Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Witold Jarmolowicz
Wto Sty 01, 2013 11:12
Nietolerancja laktozy.
Autor Wiadomość
culturyzsta 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 30
Wysłany: Sob Sie 13, 2011 16:18   Nietolerancja laktozy.

Trawię laktoze, ale do pewnego dość małego stopnia.
Są takie kapsułki z laktazą(enzym), słyszałem także że bakterie L.acidophilus rozkładają laktoze, ale nie próbowałem ani tego ani tego, niewiem czy jest sens wydawać kasę, chciałbym zacząć pić mleko, ale sie nie pieprzyć - 3-4 litry dziennie, wiec niewiem ile bym musiał tego enzymu/bakterii zażyć/wrzucić.
Macie jakieś doświadczenie ?
 
     
mhm

Dołączył: 17 Lut 2011
Posty: 80
Wysłany: Sob Sie 13, 2011 17:12   

Przy tak ogromnych ilościach mleka organizm sam zacznie wytwarzać większą ilość kazeiny, ale raczej należy się pogodzić z uczuleniem lub biegunkami...
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Sob Sie 13, 2011 19:36   

mhm napisał/a:
organizm sam zacznie wytwarzać większą ilość kazeiny

???????????????????????????????????????
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
culturyzsta 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 30
Wysłany: Sob Sie 13, 2011 20:08   

mhm skąd to twoje czarnowidztwo wynika? Zdaje się chodziło ci o laktaze.
Ostatnio zmieniony przez culturyzsta Sob Sie 13, 2011 20:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Sob Sie 13, 2011 20:19   

Masrna prowokacja
 
     
culturyzsta 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 30
Wysłany: Nie Sie 14, 2011 08:38   

Jaka prowokacja? :hah:
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Nie Sie 14, 2011 10:35   

PO ilości 3-4 L mleka wody już nie będziesz musiał pić? Fajnie :)
 
     
culturyzsta 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 30
Wysłany: Nie Sie 14, 2011 10:40   

http://stronglifts.com/go...on-gain-weight/
Jak widzisz nie jestem odosobniony.
Pewne plemiona afrykańskie też dużo piją, podobno.
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Nie Sie 14, 2011 10:48   

Na pewno plemiona w Afryce mają pod dosatkiem duże ilości wody.
Jak mieli by do wyboru wodę vs mleko wybrali by mleko podobno. ;)
P.S mógłby pokazać ten Pan z linka swoje zdjęcie jak wygląda? Czy jest neisdostepne?
Ostatnio zmieniony przez Mariusz_ Nie Sie 14, 2011 10:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
culturyzsta 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 30
Wysłany: Nie Sie 14, 2011 11:29   

Ten co przytył 25 lbs? Niewiem zapytaj go, a właściciel i pismak tej strony to jest ten gościu http://stronglifts.com/about-mehdi/

Niewierze w takie przyrosty, fakt można tyle przytyć w ciągu miesiąca ale nie wierze żeby większość tego to był mięsień, chciałem tylko pokazać że są ludzie którzy piją tyle mleka.
Ostatnio zmieniony przez culturyzsta Nie Sie 14, 2011 11:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
heniu007 

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 17 Cze 2010
Posty: 385
Wysłany: Nie Sie 14, 2011 14:13   

Tyle mleka ; O
Jak ogromny osesek :P

Przychodzi mi na myśl, że tak duże ilości mleka mogą być wyjątkowo problematyczne w trawieniu, co poskutkuje rozkładem przez różne bakterie, a produktom tego rozkładu mogą towarzyszyć duże ilości metanu.

Oprócz przyrostów masy, zapewne będziesz mógł się pochwalić potężnymi wiatrami i stolcem zapachu gnilnego.

Przeciwnicy mleka również podają argument, że po procesie pasteryzacji lub innej obróbki cieplnej mleka następuje rozkład termiczny soli wapnia naturalnie zawartych w mleku.
Jako dowód podają informację, że po obróbce cieplnej, na powierzchni przemysłowych maszyn osadza się gruba warstwa prostych związków nieorganicznych wapnia.

Padają również inne argumenty:
- w mleku znajduje się duża zawartość kazeiny, których człowiek bez pomocy "małych pomocników" nie jest w stanie strawić
- w mleku znajduje się cukier mleczny - laktoza, który może powodować uczulenia
- Nawet 100 milionów ciałek ropnych w każdej szklance...
- mleko zawiera jak to określili różne substancje wspomagające oraz hormony
- wprowadzasz obce białka



Duża większość argumentów dotyczy mleka produkowanego na masową skalę.
 
     
culturyzsta 

Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 13 Sie 2011
Posty: 30
Wysłany: Nie Sie 14, 2011 14:20   

Nie mam zamiaru właśnie produkować metanu, jak będe produkował to dam sobie spokój bo to nie opłacalne, mleko to by było surowe, zsiada się.
 
     
Mariusz_ 
[Usunięty]

Pomógł: 12 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Sie 2010
Posty: 2808
Wysłany: Nie Sie 14, 2011 20:36   

Znałem tekiego pakera pijącego 2 litry mleka dziennie sikał co 1h :) i był raczej ulany niż loss fat :) . Jednak każdy człowiek jest inny
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Nie Sie 14, 2011 21:19   

heniu007 napisał/a:
....
- w mleku znajduje się cukier mleczny - laktoza, który może powodować uczulenia ......
.

Grzybek kefiru (ziarno Mahometa) przetwarza laktoze w alkohol. Kefir jest napojem alkoholowym i nim tez sie mozna ululac.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
heniu007 

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 17 Cze 2010
Posty: 385
Wysłany: Czw Wrz 08, 2011 19:15   

Kangur napisał/a:
Hannibal napisał/a:

A Abchazyjczycy to przypadkiem nie żyją na Kaukazie? Gdzie napisano, że są na HC? Jeśli już to medium-carb, gdzie tłustych pokarmów sobie żałowano.

Zyja na Kaukazie jedza tlusta gotowana baranine i popijaja kefirem.
Nie chcieli zdradzic technologii produkcji kefiru, bo podobno Mahomet im zakazal rozpowszecniac swoje ziarno dlugowiecznosci. Zarodniki kefiru nazywaja ziarnem Mahometa.
Gdzie diabel nie moze tam kobiete posle i tak bylo z kefiem.
Kiedys opisze te romantyczna przygode.


To teraz wiem skąd się wzięło "ziarno Mahometa".

W dzisiejszym cyfrowym świece pisać o rzeczy, o której google milczy to duża sztuka. 8)
 
     
Neo90 

Dołączył: 23 Lip 2011
Posty: 24
Wysłany: Pią Wrz 09, 2011 16:51   

Regularne picie dobrego kefiru sprawia, że problem tego tematu znika.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved