kiepsko w słoiku (mało ziaren kiełkuje). No ale szpinak w kiełkownicy, nie wykielkował mi wcale. Może nasiona kupiłem jakieś słabe.

Pozdrawiam.
_________________
Jedyną rzeczą jaką uczy nas historia to to, że wszystko co teraz wiemy o otaczającym nas świecie, jest nieprawdą.
Ostatnio zmieniony przez mikkk Śro Wrz 21, 2011 00:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved