Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Pulpety "zenona"
Autor Wiadomość
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 23:00   Pulpety "zenona"

Więc tak.

Bierzemy
-pół kilo mielonej krowy
-1 jajko 3 żółtka
-sproszkowany korzxeń macy
-przyprawy: sól pieprz, kolędra, pietruszka, zioła prowansalskie

wszystkie składniki w misce mieszamy. Na dużym talerzu wysypujemy warstwę ulubionej przyprawy. Z mięsno jajeczno macowej masy formujemy kuleczki, kładzemy na talerzu. dzięki temu, że talerz został posypany ziołem nie przykleją się doń.

Wrzucamy toto do garnka z gotującym się bulionem warzywnym, standardowa włoszczyzna, wiadomo
Wrzucamy do wrzącej wody, po 2 minutach zmniejszamy ogień na minimalny, po kwadransie można wcinać i potem rosnąć.

Próbowałem też dodać do tego troszkę gotowanego ryżu, do tej masy pulpecianej znaczy się. Też było ok.
Ten korzeń macy to fajny substytut mąki. I bardzo mi przy tym smakuje.
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 06:55   

A na surowo te pulpety też próbowałeś?
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
gudrii 


Pomógł: 19 razy
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 1967
Skąd: everywhere
Ostrzeżeń:
 1/2/3
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 09:17   Re: Pulpety "zenona"

zenon napisał/a:
Więc tak.

Bierzemy
-pół kilo mielonej krowy
-1 jajko 3 żółtka
-sproszkowany korzxeń macy
-przyprawy: sól pieprz, kolędra, pietruszka, zioła prowansalskie

wszystkie składniki w misce mieszamy. Na dużym talerzu wysypujemy warstwę ulubionej przyprawy. Z mięsno jajeczno macowej masy formujemy kuleczki, kładzemy na talerzu. dzięki temu, że talerz został posypany ziołem nie przykleją się doń.

Wrzucamy toto do garnka z gotującym się bulionem warzywnym, standardowa włoszczyzna, wiadomo
Wrzucamy do wrzącej wody, po 2 minutach zmniejszamy ogień na minimalny, po kwadransie można wcinać i potem rosnąć.

Próbowałem też dodać do tego troszkę gotowanego ryżu, do tej masy pulpecianej znaczy się. Też było ok.
Ten korzeń macy to fajny substytut mąki. I bardzo mi przy tym smakuje.


Mmm... głodny się robie. Można tez zrobić w druga stronę ale mięso powinno być raczej dobrej jakosci (a może nie koniecznie?).

Za nim uformujemy kulki wsadzamy masę w woreczki foliowe, tak po 150g na worek i wkładamy je do wody o temperaturze około 50 max 60 stopni c na czas około 1,0 do 1,5h.

(po 45 minutach można wymienić wode na nową aby znowu miała 60 c).

Po 90 minutach wyciągamy masę, mieszamy dokładnie i formujemy pulpety. Gotujemy wodę i utrzymujemy pełne wrzenie (nie zmniejszamy ognia po zagotowaniu). Wrzucamy pulpety na wode na dosłownie 30 s -3 minut (zależnie od mięsa).

Wyciągamy i gotowe :)

P.S w odróżnieniu od Twojej metody widoczne zniszczenia są znacznie mniejsze i kruchość oraz miękkość jest znacznie lepsza ;)
_________________
"The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his."
George S. Patton
 
     
Kangur

Pomógł: 34 razy
Wiek: 82
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 3119
Skąd: Australia
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 09:47   Re: Pulpety "zenona"

gudrii napisał/a:


Mmm... głodny się robie. Można tez zrobić w druga stronę ale mięso powinno być raczej dobrej jakosci (a może nie koniecznie?).

Za nim uformujemy kulki wsadzamy masę w woreczki foliowe, tak po 150g na worek i wkładamy je do wody o temperaturze około 50 max 60 stopni c na czas około 1,0 do 1,5h.

(po 45 minutach można wymienić wode na nową aby znowu miała 60 c).

Po 90 minutach wyciągamy masę, mieszamy dokładnie i formujemy pulpety. Gotujemy wodę i utrzymujemy pełne wrzenie (nie zmniejszamy ognia po zagotowaniu). Wrzucamy pulpety na wode na dosłownie 30 s -3 minut (zależnie od mięsa).

Wyciągamy i gotowe :)

P.S w odróżnieniu od Twojej metody widoczne zniszczenia są znacznie mniejsze i kruchość oraz miękkość jest znacznie lepsza ;)

A dlaczego we woreczki foliowe? Zdrowiej bedzie w naczynia szklane; np w szklanki.
_________________
Odkwaszać czy zakwaszać?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1159
14 W czasie posiłku powiedział do niej Booz: «Podejdź tu i jedz chleb, maczając swój kawałek w kwaśnej polewce».
 
     
zenon 
Tygrys

Pomógł: 37 razy
Wiek: 38
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 5633
Skąd: z nienacka
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 14:51   

Hannibal napisał/a:
A na surowo te pulpety też próbowałeś?



A po cholerę?
_________________

(\_/)
(O.o)
(> <)
This is Bunny.
Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 15:00   

zenon napisał/a:
A po cholerę?

Po co? Żeby zjeść w takiej postaci. Proste jak drut.
No chyba, że takiej nie lubisz - wtedy pytania nie było.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
gravs 


Pomógł: 10 razy
Wiek: 39
Dołączył: 13 Gru 2009
Posty: 483
Skąd: ze wsi
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 20:43   Re: Pulpety "zenona"

zenon napisał/a:

-1 jajko 3 żółtka

ciężko będzie znaleźć jako z trzema żółtkami :-?
_________________
każda sztuka jest bezużyteczna - oscar wilde
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved