Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Molka
Wto Sty 01, 2013 11:54
Masło z mleka niepastetyzowsnego
Autor Wiadomość
sandralove

Dołączył: 18 Lut 2011
Posty: 2
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 16:26   Masło z mleka niepastetyzowsnego

Witam
Czy ktoś mógłby mi udzielić informacji gdzie moge kupić masło z surowego mleka bądź też które firmy produkują takie masło. Wcześniej kupowałam masło Figa ale teraz mają przerwę w produkcji. Mieszkam na Ursynowie.
Pozdrawiam
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 17:48   

Tutaj - sery_basi@wp.pl
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
sandralove

Dołączył: 18 Lut 2011
Posty: 2
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 18:15   

Panie Hannibalu
Tak w ogóle to chciałam Tobie napisać, że jak przejrzałam to forum to bardzo dużo rzeczy wiesz. Skąd bierzesz informacje prócz mercoli bo to zauważyłam. I czy ten e-mail to jest do masła z Wiżajn, bo takie kiedyś kupowałeś?
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lut 18, 2011 18:28   

sandralove napisał/a:
Skąd bierzesz informacje prócz mercoli bo to zauważyłam.

No Mercola to tak w promilu tylko. ;)
W moich postach jest trochę odnośników do różnych artykułów, książek, audycji.
Reszta to własna praktyka i dyskusja z innymi.
sandralove napisał/a:
I czy ten e-mail to jest do masła z Wiżajn, bo takie kiedyś kupowałeś?

Tak, to jest właśnie do tego masła.
Musisz się ich spytać, czy dalej sprzedają, bo już z rok od nich nie kupowałem.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
heniu007 

Pomógł: 13 razy
Dołączył: 17 Cze 2010
Posty: 385
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 11:21   

Witajcie Moi Drodzy !

Hannibalu jakbyś ocenił organoleptycznie to masło ?
Bo ceny mają znakomite.
Można zakupić od użytkownika zulus73 masło oraz sery w tej samej cenie !
Mleczne z Wiżajn

7zł to zazwyczaj cena 200g sera podpuszkowego( 70% tłuszczu w suchej masie) zakupionego w markecie, słonego jak jasny pierun :razz: I na dodatek wszyscy wiemy jakie tricki potrafią wykonac przy produkcji takich masowych serów :sad:

A tutaj otrzymujemy za "przysłowiowe grosze" produkty niepasteryzowane :viva:
Ostatnio zmieniony przez heniu007 Nie Kwi 10, 2011 23:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 11:44   

heniu007 napisał/a:
Hannibalu jakbyś ocenił organoleptycznie to masło ?

Bardzo dobrze.
Kilka lat od nich kupowałem ;)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
ali
[Usunięty]

Wysłany: Nie Mar 20, 2011 12:12   

heniu007 napisał/a:

A tutaj otrzymujemy za krocie produkty niepasteryzowane


w tą ręczną domową produkcję na większą skalę to ja nie wierzę

co do masła z mleka pasteryzowanego czy też nie
sądzę ze niewielka jest różnica jeżeli kupujesz ze sprawdzonej mleczarni i podają że jest z tłuszczu mlecznego i ma 82%
natomiast sery to inna bajka,
nikt już nie produkuje na naturalnej podpuszczce, ponadto w dojrzewalniach serów żółtych nie ma zachowanych specyficznych warunków oddzielnie dla poszczególnych gatunków sera, stąd jest ten jednakowy ich smak.
najtaniej sery podpuszczkowe świeże dostaniesz w okolicach Korycina, Sidry i Dąbrowy Białostockiej 14 zł za kg
 
     
JTR 

Dołączył: 22 Wrz 2011
Posty: 11
Wysłany: Czw Wrz 22, 2011 00:55   

Ja kupuję nabiał "u baby" na targu.
Ceny bardzo atrakcyjne - kilogram masła 15 zł, litr mleka 4 zł, maślanki 5 zł, kilogram twarogu 12 zł, serwatkę dostaję przy zakupach za darmo.
Jestem pewny co do wysokiej jakości tych wyrobów - w maślance pływają drobiny masła, mleko pięknie się zsiada. Smak ten zupełnie inny niż ze sklepu.
Myślę, że zamiast kombinować z zakupami przez internet można przejść się na pobliskie targi.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lut 05, 2012 19:10   

Jak przechowywać masło poza lodówką nawet przez miesiąc

http://www.reluctantgourmet.com/butter_crock.htm
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
Ostatnio zmieniony przez Hannibal Nie Lut 05, 2012 19:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved