Strona główna Fakty żywieniowe Jak się żywić? Przepisy Historia diety Forum  

  Forum dyskusyjne serwisu www.DobraDieta.pl  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Czat      Statystyki  
  · Zaloguj Rejestracja · Profil · Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości · Grupy  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ksylitol - słodycz bez cukru
Autor Wiadomość
Pulpi

Dołączył: 09 Lut 2011
Posty: 3
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 09:51   Ksylitol - słodycz bez cukru

Od kilku tygodni odkryłam ksylitol do wypieków. Próbowaliście tego?
Ostatnio zmieniony przez m Śro Cze 08, 2011 15:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Joannaż 


Pomogła: 38 razy
Wiek: 40
Dołączyła: 19 Kwi 2010
Posty: 2285
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 15:43   Re: Ksylitol - słodycz bez cukru

Pulpi napisał/a:
ksylitol

Coś mi chemią śmierdzi.

:-)
_________________
Im więcej trudności w drodze do celu,
tym więcej radości w jego osiągnięciu.
 
     
dario_ronin
[Usunięty]

Wysłany: Śro Lut 09, 2011 15:48   

sinsemilla napisał/a:
Coś mi chemią śmierdzi.


chemia nie chemia , pytanie czy to prawda jest ?


Ksylitol jest tak zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od cukru. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto zawiera prawie 2-razy mniej kalorii niż cukier! Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w slinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Stosowanie ksylitolowego aerozlu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego oraz zmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit- np. Helicobacter pylori której przypisuje się między innymi owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - na przykład Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Fińscy naukowcy zalecają spożywanie do 40 g Ksylitolu dziennie, dla wydatnego wzmocnienia tkanki kostnej. Ksylitol może zastąpić cukier do przyrządzania różnych produktów kulinarnych ...
Ostatnio zmieniony przez dario_ronin Śro Lut 09, 2011 15:49, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
ali
[Usunięty]

Wysłany: Śro Lut 09, 2011 15:56   

sok z brzozy tradycyjnie znany jest od dawna
pozyskiwany z drzew wczesną wiosną
robiono z niego napoje po dodaniu cytryny lub kwasku cytrynowego
Ostatnio zmieniony przez ali Śro Lut 09, 2011 15:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
dario_ronin
[Usunięty]

Wysłany: Śro Lut 09, 2011 16:09   

Cytat:

sok z brzozy tradycyjnie znany jest od dawna


no dobrze , ale jakie jest metabolizowanie ksylitolu ?

prawdę piszą ?
 
     
ali
[Usunięty]

Wysłany: Śro Lut 09, 2011 16:25   

dario_ronin napisał/a:
Cytat:

sok z brzozy tradycyjnie znany jest od dawna


no dobrze , ale jakie jest metabolizowanie ksylitolu ?

prawdę piszą ?

cukier to cukier
z ksylolitem i sokiem z brzozy pewnie jest tak jak
z cocą i liśćmi coca
masz czysty nic nie warty ksylolit i całą paletę związków w soku
z której korzystasz
 
     
dario_ronin
[Usunięty]

Wysłany: Śro Lut 09, 2011 16:34   

ali napisał/a:
masz czysty nic nie warty ksylolit i całą paletę związków w soku


zgadzam się , ale będę - prawda czy fałsz ?
 
     
limetka


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Wrz 2010
Posty: 49
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 12:02   

Może i nic nie warty, ale może przynajmniej tak nie szkodzi jak zwykly cukier. Wolę upiec coś z ksylitolem, niż rodzinka by miała ciastka z cukrem kupować.
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 13:35   

limetka napisał/a:
Wolę upiec coś z ksylitolem, niż rodzinka by miała ciastka z cukrem kupować.

A liście Stevii próbowałaś?
http://www.natura24.pl/go..._id=178&lang=pl
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Sana 
mateistka

Pomogła: 12 razy
Wiek: 43
Dołączyła: 18 Sty 2009
Posty: 243
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 14:27   

A Ty próbowałeś? :-D
Dla mnie naturalna stevia - a miałam mieloną - ma zbyt metaliczny smako-zapach, który wcale nie znika po obróbce w wyższych temperaturach, a wręcz przeciwnie - pogłębia się. Nie wiem, jak jest z tą przetworzoną, w płynie.
_________________
Ważne wydarzenia na świecie rozgrywają się w mózgu
- Oscar Wilde
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 14:32   

Sana napisał/a:
A Ty próbowałeś? :-D

A ja nie próbowałem.
Uznałem jednak, że może to być całkiem niezła opcja słodkiego bez dostarczania węgli.
Jeśli jednak smak jest obiektywnie kiepski to opcja ta niech ulegnie automatycznej anihilacji ;)
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
Sana 
mateistka

Pomogła: 12 razy
Wiek: 43
Dołączyła: 18 Sty 2009
Posty: 243
Skąd: Kraków
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 14:38   

To nie była antyreklama :)
Takie mam smaki, ktoś może mieć inne.

Jest jeszcze na wpół słodka inulina, dobra również do poprawy struktury ciasta, jeśli już mowa o pieczeniu.
_________________
Ważne wydarzenia na świecie rozgrywają się w mózgu
- Oscar Wilde
 
     
Hannibal 
Moderator

Pomógł: 191 razy
Wiek: 40
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 15904
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lut 21, 2011 15:02   

Ja w każdym bądź razie lubię słodycz i uważam ją za naturalną i dobrą dla człowieka.
Owoce i miód mi wystarczają.
_________________
Don't buy into mono-dimensional training regimens. Exercising should reflect how rich and varied life is. #MovNat
 
     
ali
[Usunięty]

Wysłany: Pon Lut 21, 2011 16:35   

Sana napisał/a:

Dla mnie naturalna stevia - a miałam mieloną - ma zbyt metaliczny smako-zapach, który wcale nie znika po obróbce w wyższych temperaturach, a wręcz przeciwnie - pogłębia się. Nie wiem, jak jest z tą przetworzoną, w płynie.


nie mogę potwierdzić
uprawiam stewię i zaprawiam czarne jagody na zimę
metalicznego smaku nie wyczuwam
posmak ziołowy tylko da się odczuc
 
     
sylwiazłodzi 
AutismLowCarbDiet

Pomogła: 13 razy
Wiek: 46
Dołączyła: 20 Mar 2007
Posty: 1774
Wysłany: Czw Mar 10, 2011 22:30   

być może to prawda, w końcu generalnie w USA kukurydza jest najpowszechniejszym zbożem i to głównie z kukurydzy robi się tam dużo polepszaczy cukrowych tzw: fruktozowy syrop kukurydziany, glukoza itp o czym nie wiem

tu jeden z linków
http://www.bogutynmlyn.pl...84&idc=31&page=

dlatego generalnie Ja nie uzywam wcale a jak już to albo zwykły cukier trzcinowy w ilości mniej niż cwierć, do drobnej pół łyżeczki np. do kawy bo jej nie umiem wypić gorzkiej ale sie uczę na dobrej rozpuszczalnej kawie a do wszystkich zapewnień producenta to podchodzę tak,że tak naprawdę nie wiem co do końca deklarują bo są różne przepisy ustanawiające wyjątki, ilości w składzie itp.
_________________
Powołałam "Fundację Rodzin i Terapeutów Autyzm bez granic"
*w 2012 zostałam dietetykiem*
moja www / my website
Autyzm dieta niskowęglwodanowa - Autism Low Carb Diet

 
     
yarosh1980 

Pomógł: 8 razy
Wiek: 43
Dołączył: 03 Sty 2012
Posty: 742
Ostrzeżeń:
 7/2/3
Wysłany: Sob Sty 21, 2012 21:17   

Spożywanie ksylitolu należy zaczynać w małych dawkach, a potem stopniowo je zwiększać, gdyż organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większej ilości enzymu trawiącego ksylitol.

Sana napisał/a:
Nie wiem, jak jest z tą przetworzoną, w płynie.

Używałem kiedyś stewii w płynie. Gdy np. wlewałem kilkanaście kropli stewii do szklanki wody, to ta woda smakowała jak lekko posłodzona herbata - stewia nie ma neutralnego smaku słodyczy. Można więc tak urozmaicać smak napojów:) Do słodzenia ciast czy kleików też się nadaje. Płynna stewia jest o niebo lepsza od tej w proszku. Stewia w proszku jest obrzydliwa. Gdy kiedyś posłodziłem nią owsiankę, to nie mogłem już jej zjeść. Kilka łyżek tylko dałem radę przełknąć. Tak mi zepsuł cały posiłek ten metaliczny smak od stewii w proszku.
Ostatnio zmieniony przez yarosh1980 Sob Sty 21, 2012 21:21, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
side 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 687
Wysłany: Nie Sty 22, 2012 12:07   

Hannibal napisał/a:
Sana napisał/a:
A Ty próbowałeś? :-D

A ja nie próbowałem.
Uznałem jednak, że może to być całkiem niezła opcja słodkiego bez dostarczania węgli.
Jeśli jednak smak jest obiektywnie kiepski to opcja ta niech ulegnie automatycznej anihilacji ;)

hehe, tez lubię słodkie i też zamarzyłem sobie słodycz coby bez węgli była. Wiec spróbowałem
Stevie Fluid http://www.natura24.pl/go..._id=187&lang=pl i
Stevie Dulce http://www.natura24.pl/go..._id=182&lang=pl
Dodane do wody można wypić. Smak taki sobie. Niby słodki ale to nie było to co chciałem.
Po wlaniu do szklanki z woda i gorzkim kakao zawartość trafiła do zlewu. Gorzkie lepsze :)
 
     
Pulpi

Dołączył: 09 Lut 2011
Posty: 3
Wysłany: Śro Sie 22, 2012 18:26   

W ksylitolu fajne jest to, ze nie zmienia smaku napoju, czy wypieku (to moje spostrzeżenie). Dużo na jego temat znalazłam na http://www.ksylitol.com
 
     
Pulpi

Dołączył: 09 Lut 2011
Posty: 3
Wysłany: Śro Sie 22, 2012 19:04   

Używam ksylitolu, już od dość dawna. Przekonało mnie do niego to, ze nie powoduje próchnicy tak jak cukier. Kupuję go też dla Mamy, która jest cukrzykiem. Zamawiam przez http://www.ksylitol.com . Są tam też takie dobre cukierki- ksylitolki :)
 
     
maniek669

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Lut 2012
Posty: 459
Wysłany: Śro Sie 22, 2012 19:49   

ciekawe, ja CI proponuję posłodzić ksylitolem, przepisy z tego linku. I mamie też poleć tą dietę z linku, podobno dobrze działa na cukrzycę:

http://www.kulturystyka24..._kapusciana.php
 
     
_kuba 

Dołączył: 25 Sty 2013
Posty: 2
Wysłany: Pią Sty 25, 2013 17:34   

ja tam polceam stevie zdecydowanie. Od lat słodze i jestem zadowolony. w PL bardzo dobra stevie kupuje ze sklepu www.sostevia.pl
 
     
side 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Lis 2011
Posty: 687
Wysłany: Pią Sty 25, 2013 22:32   

_kuba napisał/a:
ja tam polceam stevie zdecydowanie. Od lat słodze i jestem zadowolony. w PL bardzo dobra stevie kupuje ze sklepu www.sostevia.pl

Paskudna w smaku
Ostatnio zmieniony przez side Pią Sty 25, 2013 22:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8791
Wysłany: Pią Sty 25, 2013 23:25   

Pulpi napisał/a:
Używam ksylitolu, już od dość dawna. Przekonało mnie do niego to, ze nie powoduje próchnicy tak jak cukier. Kupuję go też dla Mamy, która jest cukrzykiem. Zamawiam przez http://www.ksylitol.com . Są tam też takie dobre cukierki- ksylitolki :)
Co za brednia z tym ksylitolem dla cukrzyków. Diabetyk ma ograniczyć węglowodany wszystkie razem wzięte do 70g na dobę i unikać jak ognia każdego słodkiego smaku. Dawać diabetykowi słodycz to tak, jak dawać alkoholikowi wódkę.
JW
 
     
gravs 


Pomógł: 10 razy
Wiek: 39
Dołączył: 13 Gru 2009
Posty: 483
Skąd: ze wsi
Wysłany: Pon Sty 28, 2013 19:29   

side napisał/a:
_kuba napisał/a:
ja tam polceam stevie zdecydowanie. Od lat słodze i jestem zadowolony. w PL bardzo dobra stevie kupuje ze sklepu www.sostevia.pl

Paskudna w smaku

racja, coś jak aspartam. gdyby nie smak może bym się skusił.
_________________
każda sztuka jest bezużyteczna - oscar wilde
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8791
Wysłany: Śro Lut 06, 2013 08:32   

gravs napisał/a:
racja, coś jak aspartam. gdyby nie smak może bym się skusił.
Z naszego doświadczenia wynika, że w przypadku diabetyków również sztuczne słodziki podwyższają średni poziom glukozy. A przecież nie powinny, bo nie zawierają cukru i spożywa się je w niewielkich ilościach. Ot, i zagwozdka.
JW
 
     
Gavroche
[Usunięty]

Wysłany: Śro Lut 06, 2013 16:31   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
gravs napisał/a:
racja, coś jak aspartam. gdyby nie smak może bym się skusił.
Z naszego doświadczenia wynika, że w przypadku diabetyków również sztuczne słodziki podwyższają średni poziom glukozy. A przecież nie powinny, bo nie zawierają cukru i spożywa się je w niewielkich ilościach. Ot, i zagwozdka.
JW

Jakieś pomysły?
Ponoć bakterie jelitowe i tak odzyskują kalorie z niektórych słodzików, ale nie interesowałem się tematem bliżej.
 
     
AvetPharmaSklep 

Dołączyła: 11 Mar 2013
Posty: 35
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 15:34   

gravs napisał/a:
side napisał/a:
_kuba napisał/a:
ja tam polceam stevie zdecydowanie. Od lat słodze i jestem zadowolony. w PL bardzo dobra stevie kupuje ze sklepu www.sostevia.pl

Paskudna w smaku

racja, coś jak aspartam. gdyby nie smak może bym się skusił.


Smak stewii pozostawia wiele do życzenia. Ksylitol aż taki paskudny nie jest, odstrasza jednak jego cena. A co sądzicie o fruktozie? (O cukier brązowy nie pytam, bo wiadomo, że to pic na wodę.)
 
     
basia1227 

Wiek: 56
Dołączyła: 11 Wrz 2013
Posty: 2
Wysłany: Śro Wrz 11, 2013 16:53   Ksylitol

Ksylitol ma niższy indeks glikemiczny niż cukier a nie jest słodzikiem. Ja kupuję ten: http://www.smaczneko.pl/pl/p/Ksylitol-250g/516
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8791
Wysłany: Czw Wrz 12, 2013 03:00   Re: Ksylitol

basia1227 napisał/a:
Ksylitol ma niższy indeks glikemiczny niż cukier a nie jest słodzikiem. Ja kupuję ten: http://www.smaczneko.pl/pl/p/Ksylitol-250g/516
Jak by nie patrzył, to też jest węglowodan prosty.
JW
 
     
dieta_ok

Dołączył: 11 Cze 2014
Posty: 2
Wysłany: Śro Lip 02, 2014 18:10   

długo używam ksylitolu, słodzę nim herbatę lub kawę i czuję się o niebo lepiej a różnicy nie widzę żadnej bo smak ma jak zwykły biały cukier
_________________
Zdrowa dieta to piękna Ty.
 
     
vvv
^^^


Pomógł: 12 razy
Wiek: 52
Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 3494
Wysłany: Śro Lip 02, 2014 18:32   

http://www.huakangpharma.com/e_products.asp?id=140
http://www.huakangpharma.com/e_products.asp?id=140
Cytat:
The metabolism of xylitol in human body does not involve insulin and will not cause blood glucose levels to rise.
Sounds like bye bye liver.
8)
Ostatnio zmieniony przez vvv Śro Lip 02, 2014 18:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
vvv
^^^


Pomógł: 12 razy
Wiek: 52
Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 3494
Wysłany: Śro Lip 02, 2014 18:48   

google
Metabolism of Glucose, Fructose and Xylitol in
Normal and Streptozotocin-Diabetic Rats
napisał/a:
As we have indicated previously, the relationship between ascorbic acid metabolism and
xylitol administration in animal species not capable of synthesizing this vitamin, deserves attention.
Moja atencja się jednak jakby nie zmieni, nibycukier, nibymasło, nibykawa, nibyzdrowie.
;)
Ostatnio zmieniony przez vvv Śro Lip 02, 2014 18:50, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
daniel_K 


Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 01 Sie 2014
Posty: 311
Skąd: Rybnik
Wysłany: Pon Sie 04, 2014 09:34   

Zadziwia mnie to jak w dzisiejszych czasach ludzie kombinuja, a firmy na tym korzystaja wciskajac ludziom kit.
Bo przeciez jak ktos choruje to zamiast odstawic cukier to bedzie kombinowal moze ksylitolik moze jakas stevia ?
Po co w ogole jesc takie badziewie ? jak chce slodkiego to se zjem miod, a jak moja dieta jest dobrze ulozona to ani na slodkie nie mam ochoty.
Smieszy mnie to i widze to zwlaszcza wsrod starszych osob " bo to takie zdrowe ma mniej kalorii itp itd. " Ale zezrac pol kilo ciasta na jakims przyjeciu to i tak potrafia takze o czym tu mowa, gdzie ciasta pewnie na margarynie i bialej mace.
Dla mnie to sie dla psa nie nadaje i by mi go bylo szkoda mu to dawac :)
I jeszcze placic za to ...
 
 
     
zdrow

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 13 Lis 2014
Posty: 42
Wysłany: Pią Sty 23, 2015 10:51   

ja używam i polecam nawet cukrzykom, stosuję jużod dawna i bardzo sobie cenie :) dobrej jakości ksylitol można kupić na http:// $$/produkt/ksylitol-1kg-ekogram/
 
     
Jagodda 

Dołączyła: 07 Maj 2015
Posty: 3
Wysłany: Czw Maj 07, 2015 09:39   

Poważnie, nie wiem czemu takie negatywne nastawienie do ksylitolu, to naturalny produkt pozyskiwany z brzozy.
Kilka faktów: w ciągu dnia nasz organizm wytwarza około 15 g ksylitolu w procesie trawienia.
Zawartość kalorii w ksylitolu jest o 40% mniejsza niż w zwykłym cukrze, zawiera on też 75% mniej węglowodanów. Warto także zwrócić uwagę na jego inne właściwości zdrowotne, zawiera pięciowęglany dzięki czemu ma właściwości bakteriobójcze. Pomaga przy walce z zakażeniem jamy ustnej i nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Ksylitol IG wynosi 8. Jest to parokrotnie niższa wartość niż w zwykłym cukrze. Dlatego ksylitol jest bezpieczny dla naszego zdrowia i może być spokojnie spożywany przez diabetyków.
 
     
vvv
^^^


Pomógł: 12 razy
Wiek: 52
Dołączył: 04 Sty 2013
Posty: 3494
Wysłany: Czw Maj 07, 2015 17:23   

Jagodda napisał/a:
nastawienie do ksylitolu, to naturalny produkt pozyskiwany z brzozy.
Jasne, a kwasek cytrynowy jest pozyskiwany z cytryn :faint: . Weź sobie poczytaj może o procesach biotechnologicznych w których otrzymuje się ksylitol i kwas cytrynowy.

Po ludzku pisząc:
ksylitol jest tym do słodzenia
czym jest margaryna do smarowania.



Cytat:
Aby wyprodukować ksylitol potrzebne są produkty bogate w ksylany np.

- kolby kukurydzy zawierają ich 30–32% suchej masy,
- omłoty zbóż, zwłaszcza owsa 29–32%,
- drewno brzozy 27%,
- buka 24%.

Ksylitol powstaje w reakcji redukcji ksylozy wodorem w obecności katalizatorów niklowych. Dla dociekliwych zamieszczamy szczegółowy proces: „Powstaje bezpośrednio z ksylanów w 4-stopniowym procesie, na który się składają: hydroliza surowca roślinnego (najlepiej odpadowego), oczyszczenie hydrolizatu i otrzymanie czystego roztworu ksylozy, jej uwodornienie i wydzielenie czystego ksylitolu. Reakcje uwodornienia prowadzi się

w obecności katalizatora niklowego,
pod ciśnieniem wodoru do 50 Mpa,
w zakresie temperatury 100–140°C,

i uzyskuje ok. 50–60% konwersji ksylozy.
Opracowano także nowy proces otrzymywania ksylitolu z kwasu glukonowego (lub jego soli albo laktonu). Kwas ten poddaje się dekarboksylacji w reakcji utlenienia, np. nadtlenkiem diwodoru, w obecności katalitycznych ilości jonów Fe+3, a powstałą d-arabinozę uwodornia do d-arabinitolu, który – poddany izomeryzacji

w obecności katalizatorów uwodorniających/odwodorniających
(metale: ni, Co, VCu, Ru, pd, pt),
w temperaturze powyżej 100°C
i pod ciśnieniem wodoru powyżej 1 Mpa –

daje ksylitol
]. Autorzy tego patentu podkreślają, że proponowany sposób omija generowanie dużych ilości odpadów stałych: 11–12 kg/kg ksylozy, powstających w procesie hydrolizy ksylanu. produktem końcowym w tej metodzie może być ksylitol albo mieszanina ksylitolu i arabinitolu.” (źródło: „Wiadomości chemiczne 2009, 63 „Biorafinerie: ile w nich chemii?”)

Smacznego!
Zwłaszcza ten nikiel,
podobnie jak przy produkcji margaryn z olejów roślinnych, tak i przy produkcji ksylitolu z odpadów roślinnych.


Czytaj więcej na: http://trybeus.prawynurt....ylitol,1135.htm
Ostatnio zmieniony przez vvv Czw Maj 07, 2015 17:27, w całości zmieniany 3 razy  
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8791
Wysłany: Sob Maj 09, 2015 08:52   

Ksylitol, to też cukier, jak każdy inny, tyle, że mniej słodki.
Glukoza też jest mniej słodka, niż sacharoza.
W ksylitolu jest 100% cukru w cukrze a kaloryczność podobna do glukozy.
Trzeba się w ogóle pozbyć nawyku dosładzania czymkolwiek i szlus.
JW
 
     
3qm

Dołączył: 04 Sie 2015
Posty: 11
Wysłany: Czw Wrz 17, 2015 23:22   

vvv napisał/a:
Jagodda napisał/a:
nastawienie do ksylitolu, to naturalny produkt pozyskiwany z brzozy.
Jasne, a kwasek cytrynowy jest pozyskiwany z cytryn :faint: . Weź sobie poczytaj może o procesach biotechnologicznych w których otrzymuje się ksylitol i kwas cytrynowy.

Po ludzku pisząc:
ksylitol jest tym do słodzenia
czym jest margaryna do smarowania.



Cytat:
Aby wyprodukować ksylitol potrzebne są produkty bogate w ksylany np.

- kolby kukurydzy zawierają ich 30–32% suchej masy,
- omłoty zbóż, zwłaszcza owsa 29–32%,
- drewno brzozy 27%,
- buka 24%.

Ksylitol powstaje w reakcji redukcji ksylozy wodorem w obecności katalizatorów niklowych. Dla dociekliwych zamieszczamy szczegółowy proces: „Powstaje bezpośrednio z ksylanów w 4-stopniowym procesie, na który się składają: hydroliza surowca roślinnego (najlepiej odpadowego), oczyszczenie hydrolizatu i otrzymanie czystego roztworu ksylozy, jej uwodornienie i wydzielenie czystego ksylitolu. Reakcje uwodornienia prowadzi się

w obecności katalizatora niklowego,
pod ciśnieniem wodoru do 50 Mpa,
w zakresie temperatury 100–140°C,

i uzyskuje ok. 50–60% konwersji ksylozy.
Opracowano także nowy proces otrzymywania ksylitolu z kwasu glukonowego (lub jego soli albo laktonu). Kwas ten poddaje się dekarboksylacji w reakcji utlenienia, np. nadtlenkiem diwodoru, w obecności katalitycznych ilości jonów Fe+3, a powstałą d-arabinozę uwodornia do d-arabinitolu, który – poddany izomeryzacji

w obecności katalizatorów uwodorniających/odwodorniających
(metale: ni, Co, VCu, Ru, pd, pt),
w temperaturze powyżej 100°C
i pod ciśnieniem wodoru powyżej 1 Mpa –

daje ksylitol
]. Autorzy tego patentu podkreślają, że proponowany sposób omija generowanie dużych ilości odpadów stałych: 11–12 kg/kg ksylozy, powstających w procesie hydrolizy ksylanu. produktem końcowym w tej metodzie może być ksylitol albo mieszanina ksylitolu i arabinitolu.” (źródło: „Wiadomości chemiczne 2009, 63 „Biorafinerie: ile w nich chemii?”)

Smacznego!
Zwłaszcza ten nikiel,
podobnie jak przy produkcji margaryn z olejów roślinnych, tak i przy produkcji ksylitolu z odpadów roślinnych.


Czytaj więcej na: http://trybeus.prawynurt....ylitol,1135.htm


Stary sam siebie obaliłeś tym tekstem. Jaki on szkodliwy? Finowie wytwarzają go naturalnie bez kukurydzy. Nie mierz wszystkiego jedną miara.
 
     
3qm

Dołączył: 04 Sie 2015
Posty: 11
Wysłany: Czw Wrz 17, 2015 23:23   

vvv napisał/a:
Jagodda napisał/a:
nastawienie do ksylitolu, to naturalny produkt pozyskiwany z brzozy.
Jasne, a kwasek cytrynowy jest pozyskiwany z cytryn :faint: . Weź sobie poczytaj może o procesach biotechnologicznych w których otrzymuje się ksylitol i kwas cytrynowy.

Po ludzku pisząc:
ksylitol jest tym do słodzenia
czym jest margaryna do smarowania.



Cytat:
Aby wyprodukować ksylitol potrzebne są produkty bogate w ksylany np.

- kolby kukurydzy zawierają ich 30–32% suchej masy,
- omłoty zbóż, zwłaszcza owsa 29–32%,
- drewno brzozy 27%,
- buka 24%.

Ksylitol powstaje w reakcji redukcji ksylozy wodorem w obecności katalizatorów niklowych. Dla dociekliwych zamieszczamy szczegółowy proces: „Powstaje bezpośrednio z ksylanów w 4-stopniowym procesie, na który się składają: hydroliza surowca roślinnego (najlepiej odpadowego), oczyszczenie hydrolizatu i otrzymanie czystego roztworu ksylozy, jej uwodornienie i wydzielenie czystego ksylitolu. Reakcje uwodornienia prowadzi się

w obecności katalizatora niklowego,
pod ciśnieniem wodoru do 50 Mpa,
w zakresie temperatury 100–140°C,

i uzyskuje ok. 50–60% konwersji ksylozy.
Opracowano także nowy proces otrzymywania ksylitolu z kwasu glukonowego (lub jego soli albo laktonu). Kwas ten poddaje się dekarboksylacji w reakcji utlenienia, np. nadtlenkiem diwodoru, w obecności katalitycznych ilości jonów Fe+3, a powstałą d-arabinozę uwodornia do d-arabinitolu, który – poddany izomeryzacji

w obecności katalizatorów uwodorniających/odwodorniających
(metale: ni, Co, VCu, Ru, pd, pt),
w temperaturze powyżej 100°C
i pod ciśnieniem wodoru powyżej 1 Mpa –

daje ksylitol
]. Autorzy tego patentu podkreślają, że proponowany sposób omija generowanie dużych ilości odpadów stałych: 11–12 kg/kg ksylozy, powstających w procesie hydrolizy ksylanu. produktem końcowym w tej metodzie może być ksylitol albo mieszanina ksylitolu i arabinitolu.” (źródło: „Wiadomości chemiczne 2009, 63 „Biorafinerie: ile w nich chemii?”)

Smacznego!
Zwłaszcza ten nikiel,
podobnie jak przy produkcji margaryn z olejów roślinnych, tak i przy produkcji ksylitolu z odpadów roślinnych.


Czytaj więcej na: http://trybeus.prawynurt....ylitol,1135.htm


Stary sam siebie obaliłeś tym tekstem. Jaki on szkodliwy? Finowie wytwarzają go naturalnie bez kukurydzy. Nie mierz wszystkiego jedną miara.
 
     
3qm

Dołączył: 04 Sie 2015
Posty: 11
Wysłany: Czw Wrz 17, 2015 23:30   

Witold Jarmolowicz napisał/a:
Ksylitol, to też cukier, jak każdy inny, tyle, że mniej słodki.
Glukoza też jest mniej słodka, niż sacharoza.
W ksylitolu jest 100% cukru w cukrze a kaloryczność podobna do glukozy.
Trzeba się w ogóle pozbyć nawyku dosładzania czymkolwiek i szlus.
JW

Może warto się w to zagłębić? http://ac.els-cdn.com/003...fa1b7d3211f924c
P.S. Strasznie ta strona zamula, serwer przeciążone czy co?
 
     
Witold Jarmolowicz 
Site Admin

Pomógł: 46 razy
Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 8791
Wysłany: Czw Wrz 24, 2015 09:28   

http://www.sciencedirect....922338X89900834
Cytat:
A d-xylose (100 g/l) medium supplemented with 2% (v/v) methanol gave higher amounts of xylitol (48.5 g/l) and d-xylulose (3.3 g/l). Enzyme activities for d-xylose reduction, d-xylulose reduction, d-xylose isomerization, and d-xylulose phosphorylation, which could be involved in the xylitol production, were measured in cell-free extracts during cultivation and a possible pathway of xylitol production was discussed.

No nie wiem, czy ten metanol używany w produkcji ksylitolu, to dobry pomysł.
I w ogóle, po co kultywować słodkie smaki. To rodzaj nałogu.
JW
 
     
malgorzata 

Dołączyła: 28 Lis 2015
Posty: 22
Wysłany: Czw Gru 03, 2015 11:07   

Nie znam się na produkcji , chemii , biochemii i tak dalej ... Tez się nabrałam na cukier brzozowy . Kupiłam . Posłodziłam zalecane płatki zbożowe na śniadanie może parę razy i cukier miałam kosmiczny . Ja jako cukrzyk stwierdzam - osoby z cukrzycą bez jakichkolwiek zmian nie zaczną o siebie walczyć bo nie czują skutków cukrzycy . Będą dogadzać swoim kubkom smakowym , pakować w siebie insulinę bez zastanowienia . Będą ustalać insulinę do tego co zjedzą , nawet jak by to miał być serniczek słodziutki i smaczny. Trzeba się odzwyczaić od smaku słodkiego tak samo jak alkoholik od nawet niewielkiej ilości alkoholu , bo w domu posłodzimy ksylitolem a u babci na imieninach zeżremy ciasto tez słodkie i wpakujemy w siebie insulinę żeby wyrównać glikemie i jesteśmy szczęśliwi bo myślimy że wszystko jest ok .
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 873
Wysłany: Pon Lip 26, 2021 17:46   

Słodycze czy ciasta z erytrolem czy ksylitolem to ciekawy zamiennik
JEDNAK
są kilkukrotnie droższe bo cena kilograma ksylitolu czy eyrtrolu to ok 30-35zł więc muszą być droższe.
 
     
EAnna 

Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 03 Sty 2009
Posty: 1298
Wysłany: Pon Lip 26, 2021 19:41   

marcin458 napisał/a:
ciasta z erytrolem czy ksylitolem to ciekawy zamiennik
JEDNAK

Ty to jednak kosmiczne głupoty opowiadasz :shock:
Tak się zastanawiam: rżniesz głupa czy Twoje zwoje tak Ci podpowiadają ?
_________________
Pozdrawiam
EAnna
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 873
Wysłany: Pon Lip 26, 2021 20:23   

uważam że jeśli ktoś nie może sie obejść bez cukru to lepiej jeść ksylitol lub erytrol niż sacharoze czyli cukier biały.A mnóstwo ludzi ma problem z odejściem od niego i słodkości.

Oczywiście najlepiej odstawić całkowicie.
 
     
marcin458

Dołączył: 15 Paź 2016
Posty: 873
Wysłany: Pon Lip 26, 2021 20:40   

także jak ktoś nie lubi pić gorzkich napojów to oprócz wymienionych zamienników są dostepne słodziki i nie wykryto szkodliwości ich wszystkich jak aspartam czy acesulfam k.Są tez cyklamidy sukraloza.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Akademia Zdrowia Dan-Wit informuje, że na swoich stronach internetowych stosuje pliki cookies - ciasteczka. Używamy cookies w celu umożliwienia funkcjonowania niektórych elementów naszych stron internetowych, zbierania danych statystycznych i emitowania reklam. Pliki te mogą być także umieszczane na Waszych urządzeniach przez współpracujące z nami firmy zewnętrzne. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o celu stosowania cookies oraz zmianie ustawień ciasteczek w przeglądarce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template modified by Mich@ł

Copyright © 2007-2024 Akademia Zdrowia Dan-Wit | All Rights Reserved